ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U lokalnoj:sad2:
Jel si prisustvovao nekad operaciji? Kako ide to busenje kosti? Jel pacijentu deluje ko obicna stomatoloska busilica ili strasnije?

ni jednoj operaciji se ne zna tok- moze proci brzo, moze biti komplikacija i trajati ...
ubedjena sam da su zene neznije :whistling:

inace- mnogi stomatolozi su protiv implantata, kada mu istakne vreme ostane rupa u kosti :kafa:

ne. ovde se koristi posebna, tzv smrt -bušilica, pri čemu lekar usmerava glavno svrdlo, dok dva asistenta drže telo bušilice.
Sve u prisustvi hitne pomoći i sveštenika (ko želi) naravno..

(heh heh the shala mala)

Sad si me ohrabrio:lol:

ni jednoj operaciji se ne zna tok- moze proci brzo, moze biti komplikacija i trajati ...

inace- mnogi stomatolozi su protiv implantata, kada mu istakne vreme ostane rupa u kosti :kafa:

Vidis dobra poenta... Kazu da traje duze nego most, ali eto sto kazes, sta kad prodje taj rok trajanja? Jel mogu da usrafe drugi ili ne?

koliko je bilo pametno da do ponedeljka cekam, ne smem da predpostavljam, no, rece mi covek da sve zarasta regularno i da je najboljem redu... Hvala jos jednom na odgovorima i vremenu a u znak zahvalnosti nemam sta drugo do sliku tog zuba da ponudim
-]

Trenutno su aktuelna neka dva metoda beljenja,
prvi se zasniva na jednokratnom beljenju tzv.laserski metod, jednom se ode i zubi se izbele ali je moguce da nakon toga zubi imaju jacu osetljivost na hladno na tolpo itd, dakle munjevito se skida gledj zuba.

drugi metod traje tri nedelje, nosi se neka aplikacija tokom noci, neprekidno, i kao ne skida se gledj.

Ima li ovde stomatologa? Ima li nekog ko ima iskustva sa ovim?
Svakako mislim da je drugi metod bolji ali ponovo imam neku dilemu oko gledji...da li stvarno ne skida gledj?

Нисам стоматолог, али ми је моја зубарка рекла да је то штетно по глеђ зуба.
Ваљда ће се уписати на тему неко ко зна више. ;)

Нисам стоматолог, али ми је моја зубарка рекла да је то штетно по глеђ зуба.
Ваљда ће се уписати на тему неко ко зна више. ;)
Знам отприлике колико и ти.
Један другар ми је стоматолог и отприлике то је то, свако бељење помало оштети глеђ.
Само има још једна незгодација, оштећена глеђ много лакше тамни од конзумирања хране и пића(нес кафа је баш бојадисер!) па су потребна чешћа бељења зуба, а то опет...
Случај где последица појачава узрок.
Или да кажем овако:Свака 4 месеца тј 3 пута годишње, па тако нпр 30 година је 90 пута и пре 40. губе се јединице, двојке и тројке, излог осмеха.
Рано је то за безуби осмех.
Или осмех са вештацима, свеједно, последица беспотребне маније.

ako sam dobro shvatila, alveolitis može da se pojavi tek tako kao komplikacija, ali je sasvim izvestan kod pušenja:

& kod nas se ne prodaju nikotinski flasteri /samo žvake, a to ne vredi ljudima sa stomatološkim problemima/

flastere sam naručila, ali i dalje ne znam šta ću dalje...

stomatološki fakultet - navodno - ne radi tokom raspusta?

Da ne otvaram novu temu, pitacu ovde:

Otac mi ima paradontopatiju i to uznapredovalu. Malo malo pa ispadne zub. E sad, tek nedavno sam cuo da postoji nasledni faktor oboljenja (a intresantno, deda i baba s tatine strane nemaju ovu bolest), sto neko potvrdjuje a neko negira. Takodje, tetka s mamine strane i deda s mamine strane imaju (deda je imao) ovu bolest, dok majka nema. Dakle, po toj logici obzirom da imam rodbinu i sa mamine i sa tatine strane sa paradentopatijom, to znaci da cu je ja 100% dobiti bez obzira na oralnu higijenu koju odrzavam?

Ono sto me jos intresuje jeste da li je moguce da i kad parontopatija krene, ne dodje do ispadanja zuba ili je to neizbezno? Da li redovne kontrole kod stomatologa mogu da sprece nastanak i ovako "nasledne" paradontopatije?

Imam lepe i kvalitetne zube i stvarno bi mi bilo zao da ih izgubim, posebno jos mlad. Ne mogu da zamislim prosto sebe bez zuba. Niti jedan jedini zub nisam izvadio jos uvek

Otac mi ima paradontopatiju i to uznapredovalu. Malo malo pa ispadne zub. E sad, tek nedavno sam cuo da postoji nasledni faktor oboljenja (a intresantno, deda i baba s tatine strane nemaju ovu bolest), sto neko potvrdjuje a neko negira. Takodje, tetka s mamine strane i deda s mamine strane imaju (deda je imao) ovu bolest, dok majka nema. Dakle, po toj logici obzirom da imam rodbinu i sa mamine i sa tatine strane sa paradentopatijom, to znaci da cu je ja 100% dobiti bez obzira na oralnu higijenu koju odrzavam?

Ono sto me jos intresuje jeste da li je moguce da i kad parontopatija krene, ne dodje do ispadanja zuba ili je to neizbezno? Da li redovne kontrole kod stomatologa mogu da sprece nastanak i ovako "nasledne" paradontopatije?

Imam lepe i kvalitetne zube i stvarno bi mi bilo zao da ih izgubim, posebno jos mlad. Ne mogu da zamislim prosto sebe bez zuba. Niti jedan jedini zub nisam izvadio jos uvek

Наследни фактор је доказан, али да ли ћеш бити те ''среће'' може се знати само ако одеш на мапирање гена, што је скупо, а с друге стране неће спречити развој болести ако имаш генетску основу.
Та генетски условљена парадентоза се увек развије, без обзира на оралну хигијену....још један фактор је о коме траба да бринеш, а то је исхрана. Не би било лоше да одеш код неког на онај тест интолеранције на храну, да се види шта одговоара твом организму, а шта не. Верујем да би и то могло да успори болест, ако си наследио генетску основу за исту.

Испадање зуба је увек крајњи исход парадентозе. ;)

Пре него је , бар код нас, стоматологија комерцијализована у оволикој мери као сада, стоматолози би ти једноставно о парадентопатији рекли отприлике да је то болест цивилизације у којој ми конзумирамо лако сварљиву храну која се мало жваће и приликом и то мало жвакања уопште не масира потпорни апарат(десни) услед чега он атрофира, ко и све што се не користи.
А то није било давно, до пре десетак година.
Сада је прича другачија, а стоматолози су се претворили у есенцију похлепе, попут порезника из ,,Алан Форда" којима је једини императив новац а речи:Још, још, још, још...
Можеш имати неку природну склоност ка парадентопатији, али она се неће развити ако за то нема услова(као и рецимо, алергије, дијабетес, равни табани, сколиоза, кифоза...).
Промени исхрану и уместо индустријске и мекушне високо прерађене клопе пређи на чвршћу храну која се мора заиста жвакати, и пери зубе увече и ујутро, а за остало конац је краљ. Глупост о прању после сваког оброка(три, четири или пет пута) доводи до оштећивања десни од стране влакана четкице.

mekanu četkicu, konac..
a sada ima i ova stvarčica (water jet, dental jet..)
cene kod nas su od 5 pa do 15 iljadarki, kako gde i zavisi kakva verzija.

DENTAL-WATER-JET-WP-450_LG.jpg

šta oni nisu čuli za Bio oss?Samo se stavi u rupu, pričeka se nešto manje od pola godine i iza toga može da se ugradi novi implantat

Zanima me da li je obicnim kompozitnim belim plombama ( ili nekim drugim?) moguce korigovati iskljucivo estetske nepravilnosti na prednjim zubima. Znaci ne fasete, nego beli materijali za plombe i koji bi bili najbolji. Naravno zanima me i cena.

Zanima me da li je obicnim kompozitnim belim plombama ( ili nekim drugim?) moguce korigovati iskljucivo estetske nepravilnosti na prednjim zubima. Znaci ne fasete, nego beli materijali za plombe i koji bi bili najbolji. Naravno zanima me i cena.

moguće je i to se radi.Ali ako treba pokriti veću površinu onda je porculanska faseta bolja zbog bolje estetike

Mozda glupo pitanje, ali...

Zulja me plomba!

U ordinaciji mi je delovalo ok, ali sad primecujem da me zulja nova plomba. Kad zagrizem, osecam kao da imam nesto izmedju zuba. Nije sad da mi smeta ne znam koliko, ali da li moze nesto da se uradi po tom pitanju? (Da odem da je istruzu malko, ili nesto). Ili nema 'leba, mora da se vadi i stavlja nova?

Plomba je ona crna (siva?), ja je zovem komunisticka. :zper:

Mozda glupo pitanje, ali...

Zulja me plomba!

U ordinaciji mi je delovalo ok, ali sad primecujem da me zulja nova plomba. Kad zagrizem, osecam kao da imam nesto izmedju zuba. Nije sad da mi smeta ne znam koliko, ali da li moze nesto da se uradi po tom pitanju? (Da odem da je istruzu malko, ili nesto). Ili nema 'leba, mora da se vadi i stavlja nova?

Plomba je ona crna (siva?), ja je zovem komunisticka. :zper:

Treba da se uradi nova plomba ako zulja izmedju zuba. Nije nista strasno, samo treba da se bolje stave matrica i kocic.

Kako mogu da "uklonim" zarez izmedju gornjih jedinica ? :D
Uzasno me nervira . Ono ja to kad kazem, meni kazu da je bas simpatican, al mene nervira :( Kako se to radi i koliko kosta ?
Зарез= размак, је л'? :)

Ако је то онда је то могуће само навлакама. Међутим, нема логике стругати здраве зубе зарад тога. ;)

Ако неко има неко модерније решење нек' пише.

Kako mogu da "uklonim" zarez izmedju gornjih jedinica ? :D
Uzasno me nervira . Ono ja to kad kazem, meni kazu da je bas simpatican, al mene nervira :( Kako se to radi i koliko kosta ?

sto bi moj zubar rekao- znam zubara koji bi to vadio :lol:

resenje moze biti i fixni aparat, fasete, krunice ...
cene variraju od ordinacije do ordinacije, kao i izbora terapije ... neko da napise jednu opciju- moze doci 10 stom. da ga napadnu i kazu njihovu bolju- 1 pacijent- 100 resenja
mada stomatolozi sami sebi tolerisu te zareze, razmake, preklop 2 preko 1, deluju sarmantno ;)

Back