Zlatni Retriver

Luthiena, mi smo neko vrijeme u izložbama, ti i u uzgoju pa nam je drugačije gledati na to nego nekome tko se prvi put susreće s tim, razumijem da je njima to sve trivijalno. Samo što ja još uvijek "strastveno" reagiram na sve to, valjda zato što je "moja" pasmina.

hehehe pa naravno, tako i ja poludim oko necega ali u pravu si, sigurna sam da bi i meni cudno bilo da sam naisla na ovakvu konverzaciju a da nisam upucena u izlozbe koliko toliko i da nemam nekog iskustva sa rasom :)
Sto ne znaci da ne treba razgovarati na tu temu, jer se moze doci do dobrih zakljucaka koje ce sigurno pomoci ljudima koji zele da izlazu svog psa a jos ne znaju kako najbolje da ga prezentuju. Na kraju krajeva, svako ima svoje misljenje i ukus, neko voli da se pas hendla slobodno neko ne... Posto ja drzim labradore, zanima me otkud takva razlika u hendlanju goldena i labradora kad ove 2 pasmine imaju zajednicku osobinu vrlo bitnu za izlaganje a to je sjajan temperament (zivost, veselost), a opet niko laba ne izlaze tako pridrzavajuci ga a vecina goldene upravo tako izlaze i po mom misljenju, zakida psa, ne daje mu slobodu da pokaze koliko uziva uz svog "partnera" u ringu. Sta se zapravo postize takvim nacinom hendlanja, da li se bolje vidi kako je pas osisan? (mozda je pitanje glupo ne zamerite jer ne znam, nisam nikad imala goldena, samo sad ih posmatrala u ringu i gnjavila nakon izlozbi :) )
Davno sam procitala i nemam pojma ko je to rekao ali me zanima da li moze biti tacno (meni zvuci logicno) - da se samo golden savrsene anatomije odlicno pokazuje u slobodnom stavu.
Zvuci mi logicno iz prostog razloga sto to znaci da hendler pusta psa da sam stane, ispavi ga tako sto napravi korak napred ili nazad ili mu dotakne sapicu svojim stopalom, ali pas stane sam i tu se dobro vidi kako je pas uglovan, kakva su mu ledja, vrat, kako drzi usi, rep (narocito mi je zapalo za oko ovo oko drzanja usiju i repa, pas u slobodnom stavu pokazace da li rep drzi previsoko ili ne, da li dobro drzi usi - jer cesto vidim da psi koji se pridrzavaju nekako obese usi, sto je i logicno nista ih ne zainteresuje pa nemaju potrebu da ih drze tako, a i smeta mi to sto se takvim nacinom hendlanja lako moze prikriti da li pas rep drzi kako treba ili ne, mada se to moze uociti u kretanju ali ne mora obavezno....)
raspisala sam se mnogo haha nadam se da me shvatate :)

Pozdrav svima, imam stene retrivera staro 3 meseca i 9 dana... E sad imam jedno pitanje, koristim Josera Junior hranu, i insteresuje me kolike su dnevne potrebe.. Na poledjini hrane pise da je za njegovu tezinu (7.5kg) dovoljno 150-170g, ali kada sam kupovao u pet shop-u prodavac mi rekao da je to malo i da bih trebao da mu dajem oko 350g dnevno... Molio bih za vase misljenje o ovom, hvala unapred!:)

Umesto da ste odmah odgovorili na pitanje koje je postavila Rea Tina, (citat: "(...)Tako da smo se mi slikali u jednom neiskusnom stavu, pa mozda ako moze neko da nam kaze misljenje...(...)" kraj citata), a bilo je vrlo jasno i lepo formulisano, vi ste se okomili na moje postove - odgovore za Rea Tina - , iako sam se u početku ogradio da nisam stručnjak, te da moje savete treba uzimati uz tu ogradu.
Genetika je najvažnija. Naravno da je najvažnija. Kupiti štene za xxxx eura, "handlati" je nepotrebno, genetika sve radi sama. Posle, naravno, posle dobijenih par titula, pariti ga/je i prodavati štenad za xxxx+1x eura. Bez "handlanja", jer, bože moj, genetika radi sav posao.

Znači, vlasnici pasa bez dobro definisanih gena (u rodovniku sve piše), čiji roditelji i ostali preci nemaju xx CACIB-a, xx CAC-ova, bez BOB-ova, bez ikakve titule - vaš pas ne valja, i pomirite se sa tim.

A sada odgovorite Dimii, ili postujte još poruka tipa "Otvoreno za rezervaciju", ili nakačite rodovnike vaših pasa. Bez handlanja, naravno.

easyB cemu takav ton i ovakve reci uopste? ja diskutujem sa ljudima na temi koji imaju goldene dakle PITAM za njihovo misljenje oko izlaganja te rase i kazem SVOJE misljenje. I nemoj pricati stvari koje nemaju smisla ko je rekao da svaki pas dobre genetike ima zagarantovan uspeh na izlozbama? pricas i stavljas ljudima u usta reci koje nisu rekli i nisi nimalo korektan. niko te nije napao, jedino sto smo pokomentarisali je to da drugi trci oko ringa i motivise psa da je to lose i nepotrebno ako se prethodno fino radi sa psom, kao i nase misjenje po pitanju izlaganja pasa u slobodnom stavu. Ako je tebi do svadje reci odmah, jer meni zaista nije. Samo mi nije jasno moze li se na nekom forumu povesti razgovor a da odma neko ne plane. Muka mi je vise od toga. Tako da, ako ne zelis da ucestvujes u razgovoru o ovome reci odmah, ja cu se skloniti sa teme, mozemo golden leo i ja i preko pp razmeniti misljenje, moja greska sto sam mislila da bi mozda jos neko bio voljan da se ukljuci u razgovor ipak je ovo tema posvecena goldenima, nekome su izlozbe zanimljive, neko ih mrzi, boze moj, ali svi ovde imamo ljubimce, mislim da niko nije odgajivac tako da ne vidim potrebu za tom tvojom jako ruznom pricom o kupovini psa za xxxx eura i prodavanju njihovih stenaca za xxxx eura, ja sam psa dobila na poklon tako da tu jako jako ruznu pricu ostavi za milione onih koji stancuju stence i prodaju ih za 100 e sa naavrsenih jedva mesec dana. Da znas nesto o odgoju mozda se ne bi iscudjavao visokim cenama dobro odgojenih pasa, jer bi znao koliko je ulozeno u njih i ljubavi i vremena i znanja i novca na kraju krajeva. koliko je potrebno da npr veliko leglo podignes do 2 meseca, znas li mozda koliko to kosta? eto znas koliko je ciscenje, znas koliko je vakcina, koliko su papiri, a onda se raspitaj koliko kostaju kvalitetne starter hrane i sta mislis koliko truda treba da pomognes kuji da se oporavi i kuvanja i setanja i plivanja i paznje, hehe niko od nas ne zna kako je roditi 7,8,9 ili vide decurlije odjednom :)
a ova zadnja recenica ti je stvarno......ne znam cak ni sta ti to znaci, jako je ruzna jer ne znas ni kome se obracas a dajes sebi za pravo da napises tako nesto.

Dimi moje ti je misljenje da je 150-170 g hrane svakako malo za stene, ali ne znam koja je to hrana tako da...

Čitam sve što napišete,..... nemojte tako. spustite loptu, smirite strasti.......nemojte suviše oštro reagovati na izneta mišljenja....svako ima pravo da kaže šta misli i kako vidi problematiku, ali u odredjenim okvirima....ničemu ne služi grubost, ili vredjanje..svi mi imamo ljubimce, oni su u ovom slučaju na prvom mestu....iskustva su različita i dobro je čuti i druga mišljenja, a šta ćemo od toga primeniti, usvojiti , to je već naša odluka...:)

Pozdrav svima, imam stene retrivera staro 3 meseca i 9 dana... E sad imam jedno pitanje, koristim Josera Junior hranu, i insteresuje me kolike su dnevne potrebe.. Na poledjini hrane pise da je za njegovu tezinu (7.5kg) dovoljno 150-170g, ali kada sam kupovao u pet shop-u prodavac mi rekao da je to malo i da bih trebao da mu dajem oko 350g dnevno... Molio bih za vase misljenje o ovom, hvala unapred!:)

Rekla bih da je malo 150-170 grama.....proveri samo tabelu na pakovanju, da to nije količina predvidjena za pse manjih rasa...Treba da vidiš šta se savetuje za pse koji su oko 30-35 kg....mislim da bi trebalo da bude oko 300-350 grama...podeljeno na obroke...:)

E pa mi se odlucili na jedan korak, vodimo Reu na izlozbu da je ocene...
Dugo je bila polemika oko toga da li da je vodimo ili ne, posto iskreno niko od nas nema blagog pojma o izlozbama, ponasanju i ostalo...
A i imamo problem sa Reom koja se svakih nedelju dana uvalja u nesto pa moramo malo da joj secemo dlaku...
Tako da smo se mi slikali u jednom neiskusnom stavu, pa mozda ako moze neko da nam kaze misljenje...

Savetovala bih ti da vežbate sa njom....nije samo stav u pitanju, već treba da ima i osnovnu ring dresuru....Znači da lepo hoda, opušteno trči sa tvoje leve strane, kada stanete, dobro bi bilo da ne sedne odmah nego ostane da stoji, i tu koriguješ stav, zatim da bez problema mogu da joj se pogledaju zubi, dalje, da dozvoli da je sudija opipa i ako treba izmeri visinu.....i što je isto važno, da ne pokaže nikakvu agresivnost prema ostalim psima u ringu....toliko odprilike....a ostalo je genetika...

Nadam se da sam malo pomogla.....želim vam uspešnu izložbu....:)

E, da setila sam se još za dlaku.....psa ne treba kupati dan pred izložbu, nego nekoliko dana ranije, da se dlaka lepo slegne...tako da onda moraš paziti da se ne uvalja i ulepi u nešto...

Poslednja izmena:
[/SPOILER]

Savetovala bih ti da vežbate sa njom....nije samo stav u pitanju, već treba da ima i osnovnu ring dresuru....Znači da lepo hoda, opušteno trči sa tvoje leve strane, kada stanete, dobro bi bilo da ne sedne odmah nego ostane da stoji, i tu koriguješ stav, zatim da bez problema mogu da joj se pogledaju zubi, dalje, da dozvoli da je sudija opipa i ako treba izmeri visinu.....i što je isto važno, da ne pokaže nikakvu agresivnost prema ostalim psima u ringu....toliko odprilike....a ostalo je genetika...

Nadam se da sam malo pomogla.....želim vam uspešnu izložbu....:)

E, da setila sam se još za dlaku.....psa ne treba kupati dan pred izložbu, nego nekoliko dana ranije, da se dlaka lepo slegne...tako da onda moraš paziti da se ne uvalja i ulepi u nešto...

Magda jako lepo objasnjeno... pogotovo za nas laike koji skoro pa nismo ni pratili izlozbe. Hvala ti, vezbacu ovo sa Iskrom iako nemam u planu voditi je na izlozbe... lepo si rekla osnovna dresura ;)

Auuu, svasta se ovde ispisa za ovih tri-cetiri dana koliko me nije bilo! ;)
I ja se slazem sa tim da se ne treba raspravljati bezveze oko ovakvih stvari, svako ima svoje misljenje i svoje iskustvo koje treba da iznese, koje moze biti svakako korisno i treba ga cuti, ja se slabo razumem u izlozbe, sem onoga sto procitam i vidim, znaci licnog iskustva nemam, ali svakako mislim da je jako bitno pored dresure koje bi trebalo da bude kod goldena jako jednostavno s tim da vole da uce, da jako dobro saradjuju i da su jako inteligentni, sto prirodnije ponasanje psa, znaci da se ocenjuje njegov izgled uopste, karakter, i njegova prirodnost pre svega, a sve sto deluje vestacki, ne prirodno, i odstupa od njihovog propisanog standarda, ne bi trebalo nikako da dobije dobru ocenu, to je neko moje vidjenje i misljenje. :)

Joiv, nista vam ne javljam, jer se lepotancic jos uvek nije pojavio. :( Ali ne odustajemo, ako ga neko nije vec udomio i ako je jadnicak dobro, pojavice se sigurno....:D Javicu vam naravno cim dodje do nekih promena! :D

Evo i odgovora zašto nitko nije odgovorio na to pitanje o izložbama- jer se svaki odgovor UVIJEK pretvori u vrlo strastvenu raspravu. Ja stvarno mrzim, mrzim kad me netko pita kako ti se sviđa taj pas gledano sa kinološke strane. Jer meni su svi psi predivni, preslatki, velike i male bebe ALI izložbe i uzgoj to je vrlo, vrlo ozbiljna stvar i zato u pravilu ne odgovaram na to kakav je neki pas. Ako je pas nešto ekstra onda ću ga i pohvaliti bez da me itko upita. Meni je moj pas koji je ravan ko daska, strašno uzak k tomu još s labradarskim tipom glave i visoko nošenim repom najljepši na svijetu (moj Leo), ali gledajući s kinološke strane on je nula, da mi je to netko rekao kad nisam imala pojma o kinologiji vjerojatno bih se naljutila. On je meden i jak pas i vjerojatno bi na nekoj izložbi nešto i osvojio, ali to ga ne čini ništa boljim. Zato si i jesam kupila drugog psa za izložbe, jer mi je želja izlagati i uzgajati, a svjesna sam da mi za to treba dobar pas, zato ga i jesam toliko dugo čekala. I ne, ne mislim da je išta vrijedniji od Lea barem meni, kinologiji je.
O genetici mi se ne isplati s tobom razgovarati jer vidim da baš ništa ne znaš i gledaš sve kroz novac.

Ali da nastavim meni puno zanimljiviji i konstruktivniji razgovor s Luthienom :D

Mislim da problem free handlinga kod goldena nastaje upravo u onome što si sama spomenula - naravi. Goldeni su vrlo mlada pasmina, tek nešto više od 100 godina postoje a u Hrvatsku su došli početkom '90-ih. Neki značajniji pomaci u pasmini su se dogodili tek nakon drugog svjetskog rata. Do tada su ličili na lasice :mrgreen: Puno je raznolikosti u goldenima, puno tipova, maltene svaki dio Europe ima svoj tip goldena što je meni osobno koma za pasminu. Naravno da su onda i velike razlike u naravi, zadnjih godina jedna uzgajivačnica je postavila "trend", stvarno pas kojega su uzgojili je fenomenalan i popario je pola Europe, ali osim super izgleda prenosi izuzetnu plahost. Ja nažalost sve više viđam pse bez osobnosti. Na izložbi se dovuku do vlasnika, on im namjesti sve 4 noge, digne glavu i rep i oni ko kipovi stoje ni da trepnu. Meni dođe da se rasplačem. Ja sam uvijek imala problema s namještanjem Pave, taj da stoji 30 sekundi mirno nećeš nikad vidjeti. Onda mi je jedan uzgajivač rekao- budi sretna da imaš takvog psa, psa sa dobrom naravi nikad nećeš moći namještati nogu po nogu, ali zato će pas sa lošom naravi stajati kao kip. To za stav i anatomiju sam i ja čula, a i meni je to logično jer pas se namjesti kako mu najviše odgovara a ako je dobro građen znači pravilno se i namjesti, mislim, ima smisla.
Nažalost ljudi malo znaju o anatomiji, ne shvaćaju da nekad loša građa čini više štete zdravlju nego rezultati kukova. Tek sada kad imam psa koji je odlično građen i psa koji je loše građen vidim razliku. S kojom lakoćom Pavo preskače visoke ograde, kako se kreće, trči, imam osjećaj da se uopće ne umara, dok Leo jedva jedvice preskoči nešto jako visoko.
Svašta sam napisala, ne znam ni jesam li na sve odgovorila, ali baš mi je drago da mogu s nekime konstruktivno razgovarati. :D

imam zenku zlatnog retrivera staru 1.3 god,svaki dan setamo sa njom 40 do 60 min.imamo dvoje dece tako da nikada nije sama,problem je to sto kada otvorimo kapiju ili neko zaboravi da zatvori ona pobegne i nece da se vrati sve sam pokusala kada je u dvoristu i kazem dodji ona poslusa ali ne i kada je na ulici,molim ...

Ma sve je to ok, mi retriveraši smo dobroćudni. ;)

Evo drpila sam jednu sliku Flukača :mrgreen:

35854_423993339480_618874480_4271738_7641331_n.jpg

aaaa, daaa, bas se vidi da ce da bude pravi smeker, ustvari on to vec i jeste! ;) Prava, pravcata pufna je! :heart::heart::heart:

A mi smo juce bili malo na izletu i svratili predvece do obliznjeg jezera, tako da smo uspeli malo i da se okupamo kada su se ljudi malo razisli i sta mislite ko je oterao sve te preostale ljude iz vode kada se tako na kvarno odvojio od nas i brzinom svetlosti uleteo u vodu jer vise nije mogao da izdrzi da se ne okupa i ostao naravno poslednji do kasnih sati???? ;) :lol: To je bukvalno bilo u fazonu, eeee dosta ste se vi kupali, ajde napolje, sad malo ja!!!! ;):hahaha:
Snimak je malo mutan zato sto je vec padao sumrak, ali nije los! :)

View My Video

aaaa, daaa, bas se vidi da ce da bude pravi smeker, ustvari on to vec i jeste! ;) Prava, pravcata pufna je! :heart::heart::heart:

A mi smo juce bili malo na izletu i svratili predvece do obliznjeg jezera, tako da smo uspeli malo i da se okupamo kada su se ljudi malo razisli i sta mislite ko je oterao sve te preostale ljude iz vode kada se tako na kvarno odvojio od nas i brzinom svetlosti uleteo u vodu jer vise nije mogao da izdrzi da se ne okupa i ostao naravno poslednji do kasnih sati???? ;) :lol: To je bukvalno bilo u fazonu, eeee dosta ste se vi kupali, ajde napolje, sad malo ja!!!! ;):hahaha:
Snimak je malo mutan zato sto je vec padao sumrak, ali nije los! :)

View My Video

Tacaw i moja Iskra isto tako bacis joj a ona se napravi luda pa bezi i okrece glavu nece da donese...:lol:

Mislim da problem free handlinga kod goldena nastaje upravo u onome što si sama spomenula - naravi. Goldeni su vrlo mlada pasmina, tek nešto više od 100 godina postoje a u Hrvatsku su došli početkom '90-ih. Neki značajniji pomaci u pasmini su se dogodili tek nakon drugog svjetskog rata. Do tada su ličili na lasice :mrgreen: Puno je raznolikosti u goldenima, puno tipova, maltene svaki dio Europe ima svoj tip goldena što je meni osobno koma za pasminu. Naravno da su onda i velike razlike u naravi, zadnjih godina jedna uzgajivačnica je postavila "trend", stvarno pas kojega su uzgojili je fenomenalan i popario je pola Europe, ali osim super izgleda prenosi izuzetnu plahost. Ja nažalost sve više viđam pse bez osobnosti. Na izložbi se dovuku do vlasnika, on im namjesti sve 4 noge, digne glavu i rep i oni ko kipovi stoje ni da trepnu. Meni dođe da se rasplačem. Ja sam uvijek imala problema s namještanjem Pave, taj da stoji 30 sekundi mirno nećeš nikad vidjeti. Onda mi je jedan uzgajivač rekao- budi sretna da imaš takvog psa, psa sa dobrom naravi nikad nećeš moći namještati nogu po nogu, ali zato će pas sa lošom naravi stajati kao kip. To za stav i anatomiju sam i ja čula, a i meni je to logično jer pas se namjesti kako mu najviše odgovara a ako je dobro građen znači pravilno se i namjesti, mislim, ima smisla.
Nažalost ljudi malo znaju o anatomiji, ne shvaćaju da nekad loša građa čini više štete zdravlju nego rezultati kukova. Tek sada kad imam psa koji je odlično građen i psa koji je loše građen vidim razliku. S kojom lakoćom Pavo preskače visoke ograde, kako se kreće, trči, imam osjećaj da se uopće ne umara, dok Leo jedva jedvice preskoči nešto jako visoko.
Svašta sam napisala, ne znam ni jesam li na sve odgovorila, ali baš mi je drago da mogu s nekime konstruktivno razgovarati. :D

ja cu sad da unapred upozorim ljude sa teme da cu da se razblebetam pa ko nema zivaca nek preskoci post hehehehehe

Ovo sto sam prvo boldovala u citatu vazi i za labove. To je takav haos i ja ne znam kako ce se to i da li ce se ikad ispraviti.... velike su razlike i ako nisi upucen vidis 3 tipa i zbunis se skroz... recimo samokod labova dlaka se toliko razlikuje (skandinavske linije imalu jaku dlaku, jako gustu, talasastu na vratu,ledjima i repu dok englezi naspram njih izgledaju kao ispeglani :) - zanimljivo mi je bilo to sto me decak koji ima laba kojem je dlaka takva - engleskog tipa da je tako nazovem pitao jesam li ja stenetu "pravila frizuru"? hehehe ta moja zenkica je povukla na svoje finske pretke i ima tu talasastu dlaku duz ledja i repica ali eto primera koliko to moze zbuniti neiskusne)
Kod goldena npr ja ne mogu da uocim tako precizno te razlike u tipovima osim one ocigledne kad su u pitanju evropsi i americki tip :)

drugo boldovano potpisujem, jezim se kad vidim goldene kao da su preparirani, jednostavno mislim da je pas uskracen mnogo tim nacinom izlaganja.

i trece, ovo vezano za anatomiju e to je zapravo najveca muka. dokazati ljudima zasto treba tako pazljivo birati kombinaciju iz koje ce uzeti stene. ne moraju roditelji imati ne znam kakve titule i ne znam kakve zvucne pretke, boze moj nisu svi zainteresovani za odgoj i izlaganje ali imaju lepe pse i pare ih, tako da se moze naci lepo stene iz kucnog odgoja, ali voditi racuna kako roditelji izgledaju i kakve su naravi.
U pravu si, losa anatomija povlaci mnogo toga za sobom, treba rasmisljati i o tome sta ce takav pas kad ostari, kakvi se sve zdravstveni problemi mogu javiti i kako mu pomoci... zato ja kazem da ne treba zaliti novac ako kupujes dobro odgojeno stene, od zdravih roditelja koji su pravi predstavnici rase, nebitno da li je pas iz kucnog odgoja ili nosi ime odgajivacnice, vazno je da je njemu i njegovim roditeljima ne fali ljubavi i paznje i pravilne nege. cesto se ljudi zaprepaste kad im kazem koliko kostaju stenci labova i goldena u odgajivacnicama i smatraju to preskupim. ali ja mislim da je to samo stvar neiskustva i neznanja. tek skoro sam se uverila koliko je tesko podici stence ako zelis da im pruzis maksimalnu negu. 2 meseca nespavanja, ciscenje, pranje posteljine, kotilice, kuvanje, pa opet pranje i sve nanovo. a cena kvalitetne starter hrane,paste za ciscenje, vakcina, papira...jos ako je veliko leglo. uh. skidam kapu ljudima koji su imali dovoljno hrabrosti da se odluce na odgajanje, paklen posao, predivan ali pretezak.

Poslednja izmena:

Back