Firefairy sad vidim i tvoj apel za pomoć oko dresure,pa pošto još niko nije dao odgovor evo da ja pokušam da pomognem koliko mogu.Isti problem sam imala kao i ti,a verovatno i svi ostali.Jer koliko god retriveri važili za pametnu rasu,ja ipak milsim da su oni tada još uvek mali i nezainteresovani za sve što se od njih očekuje.I naravno sve im je igra,pa ako nisu raspoloženi -nema ništa ni od nauke.E sad dobro je uvek im ponavljati(zaista zvuči papagajski)ali verovala ili ne, kasnije ćeš se samo iznenaditi koliko i šta sve tvoj pas zna.Čvrsta volja mora biti prisutna,znači ako nešto tražiš -insistiraj da od njega to i dobiješ,pa makar i jednom ili dvaput ako tada nije zainteresovan ,ali ne popuštaj.Sledeći put će biti raspoloženiji pa ćeš pojedine stvari i komande imati priliku da ponavljaš dok tebi ne dosadi.Ja sam čak igrajući se sa Boletom odrađivala tako gomilu stvari,naprasno prekinem igru a da on ni svestan nije pa mu bacim loptu ali sve vreme mu ponavljam komandu SEDI,SEDI,SEDI!!!..... i tek kad kažem KRENI i on ode po nju(to je za njega bilo takvo mučenje da ne odleti odmah za tim što je bačeno,ali,veruj mi uperen kažiprst ,ozbiljna i odsečna naredba je odrađivala svoje)Ako je potrebno u početku ga drži za ogrlicu dok govoriš SEDI,tek kad mu usledi naredba DONESI ili KRENI tada ga i ti pusti.Vremenom doziraj to držanje,samo drži ruku na njigovom vratu,pa polako je uklajnjaj dok ne ostane samo na naredbi..Kasnije mi je to poslužilo i za ne izlaženje kad je kapija otvorena,(kažem mu strogo i ozbiljno SEDI! i naravno prstom pokažem i ponavljam još par puta dok ne uđem u auto i ne uteram u dvorište)posle toga je uvek dobijao nešto što se zateklo od grickalica u kolima-šta ćemo mito i kod njih pali.Sad kad je kapija otvorena izađe on ali ako ga niko ne vidi,ako dobije naredbu da sedne,on zaista ne mrda.Tako isto i za njegovu četku,šetnju,loptu-sve zna gde stoji,da donese samo kada se od njega to traži.Takođe imamo macu koju gnjavi li gnjavi,a njoj valjda lepo-e sad kad je maca trudna mi samo glasno i odsečno kažemo OSTAVI! i on se skloni od nje.Dakle glasno,jasno,odsečno.Naredbu NA MESTO! bi trebalo da već zna jer predpostavljam ima neko svoje mestašce,ako ništa drugo a ti iz početka kad god nije poslušan ili je dosadan kad neko dođe,pokaži mu prstom i reci NA MESTO!,ako treba odvedi ga tamo,opet pokaži +naredba.Smara malo to ponavljanje,ali ima rezultata.Povremeno baci pogled,jer su kao lopovi,čim ne gledaš oni pobegnu,pa ako vidiš da se sprema za beg,a ti ponovi MESTO!Veruj mi,naučiće vremenom sve,iznenadićeš se i sama.Što se tiče kokošaka,hmmmm,to već ne znam,geni su čudo,mada sigurna sam da i to može.Šetnja na povodcu je stvar vremena,ali ga u početku drži na kratkom povodcu-lakše ćeš uspeti da ga kontrolišeš.
Uffff,sad buve...(ne znam koliko ti je Max star,ali za neke od sledećih preparata je to veoma bitno!!!!) kupanje obavi nekim antiparazitskim šamponom,zatim sledi dobro iščetkavanje pa neki od sledećih preparati Adventix,Frontline...ili ogrlicu protiv buva i krpelja ako je mlad(mi smo nabavljali neke nemačke od bilja i mogu ti reći da je celo dvorišta mirisalo a buva nigde).
Auuuu,koliko napisah,nadam se da mi niko neće zaemriti,iznela sam svoje iskustvo,nadajući se da ću ti pomoći.Ako neko ima drugačije metode-nek ostavi svoj komentar,nekom će poslužiti.
Imam samo još jedno pitanje za sve članove foruma,a vezano je upravo za gore pomenute preparate protiv krpelja i buva:naime sve više me ljudi odvraća od njih,a imala sam pozitivno iskustvo čak nam i veterinar kod kog idem od samog početka i prijatelj nam je-preporučuje iste.Čime vi vaše ljubimce štitite od ovih dosada i nevolja?
Pozdrav svima od mene i Boleta.