ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uf, ja sam bila u fazonu i da odustanem od apikotomije, ali sta vredi kad mi je zub otvoren, samo privremeno punjenje, danima kad nesto jedem proveravam da mi nije ispao taj djavo iz zuba da ne bih dodatno kontaminirala. Dosta sam skepticna prema zubarima, jer od malena idem kod jedne iste zubarke privatno i sva 4 napred mi je devitalizovala jos kao detetu, bez nekog dugotrajnog lecenja, bez nekog velikog kvara, jednostavno su me ti zubi boleli, na toplo-hladno, na vazduh i morali su da se umrtve, a i imala sam povredu vilice, pre nego sto su i skroz ti zubici izrasli. Cak je bila situacija da je tu nesrecnu jedinicu zubarka otvorila, cacnula sta je cacnula, ne secam se dete sam bila i zatvorila, ja otisla kuci, cele noci kukala, bolelo je, mislila sam da tako mora, i na kraju ustanem i pogledam u ogledalo a zub otisao skroz dole, samo sto nije ispao. Mi brzo kod nje, drzalo me je troje ljudi dok mi je taj zub otvorila koji je bukvalno skoro skroz otisao na nize, verovatno je stavila lek, i zub se za nekoliko dana vratio na gore. Moja teorija je da ga nije dovoljno lecila, vec ga zatvorila i da je neki otok krenuo ili sta vec i isterao zub iz lezista, ne znam, nikad mi nije objasnila sta se zapravo desilo. Jos mi je rekla da tako nesto nije jos videla da se desava. Zato sam sad resila da mi ga ne rade oni, vec neko drugi. Da ne bude da ponovo nesto nisu videli.

Ja sam radila apikotomiju na VMA (placa se oko 18 000) odlicni su strucnjaci...... i preporucujem.... meni je radila Prof. Dr Matovic (ili je Matic).
Ja nisam radila dva dana+vikend, u sredu sam isla u cetvrtak sam otekla i petak izgleddala kao da mi je neko uradio los botox. U pon je bilo malo otoka a u ut su vec skinuti konci.... Ne brini zaistta nije mnogo strasnoooo............

Poslednja izmena:
18000 je bas puno, meni su rekli dosta manje,ali je u pitanju privatna ordinacija u unutrasnjosti, a i verovatno zavisi od pozicije zuba. Mada ovamo u dr Subotica nista ne placam jer sam student. Nadam se da nece biti zaguljeno i da cu preziveti:D

"Motaju" se ovuda neki zubari, povremeno. Ako ima nekoga od vas, molila bih da mi odgovorite. Šta se daje od antibiotika, kao prevencija infektivnog endokarditisa ( jednom već preležanog ), prilikom vadjenja zuba, u slučaju alergije na Longacef i Penicilin?

..ako naidje neki chika zuba (acoooo :hej: ) molim da napishe neshto o sterilnoj nekrozi zuba :eek:
..moze li trauma (povreda, tup udarac) da je izazove..?

..umro mi zub, ziv i zdrav do zadnjeg trenutka.. :(

Sterilna nekroza zuba ili preciznije pulpe je odumiranje pulpnog tkiva usled prekida u snabdevanju pulpe krvlju. Najcesce se javlja nakon neke vrste traume, na prvom mestu su prednji zubi donji pa gornji a posle ostali po ucestalosti. Radi se o tome da usled traume , udarca recimo, dodje do prekida sitnih krvnih sudova koji ulaze u zub. Cesto zahvata usled toga sto je obicno povrsina dejstva traumatske sile veca od jednog zuba, vise zuba. Ne daje simptome, a bolovi se javljaju ukoliko dodje do seksundarne infekcija. Kao posledica posle nekog vremena javlja se cista koja najcesce zahvata nekoliko prednjih zuba posto su oni najpodlozniji traumi , cista je asimptomatska i otkriva se najcesce prilikom rendgen snimanja iz nekih drugih razloga. Ili se otkriva kada zaboli zbog sekundarne infekcije.

Sterilna nekroza zuba ili preciznije pulpe je odumiranje pulpnog tkiva usled prekida u snabdevanju pulpe krvlju. Najcesce se javlja nakon neke vrste traume, na prvom mestu su prednji zubi donji pa gornji a posle ostali po ucestalosti. Radi se o tome da usled traume , udarca recimo, dodje do prekida sitnih krvnih sudova koji ulaze u zub. Cesto zahvata usled toga sto je obicno povrsina dejstva traumatske sile veca od jednog zuba, vise zuba. Ne daje simptome, a bolovi se javljaju ukoliko dodje do seksundarne infekcija. Kao posledica posle nekog vremena javlja se cista koja najcesce zahvata nekoliko prednjih zuba posto su oni najpodlozniji traumi , cista je asimptomatska i otkriva se najcesce prilikom rendgen snimanja iz nekih drugih razloga. Ili se otkriva kada zaboli zbog sekundarne infekcije.

..hvala, aco, to je onda to..
..dobila sam teme/potiljak dvogodishnjaka u zube kad je dete ustajalo sa noshe pre mesec i kusur dana,
pre nedelju dana je zapocheo bol na toplo, difuzan toliko da nisam mogla da lociram da li uopshte potiche od zuba,
i da li je iz gornje ili donje vilice, za pochetak..
..posle tri dana uradjen ortopan poshto ga nisam radila jedno 10-ak godina unazad, sve mirno..
..u toku sledecih par dana sam primetila da donja jedinica sve cheshce lichi na pochetni impuls bola,
dr odluchila da ga otvara na blef.. :sad2: ..i nije pogreshila..

ajala -- kod koga idete za fiksnu (preporucujete) a kod koga ste isli prije odnostno ne preporucujete (molim vas posaljite mi poruku)? Ja sam momentalno u potrazi za dobri ortodentom.. Damon clear system mi zvuci interesantno... Jel neko moze da mi preporuci odlicnog ortodonta sto ugraduje Damon system (Bg)? Hvala!

Interesira me jel neko moze da mi preporuci odlicnog ortodonta za fiksni aparatic - protezu (Beograd)? Damon system zvuci mi interesantno ako ima koja preporuka dobro bi dosla. Takoder htela bi cuti i negativna iskustva. Hvala velika!

Samo da javim da sam prezivela apikotomiju, nije bolelo ni za vreme ni posle intervencije, nijednu kap krvi nisam imala evo vec treci dan, a ocekivala sam da ce to sto su usivali krvariti sigurno. Usna mi je kao da sam ljubila peglu, ali opet je sve ok, jer sam ja ocekivala haos. Rekli su mi da moram sto vise da pomeram usta, zbog tog sto je usiveno, valjda da bi zaraslo kako treba, a ja sve pazim jer imam neki trip da nesto ne povredim. Ne znam kad cu moci da pocnem normalno da jedem tj da se koristim i tim zubicem koji je sad radjen, pa ako neko ima neko iskustvo neka podeli ovde.

Zaboravila sam da pitam da li se daje anestezija kad se skidaju konci? Meni je bas usiveno i plasim se kako ce to biti ako mi budu skidali na zivo. Jednom prilikom sam ujela zubara za prst pa ne bh da se nesto slicno ponovo desi. Ako neko zna nek pise, mada cu sutra ujutru i sama saznati z:cry:

Ja sam se vadila na refleksnu radnju, ali je ova doktorka stvarno fina i rekla mi je da sam joj najbolji pacijent ikada pa ne bih da joj srusim tu iluziju :). Mozda bih samoinicijativno mogla da iskamcim neku anesteziju.

Pre dva danas sam bio kod mog stomatologa, zbog plombiranja umnjaka, i Dr. mi je u isto vreme uradila i ciscenje kamenca sa zuba, onako grubo, i dogovorili smo se da za par nedelja dodjem, pa da pocnemo ciscenje i poliranje zuba po kvadrantima. Zdrav zub (desna gornja cetvorka), me od onda boli, kao da se malo klima, malo boli na pritisak, podnosljivo, ali je juce poceo da otice, danas je otok gori, predeo pored nosa mi je vidno natecen. Tacka pored nosa, rekao bih gde bi trebalo da bude kraj korena zuba, me boli poprilicno na dodir prsta, to je i centar otoka. Da li je to normalna pojava, da je zub iziritiran zbog ciscenja ultrasonocnim aparatom, pa ce se otok povuci, ili da idem nazad kod lekara?

Postavicu ovde pitanje.

Od preksinoc u jednom delu usne duplje (negde desno gore izmedju cetvorke i petice gde imam plombu) non-stop osecam prisustvo jedne od onih zubarskih hemikalija kojima se pune plombe. Osecam tacno kao da mi jezik trne kad recimo "prodjem"njime tuda i slicno..........nisam u skorije vreme isao kod stomatologa, pa pretpostavljam da se plomba okrunila i da sad to "curi"" iz zuba.Tu imam jednu plombu.

E sad problem je sto kao da nikako ne mogu da to isperem. Non-stop je tu, i kad operem zube i kad ispiram vodom i kad jedem i kad pijem.........da li je moguce da to non-stop curi? Sta da radim?

Postavicu ovde pitanje.

Od preksinoc u jednom delu usne duplje (negde desno gore izmedju cetvorke i petice gde imam plombu) non-stop osecam prisustvo jedne od onih zubarskih hemikalija kojima se pune plombe. Osecam tacno kao da mi jezik trne kad recimo "prodjem"njime tuda i slicno..........nisam u skorije vreme isao kod stomatologa, pa pretpostavljam da se plomba okrunila i da sad to "curi"" iz zuba.Tu imam jednu plombu.

E sad problem je sto kao da nikako ne mogu da to isperem. Non-stop je tu, i kad operem zube i kad ispiram vodom i kad jedem i kad pijem.........da li je moguce da to non-stop curi? Sta da radim?

I jesi proverio da li ti se plomba okrunila....idi vidi pa javi...
U svakom slučaju planiraj posetu stomatologu....

Zaboravila sam da pitam da li se daje anestezija kad se skidaju konci? Meni je bas usiveno i plasim se kako ce to biti ako mi budu skidali na zivo. Jednom prilikom sam ujela zubara za prst pa ne bh da se nesto slicno ponovo desi. Ako neko zna nek pise, mada cu sutra ujutru i sama saznati z:cry:

os ujedes mene za pitic, necu ti nita

- - - - - - - - - -

I jesi proverio da li ti se plomba okrunila....idi vidi pa javi...
U svakom slučaju planiraj posetu stomatologu....

ja pre mesec dana zubarki gedio u sike i zvacno joj kosu pa mi rekla ako opet budem nekurtulan da me nece primiti nika vise u ordinaciju

Zanima me mišljenje nekog od stomatologa ako vas ima na ovom forumu.
Pre dve nedelje sam izvadio 6 gore desno, zub je bio u lošem stanju, nije mu bilo spasa. Vađenje je trajalo oko 40 min (problem je bio jedan koren).
Posle toga, nakon nedelju dana mi se pojavilo neko nabubrenje, sa spoljne strane vilice. Nije veliko, recimo kao pola zrna graška, možda čak i za nijansu manje. Na kontroli stomatolog mi je rekao da je to kost, i da će se sama povući. (čuo sam dok se konsultovao sa drugim stomatologom da je ovaj rekao da ne dira ništa, razgradiće se (srediće se, ne sećam se tačno izraza) prirodnim putem???
Međutim meni to više deluje kao čvrsta cista a i u predelu tog zuba osetim ponekad miris (ukus) kao kod gangrenoznog zuba i ako ga više nema.
Moja pitanja su:
Da li mogu da verujem stomatologu, jer kakva kost može da se pojavi kao ispupčenje u nivou vilice, koje pre toga na tom mestu nije bilo.
Da li postoji mogućnost da je to cista, nastala zbog toga što prethodni proces, nakon vađenja zuba i zarastajna rane, nije imao kuda da se drenira, pa je našao to mesto i napravio cistu.
Da li postoji mogućnost da je ostao neki deo korena, i da je proces ostao da radi svoje? I u tom slučaju šta se dešava sa korenom (vilicom) ako se ne interveniše?
I da napomenem nema nikakve bolove niti ikakav čudan osećaj na dodir u tom delu.
Unapred hvala na odgovorima.
Svakako ako se stanje ne sredi otići ću kod nekog drugog stomatologa.

Trebalo bi da nosim fiksnu protezu. Da li je neko imao iskustva sa nosenjem ove proteze? Da li bi mi mogli preporuciti nekog zubara u NS? Takodje me zanima i cena.

Pozdrav, moja drugarica je nosila protezu, nije ništa strašno, dobro se podnosi.Mislim da je cena oko 1400 eura.

Poslednja izmena od moderatora:
Anestezija ljudi sta je sa vama?Trazite jeeeeeee!!!!!!!!!

Ja sam u studentskoj redovno popravljala zube bez anestezije. Nije me nikad ni pitao dal je želim. Jedino kad su mi vadili umnjak ( ali to je išlo pod operaciju pošto nije izrastao iz desni) e tad su me anestezirali XD
I kad to kažem ljudi me gledaju ko da nisam normalna, posebno kad im kažem da stvarno nije bolelo...( verovatno ni kvarovi nisu bili jaki ali njima nije jasno kako je moguće da neko ' preživi' popravku bez anestezije).
A inače sam baš plačipičkica i tabletoman..što je najironičnije..al kad su zubi u pitanju, tu sam jaka :lol:

Molim da mi neko posalje na PP preporuku za dobrog stomatologa, a to znaci stomatologa koji nece odokativno da radi brusenje vise zuba ako ja kazem da mi uradi 1 krunicu! Naime, idem vec 20 godina kod sjajnog cika zube, ali on vise ne radi. Ono sto me je odusevljavalo je onaj starinski posteni odnos u stomatologiji i misljenje da je najbolje sacuvati sto vise sopstvenih zuba. Moji zubi mozda nisu najlepsi, ali su odlicno ocuvani. Pre par meseci mi se desilo da mi je ispala krunica na gornjoj desnoj cetvorki (sacuvala sam je), ali nisam nikako mogla da skupim parice da odem odmah kod zubara. U medjuvremenu, delici na koji se kacio kocic su otpadali kao patrljci i kada opipam jezikom oseca se samo nesto vrlo malo od tog zuba do mesa vilice..:( Plasim se da mi sada neki novi, koji samo hoce da zaradi na protetici, ne kaze: e, sad cemo da brusimo ovaj pored, pa da stavimo 2 krunice...pa...sve tako....Znaci, ljudi, preporucite mi dobrog, pametnog, postenog zubara koji nije opterecen iskljucivo zaradom..! Hvala unapred!

Back