Zločini Srba nad Albancima

Албанци су у латентном стању побуне већ 200 година. Што против Турака, што против Југославија/Србије, што сами међу собом.

A sto jes' jes' ... nikakva civilizacija tu ne pomaze... ne vrede nicemu, pa ne vrede..

Nego evo ga jedan njihov zeli da nas spusti na njihovu ravan... svasta.

Prosto nije moralno voditi osvajacke ratove, ako ti to nije jasno, nemamo sta da pricamo. Koja crna pravna akta?? Kakva su pravna akta postojala u vreme Lazara i Murata? Da li to znaci da je moralno ispravno to sto su nas Turci okupirali?

Није морално теби у 21. веку, али у (продуженом) 19. веку је било сасвим нормално и оправдавано а) правом демографског стања на терену б) историјским правом в) евентуално правом јачег, "цивилизованијег".

Није морално теби у 21. веку, али у (продуженом) 19. веку је било сасвим нормално и оправдавано а) правом демографског стања на терену б) историјским правом в) евентуално правом јачег, "цивилизованијег".

Moral je osecanje pravde koje postoji u ispravnim i pravednim ljudima.
Po tvojim kriterijumima, Turska i Austrija su imale moralno pravo da okupiraju Srbiju i pod a) i pod b) i pod v).

Prosto nije moralno voditi osvajacke ratove, ako ti to nije jasno, nemamo sta da pricamo. Koja crna pravna akta?? Kakva su pravna akta postojala u vreme Lazara i Murata? Da li to znaci da je moralno ispravno to sto su nas Turci okupirali?
U vreme Lazara i Murata nisu postojala nikakva pravna akta a Turska se ponašala kao i svaka imperija vojno prodirući i zauzimajući teritoriju koju je kasnije ekonomski eksplatisla. Ne možeš ti moralni kriterij koji postoji danas primenjivati na tadašnje vreme . Srbija je tad bila u ekspanziji i nastupala je prema jugu da bi imala izlaz na more , ono što bi svako uradio.

Moral je osecanje pravde koje postoji u ispravnim i pravednim ljudima.
Po tvojim kriterijumima, Turska i Austrija su imale moralno pravo da okupiraju Srbiju i pod a) i pod b) i pod v).

Не нису. Како под а) уопште ми није јасно можеш да мислиш да су имале право, кад Аустријанац и Турака било 0 и 3% на овим просторима, б) Аустрија никаквог историјског права није имала, а Турска није могла да има веће право од Србије (додуше на Албанију да) и под в) Албанци у 19. и почетку 20. века дефинитивно нису били оно што се тада сматрало "цивилизованим", а Срби свакко јесу. Тако да ни једна од 3 тачке не стоји по питању Аустрије и Турске и њихових претензија на Србију.

U vreme Lazara i Murata nisu postojala nikakva pravna akta a Turska se ponašala kao i svaka imperija vojno prodirući i zauzimajući teritoriju koju je kasnije ekonomski eksplatisla. Ne možeš ti moralni kriterij koji postoji danas primenjivati na tadašnje vreme . Srbija je tad bila u ekspanziji i nastupala je prema jugu da bi imala izlaz na more , ono što bi svako uradio.

Dobro, samo zasto onda kukamo kako svi hoce nas da napadaju i kako mi jadni nikad nismo vodili osvajacke ratove, vec smo uvek bili zrtve. Razumem ja sta ti hoces da kazes, ali je posredi jedno veliko licemerje.

Не нису. Како под а) уопште ми није јасно можеш да мислиш да су имале право, кад Аустријанац и Турака било 0 и 3% на овим просторима,
Nije bilo ni Srba u Albaniji!

б) Аустрија никаквог историјског права није имала
Nista vise od Srbije na Albaniju.

а Турска није могла да има веће право од Србије (додуше на Албанију да)
Kako su za ime sveta Turci koji su poreklom iz Centralne Azije blizu Kine mogli imati bilo kakva prava na bilo koju zemlju na Balkanu?? Lupetas, ali stvarno.

и под в) Албанци у 19. и почетку 20. века дефинитивно нису били оно што се тада сматрало "цивилизованим", а Срби свакко јесу.
Bas kao sto su i Turci i Austrougari bili neuporedivo razvijeniji i civilizovaniji od Srbije.

Тако да ни једна од 3 тачке не стоји по питању Аустрије и Турске и њихових претензија на Србију.
Vodis se dvostrukim arsinima.

Dobro, samo zasto onda kukamo kako svi hoce nas da napadaju i kako mi jadni nikad nismo vodili osvajacke ratove, vec smo uvek bili zrtve. Razumem ja sta ti hoces da kazes, ali je posredi jedno veliko licemerje.
E pa sad svako kmeči , a onaj ko tvrdi da mi nismo vodili osvajačke ratove taj je smešan.
Pokušaću još jednom da objasnim u vezi morala. Niko ne govori da neko univerzalno moralno pravo ne postoji već da istorijske prilike diktiraju osećanje određene države ili građana u njoj da li imaju pravo na neku teritoriju ili ne.
Da li je moralno što su Amerikanci uzeli tolika prostranstva od indijanaca ? Da li je moralno što je sličnu stvar napravila Rusija , Da li je moralno što je Turska upala iz azije i osvojila ceo arapski svet(kasnije zgubila) , da li je moralno što su Kinezi uzeli Tibet, itd, itd.

Poslednja izmena:
Србија је итекако имала историјског права на северну Албанију, а и некаквог и на остатак.

Турци су ваљда после 300-500 година владавине могли да полажу права на те просторе мајка му стара.

Турци на почетку 20. века развијенији и цивилизованији од Србије? Боже сачувај.

Србија је итекако имала историјског права на северну Албанију, а и некаквог и на остатак.
Da cujem kakvog? Po tome sto je car Dusan osvojio u jos jednom okupatorskom ratu?

Турци су ваљда после 300-500 година владавине могли да полажу права на те просторе мајка му стара.
Nisam te razumeo.

Турци на почетку 20. века развијенији и цивилизованији од Србије? Боже сачувај.
Mislio sam na 14. vek.

E pa sad svako kmeči , a onaj ko tvrdi da mi nismo vodili osvajačke ratove taj je smešan.
Pa onda je smesno 99% ljudi.
Pokušaću još jednom da objasnim u vezi morala. Niko ne govori da neko univerzalno moralno pravo ne postoji već da istorijske prilike diktiraju osećanje određene države ili građana u njoj da li imaju pravo na neku teritoriju ili ne.
Apsolutno. Samo, to je licemerje.
Da li je moralno što su Amerikanci uzeli tolika prostranstva od indijanaca ? Da li je moralno što je sličnu stvar napravila Rusija , Da li je moralno što je Turska upala iz azije i osvojila ceo arapski svet(kasnije zgubila) , da li je moralno što su Kinezi uzeli Tibet, itd, itd.
Nije.

Da cujem kakvog? Po tome sto je car Dusan osvojio u jos jednom okupatorskom ratu?
Па северна Албанија са Скадром и Љешом је била део Србије практично читав средњи век, а Скадар је у више наврата био и престоница. Јужније од Љеша није само Душан држао, него и његов полубрат Симеон, па и Балшићи.

Nisam te razumeo.
Ти си причао о 14. веку, ја о модерном добу. Мискомјуникејшн.

Mislio sam na 14. vek.
Упадаш у анахронизам, није исто 14. и 19/20 век, друга су "правила игре", да се тако изразим.

Poslednja izmena:
SPC je obavila 1912, svojevrsan nezvanican popis gde je zabelezeno 60 000 Srba, zitelja severne Albanije. Vladika Nikolaj pise da u Albaniji ima 39 srpskih sela. A evo sta pise NIN:

"Не постоје пописи из ранијих периода, али Тома П. Ораовац, на основу турских извора процењује да су Словени представљали већину. "... у Горњој Албанији или Скендерији има свега Срба хришхана и мухамеданаца 502.900, а Арбанаса и Турака 154.644..." Скадарски санџак је имао 81.700, а драцки 6.800 Срба хрићана.
"То је, иначе, време када су и Љумљани за себе говорили да су српског порекла. У запису цеског археолога Лубора Нидерлеа види се да у прошлом веку "...Арбанија има 450.000 Словена..." А у извештајима турског војног чиновника, географа Бијанконија, налази се и податак да је само скадарски вилајет имао 70.000 Срба, а град Москопоље, на самом југу, имао је преко 45.000 православних житеља. Лука Маликовић тврди да су Словени у Албанији, пре доласка Турака, били већина и да је српски национални идентитет на тлу ове земље био угрожаван исламизацијом, покатоличавањем, погрчавањем и ст аљинизацијом. За српске оазе у Албанији посебно погубно је било стварање исламске Албаније, као аутономне области у саставу Турске. Тада је настао процес који се и данас одвија у овој држави - насилна албанизација. "
(НИН, 1991)

SPC je obavila 1912, svojevrsan nezvanican popis gde je zabelezeno 60 000 Srba, zitelja severne Albanije. Vladika Nikolaj pise da u Albaniji ima 39 srpskih sela. A evo sta pise NIN:

"Не постоје пописи из ранијих периода, али Тома П. Ораовац, на основу турских извора процењује да су Словени представљали већину. "... у Горњој Албанији или Скендерији има свега Срба хришхана и мухамеданаца 502.900, а Арбанаса и Турака 154.644..." Скадарски санџак је имао 81.700, а драцки 6.800 Срба хрићана.
"То је, иначе, време када су и Љумљани за себе говорили да су српског порекла. У запису цеског археолога Лубора Нидерлеа види се да у прошлом веку "...Арбанија има 450.000 Словена..." А у извештајима турског војног чиновника, географа Бијанконија, налази се и податак да је само скадарски вилајет имао 70.000 Срба, а град Москопоље, на самом југу, имао је преко 45.000 православних житеља. Лука Маликовић тврди да су Словени у Албанији, пре доласка Турака, били већина и да је српски национални идентитет на тлу ове земље био угрожаван исламизацијом, покатоличавањем, погрчавањем и ст аљинизацијом. За српске оазе у Албанији посебно погубно је било стварање исламске Албаније, као аутономне области у саставу Турске. Тада је настао процес који се и данас одвија у овој држави - насилна албанизација. "
(НИН, 1991)

Ja bi da dodam samo da je slovenski pravoslavni zivalj i albanski pravoslavci toliko izmesan(u severnoj albaniji) da bi se tesko moglo naci mestogde moze da se povuce jasna razlika izmedju njih,narocito vlastela .I jezik kojim su govorili pravoslavni albanci u severnoj albaniji je bio srpski...

Poslednja izmena:
Kad se govori o albaniji treba pomenuti i cinjenicu da i danas pravoslavni albanci iako ih ima malo i zive na jugu albanije, vecinom nevole albance muslimane, jedan mi cak na forumu rekao da muslimane ne smatra pravim albancima i da su do skoro kod njih albance muslimane nazivali turcima...Sto mogu da razumem albanci muslimani imaju turska imena koja se razlikuju od paravoslavnih albanskih .....

Poslednja izmena:

Back