Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Hajde de, pa sto onda stavljas balegu u svoje djepove, Hmmm jel to ono sto Krave proizvode, tj produkt Krava se zove Balega.

Eh ,sto volim kada tako lepo pises gluposti, ali sa biciklistickim stazama je prevazislo sve do sada napisano. Za to si zasluzio jednu bonu tj to li bese KOSKA..

A za nas se na moj ti tako jako brinuti, vazno je da se Ti pazis, dok vozis bicikleto. :whistling:
Нису ђепови, већ џепови слабописмени наш колега форумашки.
Таман колико је тај крављи продукт нужан неком у џепу толико мени треба Канада у животу.
Нимало, па ни толико.
Узгред само си потврдио да Торонто нема бициклистичке стазе као свако цивилизовано место.

pometen, you made my day. :) Koliko mi nije milo sto vidim da i tu dosta radi veza, toliko mi je milo bar za ovaj IT deo i diplome i sto se tice iskustva. Bar se osecam malo lakse. :) Jedno po jedno, ali sigurno cemo onda i diplome prevoditi.

Veza nije u onom nasem smislu, vec da je preporuka nekog koji te zna i zna tvoje mogucnosti kako radne tako i ljudske.

Posebne sluzbe postoje u fabrikama koje vrse izbor kandidata, ali je i njima mnogolakse ako vec imaju svoga radnika ,koji daje preporuku, jer znajuci kakav je to radnik, da ce dobiti slicnog ako i ne boljeg.

Zaposlenjem jednoga strucnjaka iz oblasti IT iz Nisa, je omogucilo da se iz njegove generacije, koji su dolazili i da se zaposle u razlicitim firmama Banke , Softvere, odrzavanje sistema i ostalo iz te oblasti.

Pogledaj sajt iz Alberte i njihove zahteve za strucne ljude iz razlicitih oblasti, posalji svoj rezime kao i COVER letter, potrazi i nasu zajednicu , pokusaj da pronadjes nekoga koji ce Ti pomoci za Vizu......

Е таман колико је тај крављи продукт нужан неком у џепу толико мени треба Канада у животу.
Нимало, па ни толико.
Узгред само си потврдио да Торонто нема бициклистичке стазе као свако цивилизовано место.

Eh kako si se upecao, jes mala ribica,

Toronto ima biciklistickih staza ,ihaha, Pa recimo, Iz Toronta, mozes voziti stazama koje su predvidjene za Bicikliste i sve to pored Ontarijskog jezera , pa sve do Niagare Falls, sto mu to cine negde oko 120 km.

A posto ima i dosta parkova i zelenih povrsina pored reka, tako ima iha ha staza.......

A sto se tice kravljeg produkta, vidim da Ti je itekako potreban, jer eto Ti pises o Kanadi ( hmmm mozda si i ti kao onaj pisac, koji je pisao kaubojske romane a da nikad nije krocio u Jamerici, stim da je generaciju i generacije klinaca odusevljavao sa svojim prikazom te iste Jamerike) ali kod tebe je sve negativno . Kao zakljucak , moram naglasiti jos jednom Kanada je za tebe " KISELO GROZDJE" i jes bre pitah kakav ti je bicikleto i molim te pazi se kako se vozis.....:whistling:

Pitanje je da li onima koji nisu ovde i znaju o nama kako je dozvoliti da s........

Oni koji hoce da saznaju vise o Kanadi ,obracaju mi se na pp.

Vec sam naglasio nebrojano puta da oni koji dolaze ovamo je ZATO STO se nema perspektive za normalan zivot u bivsoj.

Onima koji su u okolini Toronta, se uvek mogu osloniti na informacije od mene a u skladu sa legitimnim zahtevima.

Poslednja izmena od moderatora:
Grejalice: u nasoj novoj kuci, decja spavaca soba je hladnija od ostalih soba i trebala bih da celu kucu zagrevam na prilicno neprijatnu visoku temperaturu i da trosim vise novca na grejanje. Deca se nocu otrivaju, a moj mladji nekad zna i da se upiski u krevet jer jos uvek nije ukapirao da treba da ide kod nas u sobu da nas probudi da ga stavimo na nosu i onda moze da mu bude bas hladno. I razmatram neku grejalicu da stavim da bih mogla da dogrevam samo njihovu spavacu sobu nocu. Kakva su vasa iskustva sa grejalicama?
Mi smo celokupno grejanje u starom stanu rešili inverterskim klimama. Dosta su skuplje od "običnih" ali se nismo pokajali. U prospektu piše da greju do -20C spoljašnje temperature ali je u nekim periodima kod nas temperatura padala i do -28 pa su i dalje radile normalno. Konstantno održavaju isti nivo temperature i ima ih različitih kapaciteta, u zavisnosti od kvadrature koju pokrivaju. Jedini problem može biti što morate bušiti zid a ne znam kako je to u Kanadi regulisano odnosima podstanar-stanodavac. Imamo i taj uljani radijator, davno ga nismo koristili, ali mi se čini da je puno struje trošio, a stoji na podu tako da se dete lako može pecnuti, srušiti ga.
Još bolje rešenje može biti da naučite klince da spavaju u džakovima pošto, koliko god da je u sobi toplo, oni će se otkrivati, biće gola leđa i slinavi nosići. Ovde ih je teško naći za uzrast preko 2-3 godine ali ih uopšte nije teško sašiti. U prilog tome ide i stalno ponavljanje naše doktorke da nije zdravo spavati u previše toplim sobama i da je idealna temperatura za spavanje 19C (ali je zato ustajanje horor!).

Mi smo celokupno grejanje u starom stanu rešili inverterskim klimama. Dosta su skuplje od "običnih" ali se nismo pokajali. U prospektu piše da greju do -20C spoljašnje temperature ali je u nekim periodima kod nas temperatura padala i do -28 pa su i dalje radile normalno. Konstantno održavaju isti nivo temperature i ima ih različitih kapaciteta, u zavisnosti od kvadrature koju pokrivaju. Jedini problem može biti što morate bušiti zid a ne znam kako je to u Kanadi regulisano odnosima podstanar-stanodavac. Imamo i taj uljani radijator, davno ga nismo koristili, ali mi se čini da je puno struje trošio, a stoji na podu tako da se dete lako može pecnuti, srušiti ga.
Još bolje rešenje može biti da naučite klince da spavaju u džakovima pošto, koliko god da je u sobi toplo, oni će se otkrivati, biće gola leđa i slinavi nosići. Ovde ih je teško naći za uzrast preko 2-3 godine ali ih uopšte nije teško sašiti. U prilog tome ide i stalno ponavljanje naše doktorke da nije zdravo spavati u previše toplim sobama i da je idealna temperatura za spavanje 19C (ali je zato ustajanje horor!).

Postoji i velika razlika u nacinu gradnje u Evropi i ovde u Kanadi, sto jes ,jes.

Za njenu prostoriju ako je velicine 12 kvadrata , je dovoljno Uljni Radijator i ima do 7 rebara i siguran je i nece se dete opeci.
Pomenula je i drugi, ne znam na koji ali svi pa i sa infra zracenjem zahtevaju skoro konstantno da rade. Isprobat ce i jedno i drugo, i odredit ce koji joj najvise odgovara. Onaj koji joj ne odgovara, veoma se lako i vrati........

Opet lični zaključci na bazi rekla-kazala informacija. Daleko je Hamilton od slučaja zvani Detroit!

Unemployment za 2012 godinu je ispod kanadskog proseka tj 6,5%, vidi tabelu: http://www.statcan.gc.ca/tables-tableaux/sum-som/l01/cst01/labor35-eng.htm
Obično kada se fabrike zatvaraju ljudi ostaju bez posla, jel se tu slažemo?

Ali ne, čekaj, znam šta ćeš reći, sve je to državna propaganda, tako? :super:

Druze vidim da cekas studentsku vizu, ja ti mnogo srece i uspeha zelim u Kanadi. Samo statistike i price ne treba uzimati zdravo za gotovo, moja preporuka je da ne gledas na stvari previse optimisticno, nego da se nadas najboljem a pripremas na najgore i tek onda uz puno rada i truda tamo ces uspeti u tom cilju koji si zacrtao.

Druze vidim da cekas studentsku vizu, ja ti mnogo srece i uspeha zelim u Kanadi. Samo statistike i price ne treba uzimati zdravo za gotovo, moja preporuka je da ne gledas na stvari previse optimisticno, nego da se nadas najboljem a pripremas na najgore i tek onda uz puno rada i truda tamo ces uspeti u tom cilju koji si zacrtao.

Slažem se da ne treba gledati optimistično, ali cifre ipak nešto govore, makar okvirno stanje stvari, naročito zvanični podaci.
Savet ti je na mestu i po tom pitanju slično mislim. Nemam nikakve ideale o Kanadi, kao što mi neki ovde to kače, već upravo želim da kroz stručno usavršavanje tj ulaganjem u dalje školovanje stvorim sebi minimalnu šansu koju ovde nemam, jer je industrija kojoj pripadam klinički mrtva u Srbiji. U Kanadi će neko uspeti a neko neće, ali mislim da sa završenom kanadskom školom se imaju nekakve šanse da se ostvari taj zacrtani cilj.

A o makroekonomskim indikatorima i sličnim stvarima, neću više ovde sa nikim da se prepucavam, jer vidim da se neki predstavljaju kao univerzalni eksperti za kanadu, a ne umeju ili ne žele da razdvoje lične utiske od činjenica. Evo ubedili su me, statistika je jedno a život sasvim drugo.... :gace:

Evo kako se kotira Kanada za zivot i zdrastvenu zastitu u Svetu

Retirement Guide on MSN Money
Fri, 04 Oct 2013 12:30:00 GMT | By Jason Buckland, MSN Money
Best countries for growing old
5. Canada

Previous7 of 11Next

5. Canada

Overall score (out of 100): 88.0

Last year, nearly 21 per cent of the Canadian population was aged 60 or over, a rate almost two full percentage points higher than that of the United States. By 2030, that figure is primed to skyrocket to 28.5 per cent, according to the UN. Luckily for our elderly population, Canada ranks second in the world for the health status of its elderly, behind only Switzerland for tops on earth.

Duzina zivotnog veka usko je povezana sa sistemom zdravstvene zastite, nacinom ishrane, stepenom izlozenosti stresu, genetskim predispozicijama, telesnom aktivnoscu, zastitom od negativnih zracenja, kvalitetom vode i vazduha i kojecega jos. Cak i unutar jednog podrucja (grada na primer), moguce je uociti raznolikost podataka vezanih za maksimalne godine starosti. Nedavno je radjeno istrazivanje na podrucju Hamiltona gde su dobijeni veoma cudni, mozda na prvi pogled neobjasnjivi podaci koji su pokazali da je razlika u godinama stanovnika (mortalitet) cak u rasponu od 10-15 godina. Oni stacionirani pokraj fabrika, u losijim delovima grada jedva su dosezali nesto neznatno vise od 70 godina, dok je bogatije stanovnistvo, u uredjenim delovima, na ceni u svakom smislu i sa boljim poslovima tokom zivotnog veka, imali prosek od 85 godina.

Inace, ovu informaciju takodje smatram bitnom, tako da nije lose imati neke stvari u vidu. Prosecno vreme cekanja za specijalisticke preglede izgleda ovako:

Kardiolog - 1- 4 meseca
Dermatolog - 6 meseci
Endokrinolog - 2 - 4 meseca
Gastroenterolog - 12 - 18 meseci
Ginekolog - 2 - 4 meseca
Nefrolog - 2 - 4 meseca
Neurolog 3 - 5 meseci
Oftalmolog 4-6 meseci
Psihijatar 3- 12 meseci
Rehabilitacija - 2 - 6 meseci
Uho, grlo, nos - 2 - 8 nedelja
Kozmeticke operacije 1 - 6 meseci.

Specijalisticki pregledi se dobijaju tek po osnovu procene lekara opste prakse a urgentne situacije se prosledjuju relativno brzo (sumnja na tumor te slanje na CT zahteva takodje cekanje, moze da potraje i par meseci). Operacije kukova, kolena i slicno nakon adekvatnih procedura pracenja obavljaju se u roku od 8 - 18 meseci. Decu pregledava lekar opste prakse a uput za neke ozbiljnije pretrage vrse se tek u sumnjivim situacijama. Koliko mi je poznato, u Ontariju specijalistickih klinika za decu ima samo u Torontu i Londonu. Ginekoloski pregled je takodje predvidjen za lekara opste prakse (uvek u prisustvu medicinske sestre). Za situacije gde postoji sumnja da se desava nesto izvan njegove moci, pacijentkinja se salje Ginekologu ili Akuseru ako je u pitanju porodilja.
Sto se tice placanja usluga, veci deo je pokriven Osiguranjem na koji imaju pravo gradjani sa drzavljanstvom i permanent statusom. Ipak, veliki deo usluga je nuzno platiti iz dzepa, osim ako to nije pokriveno benefitima iz firme (sto je najpozeljnija varijanta). Benefiti su relativan pojam, nema ih svako i nisu pravilo. Valjalo bi u paketu imati pokriveno zubno (ide do odredjene svote) i ocno (takodje do izvesne sume). Verovatno sam nesto propustila, ali je ovo okvirni pregled.

Posto ne znam koje si struke, dajem ti Sajt www.novine.ca, pa na oglasima je i jedan ,koji traze CNC masine- glodalice

tel je 1- 416 473-7469. Ristic

Pokusacu da sutra stupim u kontakt i vidim o cemu se radi i da li je to ono sto tebe interesuje.
Hvala ti puno, ne moraš toliko da se angažuješ, mi se još uvek samo raspitujemo. Ja sam ekonomista tj. moje zanimanje i iskustvo je totalno beskorisno u ove svrhe. Muž je ono što oni zovu industrial electrcian, tj. pogonski električar po naški. Koliko mogu da vidim, relativno su dobro traženi a satnice mi deluju prilično visoke. No, ko zna koliko bi on kao imigrant početnik mogao da dobije. Treba i da položi za taj sertifikat koji je uslov za program, naravno ako nemaš ponudu za posao (što je nemoguće pošto ti poslovi podrazumevaju licencu). Interesuje nas Alberta, možda najviše Edmonton (znam da je brrrrr), tamo imamo neke poznanike ali nisu ni blizu ove struke. Ovaj link je za Toronto, spomenuo su sajt za Albertu pa sam zato pitala.
Pozdrav

Hvala ti puno, ne moraš toliko da se angažuješ, mi se još uvek samo raspitujemo. Ja sam ekonomista tj. moje zanimanje i iskustvo je totalno beskorisno u ove svrhe. Muž je ono što oni zovu industrial electrcian, tj. pogonski električar po naški. Koliko mogu da vidim, relativno su dobro traženi a satnice mi deluju prilično visoke. No, ko zna koliko bi on kao imigrant početnik mogao da dobije. Treba i da položi za taj sertifikat koji je uslov za program, naravno ako nemaš ponudu za posao (što je nemoguće pošto ti poslovi podrazumevaju licencu). Interesuje nas Alberta, možda najviše Edmonton (znam da je brrrrr), tamo imamo neke poznanike ali nisu ni blizu ove struke. Ovaj link je za Toronto, spomenuo su sajt za Albertu pa sam zato pitala.
Pozdrav

Mogu ti reci da znam dosta njih koji su sa srednjom skolom se zaposlili u razlicitim bankama sa dobrim znanjem jezika i posle interno polagali i dobijali dobra radna mesta.

Pogonski Elektricar, zvanje je ovde Industrijski Elektricar i ako je radio na odrzavanju masina, i zna citanje sema, necemu biti tesko i da polozi ispit.

I bez polozenog ispita ,moze raditi uz nekog a i kod nasih na radu sa postavljanjem kucnih instalacija. postoji knjiga sa kodovima ,koji se mogu kupiti i ako je vican sa terminologijom , nije uopste problem da i radi.

Alberta sa svojom naftnom industrijom ,trazi Strucne Kadrove i mnogo je lakse da se i dobiju papiri preko njih.

kako ste sa znanjem jezika Engleskog.......

Duzina zivotnog veka usko je povezana sa sistemom zdravstvene zastite, nacinom ishrane, stepenom izlozenosti stresu, genetskim predispozicijama, telesnom aktivnoscu, zastitom od negativnih zracenja, kvalitetom vode i vazduha i kojecega jos. Cak i unutar jednog podrucja (grada na primer), moguce je uociti raznolikost podataka vezanih za maksimalne godine starosti. Nedavno je radjeno istrazivanje na podrucju Hamiltona gde su dobijeni veoma cudni, mozda na prvi pogled neobjasnjivi podaci koji su pokazali da je razlika u godinama stanovnika (mortalitet) cak u rasponu od 10-15 godina. Oni stacionirani pokraj fabrika, u losijim delovima grada jedva su dosezali nesto neznatno vise od 70 godina, dok je bogatije stanovnistvo, u uredjenim delovima, na ceni u svakom smislu i sa boljim poslovima tokom zivotnog veka, imali prosek od 85 godina.

Inace, ovu informaciju takodje smatram bitnom, tako da nije lose imati neke stvari u vidu. Prosecno vreme cekanja za specijalisticke preglede izgleda ovako:

Kardiolog - 1- 4 meseca
Dermatolog - 6 meseci
Endokrinolog - 2 - 4 meseca
Gastroenterolog - 12 - 18 meseci
Ginekolog - 2 - 4 meseca
Nefrolog - 2 - 4 meseca
Neurolog 3 - 5 meseci
Oftalmolog 4-6 meseci
Psihijatar 3- 12 meseci
Rehabilitacija - 2 - 6 meseci
Uho, grlo, nos - 2 - 8 nedelja
Kozmeticke operacije 1 - 6 meseci.

Specijalisticki pregledi se dobijaju tek po osnovu procene lekara opste prakse a urgentne situacije se prosledjuju relativno brzo (sumnja na tumor te slanje na CT zahteva takodje cekanje, moze da potraje i par meseci). Operacije kukova, kolena i slicno nakon adekvatnih procedura pracenja obavljaju se u roku od 8 - 18 meseci. Decu pregledava lekar opste prakse a uput za neke ozbiljnije pretrage vrse se tek u sumnjivim situacijama. Koliko mi je poznato, u Ontariju specijalistickih klinika za decu ima samo u Torontu i Londonu. Ginekoloski pregled je takodje predvidjen za lekara opste prakse (uvek u prisustvu medicinske sestre). Za situacije gde postoji sumnja da se desava nesto izvan njegove moci, pacijentkinja se salje Ginekologu ili Akuseru ako je u pitanju porodilja.
Sto se tice placanja usluga, veci deo je pokriven Osiguranjem na koji imaju pravo gradjani sa drzavljanstvom i permanent statusom. Ipak, veliki deo usluga je nuzno platiti iz dzepa, osim ako to nije pokriveno benefitima iz firme (sto je najpozeljnija varijanta). Benefiti su relativan pojam, nema ih svako i nisu pravilo. Valjalo bi u paketu imati pokriveno zubno (ide do odredjene svote) i ocno (takodje do izvesne sume). Verovatno sam nesto propustila, ali je ovo okvirni pregled.

mala dopuna...

Na Health Care Card imaju pravo ne samo rezidenti i drzavnjani, nego svi koji legalno borave u Kanadi, kao na primer radnici na privremenom radu i studenti.
Inace u nekim pokrajinama osnovno osiguranje je besplatno, a negde nije kao na primer u BC gde se placa oko $65-$70 mesecno.

Neko ima svog porodicnog lekara pa kod njega odlazi na predloge.
Takodje postoje Walk-In klinike u kojima nije potrebno zakazati pregled, a mozete dosta stvari (osnovnih kao vadjenje krvi, mokraca itd) obaviti.

Medical Benefit je dodatno zdravstvevno osiguranje koje obezbedjuje vas poslodavac. Gotovo da ne postoji nijedna ozbljina firma koja ne izdaje ovo osiguranje svojim radnicima.
Ako radite u svojoj firmi ili ako vam poslodavac nije obezbedio benefite, mozete ih sami uplacivati..mislim da su oko $250 mesecno.

Kvalitet dodatnog osiguranja zavisi od firme za koju radite, negde vam je sve placeno, a negde placate deo tih benefita (to je obicno oko $50-$60 na 15 dana).
Sa njima su pokrivene razne stvari, a visina iznosa i sirina usluga zavisi koje je osiguranje u pitanju. U normalnim uslovima ljudi ga najvise koriste za zubara gde je obicno pokriveno od $1000-$1500 u procentu od 80%, sto prakticno znaci da vi placate ostalih 20%. Medjutim zgodno je za porodice ako oba supruznika imaju dodatno osiguranje, onda na primer racun zubara 80%pokrije jedno osiguranje, a ostalih 20% drugo osiguranje, tako da prakticno ne platite nista.
Osim zubara se najvise koristi ova kartica za kupovinu naocara (i pregled), kiroprakticar, masaze..lista zaista moze biti podugacka
Cak bolja dodatna osiguranja podrazumevaju i prevoz helihopterom u urgentnim slucajevima.

Gotovo da ne postoji nijedna ozbljina firma koja ne izdaje ovo osiguranje svojim radnicima.
Ako radite u svojoj firmi ili ako vam poslodavac nije obezbedio benefite, mozete ih sami uplacivati..mislim da su oko $250 mesecno.

Mala dopuna. Naravno da postoji brdo ozbiljnih firmi koje rado ne placaju medical. Walmart, McDonalds, Shoppers Drug Mart (sto je ironicno za apoteku) i sl.

Ako ste sami zaposleni i nemate porodicu ja bih rado preporucio da ne placate nikakav medical insurance, vec kada odete na more u Meksiko (kao sto vecina Kanadjana radi) posetite neku od zubarskih klinika tamo (posto je to u Kanadi najveci trosak) i obavite te stvari triputa jeftinije.

Mala dopuna. Naravno da postoji brdo ozbiljnih firmi koje rado ne placaju medical. Walmart, McDonalds, Shoppers Drug Mart (sto je ironicno za apoteku) i sl.

Ako ste sami zaposleni i nemate porodicu ja bih rado preporucio da ne placate nikakav medical insurance, vec kada odete na more u Meksiko (kao sto vecina Kanadjana radi) posetite neku od zubarskih klinika tamo (posto je to u Kanadi najveci trosak) i obavite te stvari triputa jeftinije.

Ili još bolje na Tajlandu-tamo je 10 puta jevtinije::roll:

Bez namere da uvredim nekog ko radi u pomenutim firmama, svakako jesu ogromne firme, ali ne smatram ih ozbiljnim.
Walmart i Mc su firme gde primaju na rad od 16 godine, satnice su male $10- $11,i tu uglavnom rade pocetnici, ljudi koji se nalaze u procesu trazenja posla (pa da 'zakrpe' budzet)...
Cesto nemaju puno radno vreme i iz tih razloga oni i nemaju ponudjene medical benefite jer je to jedan od preduslova. Svakako menadzerske pozicije tamo imaju sve pogodnosti.

Kazu da Kanadjani osim u Meksiko idu i na Kubu ako im treba medicinska pomoc, a nece da cekaju na preglede u Kanadi.

Mogu ti reci da znam dosta njih koji su sa srednjom skolom se zaposlili u razlicitim bankama sa dobrim znanjem jezika i posle interno polagali i dobijali dobra radna mesta.

Pogonski Elektricar, zvanje je ovde Industrijski Elektricar i ako je radio na odrzavanju masina, i zna citanje sema, necemu biti tesko i da polozi ispit.

I bez polozenog ispita ,moze raditi uz nekog a i kod nasih na radu sa postavljanjem kucnih instalacija. postoji knjiga sa kodovima ,koji se mogu kupiti i ako je vican sa terminologijom , nije uopste problem da i radi.

Alberta sa svojom naftnom industrijom ,trazi Strucne Kadrove i mnogo je lakse da se i dobiju papiri preko njih.

kako ste sa znanjem jezika Engleskog.......

On radi u kanalizaciji na održavnju crpnih stanica i svega što ima veze sa strujom. Radi sa tim PLC koji vidim da su uslov za svaki bolji posao a sda čeka i neki dodatni kurs u vezi sa tim koji je dosta redak. Jezik mu je malo slabiji, sve razume ali se teško izražava, standardni problem svih koji na poslu ili na nekom drugom mestu ne komuniciraju na engleskom. Počeo je sa časovima pa ćemo videti kako će to da ispadne. Za FSTC traže dosta niske IELTS ocene ali on je perfekcionista i već vidim da će to potrajati kao gladna godina. Skinuli smo sa neta tu knjigu sa kodovima i nije baš tako jednostavno kako je delovalo na prvi pogled (a ima dosta materijala), uglavnom su sve propisi tipa koliko milimetara treba da stoji ovo od onog i sl., a ima jako puno stručnih termina pa i ja na par mesta nisam mogla da shvatim po celu rečenicu.
Ja sam super sa engleskim ali u početku neću moći ništa sa mojom biografijom. I ja radim u banci ali su poslovi jako specifični i neupotrebljivi čak i u Srbij, van moje banke. Sleduje mi potpuna promena karijere, gledala sam šta bih mogla da radim pa mi je zapelo za oko zanimanje payroll clerk/officer. Za te poslove traže ili radno iskustvo na tim poslovima ili certifikat koji se dobija preko kursa. Deluje primamljivo i sam posao, primanja su osrednja, ima posla. U Edmontonu postoji neki imigrantski centar koji obučava imigrante za ove poslove, pri čemu te malo provedu i kroz kanadske međuljudske odnose na poslu, zakone i sl., znači uzimaju u obzir da si tamo praktično pao s' Marsa. Kad sam već kod toga, znaš li možda kako ide proces verifikacije moje diplome i da li mi je to uopšte potrebno. U svim oglasima vidim da je navedeno koji nivo škole traže pa pretpostavljam da moram da pokažem neki papir. Gledala sam sajt WES-a i vidim da i sam fakultet mora da pošalje dokumentaciju pa sam odmah zamislila na šta će to ličiti pošto su mi jedva i diplomski zakazali zato što su pogubili bar trećinu mojih prijava za ispite (ja sam studirala dok još nisu znali za kompjutere).

Molim sve zainteresovane za polaganje TCF Quebec testa da mi hitno na pp ostave ime i prezime, kako bi sa francuskim kulturnim centrom dogovorili o organizivanju ispita. Trenutno ispit nije u planu jer misle da nema zainteresovanih, rekli su mi da posaljem mail sa imenima zainteresovanih, pa ce organizovati polaganje.

pozz

Posto se ovde u glavnom pravi poredjenje izmedju cena u Srbiji (u koje nisam upucen) I cenama u Kanadi, evo danas videh na forumu pitanje jednog ozenjenog coveka sa dvoje dece.

Procitajte I spremajte se:

http://forums.redflagdeals.com/fix-my-personal-finances-1392297/

kako je moguce da ti ljudi ne znaju za subsidy??? sve zaposlene zene dobijaju to ako im deca idu u daycare, dobijaju oko 80-90% off sto se placa direktno childcare provider-u. sve sto treba je da se ispune neki formulari.

znaci ima nesto fake sa tim pitanjima ili ti ljudi stvarno ne znaju bas nista ili njihov childcare neki ilegalan i ne moze da se aplicira za taj child care subsidy

Back