Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Лаура, ја ћу ти рећи у вези пијаца и фарми пошто се искључиво тако храним, органском храном наравно. Ово важи за Квебек али капирам да је исто и у Онтарију. Фармера има доста и може се наравно куповати од њих што стално радимо од марта па до новембра. Постоје и пијаце наравно где фармери са стране долазе и излажу своје производе. Цене су мало скупље или исте као у супермаркетима које се трудим да избегавам(јер је квалитет шитина) а и знаш да је све органско, спријатељиш се њима па им одеш на фарму у посету да видиш како узгајају итд. Могућности су велике.
Ево још пар фотки за оне које занима:

И једна из моје треће отаџбине, вечита љубав Куба.

12216014935_8a33edc96c.jpg

Odlicno, da, bas sam mislila da li mogu kupovati kod farmera, posto u BG idem stalno na pijacu i kupujem, najgore mi bude kad voce i povrce moram da kupim u marketu. Posto je nasa ishrana 80% voce i povrce, apsolutno hocu tako i da nastavim, oko toga nema kompromisa. Hvala ti, drugar :) :) :) Btw, slike su ti opet sjajne, greju dusu :) A u tvoj Montreal cu sigurno doci turisticki, bas mi je zelja ;)

Једна шпанска експедиција коју је почетком 16. века упутио на север гувернер Кубе Хавијер де Сото(дотични се такође упутио на север, али уз обале Флориде, Мексиканског залива и реком Мисисипи да би у повратку предао меч на обалама данашњег Арканзаса од барске грознице) искрцала се на источну обалу Канаде.
Видевши шта има да се види и како све то изгледа капетан једног од бродова дословно је написао: La Canada!
У преводу: (овде) ништа!
Реално.
Да наравно, постоји и она романсирана верзија о Ирокезима, именима насеља ,,канада" и погрешном схватању европљана да је у питању име земље, али ко се још замајава халуцинацијама скоројевића.

Ahahaha, ja napisah da je toplo u Edmontonu, e, trt, danas napadao sneg. Bilo je oko -7, a najavljuju i -20 ovih dana.

Inace, uspeh da nadjem jogurt! Bili ste u pravu: kefir. Potpuno je isti kao nas jogurt. Hvala svima koji su preporucili.

Sto se tice Indijaca, itd, meni licno ne smeta kada na jednom mestu ima vise etnickih i rasnih grupa. Ne vidim zasto bi to nekome smetalo. Pa ni nas iz istocne Evrope ne gledaju kao sebi ravnima, zasto bih ja diskriminisala protiv tamo nekog iz Indije ili Kine? Evo, ja se bas lepo druzim sa imigrantima iz svih krajeva sveta. Bolje nego sa domacima (bar za sad), mada su i domaci ok, nisu onoliko hladni i nepristupacni kao sto se pricalo. :zper:

Ne znam. Ja licno nisam fan varijante "drzi se 'svojih' ", tako da mi ovo ne predstavlja problem. (Sad, nije da je Alberta nesto sarolika, to je najbelja kanadska provincija, koliko ja znam. Ali posto sam vezana za faks, ima dosta ljudi iz svih krajeva sveta, sto je meni ok).

Super Zvezdice samo tako nastavi, dobrih ljudi ima svuda bez obzira na naciju ili rasu. Ali ako nameravas da ostanes u Kanadi obavezno se potrudi da stvoris prijateljstva sa svima, obavezno i sa Kanadjanima i imigrantima i nasima ako ih ima tamo na tom univerzitetu a i sa profesorima. To je najbolje i najvrednije sto mozes da dobijes od skole, znaci ne samo diploma vec obavezno poznanstva i/ili prijateljstva koja treba odrzavati i posle zavrsetka studija.

Hej cao, hvala na odgovoru! Mene su zanimala mesta gde mogu kupiti zdravu hranu, znaci voce, povrce, moze li se kupovati direktno od farmera? Ili ipak po supermarketima? Nasla sam na internetu neke pijace u Torontu, ali ne znam kako to u praksi izgleda. Posecujes li ih, kakve su cene i ukus tog voca i povrca?
Vidim da ima svega po ovim marketima sto si poslao, Sobey mi je zapao za oko, vidim da je cena suvog voca i biljnih mleka kao kod nas, ostalo je skuplje, ali dobro.
Hvala ti, sad cu da te smaram posto si u Torontu :) :) :)

Ranije sam i postavljao slike sa "pijaca', vecina je otvorena od pocetka juna pa sve do kraj Oktobra, gde Farmeri donose svoje proizvode i prodaju , kao i sto nabavljaju proizvode sa kvantaske pijace.
Recimo, postoji i kod prodaja , nedeljom kod Srpske ckve na dundus i dixie rd, gde nas covek donosi njegove proizvode kao i proizvode farmera iz njegove sredine. tu se ima i kiseloga kupusa, suhomesnatih proizvoda, voca i povrca.
U svakom delu Toronta se ima i takozvane , u danu posebnom , Pijacni dan, U kraju gde ja zivim , na 4 razlicita mesta ,pocevsi od utorak, Petak ,Subota i nedelja, se moze i kupovati.

U prodavnicama , kod nas ,ima se i moze se kupovati hrana koja je prirodnim putem tj bez pesticida- kupovati i normalno je skuplja.
Ima se u samom centru Dva , veoma zanimljiva mesta za kupovinu Hrane, jedna je u Vidu Zatvorene zgrade , koja radi svakoga dana a subotom i nedeljom ,zgrada preko puta se ispunjava sa prodajom Farmera koji prodaju svoje proizvode. naziv je Lawrens Market.
Ljudi ,stranci ,dolaze i da se setaju , da sednu i da pojedu i normalno kupovina.
Drugi zanimljiv nacin zivota i kupovine je na prostoru Spadina i Dundus ulica, Citav jedan blok je u prodavnicama razlicitih potreba, od sto se kaze svile i kadife , pa do prodavnica hrane, restorana, a zanimljiv je jer je taj prostor , skoro da su svi iz Azije- kinezi, vijetnamci i ostali sa proizvodima i iz njihovih zemalja , i isto sa proizvodima tj hranom iz drugih delova sveta. Prodavnice su Van i unutra, i lepo je setati i uzivati...i to je isto tako Turisticko mesto...

Postoji i prodavnice , skoro u svakom kvartu. gde se kupuju proizvodi u rifuznom stanju, i suvo voce i povrce ' Bulk...."i kupuje se na grame...
Postoje i samousluge, tj u sklopu proizvodnje Mesa ,imaju i svoje prodavnice , gde se mogu kupovati i gotova hrana, kao i svi , skoro svi proizvodi iz nase bivse zemlje ,kao i iz Evrope. ..." Brand" i dosta ima nasih ljudi koji rade i spremaju hranu na nas nacin...

Nemoj zaboraviti da svake nedelje , dolazi prospekt ljudima gde stanuju , sa ponudama sta se igde prodaje i koji su proizvodi snizeni,pocevsi od mesa i ribe, , mleka, mlecnih proizvoda, naprimer svake nedelje je druga vrsta Jogurta snizena....

Skoro sve kompanije, uz ponudu svojih proizvoda ,nude zajedno sa drugim firmama, povlastice, pa tako ako si clan Air Miles, ( kada sakupis dovoljno poena , recimo za sakupljenih 95,mozes da zamenis sa novcem (5 = 10 dolara).

Na taj nacin , neko ko i bira sta ce kupovati ,moze i ustediti , normalno ,nto je ona psihologija , koja dovodi kupce u radnje, jer se zna ,da necete samo kupiti taj proizvod ,vec i druge stvari i napravit cete im ,pazar.
Veoma je dobro da recimo proizvode Mesa, pakovanoga, kada istice , rok ,dan ,dva, spusta se cena i za 50 posto, tako da mnogi ,cekaju to vreme i kupuju , Sasvim je dobro i sveze da se zamrzne ako se ne upotrebi odmah.

U periodu, cak i zimi, postoji grad Guelph, gde je entnicka grupa Menoni ,koji jos zive u onom tamo drugom veku, i imaju proizvodnju i mleka i mesa a bez hormona kokosi ,Jaja. tako da smo ranije, normalno isli tamo da kupujemo i ne samo za sebe, vec i za svoje drugove...
U letnjem periodu, Toronto je okruzen sa Farmama, pa je bilo , izleta za branje Jagoda i normalno jede se koliko hoces- samo se i ponese voda , za ispiranje, postoje farme koje nude da sami berete. njihove proizvode.
U okolini Hamiltona- Vinone , ima i nasih farmera koji imaju vocke i Visnje i Tresnje i jabuka, tako da se ide i bere, i zamrzavaju se visnje.

Ima se i specijalizovanih prodavnica , takozvane zdrave hrane, za svakoga i za svaciji djep.

Jedna zanimljivost i iskustvo iz prvih dana , trazenja i kupovine...

Jureci po farmama da se nadje Visnje, prolazili smo pored farmi i tu su izlozeni proizvodii cena istih i jaja i NEMA nikoga, Vidjali smo te neke kutije i novac u njemu ali , nema nikoga, tako da sam isao i zvao , i ljudi se pojavljivali i pitali ,Koji je problem? kazem ,hteo bih jaja i ovo i ono, A covek kaze , pa sve je tu ,samo uzmite, Pitam a za pare .,kome da dam, ljudi su se smejali i govorili, Noivce ostavite tu u Kutiju.....

Verujemo mi ...i bese tako nekada, i tako je i sada.

Jannci mala molba.. Jakoo nas zanima Calgary. Dvoumimo se izmedju Vancouver-a i Calgary-a. Ako mozes par stvari da napises. A i ostali o svojim gradovima gde su. Mi nemamo nigde nikog tako da nam je sve jedno gde cemo.
Prodajte nam svoj grad. Ali iz ugla novih imigranata. Bicemo vam neizmerno zahvalni.

Hajde ja da napisem nesto dok ne dobijete jos odgovora.
Bio sam u Ontariju, sad sam u Calgary-ju i ovde mi puno vise odgovara.Vrlo bitna stavka je posao,jer ono sto se ponese topi se neverovatnom brzinom.Ovde je suvlja klima i hladnije od Vankuvera.Posla ima,stopa kriminala niska u odnosu na Kanadski prosek, kuce poprilicno jeftinije nego u Vankuveru.Saobracaj ovde je super (govorim iz ugla Toronta, BGD-a,....), a ljudi otvoreniji nego u Ontariju.
Ako ne volite sneg i minus, pravac Vankuver;)
Sad da ne bude da forsiram AB neka neko iz BC kaze misljenje.

Super Zvezdice samo tako nastavi, dobrih ljudi ima svuda bez obzira na naciju ili rasu. Ali ako nameravas da ostanes u Kanadi obavezno se potrudi da stvoris prijateljstva sa svima, obavezno i sa Kanadjanima i imigrantima i nasima ako ih ima tamo na tom univerzitetu a i sa profesorima. To je najbolje i najvrednije sto mozes da dobijes od skole, znaci ne samo diploma vec obavezno poznanstva i/ili prijateljstva koja treba odrzavati i posle zavrsetka studija.

Pa da, to se podrazumeva. Nego samo kazem, cudni su mi komentari tipa: "nemoj tamo, ima puno Indusa i Kineza".

Pa da, to se podrazumeva. Nego samo kazem, cudni su mi komentari tipa: "nemoj tamo, ima puno Indusa i Kineza".
ja volim nase lokalne Induse i Kineze
ne volim vecinu onih u Ontariju zbog izuzetno losih iskustava sa njima
i bilo kojim covekom od boje iz provincije Ontario

da tamo zivim verovatno bih upoznala i neke bolje, ali ne zivim tamo iz mnogo razloga, aleluja

Pa uvek ima dobrih i losih ljudi, nezgodnih i onih koji su ok. Drugo, veliki broj Kineza, Indusa, itd. su imigranti, a kod imigranata uvek imas onih koji su normalni ali i onih sa dna. U neku ruku razumem i te ljude, kada te muka natera, samo ces da grabis kako znas i umes i neces se osvrtati. Ali ne mislim da je to vezano za to odakle je neko (a jos manje za to da li je belac ili ne). Evo, recimo, i nasi (= zivalj sa prostora bivse Juge, da se kolektivno izrazim) znaju da budu i sjajni ali i losi upravo u tom "grebem i ne gledam preko koga gazim" fazonu.

Tako da ne mislim da broj Indusa ili Kineza ili koga bilo ima ikakav uticaj na bilo sta, niti mislim da nasi ljudi treba da se klone gradova u kojima ima dosta ljudi iz pomenutih zemalja. Nismo ni mi Bogom dani pa da se nesto femkamo tu, kao, smetaju nam Kinezi, oni su za nas niza rasa. (Da se razumemo, ne kazem da je neko to ovde govorio, ali mislim da nasi ljudi ponekad imaju pogresnu sliku o tome ko smo, kakvi smo i kako nas same gledaju.)

Pa uvek ima dobrih i losih ljudi, nezgodnih i onih koji su ok. Drugo, veliki broj Kineza, Indusa, itd. su imigranti, a kod imigranata uvek imas onih koji su normalni ali i onih sa dna. U neku ruku razumem i te ljude, kada te muka natera, samo ces da grabis kako znas i umes i neces se osvrtati. Ali ne mislim da je to vezano za to odakle je neko (a jos manje za to da li je belac ili ne). Evo, recimo, i nasi (= zivalj sa prostora bivse Juge, da se kolektivno izrazim) znaju da budu i sjajni ali i losi upravo u tom "grebem i ne gledam preko koga gazim" fazonu.

Tako da ne mislim da broj Indusa ili Kineza ili koga bilo ima ikakav uticaj na bilo sta, niti mislim da nasi ljudi treba da se klone gradova u kojima ima dosta ljudi iz pomenutih zemalja. Nismo ni mi Bogom dani pa da se nesto femkamo tu, kao, smetaju nam Kinezi, oni su za nas niza rasa. (Da se razumemo, ne kazem da je neko to ovde govorio, ali mislim da nasi ljudi ponekad imaju pogresnu sliku o tome ko smo, kakvi smo i kako nas same gledaju.)

To si dobro primetila... ja o tome nisam nikad na taj nacin razmisljala, tj. nisam nikad gledala na uzroke njihovih tvrdih i hladnih srca, nego samo sam ustanovila da su srca kamenoga i da su jako surovi prema drugim ljudima... pogotovo ako su ti drugi ljudi i sami imigranti.

Bilo je mnogo takvih situacija... jednom sam se dovatila ovde lokalno sa jednom babom Portugalkom, a oni kao Mediteranci su prilicno glasni i temperamentni... ali ja sam dugo zivela na Mediteranu kada sam otisla iz Srbije... i znam i ja da se derem i svadjam ko Sicilijanka.

To si dobro primetila... ja o tome nisam nikad na taj nacin razmisljala, tj. nisam nikad gledala na uzroke njihovih tvrdih i hladnih srca, nego samo sam ustanovila da su srca kamenoga i da su jako surovi prema drugim ljudima... pogotovo ako su ti drugi ljudi i sami imigranti.

Bilo je mnogo takvih situacija... jednom sam se dovatila ovde lokalno sa jednom babom Portugalkom, a oni kao Mediteranci su prilicno glasni i temperamentni... ali ja sam dugo zivela na Mediteranu kada sam otisla iz Srbije... i znam i ja da se derem i svadjam ko Sicilijanka.

Ovde ima zaista svakakvog naroda,nekada mi uopste nije jasno po kom kriterijumu su birali imigrante.Licno znam gomilu kvalitetnih ljudi u Srbiji koji bi rado dosli ovde,ali ne mogu bez obzira sto su obrazovani,odlicno govore Engleski jezik i mnogooooo brzo bi se uklopili ovde.Sa druge strane,sreo sam gomilu "nasih",tipicne predstavnike polusveta iz otadzbine koji su i ovde dobri za izbegavanje.
Predpostavljam da je slicna prica i sa imigrantima iz drugih drzava.

Ovde ima zaista svakakvog naroda,nekada mi uopste nije jasno po kom kriterijumu su birali imigrante.Licno znam gomilu kvalitetnih ljudi u Srbiji koji bi rado dosli ovde,ali ne mogu bez obzira sto su obrazovani,odlicno govore Engleski jezik i mnogooooo brzo bi se uklopili ovde.Sa druge strane,sreo sam gomilu "nasih",tipicne predstavnike polusveta iz otadzbine koji su i ovde dobri za izbegavanje.
Predpostavljam da je slicna prica i sa imigrantima iz drugih drzava.

Upravo to. Nekako mi se cini da su imigranti ili naj naj (najbolji u svojim oblastima, obrazovani,eksperti, itd.) ili oni bas najnizi, neobrazovani, itd.

Ovde ima zaista svakakvog naroda,nekada mi uopste nije jasno po kom kriterijumu su birali imigrante..

Da, to je ono kao kad neko drzi neku pozociju na poslu a totalno neugledan. A kako je uopste dosao tu ? Pa, dok je ekonomija
bila u usponu nije mogao niko drugi da se nadje za to mesto , popunili rupu sa tim neuglednim i on ostao nije pravio sukobe
vreme prolazilo i nakon 5 ili 10 godina postao je nesto kao deo inventara i sad tesko ga je isterati i smeniti.

Bas to,mada oni mogu da biraju koga ce primiti.Sto bi jedan moj poznanik rekao-konkurencija je toliko jaka da na kraju mogu da biraju po lepoti

Pa kako onda objasnjavas da i dalje ima onih sa dna?

Moj jedino objasnjenje jeste da je njima potreban veliki broj zanatlija, vozaca, itd. Sad, ja postujem zanatlije i cenim rad, ali mozda oni nisu najobrazovanije stanovnistvo? Mada, meni se cini da od tih nadrndanih i zlobnih imigranata ima najvise onih sto bi se kod nas podvelo pod "mali privatnik". Ono: laze, maze, uzima na sve strane i ne osvrce se. Postene zanatlije nisu takve. A kako su ove primili - pojma nemam.

Pa kako onda objasnjavas da i dalje ima onih sa dna?

Moj jedino objasnjenje jeste da je njima potreban veliki broj zanatlija, vozaca, itd. Sad, ja postujem zanatlije i cenim rad, ali mozda oni nisu najobrazovanije stanovnistvo? Mada, meni se cini da od tih nadrndanih i zlobnih imigranata ima najvise onih sto bi se kod nas podvelo pod "mali privatnik". Ono: laze, maze, uzima na sve strane i ne osvrce se. Postene zanatlije nisu takve. A kako su ove primili - pojma nemam.

Ima nekoliko programa za imigraciju.
Mnogi pokrajinski programi primaju imigrante sa low-skill zanimanjima, koja trenutno fale Kanadi.
Otuda i nizi profili imigranata ovde.

Jedino se ja ne bih slozio sa konstatacijom da su low skill najbezobraznije stanovnistvo ovde (po obrazovanju gledano), pre bih mogao napraviti poredjenje po narodima i njihovim navikama koje su doneli iz svojih zemalja

Ako sam ikada bio prevaren u Kanadi to nikada nije bilo od zanatlija nego od takozvanih finansijskih advisora.

Zadnji advokat kod kojeg sam otisao da pitam nesto za stan (I platio veliko za uslugu) hteo da mi uvali neke bondove I zove svog ortaga koji je real estate agent da mi proda stan za nikakve pare.

Na srecu nikada nisam imao cast da trgujem sa used car salesmanima.

Poslednja izmena od moderatora:
Moje misljenje je da prevaranti "rastu" u svim skupinama i u svim narodima.Nemam neko silno iskustvo,a ovo sto ga imam govori tome u prilog.Primer su zubari,dileri automobilima,obicni sljakeri,...Jos jedna stvar,ovde kad im kazes da si iz europe ili istocne europe odmah imaju dobru sliku,jer cene radnike odande.To sam cuo vec nekoliko puta od razlicitih ljudi

Back