Mozda, ali nebi valjda pravili dokumentarac na National Geographic o tome ?
Heh. vidi u čemu je stvar.
Ljudi kažu vidi 13 sazviježđe na nebu. Kad bi ti isti ljudi znali da ima nekih 40-50 sazviježđa na nebu ne bi razmišljali o ovom 13-om. Ja se slažem da nekome ta ideja može biti zanimljiva i primamljiva, no moramo imati nešto u vidu i postaviti pitanje:
Što se događa ako uvedemo 13 znak ?
1. dobivamo neparan broj znakova što za posljedicu ima
- narušavanje organskog jedinstva,
- umjetne i neprirodne opozicije i kvadrate
- nejednaku veličinu znakova
A sve to se kosi sa temeljnim princpima astrologije koji su davno udareni.
Ključna greška je što ljudi misle da je sazviježđe analogno horoskopskom znaku. To je netočno.
Mi nebo promatramo sa naše pozicije sa zemlje. Dakle, geocentrično. U smislu astrologije naravno.
I to sunce kada prelazi nebeski ekvator, na simboličan način vrši prijelaz preko svih 12 znakova zodijaka. dakle, kad je proljeće, početak, Sunce je u Ovnu, neovisno o tome da li je astronomski tako ili nije tako.
Jedini donekle argument sa pravom težinom bi bio onaj da Sunce jednim dijelom, i to vrlo malo prelazi i preko Zmijonoše u svom godišnjem hodu.
No s druge strane Sunce kači i ostala zviježđa kojih ima 50-ak.
Ali mi imamo 12 znakova a ne 13.
Zmijonosac bi se dobio kada bi se jedan dio škorpiona otkinuo i predao Zmijonoscu. I onda bi imali sitauciju da svi znakovi imaju po 30 stupnjeva, a da ih Škorpion ima nekih 8-9.
E onda su se teoretičari Zmijonosca sjetili da sve znakove treba rasparčati tako da ne bi svi bili jednake veličine.
U svakom slučju mislim da se radi o velikom natezanju.
Tko bi bio vladar tog Zmijonosca ? Navodno mu daju Jupiter i Uran. Međutim Jupiter i Uran nemaju niti malo sličnu prirodu.
Al dobro, tko voli proučavati neka proučava.