Zna li ko shta predstavlja sveca u Hrishcanstvu?

ma to je nesto falusasto, samo ne kontam kako se fitilj uklapa u sliku...
Hehe......Lord of Lies is pulling his puppets:D
ksmn67l.jpg

Zna li neko koje je simbolika paljenja sveća za bližnje.
Npr. znam za pravoslavnu crkvu da na jednom mestu palimo za žive, a na drugom za mrtve.
Kao i paljenje sveća na grobu pokojnika.

Sveca je nasa mala zrtva Bogu,koji se sav zrtvovao za nas.
Jedan maleni znak velike blagodarnosti i svetle ljubavi nase,prema Onome
koji je svetlost svetu,od koga u molitvi prosimo i zivot i zdravlje i spasenje,kako za nas,
tako i za nase bliznje.
Prema pravoslavnom ucenju,u Bogu su svi zivi,pa je nevazno na kom ces mestu u crkvi paliti svecu.To mozes pitati nadleznog svestenika.
Na groblju se pale svece,svakako uz molitvu za umrlog,cime sa njim odrzavamo neraskidivu vezu.
Sveca je,dakle,simvol nezahodive svetlosti u nevecernjem danu slave Gospodnje.(Otk 2,22,25)

I kako si samo iz falusaste svijece (aksiom) povukao te zakljucke....
Svako vidi ono što priželjkuje:)
A kakve sad veze ima komunizam sa tim jesi li vjernik ili ne?
O pranju mozga od strane crvene bande je izlišno pričati......Nema direktne veze sad kada je sloboda izbora velika, ali osnova verovanja koju je komunizam kao kvazi-religija napravio pre svega u istočnoj Evropi je osnova za uspostavljanje SATANISTIČKOG PORETKA, to je valjda svima jasno........

Da, upravo mi se nakon lupanja matematike pricinjaju falusi iz neke odredjene zelje :roll:

Meni nije, nisam hriscanin, tako da bih te zamolila da napravis taj napor i objasnis, ako znas naravno.
Sve sto ja znam o komunizmu i religiji jeste da je zabranjivao istu.
Ali, zar te vjernikom ne cini ono sto je u tebi a ne crkva? Kako ti bilo ko moze zabraniti da nesto osjecas?

Komesar? (i staro pitanje - sta je agnostik?)
Kakve veze imaju komunizam i vjerovanje,hm?
Neko ti moze narediti da se ponasas u skladu sa necim ili govoris, ali ne i sto da osjecas.

U prevodu, izvlacis se.

Ti bi to volela:)
Agnosticizam je vezan za ''verovanje'' da je svaka individua Bog ,sama za sebe i da nikom osim sebi ne treba da polaže račune.Uz elemenat da je postojanje Boga- nedokazivo i da stoga iako je još mnogo toga ''nedokazivo'' za njih prihvatljivo, OVO NIJE....E, to i nije toliki problem već onaj paket koji ide uz to-Sebičnost, egoističnost do bola, surovost itd.......
Ovo o komunizmu sam ti već rekao, On je težio da zameni religiju bilo procesom njenog fizičkog uništenje bilo suptilnom zamenom ''idola'' nekim razbojnicima tipa lenjina/ staljina8-)

Pa sad, ja nisam vjernik i nemam potrebu za vjerovanjm, tako da su mi te teme nejasne i necu da se petljam tamo gdje nemam pojma ni o cemu O:)

Ali ovo vezivanje osobina za agnostike je cista generalizacija. Uvijek je bilo svakakvih ljudi u svakoj grupi. Ni jedni ni drugi ni treci (koji god to bili) nisu savrseni.

A sto se tice komunista, kao i svakog drugog pokreta, vjerujem da su imali prakticnije ciljeve od pukog zamjnjivanja idola. Prije da je to imalo ulogu skretanja paznje sa kradje ili mafije u pozadini ili nesto sl.
Ehe, moja masta :)

Kolko ja znam veruje se da je u vatri prisutan duh umrlog kome je posvecena, ali upste vatra se vec dugo povezuje sa duhovnim svetom i do nekle vezom sa njim.Eto tolko od mene,a sto se tice Sakala on ti je teski ateista brate.

ma jok
duplo pogreshno

shakal je agnostik

a to oko svece je nauka 8)

postoje zvuci i boje koje utichu smirujuce na choveka

tako su pojanje i svece
jednako evikasne kao budistichko mantranje onog chuvenog "OM"
kao i gledanje u logorsku vatru

8)

iliti vasharski trikovi za nabedjene 8)

zar vatra i plamen ne simbolizuju pakao??
...

Ne,nikako!Bog nema nista sa paklom!
On se vise puta javljao kao oganj Avraamu i Mojseju u nesagorivoj kupini.Bog se otkrio kao oganj i na planini Preobrazenja,a kasnije je rekao da je On dosao "da baci oganj na zemlju"(Lk.12,49),to znaci,da izlije ljubav na zemlju,u smislu u kojem je Sv.Jovan Lestvicnik rekao:"Ljubav je izvor ognja".

Taj isti oganj Bozje ljubavi blista kao dan onima koji uzvracaju ljubav za ljubav,a zeze one koji na ljubav uzvracaju mrznjom.

Back