ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Problem je sto se u toj fazi, to vise ne moze resiti tako, nego retrogradnim punjenjem

prvi put čujem da postoji neka faza upale kad klasično lečenje više nije moguće nego mora da se reže vrh korena i retorgradno puni. Koja bi to faza upale bila i gde si ti to čuo?

Ja bez problema lečim zube koji na RTG slikama pokazuju upalu veličine 2 cm. Apikotomija i retrogradno punjenje se rade samo u slučaju da je vrh korena nedostupan za normalno lečenje i punjenje tj.kad je vrh jako savijen ili kad deblja igla pukne, one tanje (006, 008, 010, 015 pa i 020) mogu da se zaobiđu

prvi put čujem da postoji neka faza upale kad klasično lečenje više nije moguće nego mora da se reže vrh korena i retorgradno puni. Koja bi to faza upale bila i gde si ti to čuo?

Ja bez problema lečim zube koji na RTG slikama pokazuju upalu veličine 2 cm. Apikotomija i retrogradno punjenje se rade samo u slučaju da je vrh korena nedostupan za normalno lečenje i punjenje tj.kad je vrh jako savijen ili kad deblja igla pukne, one tanje (006, 008, 010, 015 pa i 020) mogu da se zaobiđu

Sestra mi je stomatolog pa ti ja nisam adresa za strucnu raspravu :lol:
Shvatio sam da je zub vec zatvoren tj lose lecen, ne da se jos uvek leci

Jel ti ocistio to? Jel pogledao snimak? Da li ima mesta da zub nikne? Da li se zub vidi u ustima. Imas li kuci hidrogen 3%.

..vidi se, neki zverski ostar, napravio mi je ranu na obrazu kao da raste ukrivo ali zubarka kaze da je sve ok...bila sam kod drugog zubara, poslao me da radim ortopan pa sam se vratila kod ove moje .. samo me interesuje hoce li me ovako boleti dok ceo ne izraste

Opisi mi tvoje iskustvo. Jesi li ga izvadio ili je izrastao? Zubar kaze da moze da me boli do 6 meseci (samo se 1 vrh vidi od 4) i da ga ne vadim jer je oporavak posle vadjenja dug i jos bolniji. Uvo me i dalje povremeno boli, zub manje.

Mozes li nekako da nam prosledis snimak. Oporavak posle impakcije traje do 7 dana. I ne mora uopste da bude bolan ili ne znam kako bolan.

Poslednja izmena:
To mi je zubarka rekla - pila sam marocen pa hemomicin zbog navodne upale uva. Zubarka kod koje idem nema rentgen a ovaj koji ima hoce da mi uradi ortopan a ja necu. Sad me manje boli od kad mi stavlja lek. Prezivecu valjda dok dojem u bg :confused:

To mi je zubarka rekla - pila sam marocen pa hemomicin zbog navodne upale uva. Zubarka kod koje idem nema rentgen a ovaj koji ima hoce da mi uradi ortopan a ja necu. Sad me manje boli od kad mi stavlja lek. Prezivecu valjda dok dojem u bg :confused:

A sto neces ortopan. Mora da se uradi ortopan pod hitno da se vidi kakav je polozaj umnjaka i kakva mu je prognoza tj. ima li mesta da nikne. Ako mora da se vadi mora da se vadi.

Da li te sada boli? Imas li hidrogen 3% pri ruci?

Zasto da mi snima celu vilicu umesto samo taj zub...ovde ti za dobar dan uzmu 100 evra. Manje me boli mozda zbog leka

A gde si sada?
Ako si negde u inostranstvu, uzmi hidrogen 3% i promuckaj tu gde ti izlazi zub. Hidrogen treba da izvrsi dezinfekciju i da smanji upalu. U pitanju je neki perikoronitis. Znaci usla je hrana u prostor izmedju gingive i tog vrha koji nice, onda se na to nakaleme bakterije i to se upali.

Koliko imas godina? Sta se desava sa ostalim umnjacima?

Donji desni mi pravi problem, gornji desni je valjda izrastao, ne znam ni kad - beli se i ceo je ali moguce da jos raste posto se jedva vidi . Sa leve strane nemam umnjake. Planiram ovde da ostanem jos 1 mesec. Zubarka mi danas rekla da ne treba vise da dolazim osim ako me ponovo bude boleo. Ne verujem da je bila infekcija. Sta se desava ako nema mesta da izraste a ne izvadi se?

Poslednja izmena:
Donji desni mi pravi problem, gornji desni je valjda izrastao, ne znam ni kad - beli se i ceo je ali moguce da jos raste posto se jedva vidi . Sa leve strane nemam umnjake. Planiram ovde da ostanem jos 1 mesec. Zubarka mi danas rekla da ne treba vise da dolazim osim ako me ponovo bude boleo. Ne verujem da je bila infekcija. Sta se desava ako nema mesta da izraste a ne izvadi se?

Ako nema mesta da izraste mora da se izvadi , nemoj da cekas da pocne da te boli kako zna da boli pa da ti vade pod trizmusom, otokom, da se mucis i sebi komplikujes zivot. Kad se vratis u Srbiju, snimi zub (najbolje da uradis ortopan), ako nema gde , onda ga izvadi. Intervencije nema sta da se plasis, traje oko pola sata, sat u lokalnoj anesteziji, bezbolna je. Mozes ali i ne moras da imas otok (ne znam sada koliko veliki, recimo manji do srednje velicine) do 3 dana posle intervencije , posle 7 dana se skidaju konci. Zaista je banalno. To dug oporavak posle vadjenja i slicno su zaista gluposti. Naravno ne tvrdim da komplikacije nisu moguce ali one su zaista retke. Veruj mi od neblagovremeno izvadjenog umnjaka, trizmusa, upale, vadjenja pod upalom i slicnog nema gore komplikacije.

Nisam imala otok, nije me bolela vilica samo taj zub i uvo. Danas me ne boli a nisam isla da mi stavi lek. Znaci li to da je kraj mojim mukama posle mesec dana? Ne znam sta joj je znacilo ono - ako me zaboli da dodjem ponovo :think:

Nisam imala otok, nije me bolela vilica samo taj zub i uvo. Danas me ne boli a nisam isla da mi stavi lek. Znaci li to da je kraj mojim mukama posle mesec dana? Ne znam sta joj je znacilo ono - ako me zaboli da dodjem ponovo :think:

To je znacilo dodji da ti uzmem jos para.
Dakle ovako. Snimak moras da napravis da se vidi ima li taj zub gde da nikne. To je ono sto treba da uradis cim dodjes u Srbiju. Do tada kupi neki heksoral tamo gde si ili nesto za ispiranje usta i trudi se da odrzavas dobru higijenu posebno oko tog vrha koji se vidi u ustima.

Ako zub ima gde u najvecem broju slucajeva pravi ce problem dok ne nikne, sem ako se ne formira dzep tokom nicanja iz xy razloga.

Ako zub nema gde da nikne a sada pravi problem, velika je verovatnova preko 99% da ce ga praviti ponovo. Uzimanje antibiotika u tom slucaju kao i stavljanje raznih lekova samo trenutno resava stvar ali ce problem nastaviti da se ponavlja. Sad ce da se smiri , za mesec dva ce da bukne ponovo. Jedino pravo resenje je hiruska ekstrakcija (vadjenje). U protivnom moze da ti napravi i karijes na susednom zubu na korenu, pa da izgubis susedni zub, da ti pogura i ispomera ostale zube.

Svako ko ti prica da ce impaktirani umnjak (umnjak koji ne moze da nikne) da se smiri nekim lekovima , antibioticima i da je to prava terapija te muze za pare ili nema pojma.

Da li si primetila da ti se ostali zubi pomeraju posebno prednji?

Nisam primetila da se ostali zubi pomeraju. Zbijeni su, kad bi se 1 pomerio svi bi se pomerili. Svi zubi su mi zdravi, kod zubara sam do sad isla samo preventivno. Hvala MilgredBulf ako me ponovo zaboli vracam se u bg da to resim

Verovatno je bilo na nekoj od prethodnih strana.... ali ne mogu da listam 50 strana.

Pojavila mi se erozija na trojci, napred, kod desni. Zubar kaze "skolski" primer, nista strasno. Mene strasno boli dok perem zube, ali on nije hteo da mi stavlja plombu, kaze rano je, nece se to siriti brzo, nece da otvara.... Kaze- bol ce se verovatno umiriti sam, samo neka pazim kod pranja zuba, i budem nezna sa cetkicom, perem vertikalno itd.

Sta je bolje?

Evo da postavim pitanje ovde, posto se zubara uzasavam, cak i najobicnijeg pregleda (duga prica sa dobrim razlozima)
udarila sam se u glavu pre mesec dana (spreda, pala sam). bolele su me gornje jedinice, jedna i dalje ima neprijatan neki osecaj kad grizem. i danas sam zagledajuci ih, primetila dve tanke crte na svakoj, kao da je naprsla gledj. ukoliko jeste, moze li iko da mi kaze sta se u tom slucaju radi (inace su zdrave, nema nikakvog karijesa il neceg slicnog). jel moguce da je to neka depigmentacija ili nesto tako (lupam sad al ja o tome stvarno pojma nemam:rumenko:)
ako se nekom desilo nesto slicno, ili je upucen u to, moze li da mi kaze sta se u tom slucaju radi i koliko to kosta kod privatnog zubara (na drzavnog ne pomisljam vise)

Strah od zubara, neprijatnost kod busenja, ceo dan bolovi od anestezije itd.

Zna li neko?

ja sam se zadnji put onesvestila od straha, pa ti vidi
edit: ako ima igde u srbiji onaj gas ili uspavljivanje ko u americkim fimovima, pod uslovom da to zaista postoji,napisite gde, idem tamo

Poslednja izmena:

Back