ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ljudi jel mi neko moze reci kako ide proces stavljanja navlaka??..

I ono najvaznije,da li boli???..

Unapred zahvalan.. :mrgreen:

Prvo se napravi plan terapije..šta i kako:)
Dobijes anesteziju zub se brusi,skida se zubna supstanca oko zuba u debljini potrebnoj za krunicu....da to tako objasnim :)
Neprijatno je malo,a boli najvise kada se stavlja konac oko vrata zuba,pre uzimanja otiska,
koji sluzi da se desni povuku (na kratko da bi se uzeo dobar otisak).
Trebalo bi da ti stomatolog brusene zube pokrije privremenim krunama,do sledece posete
do probe metala (ako su u pitanj metalo-keramicke krune)...
ako ne stavi privremene malo ce te boleti.
Uglanom to je najtezi de,kasnije ide cementiranje i tvoja adaptacija na krunice ili most.

Jer neko operisao cistu i da se posle stavlja veštačka kost? Kakva su iskustva? Imam cistu na donjoj 1 a zahvaća malkice i susednu 1 i 2. Za nedelju dana treba da je operišem.

Prvo se napravi plan terapije..šta i kako:)
Dobijes anesteziju zub se brusi,skida se zubna supstanca oko zuba u debljini potrebnoj za krunicu....da to tako objasnim :)
Neprijatno je malo,a boli najvise kada se stavlja konac oko vrata zuba,pre uzimanja otiska,
koji sluzi da se desni povuku (na kratko da bi se uzeo dobar otisak).
Trebalo bi da ti stomatolog brusene zube pokrije privremenim krunama,do sledece posete
do probe metala (ako su u pitanj metalo-keramicke krune)...
ako ne stavi privremene malo ce te boleti.
Uglanom to je najtezi de,kasnije ide cementiranje i tvoja adaptacija na krunice ili most.

Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru..Prosli put sam se nagutao lekova jer su me boleli zubi pa zavrsio u bolnici.. :dash: ..Ne znam kako cu preziveti to brusenje zuba,uostalom razmisljacu o tome kasnije,za jedno par nedelja dok se spremim psihicki.. :mrgreen: ...

Ja uskoro punim 18 godina , a mesec dana nosim mobilnu protezu jer finansijski trenutno ne mogu da priustim fiksnu . Nepoverljiva sam sto se tice mobilne proteze u mom slucaju jer imam krive dvojke u gornjoj vilici i vece nepravilnosti u donjoj . Zanima me da li uopste vredi da pokusavam sa tom protezom i da li cu imati neke rezultate??? :think::roll:

MilgredBulf i sasha_bgd HVALA puno
evo,sada je sve u redu,bol je prestao posle skoro 3 nedelje,kao sto mi je i moja zubarka rekla,jer je to klasican bol kod alveolitisa,samo sto je to meni jaaako strasno,bol je uzasan bio,samo je odjednom prestao,a antibiotik nisam trebala piti,takodje mi je to rekla zubarka ali ja sam morala nesto preduzeti pa makar i to bilo uzalud...
ali nov problem sada...pre 2 meseca mi je "izvadjen zivac" ne donjoj sestici,i sada reaguje na toplo,boli i takodje osecam blagu bol kada jedem.do skoro nisam bila sigurna da li je to TAJ zub pa mi je zubarka rekla da nije moguce jer "mrtav" zub ne reaguje na vruce - hladno,a sigurna sam da jeste taj i mislim da jos ima neceg "zivog" u njemu .planiram da u skorije vreme odem do zubarke i to sredim,a zanima me sta vi kazete i da li imate iskustva?

Donja sestica ima tri kanala tako da tu postoji vise mogucnosti, jedna je da je u jednom kanalu zaostao zivac a druga je da ipak boli neki drugi zub. To jedino moze da se utvrdi pregledom.

Nisam bio ovde sigurno god-2! Aco jos li se mlatis sa pametovanjem? Ne mogu da verujemmm.... MilgredBulf.. Procitaj svoje postove pre 5 god pod ko zna kojim imenom..sve isto...e svasta!

MilgredBulf i sasha_bgd HVALA puno
evo,sada je sve u redu,bol je prestao posle skoro 3 nedelje,kao sto mi je i moja zubarka rekla,jer je to klasican bol kod alveolitisa,samo sto je to meni jaaako strasno,bol je uzasan bio,samo je odjednom prestao,a antibiotik nisam trebala piti,takodje mi je to rekla zubarka ali ja sam morala nesto preduzeti pa makar i to bilo uzalud...
ali nov problem sada...pre 2 meseca mi je "izvadjen zivac" ne donjoj sestici,i sada reaguje na toplo,boli i takodje osecam blagu bol kada jedem.do skoro nisam bila sigurna da li je to TAJ zub pa mi je zubarka rekla da nije moguce jer "mrtav" zub ne reaguje na vruce - hladno,a sigurna sam da jeste taj i mislim da jos ima neceg "zivog" u njemu .planiram da u skorije vreme odem do zubarke i to sredim,a zanima me sta vi kazete i da li imate iskustva?

možda kanali nisu dobro napunjeni a možda zubarka nije uspela da otvori i napuni neki od kanala.Šestice često imaju 4 kanala (ili 3 kanala a 4 otvora na vrhu korena) a taj 4-ti (kanal ili otvor na vrhu korena) se nađe samo ako se traži

Imam jedan prilicno veliki problem...naime,pre 2 godine slomio sam prednji zub na moru,i nista nisam uradio po tom pitanju,jer treba da nosim protezu...Sada treba da stavim onu fiksnu,ali sam hteo da pitam da li moze prvo da se nadogradi zub,pa nakon toga da se stavi proteza? Da li ce taj nadogradjeni DEO zuba moci normalno da se vraca sa ostalim zubima,ili ne? Molim Vas da odgovorite sto pre! Unapred zahvalan!

Imam jedan prilicno veliki problem...naime,pre 2 godine slomio sam prednji zub na moru,i nista nisam uradio po tom pitanju,jer treba da nosim protezu...Sada treba da stavim onu fiksnu,ali sam hteo da pitam da li moze prvo da se nadogradi zub,pa nakon toga da se stavi proteza? Da li ce taj nadogradjeni DEO zuba moci normalno da se vraca sa ostalim zubima,ili ne? Molim Vas da odgovorite sto pre! Unapred zahvalan!

ako ti nije izvađe koren tog slomljenog zuba i ako je dobar onda može da se leči,napuni,napravi štift i preko toga stavi porculanska navlaka pa bude isto kao tvoj zub

Treba snimiti taj zub da se vidi u kakvom je stanju i onda odluciti o terapiji. Zaista ne mislim da je neophodno devitalizovati zub a mozda i jeste. To ne moze da se kaze ovako. Nekad moze da se nadogradi obicnim kompozitom (materijalom za plombe) a nekad mora da se puni kanal i da se radi nadogradnja i krunica. A nekad ako je fraktura korena mora da se vadi koren.

Ono sto je najbolje resenje recice ti tvoj ortodont (specijalista za proteze kako ih narod zove inace se zovu ortodontski aparati).

Imam i ja prilicnih problema sa zubima, prosle godine u decembru nisu uspeli da mi izvade zub, tj. izvadili su mi deo korena zahvacen procesom, dok ostatak nije bilo sanse da izvade ni posle 3 sata.Ta donja petica je prvo gnojila i gnojila i bolela, kad je izvadjen taj deo, od tada me zub nije boleo.Zubar koji mi je vadio zub rekao mi je da za 20 godina koliko radi, nikada mu se nije desilo da ne moze da izvadi zub, inace, i drugi zubar u domu zdravlja je dosao i pokusao, ni on nije mogao da izvadi zub, pa su me na kraju uputili na Stomatoloski fakultet, samo sto ja nisam otisla jer ne smem.
Kako ce sada da izvade to sto je ostalo posto se nista ne vidi?Da li je to hirursko vadjenje zuba ili kako?

Zdravo svima!Ja bih da vas pitam za jedan savet,nije za mene vec za moju sestru.Elem,njoj je malo izbacena jedna jedinica,a druga je kao da ju je izgrizao mis.Ima rupice na obodu zuba,jer je jako lomljiv,bukvalno dolazi do trenja kada predje noktom...Sta vi savetujete da uradi?Hvala unapred!P.S. Plasi se da cetkicom nije mogla da dohvati dobro taj "normalan tj. uvuceniji" zub zbog ovog izbacenog...ne zna da koristi konac...to su informacije koje mi je dala...:)

Mom ocu koji je seceras su izvadili 3 zuba odjednom, neka ludaca od dr, a nista ga nije pitala, samo je vadila. On je dosao zbog jednog, a ona mu izvadila 3, pri tome on tvrdi da mu je jedan bio 100% zdrav. Sada ima uzasne bolove i krvarenje nikako da mu prestane. Ja sam se toliko iznervirala, jer su ovi u DZ toliko bahati postali, a naplacuju kao privatnici. Zanima me da li neko zna gde mogu da prijavim tu doktorku i koliko zuba je secerasu(znala je) uopste smela da vadi odjednom?

Pozdrav svima!

Htjela sam da upitam za neki savjet.Nedavno sam posjetila zubara, zeleci da mi postavi fasete na nekoliko prednjih zuba.Citajuci o fasetama, saznala sam da se one teze ugradjuju osobama koje imaju nepravilan ugriz ( ja to imam ) ali rekoh da se konsultujem sa njim da vidim sta ce reci.
On me je jako isprepadao rekavsi da sam "tezak slucaj" da imam nepravilnu vilicu, ukrsten ugriz.Gornja vilica je uza od donje.Problem je i taj sto meni, nakos sto su mi ispale mlijecne dvojke, ove stalne nikad nisu ni izraste (u gornjoj vilici ) tako da su mi trojke krive i izrasle su negdje na medju prostoru dvojki i trojki.To mi je vjerovatno i suzilo luk u g.vilici...
Ovaj moj zubar nije siguran na koji nacin da mi prosiri gornju, a suzi donju vilicu...Predlaze neko vadjenje zuba iz donje vilice...nije predlozio protezu i sl.
Problem je u tome sto je ovaj zubar koji slovi za boljeg, makar u cg,prof implantologije, ali nije specijalista ortodont...Trebala bih savjet odlicnog ortodonta, pa ako bi neko mogao da mi predlozi par njih ( nije problem, dosla bih ja i u srb na konsultaciju ) samo da mi rijese taj problem sa vilicom jer bez toga ne bih mogla rijesavati ni estetske probleme!
Hvala unaprijed

Ja sam nosio fiksni aparat 2godine Vukli su mi zube cas na jednu pa na drugu stranu:dash: i slucajno sam dospeo do ordinacije ..... gde sam hteo da uklonim kamenac pred Novogodisnju noc posto su imali neku akciju besplatnog uklanjanja naslaga i tu su me osvojile dve mlade doktorke svojom profesionalnoscu i predanoscu.Resio sam da skinem fiksni aparat sto sam i ucinio ali kod mog stomatologa koji mi je i postavio bravice nemajuci vise nameru da je nosim,medjutim sretnem prijateljicu koja je bas imala problema sa rasporedom zuba i kako sam postao opteracen zubima primetim naravno vidnu razliku i to za samo 4 meseca nosnja fiksne i ona me uputi upravo u ordinaciju u kojoj sam bio za kamenac i verovali ili ne opet postavim fiksni aparat i evo 11meseci ga vec nosim ali se radujem svakoj kontroli i cini mi se da cu ubrzo resiti svoj problem.Kod mene nije u pitanju samo raspored vec i parodontopatija a sa fiksnom mi mogu uroniti zube u kost i jedino sam zbog toga i pristao na ovaj ponovni tretman
Ako nekom treba kontakt vrlo rado cu ga uputiti

Poslednja izmena od moderatora:
Poštovani korisniče Ajala, reklamiranje je zabranjeno Pravilnikom. Molim Vas, pročitajte isti.
jedan post Vam je obrisan, a u prethodnom sam obrisala naziv ordinacije. Da ne bih primenjivala ozbiljnije sankcije, molim Vas da se pridržavate Pravilnika.

Back