Znate li nesto o HIV-u

• Začetnik teme Začetnik teme ocajan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
storm cloud:
Machak69:
Nadam se da te prolazi PMS (kako li je onima oko tebe, kukavcima, kad te iznerviraju! :wink: ), ne ljuti se, topli pozdrav
Machak

Pa prolazi, prerastao je u ono sto obicno dodje posle. :roll:

Nije im lako, veruj mi!

Sve sreca da postoje strucna objasnjenja za takvo ponasanje. :wink:

Ne ljutim se! Pozdrav! 8)

Zednima saznanja evo objasnjenja (nemo' da me prozivas, Stormy, sa' cu sve lepo da objasnim!).

Dakle, u praksi je dokazano da ljudi retko lazu da su bolesni od bilo cega a posebno od bolesti koje ih 'zigosu' na ovaj ili onaj nachin (sem ako ne pate od Minhauzenovog sindroma - laganje o bolesti, ukratko), dakle obicno verujem pacijentima na rech kad mi kazu da su HIV pozitivni, a kako su se zarazili mozes zakljuciti samo na osnovu njihovih iskaza, temeljne istorije bolesti i poznavanja cinjenica - sta je moguce a sta nije, i sta je malo verovatno. POmenuti Romi o kojima sam pricao dakle, tvrdili su da su se zarazili seksualnim putem i ja sam im na osnovu njihovih iskaza, poznavanja cinjenica o AIDSu i njihovih istorija bolesti poverovao.

Osoba A, zenskog pola, pre zarazavanja je bila nevina, nije primala preparate krvi, nije intravenski narkoman, i naravno obzirom na godina - nije dojena (tri puta prenosa su seksualni put, putem krvnih derivata i deljenja pribora intravenskih narkomana, i preko majke na plod tj novorodjence tokom porodjaja ili tokom dojenja). Devojka je bila silovana, testirala se na HIV i dobila pozitivan rezultat.

Osoba B, muskog pola, visoko skolovana, zaposlena u privatnoj firmi, samac, promiskuitetan, nije intravenski narkoman, nije primao derivate krvi, naravno nije ni dojen u skorije vreme, ali jeste imao seksualne odnose bez zastite, pri tome homoseksualne orijentacije, otkrio da je pozitivan nakon testiranja kada je jedan od njegovih partnera tesko oboleo i preminuo.

Osoba C, takodje muskog pola, skolovan, odlicno ekonomski situiran, sa dvojnim drzavljanstvom, ozenjen, 4oro maloletne dece, nije intravenski narkoman, niti je primao krv, da ne spominjem vise dojenje, pre braka imao niz seksualnih veza bez zastite, neke od njih sa prostitutkama po Evropi, nikada nije prevario zenu u braku, otkrio da je zarazen prilikom rutinskog testiranja radi davanja krvi, pri cemu se otkrilo da je zarazio i zenu HIVom, a preko majke i njihovo dvoje prvorodjene dece (drugo dvoje je rodjeno nakon otkrivanja da je majka pozitivna, i preduzetih predostroznosti tokom porodjaja koji je obavljen u inostranstvu).

Dakle sta iz prilozenog mozemo zakljuciti? Kada se u nasem narodu kaze 'Cigani' obicno taj naziv ima pezorativnu konotaciju i u glavama mnogih javlja se slika prljavih, zapustenih, primitivnih, neobrazovanih, marginalizovanih ljudi koji prevrcu po kontejnerima i prose po ulici. Mada ima i takvih, postoji znatan broj onih koji daleko iskacu iz takvog predrasudom obojenog sistema vrednosti, a takvi su muskarci iz poslednja dva gornja primera. Bez obzira koju sliku u glavi stvarali o Romima, po mom licnom ubedjenju gradjenom iskljucivo na licnom iskustvu u radu, Romi nisu nista posebno promiskuitetniji nego drugi narodi; tacno je mozda to da ranije stupaju u seksualne odnose i ( u vecini slucajeva) nema kontrole radjanja, ali su u braku - ispostavilo se, daleko verniji svojim bracnim partnerima od recimo Srba (ha?!).

Obzirom na sve izneseno, zaista ne znam kako je vise puta pominjani Dr dosao do zakljucka (kojom studijom, istrazivanjem, naucnim projektom) da se Romi ne zarazavaju AIDSom seksualnim putem i od AIDSa ne umiru iako su najpromiskuitetniji (u odnosu na koga? kojim merenjem? po cijoj proceni?)

Svakako se nadam da je ovo dovoljno obrazlozilo moj stav da se ne slazem da su Romi dokaz da se AIDs ne prenosi seksualnim putem zato sto su najpromiskuitetniji a ne oboljevaju i ne umiru. Mozda je tacno da su kao nacionalna grupa zatvoreniji, da manje odlaze lekaru, da su manje edukovani, da se zbog toga manje dijagnostikuju kao pozitivni (jer je odziv na testiranja slab, ne samo medju Romima nego uopste u nasoj populaciji) ali cini mi se da je potpuno neodgovorno tvrditi da Romi 'ne oboljevaju i ne umiru od AIDSa iako su najpromiskuitetniji'. To je prvo pezorativan i diskriminisuci stav prema Romima, naucno ne dokazan i nedokaziv, nelogican, sa stanovista saznanja o AIDSu neprihvatljiv, i najzad - netacan.

Storm, dovoljno argumenata, dovojlno cinjenica, ili treba jos da pricam o AIDSu? :lol:
Ako treba - pricacu jos, ne znam kolko su drugi zainteresovani da se nastavlja ova tema?

Pozz!

Htela bih da postavim jedno pitanje,iako nema potpune veze sa temom!Imala sam zasticen odnos pre jedno mesec dana,ali posle odnosa smo decko i ja lezali bez odece na posteljini...Pa me interesuje da li je moguce da se preko psteljine prenese nesto...Recimo ako sam ja legla na to mesto na kome je on lezao?Znam da je pitanje glupo,ali me muci!Ako neko moze,bila bih mu zahvalna da mi odgovori...

O Boze....
Dakle, da moze 'nesto da se prenese'. Na primer - shuga, ako ti je decko sugav, vaske ako ima vaske i tako razne neke boljke.... (sta reci...). A ako mislis na SIDU - naravno da ne moze, ako ni pijenjem iz iste case, drzanjem za isti rukohvat u autobusu itd; ajde se malo edukuj, radi se o ozbiljnoj stvari i ovakva pitanja zaista nisu primerena nikome ko vodi aktivan seksualni zivot.

ja sam se toliko istripovala jednom i dan danas razmisljam o tome - molim vas ispravite me ako nisam u pravu ! Sida sa muskarca na zensku osobu moze da se prenese spermom ? jel tako ??? ok poznato mi je to da moze ako se osteti sluzokoza itd...ali sperma je glavni nosilac kod muskaraca jel tako???

Htela bih da postavim jedno pitanje,iako nema potpune veze sa temom!Imala sam zasticen odnos pre jedno mesec dana,ali posle odnosa smo decko i ja lezali bez odece na posteljini...Pa me interesuje da li je moguce da se preko psteljine prenese nesto...Recimo ako sam ja legla na to mesto na kome je on lezao?Znam da je pitanje glupo,ali me muci!Ako neko moze,bila bih mu zahvalna da mi odgovori...

De ne lupetaj... Virus je verovatno dotrchao do tvoje vagine preko posteljine... Strashno...:roll:

Pre mozda nedelju dana na TV-u slusao sam dr Todora Jovanovica koji tvrdi da se sida prakticno ne prenosi seksualnim putem.On tvrdi da je dokaz za to da cigani koji su najpromiskuitetniji ne oboljevaju i ne umiru od AIDS-a.On takodje tvrdi da nije tacno da je pola Afrike zarazeno virusom nego "samo" 40 miliona.Inace taj lik je tvorac leka Todoreksa(tako ili slicno se zove) koji je poznat kao lek koji je relativno uspesan u borbi protiv side.
Sta mislite o ovome?Interesuju me i strucna misljenja.

Da sida se prenosi vazduhom...Pola Afrike nije zarazeno zbog genetske mutacije pa su tolerantni prema virusu.Neka se doca malo bolje informishe..

Последње сазнање о ХИВ-у које покупих од др Ђорђа Јефтовића ( ко не зна, он је начелник одељења ХИВ-а у Бгд-у) јесте да се све више, управо, иде у смеру веровања да се вирус јако ретко преноси сексуалним путем.
Некад је та цифра сексуалних контаката коју сте морали имати са зараженом особом била на просечних 7-8, данас се верује да је чак око 50...тако да, има логике уводни пост.

А док сам слушала и имала вежбе из инфективних болести, др Милан Шашић нам је објаснио да не само да мора бити више контаката, већ и да контакт мора бити груб- дакле, мора се појавити у секрету и ћелија која поседује рецептор за ХИВ.

Али, пошто још увек не постоје докази да се вирус не преноси полним путем, сматрам да се томе и даље мора придавати велики значај.
Па кад докажемо да шанса не постоји, онда можемо и да престанемо да мислимо и у том смеру.

mene jako opterecuje ovo sve ... znaci li to da koga god upoznamo moramo da pazimo jako da nije zarazen hivom ?? mislim stvarno je to dosta neprijatno i opterecujuce zar ne??? da i zanima me sta vi mislite ko treba da zabrine ... dal neko ko je koristio droge neke sa odr. br. ljudi ili oni koji cesto menjaju partnere ??? da li treba da brine i taj ko je bio samo sa dva partnera ??? jako me zanima vase misljenje.... hvala unapred pozz

Zasto te opterecuje?
Koristi kondom. Realno, koliko nekoga dobro poznajes ...treba provesti vremena i vremena sa nekim da bi mogao da kazes da ja nju/njega dobro poznajem i imam poverenja u tu osobu.
U krajnjoj liniji kada nekog dobro upoznas ,steknete medjusobno poverenje ne vidim zasto ne bi mogli da odete i da se testirate zajedno.
Ti spominjes hiv, a tu je jos citav niz drugih seksualno prenosivih bolesti, doduse ne letalnih ali vrlo neprijatnih.

Наша земља је дуго година била затворена и за улазак странаца, а и за наша путовања из ње у иностранство ( несрећни ратови, санкције...).

Код нас, ХИВ је још увек на нивоу ризичних група,најраспрострањенији (хомосексуалци, наркомани, ризично сексуално понашање..).

Али, очекује се епидемија и овде, у наредним годинама.

Лично, немам тај страх. Додуше, увек сам имала сталне и проверене партнере. С обзиром на то да није распрострањеност велика ни једне од тих екстремно опасних полних болести ( ХИВ, Хепатитис Ц...Хепатитис Б је већ распрострањенији, али постоји вакцина), није потребно оптерећивати се истима. Али зато има небројено других полнопреносивих бактерија и вируса који нису смртоности, а могу чудо направити.

Зато, слажем се са свима који пропагирају коришћење кондома.

Homoseksualci i narkomani nisu vise (nisu odavno) primarne rizicne grupe. Heteroseksualci koji praktikuju rizicne odnose su primarna rizicna grupa. Ne treba paniciti i podrediti zivot strahu, ali se treba odgovorno ponasati prema sebi i svom zdravlju kao i prema partneru. Kondom, i to ne samo zbog side, kao sto rece dr.

dr:
Ovako stoje stvari,virusna infekcija izaziva porast limfocita jer kao sto si rekla organizam se brani ali kod HIV-a je situacija malo drugacija.HIV virus kada udje u organizam se vezuje za CD4 molekul T pomocnih limfocita.I ako pokazuje tendenciju da napada i druge celije u ljudskom organizmu ipak je najveci afinitet na CD4 limfocitima.Znaci on u startu napada celije kojima se organizam brani od svega iz spoljne sredine.Tokom godina takvi zarazeni limfociti pokazuju pad nivoa u organizmu i onda dolazi do klinicke manifestacije imunodeficijencije.Kao i kod drugih virusnih infekcija inficirana celija moze biti eliminisana ili delovanjem virusa ili odgovorom organizma na infekciju.Inficiran limfocit privuce onaj ne inficiran i stvori se velika dzinovska celija koja ubrzo umira i to dalje doprinosi daljem opadanju CD4 limfocita.A sa druge strane organizam braneci se od virusa unistava upravo svoje zarazene limfocite.
Unistavanje samo tzv perifernih limfocita ne bi moglo da dovede do tako teske imunosupresije da istovremeno nije poremecena regeneracija onih celija od kojih nastaju novi limfociti,opet direktnim delovanjem virusa.Naravno sve ovo ima svoj uticaj i na druge celije u organizmu ali to sad vec nije bilo tvoje pitanje.Dakle manifestacija HIV je posledica potpunog unistenja celija kojima se organizam brani i zato se po manifestaciji bolesti i bez testa posumnja na nju jer da organizam ima cime da se brani tako rasprostranjeni klinicki oblici se ne bi javljali.
Sto se tice detekcije virusa,dijagnoza se postavlja na osnovu nalaza pozitivnih antitela na HIV u serumu osobe za koju se sumnja da je inficirana,ELISA testom,svi serumi pozitivni na ELISA test se potvrdjuju Western blot testom,kojim se odredjuju antitela na antigenske determinante virusa( da ti uprostim to je onaj deo virusa koji ce se vezati sa limfocitom).Svi serumi reaktivni sa najmanje 1 od povrsinskih glikoproteina i 1 proteinom jezgra virusa smatraju se definitivno pozitivnim(sve ovo ima tacno svoje brojeve i zna se sta se trazi u kom dobu od rizicnog kontakta).I ako je izolacija virusa najpouzdanija(kada nisu zadovoljeni svi kriterijumi za pozitivan western-blot) ona se ne koristi rutinski jer je jako skupa i spora.
U posledenje vreme se koristi nesto sto se zove PCR,najosetljivija detekcija genetskog materijala virusa u serumu.To se inace koristi i kod sigurne dijagnoze npr tuberkuloze.
Iz svega ovoga nadam se da uvidjas da se ne traze samo prosta antitela,vec se svaki test ponavlja i ima svoju kontrolu.Ipak je HIV u pitanju i tu ne sme biti sale.
Nadam se da sam ti odgovorila koliko toliko,malo mi je tesko da budem jos preciznija jer bih onda morala da ti objasnim gradju virusa,njegovo stalno menjanje,da onaj virus kojim je neko zarazen nije isti onaj kojim ce taj zarazeni zaraziti nekog drugog...
Drago mi je da si uzela ucesce u ovoj temi.
Pozdrav!

E, a ja sam imao avgusta meseca nezasticen odnos sa jednom 18-godisnjakinjom koji je trajao veoma kratko (1-2) minuta. Pitao sam je da ne boluje od neke polne bolesti i ona mi je rekla da nije inficirana. Meni su se pre jedno dve nedelje pojavile zlezde na vratu (iza usiju) i od tada sam strasno paranoican. Opet sam je kontaktirao, a ona mi je rekla da se skroz oseca ok i da ne brinem... Pre pojave zlezda imao sam i neku upalu grla i doktorka misli da je od toga... Radio sam krvnu sliku i broj limfocita je bio 27... zlezde se jos ne povlace, a ja sam postao toliko paranoican da sada svakodnevno napipavam zlezde ispod pazuha i na preponama i sve mi se cini da se uvecavaju...

Jeli decko ima HIV infekciju ?
Ne mozes da se prenese nesto sto nemas.
Ajde za pocetak prvo nauci razliku izmedju HIV infekcije i SIDE....
Stvarno nisam raspolozena za gluposti, internet je pun informacija o HIV-u , malo se anagazuj oko svog elementarnog znanja.

i ja misim da se sida ne prenosi seksualnim putem. prenosi se putem krvi, tako da ako nema krvi na sve strane prilikom seksa, nema ni prenosa, tako da, ako može da se kaže da se sida prenosi seksom, može se reći i da se prenosi tučom

Prilikom seksualnog odnosa dolazi do pucanja sitnih kapilara, dakle krvi ima.
To sto je ne vidimo, ne lipti na sve strane to ne znaci da je nema.
I dok se u medicinskoj javnosti ne potvrdi naucno da se HIV infekcija prenosi nekim drugim putem a ne seksualnim kontaktom, ja cu i dalje se drzati toga da savetujem ljude da koriste kondome.

Back