Značenje pojma Srbin (i njegovih izvedenica) u srednjem veku

Bugari su slovenizirani pa gle čuda nisam Bugarin. Inače pitanje ti je poprilično besmisleno. Da su Čečeni slovenizirani kojim slučajem oni bi se utopili u ruski narod najverovatnije.

U to vrijeme, alanska i turkijska plemena koja su se slovenizirala je bilo mnogo, grabili su Slovene podanike poprimili slovenski jezik, i utopili se u slovenskoj vecini koja je zadrzala njihovo plemensko ime kao zastitni znak.

Te grupe vise ne postoje, a ta imena jos postoje jedino kao teritorijalne odrednice i istorijske zanimljivosti.

Bitno je jer to jasno oslikava proces i cinjenicu da ne postoji “srpska krv” niti srpski etnos u bilo kakvom plemenskom smislu. Vec se radi o obmani.
Srpski etnos postoji zato što postoje ljudi koje sebe identifikuju kao Srbe. Isto se more reći i za Francuze, Ruse, Njemce, Poljake, Japance itd.

Hrvati za razliku od Srba imaju ispravniji identitet jer se vrti oko teritorije a ne krvi ili etnosa.
I sam znaš da na forumu.hr mnogi pričaju o hrvatskim genima, markerima, haplogrupama itd.

Srpski etnos postoji zato što postoje ljudi koje sebe identifikuju kao Srbe. Isto se more reči za Francuze, Ruse, Njemce, Poljake itd.

Ispravno je samo ba bazi geografije/drzave. Van tih okvira je obmana

I sam snaš da na forumu.hr mnogi pričaju o hrvatskim genima, markerima, haplogrupama itd.

Ja ne boravim tamo, niti se slazem s tim.

Ispravno je samo ba bazi geografije/drzave. Van tih okvira je obmana.
Ispravno je izjašnjavati se onako kako se osjećaš. U BiH postoje ljudi pravoslavne vjere koji se osjećaju kao Srbi i oni katoličke vjere koji se osjećaju kao Hrvati, nije normalno niti u redu da ih neko primorava da budu ono što oni ne žele - Bošnjaci ili Bosanci.

Ispravno je samo ba bazi geografije/drzave. Van tih okvira je obmana
I to dobra obmana. Em kreirana em dodatno osnazena samoobmanom i iskrivljenom slikom stvarnosti koju nacionalizam pruza obmanjenima. Geografija daje okvir za ostvarivanje ounog potencijala zivota koji ljudi su realno u stanju da ostvare. Kad lideri u tim okvirima ne mogu da narodu ponude dobre poslove onda nude slabu preko puta njihovih granica itd.

Back