Hej cao, hvala na odgovoru! Mene su zanimala mesta gde mogu kupiti zdravu hranu, znaci voce, povrce, moze li se kupovati direktno od farmera? Ili ipak po supermarketima? Nasla sam na internetu neke pijace u Torontu, ali ne znam kako to u praksi izgleda. Posecujes li ih, kakve su cene i ukus tog voca i povrca?
Vidim da ima svega po ovim marketima sto si poslao, Sobey mi je zapao za oko, vidim da je cena suvog voca i biljnih mleka kao kod nas, ostalo je skuplje, ali dobro.
Hvala ti, sad cu da te smaram posto si u Torontu
Ranije sam i postavljao slike sa "pijaca', vecina je otvorena od pocetka juna pa sve do kraj Oktobra, gde Farmeri donose svoje proizvode i prodaju , kao i sto nabavljaju proizvode sa kvantaske pijace.
Recimo, postoji i kod prodaja , nedeljom kod Srpske ckve na dundus i dixie rd, gde nas covek donosi njegove proizvode kao i proizvode farmera iz njegove sredine. tu se ima i kiseloga kupusa, suhomesnatih proizvoda, voca i povrca.
U svakom delu Toronta se ima i takozvane , u danu posebnom , Pijacni dan, U kraju gde ja zivim , na 4 razlicita mesta ,pocevsi od utorak, Petak ,Subota i nedelja, se moze i kupovati.
U prodavnicama , kod nas ,ima se i moze se kupovati hrana koja je prirodnim putem tj bez pesticida- kupovati i normalno je skuplja.
Ima se u samom centru Dva , veoma zanimljiva mesta za kupovinu Hrane, jedna je u Vidu Zatvorene zgrade , koja radi svakoga dana a subotom i nedeljom ,zgrada preko puta se ispunjava sa prodajom Farmera koji prodaju svoje proizvode. naziv je Lawrens Market.
Ljudi ,stranci ,dolaze i da se setaju , da sednu i da pojedu i normalno kupovina.
Drugi zanimljiv nacin zivota i kupovine je na prostoru Spadina i Dundus ulica, Citav jedan blok je u prodavnicama razlicitih potreba, od sto se kaze svile i kadife , pa do prodavnica hrane, restorana, a zanimljiv je jer je taj prostor , skoro da su svi iz Azije- kinezi, vijetnamci i ostali sa proizvodima i iz njihovih zemalja , i isto sa proizvodima tj hranom iz drugih delova sveta. Prodavnice su Van i unutra, i lepo je setati i uzivati...i to je isto tako Turisticko mesto...
Postoji i prodavnice , skoro u svakom kvartu. gde se kupuju proizvodi u rifuznom stanju, i suvo voce i povrce ' Bulk...."i kupuje se na grame...
Postoje i samousluge, tj u sklopu proizvodnje Mesa ,imaju i svoje prodavnice , gde se mogu kupovati i gotova hrana, kao i svi , skoro svi proizvodi iz nase bivse zemlje ,kao i iz Evrope. ..." Brand" i dosta ima nasih ljudi koji rade i spremaju hranu na nas nacin...
Nemoj zaboraviti da svake nedelje , dolazi prospekt ljudima gde stanuju , sa ponudama sta se igde prodaje i koji su proizvodi snizeni,pocevsi od mesa i ribe, , mleka, mlecnih proizvoda, naprimer svake nedelje je druga vrsta Jogurta snizena....
Skoro sve kompanije, uz ponudu svojih proizvoda ,nude zajedno sa drugim firmama, povlastice, pa tako ako si clan Air Miles, ( kada sakupis dovoljno poena , recimo za sakupljenih 95,mozes da zamenis sa novcem (5 = 10 dolara).
Na taj nacin , neko ko i bira sta ce kupovati ,moze i ustediti , normalno ,nto je ona psihologija , koja dovodi kupce u radnje, jer se zna ,da necete samo kupiti taj proizvod ,vec i druge stvari i napravit cete im ,pazar.
Veoma je dobro da recimo proizvode Mesa, pakovanoga, kada istice , rok ,dan ,dva, spusta se cena i za 50 posto, tako da mnogi ,cekaju to vreme i kupuju , Sasvim je dobro i sveze da se zamrzne ako se ne upotrebi odmah.
U periodu, cak i zimi, postoji grad Guelph, gde je entnicka grupa Menoni ,koji jos zive u onom tamo drugom veku, i imaju proizvodnju i mleka i mesa a bez hormona kokosi ,Jaja. tako da smo ranije, normalno isli tamo da kupujemo i ne samo za sebe, vec i za svoje drugove...
U letnjem periodu, Toronto je okruzen sa Farmama, pa je bilo , izleta za branje Jagoda i normalno jede se koliko hoces- samo se i ponese voda , za ispiranje, postoje farme koje nude da sami berete. njihove proizvode.
U okolini Hamiltona- Vinone , ima i nasih farmera koji imaju vocke i Visnje i Tresnje i jabuka, tako da se ide i bere, i zamrzavaju se visnje.
Ima se i specijalizovanih prodavnica , takozvane zdrave hrane, za svakoga i za svaciji djep.
Jedna zanimljivost i iskustvo iz prvih dana , trazenja i kupovine...
Jureci po farmama da se nadje Visnje, prolazili smo pored farmi i tu su izlozeni proizvodii cena istih i jaja i NEMA nikoga, Vidjali smo te neke kutije i novac u njemu ali , nema nikoga, tako da sam isao i zvao , i ljudi se pojavljivali i pitali ,Koji je problem? kazem ,hteo bih jaja i ovo i ono, A covek kaze , pa sve je tu ,samo uzmite, Pitam a za pare .,kome da dam, ljudi su se smejali i govorili, Noivce ostavite tu u Kutiju.....
Verujemo mi ...i bese tako nekada, i tako je i sada.