Znak Kaina

Pa jasno piše i da su praoci znali za to ime. Dakle nešto drugo je u pitanju.
pa ako su znali, zasto kaze Mojsiju da NISU znali? i ti jos citiras da su samo znali za EL Shadai-a, a ne i za JHVH
Sam Jahve Mojsiju govori da Se praocima javljao sa imenom Bog Svemogući EL Šada
upravo tako, a nije im se javljao sa jhvh, i to isto kaze

... imenom Bog Svemogući, a imenom svojim, JHVH, ne bih im poznat.

onda su prevodioci nesto zeznuli, lepo pise, ili je neko falsifikovao TORU, ubacivao jahvu gde mu se cefnulo, samo je malo preterao kod praotaca, jer tamo nije trebao.

jos samo kada bi to bilo ime, a ne akronim cele recenice, jhvh

pazi, oni se vajkaju da su zaboravili kako se izgovara to ime, a oni cela recenica a ime je zapravo akronim, pocetna slova od 4 reci
Pa zaboravilo se JER SE NIJE IZGOVARALO. Da mi ne izgovaramo jednu riječ vijekovima i plašimo se da je slučajno ne izgovorimo i mi bi zaboravili kako se izgovara.

Pa zaboravilo se JER SE NIJE IZGOVARALO. Da mi ne izgovaramo jednu riječ vijekovima i plašimo se da je slučajno ne izgovorimo i mi bi zaboravili kako se izgovara.
to vajkanje ne drzi vodu, jer Isus ga sigurno ne bi zaboravio
ajde recimo da su ga oni zaboravili, ali zar ne bi nas Isus naucio tom imenu? ne verujes da bi? onda si maloveran., bezveran.

Mi Boga zovemo Ocem. To je daleko uzvišenije ime od Jahve.
ma odgovori mi na pitanje:
recimo da su ga zaboravili:
1. zar nas ne bi Isus podsetio, zapravo nas naucio tom imenu?
2. na bazi cega onda znamo, na bazi cega kazemo da sada znamo da je jahve, a ne jehova, ako kazemo da se zaboravilo, ko nas je podsetio?

znaci da nagadjamo i skrnavimo Bozije ime - ja tu odgovornost ne mogu da nosim, vec moram da odbacim jhvh komplet; dosta mi je ISUSOVO ime, jer nema drugog pod kapom nebeskom kojim bi se spasili, sto rece apostol.

ma odgovori mi na pitanje:
recimo da su ga zaboravili:
1. zar nas ne bi Isus podsetio, zapravo nas naucio tom imenu?
Jer imamo daleko veće ime za Boga: Otac.

2. na bazi cega onda znamo, na bazi cega kazemo da sada znamo da je jahve, a ne jehova, ako kazemo da se zaboravilo, ko nas je podsetio?
Lingvistička analiza i istorijski izvori.

znaci da nagadjamo i skrnavimo Bozije ime - ja tu odgovornost ne mogu da nosim, vec moram da odbacim jhvh komplet.
Ček tebi je problem što mi "skrnavimo" Božije ime ali ti ga ne skrnaviš koji ga odbacuješ skroz.

Jer imamo daleko veće ime za Boga: Otac.
ako je otac ime?
Lingvistička analiza i istorijski izvori.
heh, bajke za malu decu, jer sto smo dalje od izvora sve manje su sanse da znamo original - i kako mozemo bolje od njih da znamo? ili se zaboravilo, ili nije
Ček tebi je problem što mi "skrnavimo" Božije ime ali ti ga ne skrnaviš koji ga odbacuješ skroz.
pa, da, tako funkcionise odgovornost: ja onu koji preuzeh, za tu odgovornost i odgovaram, a ne mogu za jahve\jehovisticke prevodioce koji su ako je vec izbacen jhvh iz moje biblije - pa jel ti mislis da je slucajno? sigurno su imali debeli razlog - jel jevreji sami kazu da se zaboravilo? DA! jel nas ISUS podseca? NE! molim lepo, izbacuj! - to je njihova logika, prevodilacka, i ja im se pridruzujem, bolje da ga izbacimo, nego da skrnavimo sveto IME, HASHEM, ja vas odlicno ucim sta je odgovornost!

zapravo ne mogu za one koji ga ubacuju i skrnave pogresnim izgovorom da preuzmem odgovornost, a za ove koji su ga izbacili, njima se pridruzujem. TAKO SE IME HASHEM nece skrnaviti, i sacuvace se do kraja sveta svetim.

Poslednja izmena:
vidi ti malo izuci koncept HASHEM, onako te prijateljski savetujem, ako ne gresim da si ga propustio
a sto tvrdis da je isto danas, pa nekad nije bilo isto:

Is Yahweh and Elohim the same?
Today we understand the terms El, Yahweh, and Elohim and their derivatives to be synonyms. Originally they were distinct deities that were eventually merged into one, as was common practice in antiquity.

jhvh je sin višnjeg koji je dobio u baštini jakova (izrael) - biblijska činjenica
jhvh dolazi među jevreje, pre dolaska mojsije zapoveda svom stadu da seru van naselja i da zgrnu lopaticom nečistotu i objašnjava im zašto, jhvh ne sme da ugazi vnogo - biblijska činjenica.

isus takođe sin višnjeg dolazi ali otelovljuje se i za ceo svoj život ne spominje nikakvog jahvu - biblijska činjenica

višnji kog isus naziva el mu daje vlast nad celim svetom i na zemlji i na nebu, ne samo izraelu - biblijska činjenica

a vi možete da prdite do sudnjeg dana da je višnji jahva.

sad ćemo da vidimo ko je jahve

У најстаријим библијским текстовима Јахве је типични древни блискоисточни „божији ратник” који води небеску војску против непријатеља Израела;[6] касније је постао главни бог Краљевства Израел и Јудеја,[7] а краљевски двор и храм промовишу Јахвеа као бога цијелог космоса, који посједује све позитивне особине претходно приписиване другим боговима и божанствима.[8][9] Пред крај Вавилонског ропства (6. вијек п. н. е.), само постојање других богова је негирано, а Јахве је проглашен творцем космоса и истинским богом цијелог свијета.[9

Središte religije starog Izraela kroz veći dio monarhijskog perioda bilo je obožavanje boga po imenu Jahve , i iz tog razloga se izraelska religija često naziva jahvizmom. [1] Jahve, međutim, nije bio 'izvorni' bog Izraela; to je El , glava kanaanskog panteona, čije ime čini osnovu imena "Izrael", [10] i nijedan od starozavjetnih patrijarha, izraelskih plemena, sudija ili najranijih monarha nema jahvistički teoforično ime (tj. jedno koje uključuje ime Jahve).

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yahwism

verovanja

Међу савременим научницима постоји широк консензус да је религија древног Израела била политеистичка и да је укључивала многе богове и богиње. [27] Врховни бог је био Јахве, чије се име појављује као елемент на личним печатима од касног 9. до 6. века пре нове ере. [28] Поред Јахвеа била је његова супруга Ашера, [29] (замењена богињом „Анат-Јаху“ у храму јеврејског насеља Елефантина у Египту из 5. века), [30] а различити библијски одломци указују да статуе богиње чувани су у Јахвеовим храмовима у Јерусалиму, Ветилу и Самарији.

itd itd o jahvi koliko oćeš informacija samo treba dići nos iz dogme i malo čitati istorijske podatke.

jhvh je sin višnjeg koji je dobio u baštini jakova (izrael) - biblijska činjenica
jhvh dolazi među jevreje, pre dolaska mojsije zapoveda svom stadu da seru van naselja i da zgrnu lopaticom nečistotu i objašnjava im zašto, jhvh ne sme da ugazi vnogo - biblijska činjenica.

isus takođe sin višnjeg dolazi ali otelovljuje se i za ceo svoj život ne spominje nikakvog jahvu - biblijska činjenica

višnji kog isus naziva el mu daje vlast nad celim svetom i na zemlji i na nebu, ne samo izraelu - biblijska činjenica

a vi možete da prdite do sudnjeg dana da je višnji jahva.

sad ćemo da vidimo ko je jahve

Središte religije starog Izraela kroz veći dio monarhijskog perioda bilo je obožavanje boga po imenu Jahve , i iz tog razloga se izraelska religija često naziva jahvizmom. [1] Jahve, međutim, nije bio 'izvorni' bog Izraela; to je El , glava kanaanskog panteona, čije ime čini osnovu imena "Izrael", [10] i nijedan od starozavjetnih patrijarha, izraelskih plemena, sudija ili najranijih monarha nema jahvistički teoforično ime (tj. jedno koje uključuje ime Jahve).

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yahwism

verovanja

Међу савременим научницима постоји широк консензус да је религија древног Израела била политеистичка и да је укључивала многе богове и богиње. [27] Врховни бог је био Јахве, чије се име појављује као елемент на личним печатима од касног 9. до 6. века пре нове ере. [28] Поред Јахвеа била је његова супруга Ашера, [29] (замењена богињом „Анат-Јаху“ у храму јеврејског насеља Елефантина у Египту из 5. века), [30] а различити библијски одломци указују да статуе богиње чувани су у Јахвеовим храмовима у Јерусалиму, Ветилу и Самарији.

itd itd o jahvi koliko oćeš informacija samo treba dići nos iz dogme i malo čitati istorijske podatke.
Jahve je atribut jedan od mnogih.
Kod pametnih Jevreja sve štima.
El je imao svoje mjesto dok Jahve nije donio moralne zakone zato se kaze da je prije bio EL Shaday bog plodnosti.
U prilog mojem pametnom razmisljanju dajem dio iz biblije da Abraham ce imati potomstva ko zvjezda na nebu.
Izrael je malen on je prevazisao tu shemu ide na kvalitet a ne kvantitet.
Vi se shevite ko zecevi no Izraelu nitko ne moze nista nikakve milijarde zeceva bez razuma.

Jahve je atribut jedan od mnogih.
Kod pametnih Jevreja sve štima.
El je imao svoje mjesto dok Jahve nije donio moralne zakone zato se kaze da je prije bio EL Shaday bog plodnosti.
U prilog mojem pametnom razmisljanju dajem dio iz biblije da Abraham ce imati potomstva ko zvjezda na nebu.
Izrael je malen on je prevazisao tu shemu ide na kvalitet a ne kvantitet.
Vi se shevite ko zecevi no Izraelu nitko ne moze nista nikakve milijarde zeceva bez razuma.
El, najveći bog, Stvoritelj;

Jah, peharnik bogova
u judaizmu Jahve.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kanaanska_mitologija

Једно од имена за Бога је и Ел-Шадај.
Користи се доста ређе пошто је највише коришћен тетраграматон и Елохим.

El, najveći bog, Stvoritelj;

Jah, peharnik bogova
u judaizmu Jahve.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kanaanska_mitologija
I fenicanski kralj je smatrao sebe zamaljskim predstavnikom ela boga sunca a ne stvoritelja univerzuma i svih stvorenja.Tokom svecanosti plodnosti koje su se odrzavala u balatinom hramu ukljucicale su i obrednu prostituciju kao boxansku obavezu.Zene su se podavale bilo kom strancu jer se verovali da je medju njih bio bog el koji se prerusavao u stranca.Dobro deda rec rasplodni bik haha

el je tvorac a jhvh/jahve mu sin, po bibliji.
zašto su hrišćani dodali isusu da je jahve jer i dalje misle da mu je on otac, a Isus govori tadašnjim jevrejima da ne znaju njegovog oca tako ne znaju ni njega.
evo i dan danas se zadržalo.kao što ondašnji jevreji nisu znali tako ni hrišćanstvo nemaju pojma ko je isusov otac.
jahve је ustoličen u hramu u jerusalimu (da ne širim zašto je određeno tako), međutim isus kaže samarijanki da se više neće moliti bogu u jerusalimu

I fenicanski kralj je smatrao sebe zamaljskim predstavnikom ela boga sunca a ne stvoritelja univerzuma i svih stvorenja.Tokom svecanosti plodnosti koje su se odrzavala u balatinom hramu ukljucicale su i obrednu prostituciju kao boxansku obavezu.Zene su se podavale bilo kom strancu jer se verovali da je medju njih bio bog el koji se prerusavao u stranca.Dobro deda rec rasplodni bik haha
deda je jahvista-jevrej i normalno da brani tezu da je jahva el šadaj ali nije i po Bibliji i po hananskoj religiji.

el je tvorac a jhvh/jahve mu sin, po bibliji.
zašto su hrišćani dodali isusu da je jahve jer i dalje misle da mu je on otac, a Isus govori tadašnjim jevrejima da ne znaju njegovog oca tako ne znaju ni njega.
evo i dan danas se zadržalo.kao što ondašnji jevreji nisu znali tako ni hrišćanstvo nemaju pojma ko je isusov otac.
jahve је ustoličen u hramu u jerusalimu (da ne širim zašto je određeno tako), međutim isus kaže samarijanki da se više neće moliti bogu u jerusalimumu
Elov zemaljski predstavnik javno se sparivao na otvaranju svecanosti s svestinicom balat i taj sin se zvao baal a ne jahva.Ako te cuje el tesko tebi sta pricas.Jahva je njega kastrirao grdni mu je neprijatelj slusaj dedu sta prica haha

Elov zemaljski predstavnik javno se sparivao na otvaranju svecanosti s svestinicom balat i taj sin se zvao baal a ne jahva.Ako te cuje el tesko tebi sta pricas.Jahva je njega kastrirao grdni mu je neprijatelj slusaj dedu sta prica haha
čitaj ti sz
el daje sinovima narode, jahvi pripadne jakov i njegov narod.
deda je jahvista-jevrej

Back