Znate li glagoljicu?

glagoljica je slavensko pismo starije od cirilice . znate li ju koristiti ?

Наравно да не, мада сам некад знао написати глагољицом своје име, што сам научио и неке знатижеље.

Али познато ми је да се некад после рата, не знам да ли је и сада тако, у Хрватској учила глагољица да ли у другом основне или тако нешто?

Моја другарица из детињства знам да је учила, и знала служити се глагољицом, а да ли зна и данас, не верујем. :mrgreen:

Узгред, могао си ravana и наслов ставити "двојезично". ;)

20160524084858-1.jpg

Glagoljica nije slovensko, nego grčko pismo za Slovene i nije starija od azbuke, jeste od ćirilice (radi se imenovanju jednog istog pisma).
Мислим да сви знамо шта означава придев 'словенско' у синтагми 'словенско писмо'. Строго говорећи, није грчко већ ромејско, али и то је погрешно. Глагољица је словенско писмо које су створили Св. Ћирило и Методије, а не Грци или Ромеји као народ. Творци писма су деловали као представници Цркве а не овог или оног народа.

Ако за глагољицу кажемо да је грчка, лако можемо рећи да је то и латиница, а да је само грчко писмо заправо феничанско. Зато је најбоље свакоме оставити њихово.

Занимљиво је да је на црквенословенском назив за глагољицу заправо кириловица, тј. ћирилица. Назив 'глагољица' је знатно новијег датума.

Poslednja izmena:

Back