ZUBAR!

hvala puno.Isao sam bas u dobro opremljenu kliniku,koja ima specijalistu oralnog kirurga i specijalistu proteticara uz ostale.Imaju mogucnost panoramskog slikanja i RVG(radio viziografija)pojedinacno zuba,i na svakom se vidi postojanje granuloma.Medjutim,kod vadjenja ovih zuba stanje je slijedeće:radilo se o dvije osmice koje su pukle i ostali samo korijenovi,a kod ostalih je struktura zuba ti kanali i ostalo toliko propala da se nije mogla raditi resekcija i punjenje kanala.Uz ostalo i isplivali su.Svaki put kad mi krurg izvadi zub pokaze mi na vrhu korijena prilijepljen jedan mali baloncic velicine zrna psenice,koji kad probije izadje sukrvava gnjojna tekucina.Ovo prethodno pitanje je bilo vise tipa "zasto me zub prvi put u zivotu zaboli kad se pojavi granulom i propadne mu sva struktura?"
Sada bi htio pitati koliko je bolan i neugodan zahvat resekcije 4 gore lijevo,koju trebam raditi,koliko to traje ,kakav je oporavak kanije i koje su prognoze,jer ovaj zub je odlicne strukture i bez procesa unutar njega,ali iznad ima granulom,pa je doktor se odlucio za taj zahvat i koristice ga kao nosaca mosta(4-7).
Unaprijed hvala i izvinjavam se sto uzurpiram ovoliko prostora.
P.S.Vadjenje na mah je bilo jer je doktor htio pocistiti sve sto je RTg oznacio kao sto sam gore rekao da ne bi doslo do oticanja komplikacija itd.

dragi zdravko,
vi ste, ocito, imali tu srecu da naidjete na kolege od klase i cestite ljude, kao prvo :).
drugo, kako rekoh - vi ste, jednostavno, sto se tice formiranja granuloma, takav tip coveka, tako reagujete. tu ima leka, znate - da bi se na zubu stvorila cista okom vidljiva, treba da prodju i godine, i sve prolazi odredjenim tokom.

prvo zivac odumire, iz ovih ili onih razloga, a i to ne ide bas brzo (tj. - ako vi nista ne osecate, ako ide bezbolno). to se moze vrlo lepo dokazati i u nekim pocetnim fazama aparaticem koji se zove ispitivac vitaliteta. to je jedna mala spravica koja pravi vrlo slabu strujicu, ima potenciometar i naslanja se redom na zube, odredjenim postupkom. ovim putem je vrlo lako dokazati npr. da zdravi zubi reaguju na 1.5, a onaj koji je poceo da "odumire" na - recimo - 3 (maksimum je obicno 4, zavisi od vrste aparata), i tu je vreme da se intervenise nekim od endodontskih lecenja.
tek kada zivac potpuno odumre, dolazi do daljeg sirenja bakterija preko vrha korena, a za formiranje pravog granuloma promera npr. 4 mm potrebno je i 5 i vise godina, znate.

drugim recima, ako vi odete jednom u 6 meseci da se ispita vitalitet zuba, ako se sumnjivi odmah lece, i ako se vec leceni jednom godisnje kontrolisu snimkom, vi necete nikad vise doci u situaciju da vam se nadju ovoliki procesi "iznenada". zato gnjavim sa kontrolama :).

ako sam dobro razumela, vasi zubi su ogoljeni, desni su se povukle?
kod takvih situacija je povecan rizik da zivac "odumre" sam od sebe, da i ne osetite bog zna sta. maksimalno uprosceno receno, zub u nezasticenom, ogoljenom delu, stalno ima "shok" od toplog-hladnog, i u jednom momentu krene da "radi nesto". od nacina reagovanja konkretne osobe zavisi da li ce to biti burno, ili "necujno", da se samo jednog dana zatekne vitalitet jos malko pa nikakav.

no, vi ste me pitali za resekciju gornje cetvorke; to je sasvim bezbolan postupak, traje mozda maksimalno 30-45 minuta, za nedelju dana se skidaju konci. najcesce se dobija zastitna injekcija (ako opste stanje pacijenta to dozvoljava), potrebno je da drzite hladan oblog sto duze, i problema nece biti (ja licno probala, ali na trojci :)).
e, sad, skolski je da se ceka nekoliko nedelja posle intervencije, da se napravi livena nadogradnja na tom zubu, i zatim na to most 4-7.
ceka se zbog kostane restitucije (6 meseci je idealno, ali to se retko radi :)); nadogradnja se radi jer su devitalizovani zubi krti, i skloni su da se slome.
e, sad, gornja cetvorka najcesce ima dva korena, dva kanala korena, te je nekad malko pipavije napraviti nadogradnju, ali specijalisti proteticaru to ne bi trebao da je nikakav problem.

sto se tice prognoze, znate kako... u celoj ovoj prici, vi cete, cisto tehnicki gledano, imati prakticno od cetvorke, kao nosaca mosta, samo koren - i to hirurski skracen za 1/3.
samim tim je on manje vredan u odnosu na neki vitalan zub, no - ne znaci da ne moze da traje i godinama. ne mozete ga opteretiti kao da je vitalan, a trakcija npr. upolje (recimo, kidanje kifle zubima, bilo cega zilavog, sa vucenjem prema spolja) moze da uzrokuje lom korenova u sagitalnoj ravni, tj. - da celicna nadogradnja, cementirana duz korenova, uzrokuje njihovo cepanje od napred prema nazad, prema nepcu. onda je taj zub za vadjenje.
ovo, na zalost, nije tako retka pojava, ali sa malko paznje i samodiscipline pacijenta moze da se prevenira. drugi moguc rizik je reaktivacija procesa koji je odstranjen resekcijom, no - za to opet postoji mogucnost reapikotomije.

drugim recima, ovo su samo moguce, ali relativno slabo verovatne "nesrece"; ako vam se desni inace povlace, i skloni ste tome, to bi, gledano na duze staze (na 5 godina, recimo), mogao da bude veci problem nego solidnost zuba nosaca. kod pacijenata sa parodontopatijom koja je vidljiva i napreduje, smatra se da je otprilike taj neki period dovoljan da krune postanu toliko "prekratke" da treba raditi nov most.
da me ne razumete pogresno, to nema veze ni sa mostom kao radom, ni sa zubima nosacima, ni sa onim ko je radio - samo sa tim oboljenjem, i tu je tesko dati neku prognozu.
nadam se da sam se setila svega sto ste me pitali, ako sta jos treba kazite slobodno :).

sve najbolje :).

bilo mi je zadovoljstvo :).
jako mi je zao da ste onda tako lose prosli, no - dao bog pa se nece ponoviti. najlepse zelje, jos jednom, i mnogo srece sa zubarima :).

Doltorice, imam veliki problem, stomatolog kada sam otisla da popravim zub rekao mi je da uradim snimak cele vilice (mislim da se to zove oto pan) i na tom snimku se vidi da imam proces na 5 i 6 dole desno i na 6 dole levo, da samo na pomenem da dva zuba nemaju zivac, a jedan ga ima i na njima su vrsene po dve popravke u razdoblju od 7 godima. E sad ovako kod stomatologa sam najvise otisla zato sto mi se pojavilo uvecanje linfne zlezde na vratu jedan prst ispod vilice i nakon toga i neki cvoric izmedju korena jezika i vilice promera od otprilike 2,5 cm. Zljezda nije bolna kao ni cvoric, koji kao da je ispunjen plastelinom ( hocu da kazem da masa u mutra nije ni vodenasta, a cvoric nije ni bas jako tvrd), cvoric ne mogu da vidim golim okom samo ga napipam jezikom. Jako sam se bila uplasila pa sam uradila i eho vrata i tu je hvala Bogu sve uredu. Posle snimka doktor mi je predlozio vadjenje petice, zato sto je smatrao da je tu proces najveci. Evo posle tri nedelje meni se ni zljezda ni cvoric nisu povukli, cak mi je se cvoric povecao i sada vec dva dana imam uzasne bolove, nemam pojma koji me zub boli, ali mislim da je to ova 6 koja je do izvadjenog zuba. Doktorice sada me interesuje da li ja moram da povadim oba zuba na cijem korenu imam proces ili to moze da se leci i nekako drugacija i da li je po vasem misljenju taj cvoric od zuba . Samo da jos napomenem da kada mi je izvadjena 5 na njenom korenu ja bila neka gnojna kvrzica.

uvecane limfne zlezde mogu imati uzrok sa bas razlicitih strana; od grla, virusnih infekcija, razlicitih sistemskih oboljenja koja pogadjaju i limfni sistem, pa do zuba.
prvo bih morala da kazem da OPT - taj veliki snimak koji ste uradili - sluzi samo kao orijentacioni, u ovakvim slucajevima. za preciznu definiciju problema, dalje lecenje i prognozu sluze mali, pojedinacni (retroalveolarni) snimci.
osim ovoga, potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku, pri cemu posebno obratiti paznju na sedimentaciju i leukocitarnu formulu (diferencijalnu belu lozu); moguce je da uopsteno gledano imate normalan broj leukocita, ali da (procentualno, u relativnom smislu) postoji skok neke odredjene vrste belih krvnih zrnaca.
drugim recima, imam utisak da je sa nedovoljno ozbiljnim unosenjem vas doktor krenuo u vadjenje zuba odreda, kao prvo.
drugo, ako se vec definise sa velikom sigurnoscu da postoji oboljenje u ustima kao moguc uzrok - to mogu biti zubi, neiznikli zubi, parodontalni dzepovi, i ceo spisak oboljenja mekih tkiva usne duplje.
za zube koji imaju procese postoji ceo niz resenja; ako opste stanje i laboratorijski nalazi ukazuju na vece nevolje, onda se pristupa radikalnom resenju - zubi se vade. no, ako to nije slucaj, moguce je (zavisi od vrste procesa) raditi i reviziju lecenja, resekciju korena i slicno, i na taj nacin resiti probleme.
dakle, u vrlo skracenoj varijanti, u trazenju uzroka uvecanih limfnih cvorova postoji odredjena procedura, koja u vasem slucaju imam utisak da nije do kraja "ispracena". pokusajte da trazite misljenje specijaliste bolesti usta, sa odgovarajucim laboratorijskim nalazima, pa ce vas on dalje voditi i upucivati gde je potrebno.

svako dobro :).

Doktorice, mnogo vam hvala na odgovoru! Mene interesuje jos nesto, ja vam nisam rekla da ta zljezda stoji uvecana na tom mestu vec 6 meseci i ona se ne uvecava vise niti me boli, cvoric ispod jezika je se pojavio pre 4 meseca i sada je poceo ponovo da se siri. Bila sam kod infektologa i uradila test krvi na anti virus i to je uredu, sedimentacija mi je bila 18, eritrociti 4,4; leukociti 5,7; hematrokrit 40,2 i trombociti 253. Sto se tice utina sve je uredu sem toga sto sam imala po recima doktora malo krvi, ali mi je rekla da pijem uvin caj i da ponovim nalaz sto cu uciniti sledece nedelje. Doktorice ja se vama izvinjavam, ali sam stvarno ocajna i ne znam kome vise da se obratim. Jedan stomatolog mi je preporucio da vadim zube, drugi koji je i specijalista za bolesti zuba je rekao da to ne treba da radim i da je kod mene upitanju devijacija vilice ( sto sigurno nije, posto niko ne moze da me ubedi da je moj cvoric ispod jezika tvrd kao kost, jer ga ja pomerim, odnosno masu u njemu), sad me i bole zubi ili zub. Molim vas kao Boga da mi kazete sta da radim ili kome da se obratim u Novom Sadu i iskreno da li vi mislite da je to nesto jako ozbiljno, ja stvarno sada pomisljam na svasta. Da nisam vam rekla da imam 25 god. i da su mi u donjoj vilici izrasli svi zubi, a u gornjoj umnjaci jos nisu.

Unapred zahvalna!

E,pa zubarko,ja treba da se odluchim u shto skorije vreme na odlazak kod zubara i sve zbog toga shto mi karijes ulazi ispod desni,pa navishe,znachi ne vidi se maltene kad se iskezim,ali kad bi neko malo zagledao,video bi rane,odnosno rupice od karijesa koje idu sve vishe i vishe ispod desni...Ja imam veliki strah od zubara,a jedan mi je rekao da bi on meni izbrusio do kraja skroz jedno 15-20 zuba i napravio keramichke navlake,pa da budem mirna ceo zivot,samo shto mi je odvalio cenu od nekih 100 evra za to sve i chekala bih 3 dana bez zuba dok se te keramichke navlake ne naprave,...

Moje pitanje je,...da li to mora tako da se radi,da li to moze malo bezbolnije i manje strashno nego shto mi predstavljaju i koliko vi mislite da bi koshtale keramichke navlake za jedno 15 zuba(8 na gornjoj i 8 na donjoj vilici),a najbitnije mi je,...da li znate koja institucija to radi najbolje,najstruchnije,najbrze(da ne budem dugo bez zuba) i koga mi vi preporuchujete po vashem mishljenju,sigurne i pouzdane ljude i ordinaciju?

Pare nisu problem,sve se da nabaviti,imam ja za zube kao shto mi je rekao taj privatnik,ali sam htela da se malo bolje raspitam,...pa pomozite mi,molim vas,da konachno stavim te keramichke navlake...

Hvala!

na zalost, ne mogu vam mnogo pomoci.
ako su zubi zaista toliko osteceni, nema druge nego da se stave pod krune; cena je malko niza van beograda, a tri dana za izradu je zaista maksimalno kratko vreme. u medjuvremenu mozete dobiti privremene krune, kao zastitu, koje estetski vrlo lepo izgledaju, ali o tome odlucuje stanje zuba i desni vise nego vi licno.
znate kako, ako je situacija takva da se karijes spolja vidi, to je nesto sto nije nastalo za jedan dan, pa za par dana ne moze ni da se ulepsa; nije uopste iskljuceno da vas ceka i malko vise rada i lecenja zuba nosaca, te se pripremite na strpljivost - dakle, nema carobnog stapica. ne mogu da vam preporucim neku odredjenu ordinaciju, ali u beogradu postoji citav niz ozbiljnih stomatologa, pocev od stomatoloskog fakulteta, pa nadalje.
sve najbolje.

Draga Indigo,

Pisala sam Vam pre nekog vremena o mom problemu vezanom za dugotrajno i neuspešno lečenje "dzepa" između donje leve šestice i sedmice. Preporučili ste mi da potražim više mišljenja, i evo rezultata: moj zubar (inace parodontolog) kaze da je potrebna operacija da se dzep iskiretira dublje i eventualno nadogradi kost, drugi zubar je smatrao da je potrebna revizija lečenja donje sedmice, spec. endodont je na osnovu snimka utvrdio da je sedmica sasvim u redu (inače je pre dva meseca devitalizovana i napunjena), i da je verovatno problem u dzepu, i uputio me kod jednog iskusnog parodontologa, koji je na osnovu snimka i pregleda utvrdio da je dzep u redu i da nema infekcije. Jedino u čemu su se svi složili i što su mi sugerisali je da na šestici belu plombu zamenim amalgamskom, i da se napravi bolji kontakt sa sedmicom (na kojoj je isto amalgamska plomba), što je mene potpuno užasnulo. Zato imam dva pitanja za Vas:

1. Da li je moguće da to što me bole (u stvari više peku) desni oko šestice i sedmice potiče od bele plombe na šestici, kako to tvrdi poslednji parodontolog, a i ostali?

2. Da li postoje bele plombe koje se bar približno dobro ponašaju na bočnim zubima kao i amalgamske, jer zaista ne želim da imam "crne" zube (mislila sam da su sive plombe odavno prevaziđene, kad ono...) Cena mi uopšte nije bitna, samo ne znam gde da odem i kako da budem sigurna da će mi staviti baš tu plombu (da mi ne naplate kao "specijalnu", a stave običnu). Ako postoje, kako se zovu i ko ih proizvodi (u jednoj ordinaciji su mi rekli da imaju neke helijumske od Galenike, i tvrde da su dobre, šta Vi mislite?).
Ako možda znate u NS nekog ko sigurno ima dobre plombe, a pošto je ovde zabranjeno reklamiranje, molim Vas da mi napišete u privatnoj poruci. Verujte mi da sam potpuno sluđena, pogotovo što ne verujem da će mi samo zamena plombe pomoći, ali šta da radim, moram da slušam lekare...Puno pozdrava!

draga honelylady,
postoji vrlo dobar razlog zasto vam savetuju da promenite belu plombu u amalgamsku - amalgamske je (u slucaju da je plomba sa strane zuba, u kontaktu sa susednim) zbog cisto fizickih osobina moguce "nabiti", cvrsto sabiti uz "pod" supljine zuba, i uz matricu ("kalupcic" za plombu); sa klasicnim kompozitnim materijalima, koji su najvise u upotrebi, to nije moguce, previse su pastozni - cime ostaje malimali prostor izmedju plombe i zuba, izvor brojnih cudesa :). osim ovog cisto tehnickog detalja, amalgami se MNOGO bolje ponasaju u podrucju ispod linije desni.

dalje - lose izvedena kontaktna tacka moze cudo da vam nacini od desni u tom konkretnom predelu izmedju dva zuba; spoj ova dva: neodgovarajuci materijal za ispun + losa kontakt tacka je dovoljno "jaka" kombinacija da imate i mnogo gore nevolje nego sto imate. mislim, ovo je vrlo... "klasicna" kombinacija, pa vam to pisem da znate da nema razloga da budete iznenadjeni :).
ako smem slobodno da dodam, ovakvo iznenadjenje sam obicno sretala kod pacijenata kojima je neko davno usadio da su bele plombe nesto apsolutno superiorno :), nemojte zameriti :).

postoji materijal bele boje, ili priblizno boje zuba, koji je "pravljen" za ovakve nevolje - to je glass ionomer cement, ima ga razlicitih tipova, trenutno najkvalitetniji su proizvodi firme "fuji", i za vasu situaciju je fuji IX. u radu se lako "prepoznaje" - klasicne bele plombe dolaze u tubama, i prosvetljavanjem se polimerizuju (stvrdnjavaju), a glass-ionomer cementi se aplikuju tako sto se mesaju na plocici dve faze (prah i tecnost), preciznim tajmingom, onda se stavljaju u zub, i imaju vreme vezivanja (dakle, nema prosvetljavanja). glass-ionomeri kostaju otprilike dvaput skuplje nego klasicne bele plombe (kompoziti).
drugo moguce resenje za vas je tzv. dublirani ispun; radi se u dve faze - u prvoj se na dno supljine zuba stavlja amalgam, preko toga se zub privremeno zatvara na najmanje 24 h, i kasnije preko tog sloja (navise, u vidljivom delu zuba) stavlja bela plomba bilo koje vrste. cena je amalgamska plomba + bela plomba ma kog tipa.
trece resenje je tzv. inlay - livena plomba, koja teorijski pripada protetici, dakle - radi se tako sto se posle odgovarajuce preparacije uzima otisak, daje zubotehnickoj laboratoriji, tamo izlije, i zatim cementira (najbolje glass-ionomerom fuji I). inlej se radi od razlicitih materijala, a ako je od npr. bezmetalne keramike, estetski je izvanredan, nema te bele plombe koja tako izgleda, i vrlo je trajno resenje. ne znam trenutno da vam kazem cenu, ali je najcesce red velicine jedne krune.
nadam se da sam vam sta pomogla; ako nisam dobro razumela sta zelite, kazite ponovo. pisacu vam na pp kome sve mozete da se obratite.

svako dobro :).

EDIT: sad sam tek videla - "galenika" pravi takodje kvalitetan glass-ionomer cement, jedino ja licno nemam s tim nikakvo iskustvo, mala mana :).

evo mene opet.radio sam danas redekciju korena 4 gore lijevo.obecao sam se javiti,pa,evo me.Nisu mi uopce dobri utisci.Nisam osjetio bol,ali citav zahvat je mucan.Pilaju ti kost,rezu,sisu krv,bruse nesto od cega ti se trese glava,a sada boli kao djavo.Zanima me posto one burgije lijecnici ne mijenja(mislim one na busilicama i onaj okrugli cirkular sto reze sa njim)da li je to sigurno od prenosa AIDS-a i Hepatitisa?Da li se kod resekcije reze dio korena ili mora i dio kosti sto su meni danas radili?

zao mi je sto vam je ostao mucan utisak, to je, na zalost, neki subjektivni "dojam" koji nasa struka tesko moze da zaobidje.
svrdla (freze) koje se koriste u resekciji korena zuba se menjaju od pacijenta do pacijenta, ima ih razlicitih profila, velicina i "sare", postoji komplet za tu operaciju, i sterilisu se kao i svi drugi instrumenti. drugim recima, ne bi trebalo da postoji opasnost od prenosa bilo kakve infekcije, tim pre sto hirurzi posebno "pate" od pedanterije u smislu asepse i antisepse.
kod resekcije se uklanja max. gornja 1/3 korena zuba, a kost se cisti "na cisto", dakle - do zdrave kosti, koliko god da to jeste. dakle, koliki god da je proces, toliki defekt ostaje. to se na snimku sve vrlo lepo vidi, a tokom vremena taj defekt najcesce kostano vrlo lepo zarasta, i kasnije se vidi samo ravno odsecen vrh korena, ako je sve u redu (govorim i o godinama).
sto se tice bola, mozete popiti brufen 400, recimo, ali nikako ne na prazan stomak, i max dnevna doza je 1.200 mg; drzite hladan oblog dogod mozete (nesto smrznuto u krpu pa na obraz), samo pazite da ne napravite smrzotine (drzite minut-dva, pa pet pauze). sto duze hladite bice manji otok i manji bol.
ako vam je za neku utehu, skidanje konaca je sa lokalnom anestezijom (sprej), i uopste se ne oseca.
cuvajte se i samo hrabro - vi ste jaci i brojniji :).

Draga, znas onaj zub sto sam ti pisala da je puko (meni)? Elem, nista od njega, morala sam da idem da me 'struze' za krunicu. Ne samo da me to zestoko finansijski kosta (ko sto znas) - ajde manje vise to, nego sama cinjenica na intervenciju je kod mene izazvala brojne i burne reakcije. Prvo sam se tamo zamalo ispovracala jos dok mi je davala anesteziju, kad mi je gurnula kasiku dva put u usta takodje sam se zamalo ispovracala jer imam naglasen refleks na povracanje, a o strahu - sta da ti pricam kad mi je rekla da mi zenice 'rade u ritmu borera!' - ludilo. Uzela mi je otisak i zalepila onu 'zvaku' sto ja kazem do utorka kad bi trebalo da mi stavi krunicu. Elem, moje pitanje je sledece: hoce li taj zub biti nekako hermeticki zatvoren ispod te krunice ili ce postojati mogucnost da se on ispod kvari i sta se radi onda? Ne mogu ti opisati svoju agoniju, u roku od godinu ipo dana dve gangrene i sad lomljenje zuba..... :( Rekla mi je da ce traziti da vrate otisak pa da idem da kupim stitnik za zube u sportskohj radnji i da ga 'skuvam' i napravim model po otisku da nocu drzim kad spavam jer imam neverovatan trizmus i da mi se ovo i desilo tako...Sta ti mislis?

draga WW,
jako mi je zao sto si se napatila :(.
kruna bi trebalo da je apsolutno "pasent" uz zub, i vrlo malo ispod ivice desni (ako je tvoja zubarka ta skola :)). ne bi trebalo da moze ni dlaka da se zavuce, a postoji mogucnost da se krene kvariti "negde ispod".
to se dogadja najcesce kad se desni povuku (dakle, govorimo i o decenijama), pa ostane ogoljen deo korena koji ne stiti kruna - onda se radi nova.

sto se tice stitnika za zube, a protiv skripanja zubima, licno ja sam protiv "kupovnih". to bi, po meni, trebalo da radi ortodont - oni uzimaju otisak, pa se radi "prema tebi". ja se mnogo ne razumem u to, ali vidim da postoje i neke vrste zastitnih folija, zavisi od stepena ostecenja zuba, zagrizaja i tome slicno. kako god, koliko sam ja videla prema pacijentima koleginice ortodonta, sam taj stitnik za zube jako mnogo pomaze - em se ne trose ise zubi, i ne stradaju, em tokom meseci skripanje prestaje.
vidjala sam da sam akrilatni stitnik za zube izglodaju za par milimetara za nekoliko meseci, ali zubi su zasticeni; sto se tice toga kako "prestaje", to je nesto sto ces ti bolje znati nego ja: jednostavno, kako sam ja shvatila, mozak "proba" - pa ne moze, proba - pa ne moze, pa na kraju odustane :). obaska sto ljudi koji nocu skripe zubima imaju cesto tendenciju da i preko dana stiskaju vilice, a ovakvi stitnici i relaksiraju muskulaturu koja to radi, videla sam neke studije da to resava i glavobolje i jos kojesta :).
ljubim ja tebe i ne daj se :). samo da znas kako se nasa struka plasi vase :).

Oh, draga... :( U utorak me ceka nova zabavica. Elem, ja ti ne skripim zubima. Uopste. Samo zgrizem, znas ono ko pit bul. I ne otvaram vise! :) Pravi trizmus, maseterima mogu da podignem kamion (kazu stomatolozi!) :)
Videcu sta ce da bude, meni je vec zlo i od pomisli da treba da idem u utorak tamo i da primam anesteziju, ne znam sta mi je veca muka da li da trpim iglu ili da trpim kasnije 4 sata obamrlost (a tek da trpim bol bez anestezije nema sanse). Uzas. Ne znam sto se vi nas plasite - kod nas nista ne boli! Nema ni neprijatnih zvukova ni mirisa......:)

WithdrawnWater:
Ne znam sto se vi nas plasite - kod nas nista ne boli! Nema ni neprijatnih zvukova ni mirisa......

f010.gif

draga indigo,
imam jedno pitanjce i molim Vas za savet..zubar mi je (ako sam ga ja dobro razumela) na supalj i polomljen sa jedne strane zub, bez zivca - samo sa ivicom sa jedne strane (u pitanju je cetvorka dole levo), stavio nadogradnju od plombe na metalnu zicicu u sredini zuba. ne znam stvarno da li sam dobro opisala i kako se to strucno naziva, ali se iskreno nadam da me razumete. rekao mi je da to nije trajno resenje ali ako ne jedem sa te strane moze dosta dugo da potraje. od tada zub se tu i tamo trosio, ali ono sto mene muci je da me povremeno boli meso oko zuba, malo se i zacrveni i sta god da pojedem tu se skuplja hrana (vec oko 7 mes), pa se plasim ishoda u smislu komplikacija zbog takvog stanja. sta da radim? hvala unapred i pozdrav :) !

Draga Supice, pošto nam Indigo ne svraća nekoliko dana, ja ću pokušati da odgovorim na Vaše pitanje. Dobro ste opisali šta je urađeno a stomatolog koji je to uradio imao je pravo da je to privremeno rješenje. To što Vam se sada dešava najvjerovatnije je posljedica lošeg oblika zuba. Naime, Vaš stomatolog je vjerovatno plombu uradio što je moguće korektnije, ali direktan rad u ustima pacijenta ne dozvoljava pristup sa svih strana i prilično je teško u ustima rekonstruisati sve površine zuba maksimalno dobro, pogotovo što je u pitanju bio veliki defekt. Zbog toga zub nema odgovarajuće morfološke detalje koji štite okolnu gingivu od povreda pri žvakanju tvrđe hrane ili od ''utiskivanja'' hrane između tog zuba i njegovih susjeda. Sve to iritira zubno meso i dovodi do njegove upale a može dovesti i do parodontopatije i stvaranja džepova što povlači još ozbiljnije posljedice. Rješenje Vašeg problema je izrada prave nadogradnje i morfološki korektne navlake na njoj koja će imati sve detalje lijepo izmodelovane: žvaćnu površinu, kontaktne tačke, defleksione bedeme itd. Oni će da štite Vašu gingivu baš kao što je štiti i prirodni zub.

Evo i ja imam par pitanja za zubara,ali nekog strucnog.
idem kod jedne zubarke koja se u vise navrata prikazala kao veoma nestrucna iako naplacuje kao veliki profesionalac.
kod drzavnog zubara ne mogu stici na red posto kao student moram kod studentskog a on zakazuje svaku intervenciju 2 meseca unapred.
imam sledeci problem,pa mi pomozite.
ja mislim,mada ne mogu sto postotno da tvrdim da su zubi poceli da mi se krive.uvek sam imala lepe zube,a sad ludim zbog njih.
par zuba mi se iskrivilo i bojim se da ne ide dalje.jedan zub mi je izasao a dva se iskrivila unutra.ja mislim sa velikom sigurnoscu da to nije bilo tako,ali....
da li je moguce da zubi pocnu tek tako da se krive u 20.toj godini zivota?

zatim:jedan zub mi je izvadjen posto je moja strucna doktorica radila na pogresnom i izbusila ga i izrovarila i onda ga morala izvaditi.to je gornji zub sa desne strane pri kraju koji se ne vidi.ali sada su mi ostali zubi sa desne strane od jedinice se proredili.sad imam cetiri manje rupe i ne znam sta da radim.da li to tako mora ili se moze izbeci?
ona kaze da se oni sad sami prerasporedjuju.ali mene je strah da nisu mozda svi zubi poceli da mi se proredjuju.jel to moguce.moja zubarka samo mahne glavom,uzme mi pare i stavlja novu musteriju na stolicu.

zatim,da li sve plombe moraju biti tako kratkotrajne?meni stavi plombu i ispadne mi za 2 meseca.
inace na jedinicama sam imala 1 karijes i ona mi je busila zub i stavila plombu i sad mi svaka3 dana ta plomba ispada.ne znam sta da radim.sad hoce da mi ponovo busi taj zub posto je kao rupa premala pa plomba nema za sta da se drzi i zato stalno ispada,ali ja to ne bih da uradim.

nikada me nije boleo zub ,ali sad par dana me boli sestica a tu imam plombu.bila sam neki dan kod zubara i ona je rekla da to ne bi dirala jer je plomba kao dobra i dobro se drzi,a mene boli zub ispod nje.sta da radim?

molim vas pomoziteee.....
molim vas.
hvala

Back