Život u Kanadi - pitanja i odgovori

У Кебеку са 27$/с се са RSP добије поврат 200$ тако да то што ти је тај рекао у Ванкуверу је шарена лажа иако не живим тамо. Нелогично је. Једино што каже Ботекса ако сам радиш и качиш све на породицу мада и тада ми је мало сумњиво 5 сома. Мени ћале долази 23-ег први пут у посету хехе. Срећно Рејбан.

У Кебеку са 27$/с се са RSP добије поврат 200$ тако да то што ти је тај рекао у Ванкуверу је шарена лажа иако не живим тамо. Нелогично је. Једино што каже Ботекса ако сам радиш и качиш све на породицу мада и тада ми је мало сумњиво 5 сома. Мени ћале долази 23-ег први пут у посету хехе. Срећно Рејбан.

covek radi u calgariju za istog poslodavca 30 p/h
dobio jhe 5000 povracaj poreza provereno
ima cetvoroclanu porodicu radi i on i supruga nemaju pr imaju wp

- - - - - - - - - -

Sa $27 ne verujem da ces dobiti povracaj poreza, a i da ga dobijes nece biti ni blizu $5000.
Kontradiktorno je da ti je rekao da je high wage a da dobijes povrat, koji je predvidjen za ljude koji ne zaradjuju dovoljno.
Verovatno tvoj poslodavac misli ako dodjete kao porodica, pa ti zena ne radi, pa sve zivo na dete troskove da prijavis...itd..
Ako ti zena ne bude radila, nece vam se bas preterano svideti ovde

dolazim sam i radicu za 27 dolara p/h
zena dolazi i deca za 7 meseci ona dobija open work i naravno da ce raditi
ne zna da se neko vratio ko je otisao pa i oni koji rade za 18 p/h
ne pucam na luksuz pa i da zivim kao i srbiji bitno mi je decu odvesti odavde
ziveti sasvim skromno i pre svega u miru i bez trzanaj ako me razumes

- - - - - - - - - -

znaci ipak mislis da je bolje ostati u srbiji bez posla nego doci u kanadu na 27,5 p/h
ja za taj porez sam spomenuo usput da sam cuo i ne idem ziveti od povracaja poreza nego pokusati napredovati i ziveti od svog rada
ponovicu nisam drcan na pare i ne mastam o medu i mleku ali mastam o mirnom zivotu i normalnom zivotu i sredini za svoju decu

mozda putuje s anama ako ide preko amsterdama

covek radi u calgariju za istog poslodavca 30 p/h
dobio jhe 5000 povracaj poreza provereno
ima cetvoroclanu porodicu radi i on i supruga nemaju pr imaju wp

- - - - - - - - - -

dolazim sam i radicu za 27 dolara p/h
zena dolazi i deca za 7 meseci ona dobija open work i naravno da ce raditi
ne zna da se neko vratio ko je otisao pa i oni koji rade za 18 p/h
ne pucam na luksuz pa i da zivim kao i srbiji bitno mi je decu odvesti odavde
ziveti sasvim skromno i pre svega u miru i bez trzanaj ako me razumes

- - - - - - - - - -

znaci ipak mislis da je bolje ostati u srbiji bez posla nego doci u kanadu na 27,5 p/h
ja za taj porez sam spomenuo usput da sam cuo i ne idem ziveti od povracaja poreza nego pokusati napredovati i ziveti od svog rada
ponovicu nisam drcan na pare i ne mastam o medu i mleku ali mastam o mirnom zivotu i normalnom zivotu i sredini za svoju decu

Da ne ulazimo u sad neke tu analize bez veze...jer takse svi placamo poodredjenim pravilima.
Ima mnogo osnova po kojima se odbija porez, i niko od nas nije neki ekspert u tome. Cisto primer tvog prijatelja, posto se taksa placa na godisnjem nivou, ako je na primer dosao tokom godine (znaci nije radio celu punu godinu) za tu godinu ce sigurno dobiti znacajan povrat poreza. U slucaju da je radio svih 12 meseci po satnici od 30$, smem da se kladim sa bilo kime da nije dobio $5000 povrata. Drugo desava se da poslodavac mesecno uplati vise poreza nego sto je trebao (i ovde ima masa ljudi koji bas ne znaju svoj posao kako treba, pa ima puno gresaka) pa je prakticno preplatio porez za njega, pa su mu na kraju godine izvrsili korekciju...
Drugim recima, postoji mnogo uticaja na taksu, ali znam da sa $27 neces se ovajditi od povracaja :)

Elem.... ko sto kazes, ti uz tvoju platu i zena da pocne da radi...malo ce te pomuciti par godina dok se skucite i sve kupite sto vam treba a posle ce lakse da se dise...

Sada ne treba da razmisljas o porezu, jer ti to nije primarno. Moras da nadjes stan, verovatno kola da kupis, osiguranje za stan i auto, otvoris racun u banci, SIN broj ...itd
U pocetku ima dosta troskova, sve to treba pokriti dok ne pocne plata da leze na racun (svakih 15 dana ili 2 puta mescno u zavisnosti od firme)
Takodje nadam se da ti je zanimanje u skill kategorijij da bi odmah racunao vreme kasnije za CEC.

Poslednja izmena:
Sada ne treba da razmisljas o porezu, jer ti to nije primarno. Moras da nadjes stan, verovatno kola da kupis, osiguranje za stan i auto, otvoris racun u banci, SIN broj ...itd
U pocetku ima dosta troskova, sve to treba pokriti dok ne pocne plata da leze na racun (svakih 15 dana ili 2 puta mescno u zavisnosti od firme)
Takodje nadam se da ti je zanimanje u skill kategorijij da bi odmah racunao vreme kasnije za CEC.[/QUOTE]

jeste skill...koliko trebam imati expirience da bih mogao se prijaviti za pr posto imam ugovor na dve god ..naravno kada polozim celpip

Takodje nadam se da ti je zanimanje u skill kategorijij da bi odmah racunao vreme kasnije za CEC.

jeste skill...koliko trebam imati expirience da bih mogao se prijaviti za pr posto imam ugovor na dve god ..naravno kada polozim celpip[/QUOTE]

Mislim da je trenutno 1 puna godina experience i engleski
Skoro je drugar zavrsio PR po tom programu, predao dokumentaciju u februaru a pr dobio u julu...znaci oko 5 meseci je trajao proces
Takodje posto ti i zena ima OWP, ako ona nadje skill posao, moze i ona biti nosilac PR aplikacije. Jedino ogranicenje koje ona ima je njena viza istice istog dana kada i tvoja

jeste skill...koliko trebam imati expirience da bih mogao se prijaviti za pr posto imam ugovor na dve god ..naravno kada polozim celpip

Skoro je drugar zavrsio PR po tom programu, predao dokumentaciju u februaru a pr dobio u julu...znaci oko 5 meseci je trajao proces
Takodje posto ti i zena ima OWP, ako ona nadje skill posao, moze i ona biti nosilac PR aplikacije. Jedino ogranicenje koje ona ima je njena viza istice istog dana kada i tvoja[/QUOTE]

Da li ja ako polozim eng I napunim godinu iskustva rada u kanadi ,posto zena dolazi kasnije 7meseci,mogu biti nosilac aplikacije za pr I da li u tom slucaju I zena mora polagati engleski ili samo nosilac aplikacije da bi se prijavili za pr ...hvala na odgovoru

Takodje posto ti i zena ima OWP, ako ona nadje skill posao, moze i ona biti nosilac PR aplikacije. Jedino ogranicenje koje ona ima je njena viza istice istog dana kada i tvoja

Da li ja ako polozim eng I napunim godinu iskustva rada u kanadi ,posto zena dolazi kasnije 7meseci,mogu biti nosilac aplikacije za pr I da li u tom slucaju I zena mora polagati engleski ili samo nosilac aplikacije da bi se prijavili za pr ...hvala na odgovoru[/QUOTE]

Tebi se bas ne spava :)
Samo nosilac aplikacije polaze engleski, i to je CEC dosta nizak prag...

Da li ja ako polozim eng I napunim godinu iskustva rada u kanadi ,posto zena dolazi kasnije 7meseci,mogu biti nosilac aplikacije za pr I da li u tom slucaju I zena mora polagati engleski ili samo nosilac aplikacije da bi se prijavili za pr ...hvala na odgovoru

Tebi se bas ne spava :)
Samo nosilac aplikacije polaze engleski, i to je CEC dosta nizak prag...[/QUOTE]

Kako mislis dosta nizak prag ne razumem to...kako da spavam mala beba 14 dana ain 6 god bude se a I da spavaju udem za 3 dana u Kanadu zivim svoj san uzbudjen citam trazim gledam evo bas sada internetvi tv gledam kod SHAW I MOBILNUB RRETPLATU KOD BELL HAHAHAH

Kako mislis dosta nizak prag ne razumem to...kako da spavam mala beba 14 dana ain 6 god bude se a I da spavaju udem za 3 dana u Kanadu zivim svoj san uzbudjen citam trazim gledam evo bas sada internetvi tv gledam kod SHAW I MOBILNUB RRETPLATU KOD BELL HAHAHAH[/QUOTE]

Pa da bi prosao test engleskog moraju ocene da ti predju odredjeni prag.
Za NOC B grupe to je min ocena 5 (iz 4 kategorije) a za NOC 0 A je ocena 7 (mislim da je kod CELPIP ocena 12 najveca)
Posto je najveci broj poslova vezan za NOC B, pretpostavljam da si u toj grupi. A dobiti 5 na testu je zaista lako za bilo koga sa najprosecnijim znanjem engleskog

Kako mislis dosta nizak prag ne razumem to...kako da spavam mala beba 14 dana ain 6 god bude se a I da spavaju udem za 3 dana u Kanadu zivim svoj san uzbudjen citam trazim gledam evo bas sada internetvi tv gledam kod SHAW I MOBILNUB RRETPLATU KOD BELL HAHAHAH

Pa da bi prosao test engleskog moraju ocene da ti predju odredjeni prag.
Za NOC B grupe to je min ocena 5 (iz 4 kategorije) a za NOC 0 A je ocena 7 (mislim da je kod CELPIP ocena 12 najveca)
Posto je najveci broj poslova vezan za NOC B, pretpostavljam da si u toj grupi. A dobiti 5 na testu je zaista lako za bilo koga sa najprosecnijim znanjem engleskog[/QUOTE]
Masinska struka mislim davje noc7321 ...lepo je to cuti zaista ...ja ga govorim tecno fluent gotovo sem nekih sada fraza I komplikovaniih reci...zaista si mi ulepsao jutro...posle koliko sam vremena boravka u bc pogodan da radim celpip onda I dobijem prolaznu ocenu ?pa da cekam 1 godinu iskustva da bi mogao za pr aplicirati

Nema potrebe da zuris, taman ovde malo jos da provezbas, jer engleski je malo drugacijeg naglaska ovde nego na koji smo mi naucili u skoli. Takodje puno ljudi iz razlicitih zemalja, pa je u pocetku malo tesko pohvatati ih sta pricaju (jer i njihov engleski bas nije najbolji :) )
U principu jedno 3 meseca pre nego ispunis uslov za PR polazi engleski, racunaj mesec dana treba dok dodjes na red i oko 2 nedelje cekas na rezultate.

Ne znam da li ti je poslodavac rekao da ces na zdravsteno cekati 3 meseca, stoga bi ti bilo pametno da kupis turisticko osiguranje za taj period.
Cene lecenja su ovde katastrofa....

Nema potrebe da zuris, taman ovde malo jos da provezbas, jer engleski je malo drugacijeg naglaska ovde nego na koji smo mi naucili u skoli. Takodje puno ljudi iz razlicitih zemalja, pa je u pocetku malo tesko pohvatati ih sta pricaju (jer i njihov engleski bas nije najbolji :) )
U principu jedno 3 meseca pre nego ispunis uslov za PR polazi engleski, racunaj mesec dana treba dok dodjes na red i oko 2 nedelje cekas na rezultate.

Ne znam da li ti je poslodavac rekao da ces na zdravsteno cekati 3 meseca, stoga bi ti bilo pametno da kupis turisticko osiguranje za taj period.
Cene lecenja su ovde katastrofa....

Pa ima privatno osiguranje prva tri meseca u kanadi mislim da je oko 120 mesecno...da rekao mi je...pa cu tako prva tri meseca ...dace Bog zdravlja nadam se da nece biti problema...hvala ti u svakom slucaju na svim odgovorima I javim se cim dodjem ibsmestim se...nadam se uskoro da cu imati I kanadski broj tel pa cu ti ga u pp ostaviti za svaki slucaj...veliko hvala na savetima I pomoci

Pa ima privatno osiguranje prva tri meseca u kanadi mislim da je oko 120 mesecno...da rekao mi je...pa cu tako prva tri meseca ...dace Bog zdravlja nadam se da nece biti problema...hvala ti u svakom slucaju na svim odgovorima I javim se cim dodjem ibsmestim se...nadam se uskoro da cu imati I kanadski broj tel pa cu ti ga u pp ostaviti za svaki slucaj...veliko hvala na savetima I pomoci

srecno.....btw ponesi kisobran :p

Pozdrav
Nova sam na forumu,..razmisljam sa porodicom da se preselim u Kanadu
Muz mi je Kanadjanin i deca imaju kanadsko drzavljanstvo.......Problem je u tome sto je suprug u 10.godini otisao iz Kanade,.... sto ima za posledicu SLABO znaje engleskog jezika ,..takoodje i ja..:rumenko:,.razumemo dosta ali nedovoljno za posao,..Starija cerka prica super,od svoje 5 godine ide na engleski jezik sada joj je 15.
Znaci stvari stoje ovako
Kanadsko drzavljanstvo,.
45 godina
po zanimanju je elektronicar,.
srednje znaje engleskog
Pitanje
Kakve su mu sanse da se tamo dobije posao??

Zdravo, imam par pitanja pa bi bilo divno ako neko ima iskustva ili znanje o ovim temama.
Druga godina sam na fakultetu i volela bih da radim master u Kanadi, i posle toga da ostanem da radim, zivim itd, kako to vec ide. Gledala sam mnogo sajtova i istrazivala, i vidim da dosta fakulteta ima dobre programe za internacionalne studente i odredjene stipendije, ali me zanima da li neko ima licni primer ili savete i da li je tako nesto previse ambiciozno? Engleski jezik mi nije problem, polagala sam toefl ranije a i drugu godinu srednje skole sam zavrsila u Americi.

Hvala unapred :)

Zdravo, imam par pitanja pa bi bilo divno ako neko ima iskustva ili znanje o ovim temama.
Druga godina sam na fakultetu i volela bih da radim master u Kanadi, i posle toga da ostanem da radim, zivim itd, kako to vec ide. Gledala sam mnogo sajtova i istrazivala, i vidim da dosta fakulteta ima dobre programe za internacionalne studente i odredjene stipendije, ali me zanima da li neko ima licni primer ili savete i da li je tako nesto previse ambiciozno? Engleski jezik mi nije problem, polagala sam toefl ranije a i drugu godinu srednje skole sam zavrsila u Americi.

Hvala unapred :)

Nista nije preambiciozno ako se stvarno zeli, samo treba biti uporan :) Ja sam u USA zavrsila Master nakon faxa u Beogradu, pa moje iskustvo je bilo da sam se prijavila na program koji sam htela, oni mi pored svih dokumenata trazili TOEFL i GRE kojeg bas u tom periodu nije bilo u Bg da se polaze, na kraju sam otisla bez toga i tamo polagala nakon nekog vremena. Sad naravno proveri gde se budes prijavljivala ako traze ova dva moras ranije da polazes i da im institucije to posalju. Znanje jezika ti je jako bitno jer su oni jako prakticni, ima puno i ispita i testova ali i prezentacija, prakticnog rada tako da je znanje jezika bas vazno. A vidim da si zavrsila jedan razred u USA pa negde ti je i jasno kako sve tamo funkcionise. Polazi ispite, naredjaj dobre ocene i mislim da ti nece biti problem da te prime. Srecno !!!

Pozdrav
Nova sam na forumu,..razmisljam sa porodicom da se preselim u Kanadu
Muz mi je Kanadjanin i deca imaju kanadsko drzavljanstvo.......Problem je u tome sto je suprug u 10.godini otisao iz Kanade,.... sto ima za posledicu SLABO znaje engleskog jezika ,..takoodje i ja..:rumenko:,.razumemo dosta ali nedovoljno za posao,..Starija cerka prica super,od svoje 5 godine ide na engleski jezik sada joj je 15.
Znaci stvari stoje ovako
Kanadsko drzavljanstvo,.
45 godina
po zanimanju je elektronicar,.
srednje znaje engleskog
Pitanje
Kakve su mu sanse da se tamo dobije posao??

Cudno ti je pitanje, pa ako je kanadski drzavljanin, i zna jezik, naci ce posao bez problema, zavisi u kojoj je struci, ako nece raditi kao elektronicar.
Vozace kamiona i gradskog busa primaju gde god hoces.
I znaj da im treba radne snage neograniceno.
Zavisi i gde cete da se smestite.
Ja sam inace u USA, kod Sijetla,a to je na dva sata voznje od kanadske granice, i jos 50 km do Vankuvera.Pacifik je u pitanju, klima odlicna , ima zimi kisice, ali nema hladnoce, kao u drugim krajevima.
Znam da su jednosobni stanovi bili oko 800-900 kanadskih dolara, ali ima nase 2 crkve, ima masinaca dosta, sve u svemu oko 20 hiljada nasih ljudi.
raspitajte se dobro gde cete se smestiti, pre nego krenete.
I najvaznije je da imate para za pocetak, ako muz ne nadje posao preko interneta.
I samo napred, nemojte se bojati, bice vam lakse i lepse nego u starome kraju.
A i zaradicete penziju.

Pozdrav svima na forumu!
18.10. dolazim u Kalgari iz Novog Sada. Da li ima nekog ko bi hteo da mi pomogne u prvih nekoliko dana, da imam gde da prespavam dok ne pronađem sobu za iznajmljivanje. Imam kanadsko državljanstvo ali nisam bio u Kanadi 10 godina. Imam 45 godina, potpuno sam normalan, ne pijem, ne pušim, ne drogiram se. Dolazim sam, supruga i dvoje dece ostaju u Novom Sadu dok ne vidimo kako ću ja da se snađem. Ako ima neko ko je zainteresovan može da se javi ovde ili na mail tiho15@hotmail.com Unapred hvala.

Back