Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Ako sam ikada bio prevaren u Kanadi to nikada nije bilo od zanatlija nego od takozvanih finansijskih advisora.

Zadnji advokat kod kojeg sam otisao da pitam nesto za stan (I platio veliko za uslugu) hteo da mi uvali neke bondove I zove svog ortaga koji je real estate agent da mi proda stan za nikakve pare.

Na srecu nikada nisam imao cast da trgujem sa used car salesmanima.

Zao mi je da se nismo sreli, jer , mogao sam ti preporuciti, te strucne ljude.

Ovako, svuda se ima, svakakvih, Ja licno i jesam doziveo dosta neprijatnosti od strane nasih ali i moram reci da sam i mnogoooo, prijateljstva i stvorio, na bazi moga rada i njihovoga zadovoljstva sa uradjenim poslom.

Napraviti generalnu pricu da su ovi vaki a oni naki,i nije dobro, svako i mora sam doci i do zakljucka i moramo ipak shvatiti da smo u kapitalistickoj zemlji i da na poslu ipak vlada,:evil: samo da Ja ne dobijem otkaz.:think:

Pozdrav svima.
Citao sam forum nekoliko puta, ali nisam naisao na deo koji mene trenutno (za pocetak) najvise interesuje, ili sam mozda i preskocio ne znam ni sam. Interesuje me da li neko moze da mi odgovori koliko moram imati para na racunu prilikom podnosenja aplikacije za FSW probram, kao i koli ko je potrebno para da bi se prosla celokupna procedura konkurisanja za useljenicku vizu za Kanadu. Konkretno do viza u pasosima. U pitanju je cetvoroclana porodica (supruga dvoje dece 3 i 1god i ja). Hvala unapred na informacijama.

Ja bih volela da odem u Kanadu ,samo kako vidim.....ne poznajem nikoga ko bi isao samnom, nazalost :) Imam madjarski pasos,ali nemam nikakvu rodbinu u Kanadi..to mi je jos veci smor , a ovde me vise nista ne veze u Srbiji

Nista ti Madjarski pasos nece pomoci za Kanadu, osim sto ti ne treba viza za ulazak u zamlju.
Ali zato mozes da pogledas na sajtu Kanadske ambasade u Madjarskoj da li imaju potpisan ugovor o Work&Travel. Mislim da imaju sa svim zemljama EU i ako si mladja od 30 ili 35 godina (zaboravio sam koja je granica) projavis se, nesto para treba na racunu i eto te u Kanadi sa radnom dozvolom.

Ja bih volela da odem u Kanadu ,samo kako vidim.....ne poznajem nikoga ko bi isao samnom, nazalost :) Imam madjarski pasos,ali nemam nikakvu rodbinu u Kanadi..to mi je jos veci smor , a ovde me vise nista ne veze u Srbiji

Ja bi isto za Kanadu, samo sto nemam EU pasos ko ti. Nemam tamo nikoga a smorio se ovde radeci kojekakve poslove za nikakve pare a konstantno prezivljavanje. Dzaba zavrsio fakultet kada posao u struci nikako da nadjem... nemam vezu i apolitican sam. Nista me ne vezuje za Srbiju i pokusao bi da odem dok sam jos u nekim godinama za to (31)

Zato bi iso bilo gde (Englesko govorno pod.)
Jedino sto mi je bitno je da mogu normalno da zivim od svog rada a ne prezivljavam ko ovde.

Znam da je dosta tesko oko papira, dosta procedura a i dosta i sve to kosta za nase standarde. Barem sam tako informisan?

Voleo bi da neko detaljno to objasni?

Neko kaze da posao trazite iz Srbije, neko da mora da se prvo tamo ode pa trazi?
Mada licno mislim da nece oni iz Kanade da se zamajavaju oko toga.

Bilo kakav savet i iskustvo je od pomoci

Ja bi isto za Kanadu, samo sto nemam EU pasos ko ti. Nemam tamo nikoga a smorio se ovde radeci kojekakve poslove za nikakve pare a konstantno prezivljavanje. Dzaba zavrsio fakultet kada posao u struci nikako da nadjem... nemam vezu i apolitican sam. Nista me ne vezuje za Srbiju i pokusao bi da odem dok sam jos u nekim godinama za to (31)

Zato bi iso bilo gde (Englesko govorno pod.)
Jedino sto mi je bitno je da mogu normalno da zivim od svog rada a ne prezivljavam ko ovde.

Znam da je dosta tesko oko papira, dosta procedura a i dosta i sve to kosta za nase standarde. Barem sam tako informisan?

Voleo bi da neko detaljno to objasni?

Neko kaze da posao trazite iz Srbije, neko da mora da se prvo tamo ode pa trazi?
Mada licno mislim da nece oni iz Kanade da se zamajavaju oko toga.

Bilo kakav savet i iskustvo je od pomoci
ili sam da se potrudis da saznas i pitas samo konkretnu stvar ili nemoj ni da se nadas
dolazak u Kanadu je velika zivotna promena citaj sve sto mozes da nadjes i konkretne stvari da bi mogao da evaluiras
Mislim da Kanada nije za svakog. Takodje hladno je zimi, a u nekim delovima zima traje i po 6 meseci!
negde je bolje vreme ali je teze za posao kao kod mene u Kelowna, BC
a i teze da se naviknes jer nema imigranata... kod nas su sve sami Kanadjani
mislim rodjeni i bele rase
i ovi drugi forumasi i ne znaju drugu stranu Kanade jer ne izbijaju iz svojih betonskih tvrdjava

ili sam da se potrudis da saznas i pitas samo konkretnu stvar ili nemoj ni da se nadas
dolazak u Kanadu je velika zivotna promena citaj sve sto mozes da nadjes i konkretne stvari da bi mogao da evaluiras
Mislim da Kanada nije za svakog. Takodje hladno je zimi, a u nekim delovima zima traje i po 6 meseci!
negde je bolje vreme ali je teze za posao kao kod mene u Kelowna, BC
a i teze da se naviknes jer nema imigranata... kod nas su sve sami Kanadjani
mislim rodjeni i bele rase
i ovi drugi forumasi i ne znaju drugu stranu Kanade jer ne izbijaju iz svojih betonskih tvrdjava

Nije mi problem zima ali uopste pa bilo koliko da trajala. Cak mi i odgovara donekle.
Problem je sto je komplikovano oko papira. Citao sam dosta o tome ovde i drugde. Skupo sve to ali treba pokusati.
Jer ovde stvarno ne vidim svoju buducnost. Zalosno al tako je.

Ni problem sto negde nema imigranata nije. Jedino je dosta teze otoci negde sam a nikog ne znati makar da te uputi za osnovu u pocetku ali dobro sve je to za ljude. Ako si snalazljiv i imas nekog zivotnog iskustva mozes da prodjes i tako.
Naravno da je bolje kada odes sa nekim, sve ti lakse pada.

Cuj 6. :zper: I vise. Meni pricali d 7 do 9 u Alberti, ali malo preteruju.

Nego, jedno pitanje: mislis da je losije doci negde gde nema imigranata? Vidim logiku u tome, samo hocu da potvrdim. Moje iskustvo nije merodavno jer sam vezana za fakultet i tu uvek ima dosta studenata iz svih krajeva sveta i to je drugo.

Ne znam... moze da bude losije, u smislu da ces biti u drustvenoj izolaciji donekle. Oni ce imati gard prema tebi dok te ne upoznaju malo vise, posle ce te ako te ocene kao dobrog coveka prihvatiti... to je odlicno za ljude koji nisu mnogo sofisticirani. Mi smo toliko razliciti od njih po svemu, pocevsi od nase ishrane do nasih poslovnih obaveza... ali svejedno su ljudi otvoreniji za razlike, npr. niko nece ostati bez teksta kada ja kazem neka svoja zapazanja, nego ce prihvatiti smireno da se ne razumemo i ta kulturna razlika izmedju Kanadjani i Srba mi veoma odgovara. Sa druge strane ja sebe ne mogu da nateram da pricam o nekim prozaicnim temama koje ljudi mojih godina raspravljaju... jednostavno ne mogu, stavise ne mogu ni da slusam o tome posle nekog vremena (30 sec do minut). Mnogo vise tema imam sa dosta starijim ljudima, te neke starije generacije Kanadjana su mnogo pametnije, znaci ljudi oko 70 godina, mozda od 60 pa na gore... pod uslovom da su prisebni, posto ih ima puno koji nisu.

Sa druge strane svaki imigrant ima neke svoje frustracije. Niko ceo ne moze da dodje u Kanadu... mora puno sebe da izgubi. Lepo je kad imas svoju etnicku zajednicu, mi se sa lokalnim Srbima ne druzimo mnogo, ali svakako maksimalno koliko mozemo. Meni mnogo nedostaje moja porodica, pogotovo moja sestra i to nista ne moze da promeni, ni zivot u vecem gradu, ni zivot u manjem gradu, ni zima ni leto. I meni zapravo ne fali nikakvog druzenja sa lokalnim Kanadjanima, meni samo fali moja sestra za druzenje i taj osecaj jednostavno meni udaljava sve te ljude oko mene, ne zanimaju me i samo me podsecaju na to ko oni nisu... ali moja sestra nece nikad doci u Kanadu, a ja ne mogu da zivim u Srbiji i to je sve tako SIVO. Zato sam rekla, nijedan imigrant nije ceo, svi imamo neke svoje frustracije... moje su benigne i dovode samo do toga da se povlacim iz druzenja, a necije ce da te ujedu.

Poslednja izmena:
Nije mi problem zima ali uopste pa bilo koliko da trajala. Cak mi i odgovara donekle.
Problem je sto je komplikovano oko papira. Citao sam dosta o tome ovde i drugde. Skupo sve to ali treba pokusati.
Jer ovde stvarno ne vidim svoju buducnost. Zalosno al tako je.

Ni problem sto negde nema imigranata nije. Jedino je dosta teze otoci negde sam a nikog ne znati makar da te uputi za osnovu u pocetku ali dobro sve je to za ljude. Ako si snalazljiv i imas nekog zivotnog iskustva mozes da prodjes i tako.
Naravno da je bolje kada odes sa nekim, sve ti lakse pada.

Molim te, ne moras da nam govoris razloge odlaska iz Srbije. Vazno da ti znas svoje razloge, a to kako je u Srbiji zalosno nikom ne predstavlja zadovoljstvo da cuje ili procita. Sve mi se cini da svaki put kad neko to napise bude jos gore za ljude koji su tamo. Pa hoce li iko ostati tamo u Srbiji sem politicara... ne sugerisem da ti treba da ostanes ili bilo ko drugi.

Odlazak u Kanadu je jako skup. Sve ce puno da te kosta... moras da budes toga isto svestan, prevodi, takse ovo i ono, to je sve skupo. Komplikovatno je kada gledas to prvi put, ali moras da se posvetis tome ako zaista zelis i da sam raspetljas... ne mislis valjda da cemo mi to uraditi umesto tebe. Na kraju, pitaj ljude kojima je to trenutno aktuelno jer ce oni rado podeliti svoje informacije sa tobom jer su oni u toj vatri... ja se bavim drugim stvarima, imigraciju sam zavrsila... a tako i drugi. Takodje, oni stalno uvode neke promene, ne pratim ja to, a izgleda ni drugi.

Pozdrav
Znam da sam hiljaditi koji ovo pita,ali sta cu :)koga drugoga,nego forumase :)ljude sa iskustvom ;)
Ja bih da idem za Kanadu,po mogucnosti supruga i mali od 3 god.
Od svih cujem da mi treba vec nadjen posao,i da onda ide nekako...
Ali,kako naci,online?
Ja trazim bilo kakav posao,znaci ne biram,od faksa mi ostalo par ispita..ali supruga je zavrsila za vaspitaca,pedagoski..
Pa Vas sve molim da mi objasnite kako otici,nebitno mi je cime cu se baviti,a vremenom da ona nadje posao.
Ili obrnuto,ako bi njoj bilo lakse da ona nadje posao...Znamo engleski,bili smo vec radili sitno i u SAD,i na prekookeanskom brodu..
Jednostavno,kako otici,a ovde nema nikoga da pomogne,takodje ni tamo nema nikoga da pomogne.
Navikao sam na muku i tezak rad,tako da mi tamo nije problem bilo sta raditi.
Molim Vas pomoc,hvala lepo i sve najbolje!

Ne znam... moze da bude losije, u smislu da ces biti u drustvenoj izolaciji donekle. Oni ce imati gard prema tebi dok te ne upoznaju malo vise, posle ce te ako te ocene kao dobrog coveka prihvatiti... to je odlicno za ljude koji nisu mnogo sofisticirani. Mi smo toliko razliciti od njih po svemu, pocevsi od nase ishrane do nasih poslovnih obaveza... ali svejedno su ljudi otvoreniji za razlike, npr. niko nece ostati bez teksta kada ja kazem neka svoja zapazanja, nego ce prihvatiti smireno da se ne razumemo i ta kulturna razlika izmedju Kanadjani i Srba mi veoma odgovara. Sa druge strane ja sebe ne mogu da nateram da pricam o nekim prozaicnim temama koje ljudi mojih godina raspravljaju... jednostavno ne mogu, stavise ne mogu ni da slusam o tome posle nekog vremena (30 sec do minut). Mnogo vise tema imam sa dosta starijim ljudima, te neke starije generacije Kanadjana su mnogo pametnije, znaci ljudi oko 70 godina, mozda od 60 pa na gore... pod uslovom da su prisebni, posto ih ima puno koji nisu.

Sa druge strane svaki imigrant ima neke svoje frustracije. Niko ceo ne moze da dodje u Kanadu... mora puno sebe da izgubi. Lepo je kad imas svoju etnicku zajednicu, mi se sa lokalnim Srbima ne druzimo mnogo, ali svakako maksimalno koliko mozemo. Meni mnogo nedostaje moja porodica, pogotovo moja sestra i to nista ne moze da promeni, ni zivot u vecem gradu, ni zivot u manjem gradu, ni zima ni leto. I meni zapravo ne fali nikakvog druzenja sa lokalnim Kanadjanima, meni samo fali moja sestra za druzenje i taj osecaj jednostavno meni udaljava sve te ljude oko mene, ne zanimaju me i samo me podsecaju na to ko oni nisu... ali moja sestra nece nikad doci u Kanadu, a ja ne mogu da zivim u Srbiji i to je sve tako SIVO. Zato sam rekla, nijedan imigrant nije ceo, svi imamo neke svoje frustracije... moje su benigne i dovode samo do toga da se povlacim iz druzenja, a necije ce da te ujedu.

Pa dobro, to sve stoji, narocito ovo za sestru. Sto se tice kulturnih razlika, medjutim... Ja nesto i nisam primetila. Ne znam. Mozda je do mene, a mozda i ne primecujem te stvari. Ja, recimo, volim kada ljudi cene tvoju privatnost i kada ocene da treba da te ostave na miru, sto se kod nasih ljudi ne desava uvek. Ali to sve zavisi od osobe. Ne mogu reci da se ovde za sada druzim nesto ni sa Kanadjanima ni sa nasim ljudima. Najvise se druzim sa ljudima sa fakulteta koji su drugi inostrani studenti iz razlicitih zemalja (npr. Kine).

Slazem se da je sneg najmanji problem u celoj prici. Ali kazem, nisam nesto primetila da su Kanadjani bas tako razliciti od nas, mada to mozda ne moze da se vidi na prvi pogled.

Pa dobro, to sve stoji, narocito ovo za sestru. Sto se tice kulturnih razlika, medjutim... Ja nesto i nisam primetila. Ne znam. Mozda je do mene, a mozda i ne primecujem te stvari. Ja, recimo, volim kada ljudi cene tvoju privatnost i kada ocene da treba da te ostave na miru, sto se kod nasih ljudi ne desava uvek. Ali to sve zavisi od osobe. Ne mogu reci da se ovde za sada druzim nesto ni sa Kanadjanima ni sa nasim ljudima. Najvise se druzim sa ljudima sa fakulteta koji su drugi inostrani studenti iz razlicitih zemalja (npr. Kine).

Slazem se da je sneg najmanji problem u celoj prici. Ali kazem, nisam nesto primetila da su Kanadjani bas tako razliciti od nas, mada to mozda ne moze da se vidi na prvi pogled.
Чајнезери ће преовладати... реко Нострадамус.

Poslednja izmena:
Molim te, ne moras da nam govoris razloge odlaska iz Srbije. Vazno da ti znas svoje razloge, a to kako je u Srbiji zalosno nikom ne predstavlja zadovoljstvo da cuje ili procita. Sve mi se cini da svaki put kad neko to napise bude jos gore za ljude koji su tamo. Pa hoce li iko ostati tamo u Srbiji sem politicara... ne sugerisem da ti treba da ostanes ili bilo ko drugi.

Odlazak u Kanadu je jako skup. Sve ce puno da te kosta... moras da budes toga isto svestan, prevodi, takse ovo i ono, to je sve skupo. Komplikovatno je kada gledas to prvi put, ali moras da se posvetis tome ako zaista zelis i da sam raspetljas... ne mislis valjda da cemo mi to uraditi umesto tebe. Na kraju, pitaj ljude kojima je to trenutno aktuelno jer ce oni rado podeliti svoje informacije sa tobom jer su oni u toj vatri... ja se bavim drugim stvarima, imigraciju sam zavrsila... a tako i drugi. Takodje, oni stalno uvode neke promene, ne pratim ja to, a izgleda ni drugi.

Verujem ti to oko price i sve to stoji. Trudim se da ne pricam o tome ali eto spomenuo.

Naravno da sve sam moram, ne ocekujem da mi neko drugi zavrsava papire itd. Nego sam samo hteo da pitam na koji nacin su ljudi uspeli da odu. Preko posla ili drugacije.

U svakom slucaju hvala ti na savetu i informacijama. Znacile su mi. Puno pozdrava i pitacu ovde kada imam bas nesto konkretno

Pozdrav
Znam da sam hiljaditi koji ovo pita,ali sta cu :)koga drugoga,nego forumase :)ljude sa iskustvom ;)
Ja bih da idem za Kanadu,po mogucnosti supruga i mali od 3 god.
Od svih cujem da mi treba vec nadjen posao,i da onda ide nekako...
Ali,kako naci,online?
Ja trazim bilo kakav posao,znaci ne biram,od faksa mi ostalo par ispita..ali supruga je zavrsila za vaspitaca,pedagoski..
Pa Vas sve molim da mi objasnite kako otici,nebitno mi je cime cu se baviti,a vremenom da ona nadje posao.
Ili obrnuto,ako bi njoj bilo lakse da ona nadje posao...Znamo engleski,bili smo vec radili sitno i u SAD,i na prekookeanskom brodu..
Jednostavno,kako otici,a ovde nema nikoga da pomogne,takodje ni tamo nema nikoga da pomogne.
Navikao sam na muku i tezak rad,tako da mi tamo nije problem bilo sta raditi.
Molim Vas pomoc,hvala lepo i sve najbolje!

Druze, ja sam sasvim slucajno u moru trazenja naisao na jednu agenciju u Srbiji koja radi na odvodjenju ljudi iz Srbije na poslove u Canadu. Elem, posle silnih prevara, placanja kurti i murti nadjoh agenciju Global Hire. Da ne deluje kao reklama objasnicu detaljnije. ZA SADA: vodili su nas na razgovor sa poslodavcem za posao (razgovor je bio u Budimpesti) u Canadi. Tacnije dobili smo poziv moji drugari i ja i naravno otisli da vidimo sta je u pitanju. Pustili smo da se odvija situacija svojim tokom iako smo bili nepoverljivi. Epilog do sada je da smo dobili ugovor na dve godine, poslali smo pasos u Bec da nam viziraju i nadam se da 10 Decembra letimo u Edmonton.
Savet: informisi se po svim mogucim forumima i non stop juri po netu informacije za mogucnost odlaska. U jednom trenutku ce upaliti nesto od toga i oticicete tamo gde zelite.
Puno srece, a naravno da ukoliko bude trebalo mogu da ti dam putem maila informacije kako da dodjes do agencije.

Ja sam otisla na doktorske studije (mada je to u neku ruku i posao). Ali to nije permanentna imigracija, racuna se kao temporary immigration.

- - - - - - - - - -

Ne razumem sta ovim hoces da kazes niti kakve to veze ima sa mojim postom.

I vec si se i upoznala, da sa zavrsetkom studija, imas pravo naci posao i da u roku od godine dana, podneses za stalni boravak ,koji sledi ka drzavljanstvu.:)

Poslednja izmena:
Cuvajte se u saobracaju Kanadskih baba i deda! Ovde stariji ljudi ne znaju kada je vreme da odustanu od voznje automobila. Veoma cesto ulecu u izloge i generalno vidjam veoma neoprezne ili izgubljene starije ljude za volanom... Par puta sam videla da stariji ljudi kojima se tresu ruke drze volan i generalno... oni su velika opasnost.

I vec si se i upoznala, da sa zavrsetkom studija, imas pravo naci posao i da u roku od godine dana, podneses za stalni boravak ,koji sledi ka drzavljanstvu.:)

Mislim da mozda mogu i pre toga, jer doktorske nisu obicne studije, imas i posao uz to (da si asistent), ali ne razmisljam jos o tome. Nisam otisla na doktorske da se prisljamcim na stalan boravak, nego da zavrsim doktorske... Mada mi stalni boravak ne bi smet'o, da se ne lazemo. :mrgreen:

Cuvajte se u saobracaju Kanadskih baba i deda! Ovde stariji ljudi ne znaju kada je vreme da odustanu od voznje automobila. Veoma cesto ulecu u izloge i generalno vidjam veoma neoprezne ili izgubljene starije ljude za volanom... Par puta sam videla da stariji ljudi kojima se tresu ruke drze volan i generalno... oni su velika opasnost.

Једна од небулоза овде. Скоро сам продужавао здравствену карту и гледам неке једва стоје дошли да продуже возачку(пошто се то ради на истом месту). Велика опасност за друге. Невероватно је да се њима продужава возачка дозвола у таквом стању. То сам само видео овде и нигде више:-).

Зависи на шта мислиш и све зависи од особе до особе. Читам да је популарност светска што се тиче емигрирања отишла са Америке на Немачку, она сада заузима прво место. Много је ту параметара који одлучују где је боље и зашто. Ево ја нпр, ја никада не бих живео у Немачкој или Америци(ако причамо о развијенијим земљама). Не бих о детаљима и разлозима зашто. Лично мислим да је Канада бољи избор због односа стандард vs плата vs начин живота иако обожавам Европу и много ми недостаје. Рекао бих да Канада поседује много више позитивнијих ствари него оних који би те одвратили од ње. Али ово је само моје мишљење. Што се тиче ситнијих послова мислим да је Канада опет ту у предности јер се може преживети и живети са мањим приходима боље.

Back