Znaš ti ko sam ja?

Zašto se " Znaš ti ko sam ja" tako ponašaju? Da li su za to krivi tabloidi i TV emisije koji od njih prave zvezde? Ili je sve stvar vaspitanja?
Možda su takvi bili i pre nego što su postali poznati?
Šta vi mislite o ovim ljudima?

Па добро, можда је мислила
"знаш ти колико сам ја луда !?"

Постоје те борбене реченице које имају за циљ да уплаше противника,
и спрече још већи инцидент.

Сад се ми малограђански исчуђавамо над једном таквом сентенцом.
Прави смо Хрватијанци ...

Imala sam dva, tri ružna iskustva sa ljudima koji su poznati. Čula sam davno te reči "Znaš ti ko sam ja".
Reagovala sam različito. Ćutala sam, a jednoj osobi sam postavila pitanje " A da li vi znate ko sam ja"?

Jako je teško komuniciranje sa takvim ljudima, pogotovo kada se pojave na vašem radnom mestu.

Ne radim, i kada sretnem takve osobe, trudim se da ih izbegavam,
da si taksirala imala bi dvesta trista takva pitanja :D

Pogledajte prilog 1575035
Nedavno je majka jednog učenika maltretirala i verbalno i fizički nastavnicu koja je dala manju ocenu njenom detetu. Između ostalih uvreda na račun nastavnice izgovorila pitanje " Znaš ti ko sam ja? "

" Znaš ti ko sam ja? " sve češće se čuje u društvu u kome živimo. Poznate i manje poznate ličnosti koriste ove reči kako bi istakle svoju važnost.

Bahate osobe " Znaš ti ko sam ja" ponižavaju druge ovom rečenicom.

Bila sam svedok kada je neki, meni nepoznat turbo folker bacio ženi koja radi na delikatesu u Maksiju, sve što je kupio kod nje. Vikao je, besneo na ženu jer mu je dala 20 grama više neke pečenice. Pored uvrede "Znaš ti ko sam ja" rekao je da će toj ženi namestiti otkaz i da će svima reći da nikako ne ulaze u taj Maksi.

Bahate su i bezobrazne te osobe. Ali su u manjini. Više je poznatih ličnosti koji se tako ne ponašaju.

Zašto se " Znaš ti ko sam ja" tako ponašaju? Da li su za to krivi tabloidi i TV emisije koji od njih prave zvezde? Ili je sve stvar vaspitanja?
Možda su takvi bili i pre nego što su postali poznati?
Šta vi mislite o ovim ljudima?

Mislim da je to stvar nevaspitanja, delom iz kuce a delom iz drustva.
Moralne vrednosti su srusene pre vise od 3 decenije i nikako da se stvari pomaknu na bolje. Ima izuzetaka ali su malobrojni da se udave u gomili bahatih i razmazenih.

To "znaš li ti ko sam ja" se apsolutno nikad nikom ne izgovara (pogotovo ako si došao da sa nekim rešiš neki problem ili izgladiš neke stvari ili probaš da se dogovoriš oko nečega) jer ta rečenica može samo da izazove revolt i agresiju kod onoga ko je čuje i 100% kontra-efekat i 100% je izvesno da će nakon izgovorene te rečenice komunikacija krenuti u neželjenom pravcu i da će se loše i neprijatno završiti (i da si time potencijalno stvorio jednog neprijatelja).

Svojevremeno sam kao student sedeo za racunarom u inzenjerskom racunskom centru na fakultetu, u centru se radili neki elektroradovi i muvaju se okolo majstori. Jedan ne moze nesto da dohvati, trebaju me merdevine (ljestve -sto bi rekli forimasi sa zapadne strane Drine) pa pogleda levo desno i primeti coveka u iscepanim farmerkama koji se jedini tu muva a da jedini nije za racunarom. Kaze mu: "Prijatelju, jel mozes da mi nabavis merdevine, trebaju mi da provucem gore kabal". "Prijatelj" klimne glavom i bez reci ode van te sobe a ustane jedan asistent od racunara i sa zapanjenoscu u glasu kaze majstoru "Jel', znas koga si poslao po merdevine?".

Covek naravno nije imao pojma te mu ovaj objasni da je to profesor, cuveni akademik... U medjuvremenu se vrati i on sa merdevinama te ih preda majstoru. Majstor krene da se izvinjava, te nije znao.. a Nikola Hajdin (tada jos nije bio predsednik SANU ali je vec bio veliko ime) kaze da nema problema, on jedini tu nista nije radio i bilo je sasvim OK da pomogne. Veliki i skroman covek kome nije trebalo to "Jel ti znas ko sam ja?".

Svojevremeno sam kao student sedeo za racunarom u inzenjerskom racunskom centru na fakultetu, u centru se radili neki elektroradovi i muvaju se okolo majstori. Jedan ne moze nesto da dohvati, trebaju me merdevine (ljestve -sto bi rekli forimasi sa zapadne strane Drine) pa pogleda levo desno i primeti coveka u iscepanim farmerkama koji se jedini tu muva a da jedini nije za racunarom. Kaze mu: "Prijatelju, jel mozes da mi nabavis merdevine, trebaju mi da provucem gore kabal". "Prijatelj" klimne glavom i bez reci ode van te sobe a ustane jedan asistent od racunara i sa zapanjenoscu u glasu kaze majstoru "Jel', znas koga si poslao po merdevine?".

Covek naravno nije imao pojma te mu ovaj objasni da je to profesor, cuveni akademik... U medjuvremenu se vrati i on sa merdevinama te ih preda majstoru. Majstor krene da se izvinjava, te nije znao.. a Nikola Hajdin (tada jos nije bio predsednik SANU ali je vec bio veliko ime) kaze da nema problema, on jedini tu nista nije radio i bilo je sasvim OK da pomogne. Veliki i skroman covek kome nije trebalo to "Jel ti znas ko sam ja?".
Ovo je odličan primer. Kulturan, samosvestan, siguran u sebe, ostvaren čovek, bez kompleksa.

Znam, ali pokušajte svi da se uzdržite politike, bar na ovom potforumu.

Molim i tebe i sve ostale.
Ne mozes insistirati da se ljudi uzdrze od politike na psihologiji kada je politika direktan uzrok mnogih devijantnih psiholoskih vidova ponasanja.

I laici vide to, jer je toliko ocigledno da ni ne mora da se dokazuje, kao aksiom u matematici.

Postavila si pitanje o problemu, ljudi ti kazu sta je uzrok problema, i ti kazes "nemojte o uzroku problema".

Ne kapiram, o cemu onda treba da se pise na ovoj temi?

Ne kapiram, o cemu onda treba da se pise na ovoj temi?

Kako se izboriti sa bahatim ljudima i da li uopšte možemo da se izborimo sa tim bezobraznim i bahatim ljudima.

Nisu samo političari i poznate ličnosti bahate.

Postoje i obični ljudi koji nisu bogati, a bezobrazni su, i kada im se ukaže prilika ponašaju se bahato.

Da li je jedini način da se beži od takvih ljudi?

Da li su ljudi bezobrazni jer su egoisti i gledaju samo sebe?

Back