Zrenjanin

Kakvo ime vise prilici Zrenjaninu?

• Veliki Beckerek

• Petrovgrad

• Zrenjanin

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Udruženje: Nadležni da reaguju povodom dranja mačke na gradilištu Linglonga​

https://www.021.rs/Info/komentari/287128
Udruženje za brigu o životinjama "Beta" iz Zrenjanina pozvalo je nadležne da reaguju povodom snimka na kom dvojica kineskih radnika na gradilištu fabrike Linglong u tom gradu, nožem deru mačku. Iz tog udruženja su za agenciju Beta naveli da im je ranije već prijavljivano da u supermarketima u Zrenjaninu Kinezi redovno traže mačije meso.
"Pošto ne mogu u slobodnoj prodaji da ga nabave, neverovatno je i potpuno nerazumljivo da su smatrali da je ovo ispravan način da zadovolje svoje navike u ishrani. Ubistvo mačke, dranje kože u po bela dana nasred gradilišta kako bi pripremili obrok..Malo je reći da su takve scene nedopustive u 21. veku", naveli su iz udruženja.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...dom-dranja-macke-na-gradilistu-Linglonga.html

Od elemenata novosadskog montažnog mosta gradi se most preko Begeja​

Na pruzi Zrenjanin - Zrenjanin fabrika, od 4. januara 2022. godine biće obustavljen železnički saobraćaj zbog radova na zameni železničkog mosta preko Begeja.
1641312967236.png

Novi most biće izrađen od elemenata montažne konstrukcije koja je bila postavljena u Novom Sadu, dok nije izgrađen novi drumsko-železnički most.
U prvoj fazi radova predviđeno je da se na mostu u naselju Berbersko obavi postavljanje šipova koji će služiti za demontažu mosta, kao i da se obave drugi neophodni radovi. Kada se ova faza završi, očekuje se da radnici počnu sa sečenjem i demontažom postojeće konstrukcije mosta. Stara čelična konstrukcija biće odložena na šipove i skele koji će biti postavljeni u januaru, a zatim će biti izmeštena na obalu Begeja.
Nakon tih aktivnosti uslediće radovi na ojačanju konstrukcije mosta, obloga stubova, ležišta, kako bi otpočeo posao postavljanja nove čelične konstrukcije.
Kada postavljanje nove konstrukcije bude završeno, uslediće posao na postavljanju pragova i šina, tako da će u aprilu biti okončan ceo posao oko radova na mostu preko Begeja.
Od proleća kada radovi budu završeni sa obe strane mosta iznad Begeja biće postavljene dve staze za pešake.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...ntaznog-mosta-gradi-se-most-preko-Begeja.html

Zrenjanin tokom protekle decenije izgubio oko 19.000 stanovnika​

Prema preliminarnim podacima popisa stanovništva, Zrenjanin kao teritorijano sedište je u proteklih deset godina izgubio oko 19.000 stanovnika.
Zrenjanin tokom protekle decenije izgubio oko 19.000 stanovnika

Foto: 021.rs
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na teritoriji grada Zrenjanina, koju čine grad i okolna naseljena mesta, ima ukupno 104.364 stanovnika, piše Danas.
To je za 18.998 manje u odnosu na broj iz popisa 2011. godine kada je ukupan broj stanovnika bio 123.362.
Tokom popisa 2011. sam grad Zrenjanin je imao 76.511 stanovnika, a koliko danas ima još uvek nije objavljeno.

Ukupan broj stanovnika u Srednjobanatskom okrugu je 159.030. To je za čak 28.637 manje u odnosu na popis od pre jedanaest godina.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...le-decenije-izgubio-oko-19000-stanovnika.html

Znači ne pomažu ni Kinezi.

Svuda pada broj stanovnika. Bezi odavde ko god moze.
I ko hoće,.. ja ipak ne bih,.. mogao sam sebi penziju da zamišljam i na Zlatiboru ili u Utjehi,.. ali mi je lepše da tamo budem gost,.. a ovde sam svoj na svome,... znam pola Zrenjanina (onu interesantniju polovinu,..- kako reče moj tast,..)..
:kpozdrav: Ovde mi je i šešir,.. ukrali mangupi :lol:

A, u vezi imena, nijedno nije dovoljno multinacionalno (ili neutralno) kakav je Zrenjanin.

I ko hoće,.. ja ipak ne bih,.. mogao sam sebi penziju da zamišljam i na Zlatiboru ili u Utjehi,.. ali mi je lepše da tamo budem gost,.. a ovde sam svoj na svome,... znam pola Zrenjanina (onu interesantniju polovinu,..- kako reče moj tast,..)..
:kpozdrav: Ovde mi je i šešir,.. ukrali mangupi :lol:

A, u vezi imena, nijedno nije dovoljno multinacionalno (ili neutralno) kakav je Zrenjanin.
a jesu li kasarna , i dom mladih još na istom mestu , za Ečku još se ide putem od kaldrme :kez:
a Begej još takav , pošta u centru grada etc etc
e da Zrenjanin je imao dušu

a jesu li kasarna , i dom mladih još na istom mestu , za Ečku još se ide putem od kaldrme :kez:
Kasarna je u Maloj Americi (neko je služio vojsku tamo ??? :D )
Za Ečku ( gde je isto stacionirana vojska) je napravljen nov put,.. to je i put prema mom selu i biciklistička staza. Tu je i ogromna fabrika u izgradnji: Ling Long
a Begej još takav , pošta u centru grada etc etc
Begej je sada dosta čistiji,.., a pošta je na istom mestu u Pupinovoj.

e da Zrenjanin je imao dušu

Poslednja izmena:
Kasarna je u Maloj Americi (neko je služio vojsku tamo ??? :D )
Za Ečku ( gde je isto stacionirana vojska) je napravljen nov put,.. to je i put prema mom selu i biciklistička staza. Tu je i ogromna fabrika u izgradnji: Ling Long
Mislio sam da je taj Ling Long već završen.
Inače moje iskustvo sa Zrenjaninom je nažalost uglavnom samo u prolazu. Gledaću da sledeći put malo i zastanem. :)

Mislio sam da je taj Ling Long već završen.
Inače moje iskustvo sa Zrenjaninom je nažalost uglavnom samo u prolazu. Gledaću da sledeći put malo i zastanem. :)
Eee, ja se nadam da sledeći put nećeš,.. :D .. Javi se kad dolaziš,.. pa da se malo "separatišemo",.. po kafanama,..
Da ti pokažem gde mi mangupi ukradoše šešir,.. :lol:

a Ling Log je zaista ogroman i u planu je da proradi 22025.g

IMG_20230407_124416.jpg

Omiljen prostor za proslave.Na slici je nekad moja Magnolija ( Solunžeana). Poklonio sam ju ćerci za venčanje,
a oni su je posadili u mali vrt kaštela, gde su slavili svadbu. lep običaj, da mladenci imaju tamo svoje drvce :)
IMG_20230407_123304.jpg

IMG_20230407_124404.jpg

Poslednja izmena:

Nesvakidašnji problem u Zrenjaninu: Porodična kuća se "našla" u školskom dvorištu​

https://www.021.rs/Info/komentari/337009
Kada je 2014. kupio kuću u Ulici Marka Oreškovića u Zrenjaninu, Naser Šabani nije ni slutio kakvi mu problemi predstoje.

zr.jpg

Naime, kuća u kojoj se skrasila porodica Šabani smeštena je pored zgrade Osnovne škole "2. oktobar".
Nekoliko godina kasnije, našla se bukvalno u školskom dvorištu, prenosi zrenjaninski.com.

"Kada smo se uselili, škola nije imala ogradu i mi smo do naše kuće mogli normalno da stignemo i u nju da uđemo. Dakle, do kuće je mogao da stigne i kamion sa drvima, što nam je sada najveći problem, kao i automobil i sva ostala prevozna sredstva. No, pre nekoliko godina, škola je ograđena. Moja kuća je ostala unutar dvorišta u koje sad možemo da uđemo pešice ili biciklom, ako ga guramo", priča za portal zrenjaninski.com Naser Šabani.

Druga mogućnost da bi do kuće stigla drva ili neke glomaznije i kabastije stvari jeste ulaz sa strane Begeja, koji Naser ne sme da koristi. Priča traje već godinama. Kako kaže, žalio se kome god je stigao, ali odgovora nema.

"Obećali su da će biti uređen put pored Begeja, u nastavku od Kifla mosta prema naselju Ruža Šulman. Time su me tešili u mesnoj zajednici, ali to se nije dogodilo. Sam sam iskrčio korov i šipražje, džunglu iza kuće. Napravio sam improvizovani put da se kamion i automobil ne zaglave. Čim krenem nešto tako da radim, eto inspekcije. Neko me prijavi. Pa, ne mogu u kuću iz vazduha da unosim glomaznije stvari. Stvarno ne znam kome to smeta. Pa, je l’ bilo lepše kad su bili šuma i krtog pored Begeja", pita se Naser.

Slao je molbe i žalbe na razne adrese i, kako kaže, još uvek se nije našao niko nadležan za odgovor.

Očigledno je da situacija u kojoj se nečija privatna kuća nalazi bukvalno u školskom dvorištu i ispod prozora učionica nije prijatna, prenosi ovaj portal. Naser kaže da su ga pre nekoliko dana posetili neki ljudi, nudeći mu zamensku kuću. On iz svoje ne bi, kako kaže, ako ne mora, samo bi voleo da dobije ulaz.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...odicna-kuca-se-nasla-u-skolskom-dvoristu.html

Nigde ne piše na koga se vodi zemljište na kom je kuća.

Agencija za bezbednost saobraćaja poklanjala Zrenjanincima opremu za bicikliste​

https://www.021.rs/Info/komentari/339110
Agencija za bezbednost saobraćaja je, u saradnji sa MUP i Udruženjem građana "Ulice za bicikliste", u naselju Bagljaš u Zrenjaninu organizovala akciju posvećenu povećanju bezbednosti biciklista.
"Imajući u vidu statistiku koja pokazuje da na godišnjem nivou u Srbiji život izgubi oko 50 biciklista, dok oko 1.400 bude povređeno, mi sprovodimo različite preventivno-edukativne aktivnosti s ciljem da se te brojke smanje i poveća bezbednost biciklista u saobraćaju", saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja, prenosi Zrenjeninski.com.
Budući da je loša osvetljenost biciklista prepoznata kao glavni faktor koji utiče na nastanak saobraćajnih nezgoda, sa Zrenjanincima se razgovaralo o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, o značaju upotrebe zaštitne opreme, kao i o nošenju reflektujuće opreme u uslovima smanjene vidljivosti.

Više od 40 biciklista prisustvovalo je ovoj akciji i na poklon od agencije dobilo svetla za bicikl, zvonce, reflektujuće trakice, torbe, prsluke i drugo.

"Ovim aktivnostima ukazujemo, kako na važnost bezbednog učestvovanja u saobraćaju, tako i na značaj i promociju ovog vida prevoza koji doprinosi očuvanju životne sredine", kažu u agenciji.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...njala-Zrenjanincima-opremu-za-bicikliste.html

Ajd' kad već pričamo o tome, da li u Zrenjaninu ima dovoljno biciklističkih staza?

Back