Zmaj od Jastrepca – ljubavnik kneginje Milece

Није било потребе да употребљаваш цинизам. Могао си помислити зашто је Ђилас отслужио Голи Оток па да ти буде јасно где има везе комунистичко окружење са историчарима тога доба, од када и почиње та нова преправљена историја пуна митова легенди и одговарајућих песама.
Tvoje provokacije su neverovatne, a onda postavljaš ovakva pitanja.

Ти имаш неку намеру или ти је нешто засметало у мојим постовима?
Jedina mi je namera da sebe odbranim od tvojih bezuspešnih pokušaja tumačenja mojih postova i stavova u njima.

Dakle, pripisao si mi cinizam – objasnio sam ti nastanak i značenje te reči. Ako si sebe prepoznao u tome ("podrugljivo neverovanje u dobrotu ljudskih motiva te pomalo prezrivo osećanje vlastite superiornosti"), onda si ti sam u problemu, bez mene.

Ne mora stručnjak za jezik da tumači moj post koji je prethodio ovom u kojem si moje duhovite zaključke proglasio za cinizam. Prihvatam da moja duhovitost može da bude po tvom mišljenju neprimerena, jer se radi i o jednoj istorijskoj ličnosti koja je proglašena za svetiteljku, ali ja sam govorio o njoj dok je još bila kneginja i dok joj je muž bio živ.
Kanonizovana svetost ne oslobadja od greha u ranijem životu, već se stiče podvigom u monaštvu.

To je, znači, prvo.

A ovo drugo, u vezi sa Djilasom, e pa za to je krivo tvoje neznanje i tvoj odnos prema komunistima začinjen patološkom mržnjom. A to više nije normalno stanje čovekove sveti, već bolest.

Da preciziram:
– namera mi je bila i uvek će biti da se branim od nesuvislih nasrtaja kako od forumaša u normalnim godinama, tako i od dementnih staraca.
– u tvojim postovima mi, osim rečenih nasrtaja ne smeta ništa sem nadobudnih a istovremeno neukih i infantilnih konstatacija i stavova.

Kao što je ovde slučaj, na primer:

Re: Istorija srpske književnosti
Немојте бити тако категорични, и улазити прерано у закључке. Данас постоје огромне могућности за откривање свега и свачега. Још се нисмо дотакли пренемањићког доба, а логика и неки налази дозвољавају још неколико векова наше државности и стваралаштва пре тога, доказ, овај печат к(неж)евјић-а Строимјир-а из 10-ог века. Ако нам то још није познато не значи да није постојало.

Тако си могао објаснити одмах и били би избегли све ове квалификације које нису пристојне. И нису правилан одговор на политичка критиковања државничких потеза око пасоша и преиначавања историјских вредности из догађаја у митове итд.

Back