Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Koliko sam shvatio, ne samo da mogu da oduzmu drzavljanstvo svim dvojnim drzavljanima, nego svima koji su "eligible" da to budu (ako je neko rodjen u Kanadi, ali im je roditelj ili (za neke zemlje) deda ili baba iz strane zemlje). Sto znaci da su upravo milioni gradjana Kanade postali gradjani drugog reda. Ne verujem da ce se ovo koristiti preterano strogo, pretpostavljam da je ovo brz i lak nacin da se nekoga "otarase" ako pocne da pravi probleme.

http://news.gc.ca/web/article-en.do?nid=985219

Hm... Par stvari mi nije bas najjasnije...
Ok, jasno mi je da je ovaj zakon donet, pre svega zbog imigranata iz zemalja koje su ukljucene u probleme sa ISIS-om:

Ali, ovi delovi:

Veliko pitanje, da li se ovaj deo sa porezom i boravkom od minimum 183/365 u zemlji odnosi samo na 'applicants' (one koji tek podnose zahteve za drzavljanstvo), ili i na one koji vec imaju drzavljanstvo? Tj., da li to znaci da neko, ko je vec drzavljanin, a radi/zivi u drugoj zemlji moze da ostane bez drzavljanstva!?

Koji je link za originalan clanak? Ja jos nisam video ovaj tekst u originalu.

Posto trenutno zivim u Tajlandu a i dalje placam takse Kanadi (iako nemam pravo na doktora ili penziju dok sam odsutan ili kada posetim Kanadu) drzava me i dalje smatra drzavljaninom za "tax purposes". Znaci uzimaju mi pare a nemam nikakva prava, Ja u zivotu nisam cuo da nekome moze da se oduzme drzavljanstvo zato sto radi u nekoj drugoj zemlji. Ja ne znam da li ljudi ovde shvataju kolika je nemastina posla u Kanadi i koliko Kanadjanina ode da radi u Ameriku, Afriku, Aziju. Middle East, etc.... pa ja mislim da cetvrtina Kanade radi napolju.

A ovaj zakon je jos jedna Harperova ideja. To je kriminalac i svaki zakon koji njegova partija denose je uglannom odbijena u vrhovnom sudu. Mislim da su u zadnjih godinu dana pukli za 5 zakona tako. Moracu da nadjem tacno koji su to zakoni bili.... samo znam da su bili isto banalni kao i ovaj.

Fabrika ribe, 3800 kanadskih dolara plata, grad Kvebek, nije potrebna kvalifikacija - dobijate posao, migracionu vizu, avionsku kartu
-525 CAD Viza (provere, obrada dokumentacije, dostava poslodavcu
-1475 CAD obezbedjenje posla,osiguranje LMO/LMIA program
ukupno 2000 Cad ( placa se unapred)
po dobijanju vize 1800 eura povratna avionska karta

- 900 usd morate imati kod sebe da deponujete u ambasadi, taj novac Vam se vraca po dolasku u Kanadu
ukoliko ste zavrsili neku skolu pozeljno je da diplomu prevedete kod ovlastenog sudskog tumaca na francuski i engleski jezik ( ukoliko budete kasnije zeleli da radite u vasoj struci i sa vecom platom -otom potom. Kvebek je grad sa Francuskim govornim podrucjem . Trajanje migracione vize je 2 godine, sa mogucnoscu produzenja do sticanja prava na drzavljanstvo.
Ovo je prilika za sve koji zele da zive i rade u Kanadi.

obezbedjen smestaj i hrana u okviru fabrike , cena je 100 dolara ucesca mesecno

Potrebna dokumentacija
Kopija pasosa
Uverenje od suda da nije pokrenut krivicni postupak
Potvrda od Mup-a iz KE evidencije
Izvod iz knige rodjenih na engleskom jeziku (trazite u maticnoj sluzbi)
Ako ste u braku, potrebni su izvodi iz knjige rodjenih na engleskom jeziku od supruznika i dece
Izvod iz knjige vencanih na engleskom jeziku
i 2000 cad - pocetak
Za osobe koji su stariji od 21 god, i mladje od 55g

LMO program je takav da se unapred zna broj radnika koja prima odredjena firma ( u ovom slucaju industrija ribe u Quebecc) i pruza migracione garancije prema svakom radniku, tako da je unapred obezbedjen posao, samim tim i migraciona viza.
Vi svakako kao potencijalni kandidat koji se prijavi dobijate pismene garancije za svaki dokument i novac koji prilazete od mene
Postupak traje 4-5 meseci.

Molim vas jel neko saznao da li je ovo prevara ili nije ?

Fabrika ribe, 3800 kanadskih dolara plata, grad Kvebek, nije potrebna kvalifikacija - dobijate posao, migracionu vizu, avionsku kartu
-525 CAD Viza (provere, obrada dokumentacije, dostava poslodavcu
-1475 CAD obezbedjenje posla,osiguranje LMO/LMIA program
ukupno 2000 Cad ( placa se unapred)
po dobijanju vize 1800 eura povratna avionska karta

- 900 usd morate imati kod sebe da deponujete u ambasadi, taj novac Vam se vraca po dolasku u Kanadu
ukoliko ste zavrsili neku skolu pozeljno je da diplomu prevedete kod ovlastenog sudskog tumaca na francuski i engleski jezik ( ukoliko budete kasnije zeleli da radite u vasoj struci i sa vecom platom -otom potom. Kvebek je grad sa Francuskim govornim podrucjem . Trajanje migracione vize je 2 godine, sa mogucnoscu produzenja do sticanja prava na drzavljanstvo.
Ovo je prilika za sve koji zele da zive i rade u Kanadi.

obezbedjen smestaj i hrana u okviru fabrike , cena je 100 dolara ucesca mesecno

Potrebna dokumentacija
Kopija pasosa
Uverenje od suda da nije pokrenut krivicni postupak
Potvrda od Mup-a iz KE evidencije
Izvod iz knige rodjenih na engleskom jeziku (trazite u maticnoj sluzbi)
Ako ste u braku, potrebni su izvodi iz knjige rodjenih na engleskom jeziku od supruznika i dece
Izvod iz knjige vencanih na engleskom jeziku
i 2000 cad - pocetak
Za osobe koji su stariji od 21 god, i mladje od 55g

LMO program je takav da se unapred zna broj radnika koja prima odredjena firma ( u ovom slucaju industrija ribe u Quebecc) i pruza migracione garancije prema svakom radniku, tako da je unapred obezbedjen posao, samim tim i migraciona viza.
Vi svakako kao potencijalni kandidat koji se prijavi dobijate pismene garancije za svaki dokument i novac koji prilazete od mene
Postupak traje 4-5 meseci.

Molim vas jel neko saznao da li je ovo prevara ili nije ?

Cista prevara, molim vas da se ne lepite na ovako nesto.

Vec sam i ovo i slicno, objasnio.

Ako razumete dobro engleski, na sajtu nase drzave, tacno je decedirano kako se dolazi.

Pitanjce vezano za vozacku dozvolu, posto verujem da je neko sigurno vec prolazio kroz nesto slicno.. Trebalo bi da uzmem dokument/potvrdu/uverenje koji se tice vozacke istorije, tj. koji kaze kad je neko polozio, dobio dozvolu, da li je imao neke ozbiljne prekrsaje i sl. Kako se uopste zove tacno taj dokument, gde se to vadi? U lokalnom SUPu nista mi vise nisu rekli osim da se to vadi u Ljermontovoj 12a (posto je Grad Beograd u pitanju) i nista vise.
Molim vas, ako je neko prolazio kroz ovo, da me uputi tacno gde se to zavrsava, kako se taj papir zove, ne bih da sad pred put setaju birokratske sluzbenice medjusobno, a koristice i jos nekome ta informacija sigurno :)

Pitanjce vezano za vozacku dozvolu, posto verujem da je neko sigurno vec prolazio kroz nesto slicno.. Trebalo bi da uzmem dokument/potvrdu/uverenje koji se tice vozacke istorije, tj. koji kaze kad je neko polozio, dobio dozvolu, da li je imao neke ozbiljne prekrsaje i sl. Kako se uopste zove tacno taj dokument, gde se to vadi? U lokalnom SUPu nista mi vise nisu rekli osim da se to vadi u Ljermontovoj 12a (posto je Grad Beograd u pitanju) i nista vise.
Molim vas, ako je neko prolazio kroz ovo, da me uputi tacno gde se to zavrsava, kako se taj papir zove, ne bih da sad pred put setaju birokratske sluzbenice medjusobno, a koristice i jos nekome ta informacija sigurno :)

Ja sam vadio takav dokumet u Ljermontovoj, zaboravio sam naziv (cini mi se vozacka istorija) ali je totalno beskorisan za BC. Za BC ti treba samo originalna dozvola prevedena na engleski.
Fokusiraj se na trazenje potvrde od osiguravajucih kuca da nisi imao saobracajne prekrsaje niti potrazivao pare od njih. Obavezno trazi da budu ukljuceni tacni datumi osiguranja, brojevi polisa, registracija auta i dole podvuceno da nije bilo stete. Cim im je nesto imalo nejasno napisano, nece priznati taj period.
Inace ova potvrda ce odrediti koliki ce vam popust odrediti prilikom osiguranja prvog vozila. Cisto radi poredjenja mesecna premija za auto bez popusta moze biti i preko $300, a sa druge strane ja sam za moj prvi auto (najosnovnije osiguranje) placao svega $50

Ja sam vadio takav dokumet u Ljermontovoj, zaboravio sam naziv (cini mi se vozacka istorija) ali je totalno beskorisan za BC. Za BC ti treba samo originalna dozvola prevedena na engleski.
Fokusiraj se na trazenje potvrde od osiguravajucih kuca da nisi imao saobracajne prekrsaje niti potrazivao pare od njih. Obavezno trazi da budu ukljuceni tacni datumi osiguranja, brojevi polisa, registracija auta i dole podvuceno da nije bilo stete. Cim im je nesto imalo nejasno napisano, nece priznati taj period.
Inace ova potvrda ce odrediti koliki ce vam popust odrediti prilikom osiguranja prvog vozila. Cisto radi poredjenja mesecna premija za auto bez popusta moze biti i preko $300, a sa druge strane ja sam za moj prvi auto (najosnovnije osiguranje) placao svega $50

Zanimljiva nam je ova tema pošto baš spremamo dokumentaciju pre polaska.
Za koliko godina unazad si uzimao potvrde od osiguravajućih kuća. Pitam zato što imam svoja kola od 1991 i nemam pojma gde sam sve bila osigurana. Čak sam prilično sigurna da su nedavno zatvorene neke kuće kod kojih sam bila osigurana u npr. poslednjih 4-5 godina.
Druga stvar koja me interesuje je koju si vozačku dozvolu prevodio - onu staru rozu ili ovu novu koja je na kartici?

Zanimljiva nam je ova tema pošto baš spremamo dokumentaciju pre polaska.
Za koliko godina unazad si uzimao potvrde od osiguravajućih kuća. Pitam zato što imam svoja kola od 1991 i nemam pojma gde sam sve bila osigurana. Čak sam prilično sigurna da su nedavno zatvorene neke kuće kod kojih sam bila osigurana u npr. poslednjih 4-5 godina.
Druga stvar koja me interesuje je koju si vozačku dozvolu prevodio - onu staru rozu ili ovu novu koja je na kartici?

Treba ti najvise za 10 god, i na osnovu toga ce ti odrediti koliki popust mozes dobiti pri osiguranju.
Osnovni i problem jeste kako skupiti ta silna osiguranja od razlicitih kompanija. Vredi se potruditi jer su razlike ogromne.

Prevodio roze, ali svakako prevodite vazecu dozvolu.

Treba ti najvise za 10 god, i na osnovu toga ce ti odrediti koliki popust mozes dobiti pri osiguranju.
Osnovni i problem jeste kako skupiti ta silna osiguranja od razlicitih kompanija. Vredi se potruditi jer su razlike ogromne.

Prevodio roze, ali svakako prevodite vazecu dozvolu.

Botexag, sta se desava npr u mom slucaju? Svoj auto posedujem od pre 3 godine, pre toga sam vozila auto svojih roditelja i dok ne krenemo imacu tacno 10 godina vozackog staza. Da li je potrebno da moj otac da nekakvu izjavu da sam do pre te 3 godine vozila njegov auto pa da onda izvucemo iz osiguranja taj dokument koji potvrdjuje da nismo naplacivali stetu? Isto tako, moj suprug ne poseduje auto na svoje ime.

Botexag, sta se desava npr u mom slucaju? Svoj auto posedujem od pre 3 godine, pre toga sam vozila auto svojih roditelja i dok ne krenemo imacu tacno 10 godina vozackog staza. Da li je potrebno da moj otac da nekakvu izjavu da sam do pre te 3 godine vozila njegov auto pa da onda izvucemo iz osiguranja taj dokument koji potvrdjuje da nismo naplacivali stetu? Isto tako, moj suprug ne poseduje auto na svoje ime.

Pa prakticno ste vozlili tudji auto, pa ne vidim kako bi se to racunalo u vas vozacki staz bez naplate stete.
Mozda ako biste uspeli da ubacite vase ime na tu potvrdu iz osiguranja zajedno sa nosiocem potvrde?
Il ako je auto bio na ime firme (na primer) pa neko dodatno pismo vlansika auta gde pise da ste vi bili iskljucivi korisnik automobila...

Vrlo su striktni, svaku sitnicu proveravaju i ako im je nejasno hoce da odbiju, tj da ne priznaju....ranije nisu bili toliko temeljni, ljudi su prilagali sve i svasta pa su im priznavali.

Hvala na odgovoru, Botexag. Mislim da je neko na ovoj ili na onoj drugoj temi za Kanadu pisao o tome. Mi cemo, u svakom slucaju, izvuci od papirologije sve sto mozemo, pa sta priznaju priznali su :)
Takodje, da li je neko ovde radio PLAR (prior learning assessment) i da li znate da li bi proces mogao da se zapocne iz Srbije?

Zavisi za cega vam treba potvrda?!? Ako je za posao vozaca, onda mi se cini da se vadi vadili nesto I u MUP-u ali ovo shvatite kao polu-informaciju, na kraju krajeva kao I veliku vecinu stvari na ovom forumu.
Ako vam treba za auto osiguranje onda neka vam nesto naskrabaju u osiguravajucem drustvu sa sve pecatima :-) . I obavezno prevod kod ovlascenog prevodioca I uverenja I vozacke.
Pa zar stvarno mislite da ce neko iz Kanade da racuna vremensku razliku I da zove da proverava broj polise... haha Budimo realni, mene su zvali iz kanadske osiguravajuce agencije jer su mislili su da sam izbeglica iz Sirije i pored prilozene Srbrbijanske dokumentacije i zvanicnih prevoda... Hehe i nisu mnogo pogresili :-)
U banci su se skoro krstili kada su videli papirnu "rozu" vozacku (jer sam morao priloziti min.dva zvanicna dokumenta sa slikom) zena me u neverici pitala "Jos uvek imate papina dokumenta?!? Eh da mi je tek videla licnu kartu na sta lici... :-) uhapsili bi me
Agencija za osiguranje ovde ima puno I bore se za klijente. Jednostavno trazite onu koja ce vam priznati staz iz Srbrbije, a I ovako najvise gledaju godine vozackog staza. Valjda jer znaju da se kod nas moze nabaviti I diploma i doktorat ako treba, pitajte vaseg predsednika gde...
@Bote gde se to placa osiguranje 50$?!? Jedino ako zivis sa Amisima na rancu u Manitobi :-)

Zavisi za cega vam treba potvrda?!? Ako je za posao vozaca, onda mi se cini da se vadi vadili nesto I u MUP-u ali ovo shvatite kao polu-informaciju, na kraju krajeva kao I veliku vecinu stvari na ovom forumu.
Ako vam treba za auto osiguranje onda neka vam nesto naskrabaju u osiguravajucem drustvu sa sve pecatima :-) . I obavezno prevod kod ovlascenog prevodioca I uverenja I vozacke.
Pa zar stvarno mislite da ce neko iz Kanade da racuna vremensku razliku I da zove da proverava broj polise... haha Budimo realni, mene su zvali iz kanadske osiguravajuce agencije jer su mislili su da sam izbeglica iz Sirije i pored prilozene Srbrbijanske dokumentacije i zvanicnih prevoda... Hehe i nisu mnogo pogresili :-)
U banci su se skoro krstili kada su videli papirnu "rozu" vozacku (jer sam morao priloziti min.dva zvanicna dokumenta sa slikom) zena me u neverici pitala "Jos uvek imate papina dokumenta?!? Eh da mi je tek videla licnu kartu na sta lici... :-) uhapsili bi me
Agencija za osiguranje ovde ima puno I bore se za klijente. Jednostavno trazite onu koja ce vam priznati staz iz Srbrbije, a I ovako najvise gledaju godine vozackog staza. Valjda jer znaju da se kod nas moze nabaviti I diploma i doktorat ako treba, pitajte vaseg predsednika gde...
@Bote gde se to placa osiguranje 50$?!? Jedino ako zivis sa Amisima na rancu u Manitobi :-)

Raspitujem se zbog auto osiguranja :) I ja jos uvek imam papirnu vozacku :D I to na devojacko prezime...mozda bi trebalo zameniti to.

Kad sam dosao u Kanadu, ziveo sam u Alberti blizu Edmontona. Prvi auto koji sam kupio je bio neki Dodge van. Basic osiguranje sa maksimalnim popustom je bilo $49. Inace drugar koji je bio novi vozac za Kanadu cini mi se da je za ford fokus imao osiguranje nesto oko $110.
Posle se preselio u BC gde postoji samo jedna ustanova za osiguranje i dosta skuplje. Ali sa maksimalnim popustom (solidno osiguranje, mali odbitak, sve ukljuceno) za prosecan novi auto osiguanje je oko $150. Ako ne bih imao popust bilo bi preko $300. Inace maksimalni popust za novopridosle je %40, i posle mozete jos 3% da zaradite.
Za ostale pokrajine nisam upucen

Poslednja izmena:
Ok, onda da naglasim da se moj prethodni post odnosi na licno iskustvo iz Alberte. Puno zavisi I od toga na koga cete od agenata naleteti. Ima ih jako puno zbunjenih, da ne kazem polupanih koji ne znaju svoj posao i prolazi sve. U Edmontonu za Nissana 2009 -C klase placam 85$ osnovno-one way I to je minimum, two way je 180$!

Zdravo svima, nova sam na forumu a i od skora sam tek pocela razmisljati o mogucem odlasku u Kanadu, tako da ne znam nista, ali ama bas nista u vezi tog procesa. Imam milion pitanja, ali za pocetak moje pitanje je kako poceti taj proces, gdje se prvo obratit?
Neke dodatne informacije: imam 22 godine i trenutno studiram (s tim da bih prekinula studije ako nisam u mogucnosti da nastavim tamo), imam zavrsenu srednju skolu za farmaceutskog tehnicara, nemam radnog iskustva, ali imam polozen drzavni ispit (ako ista znaci), momak i ja bi voljeli zajedno da apliciramo, ali predpostavljam da bi morali odvojeno aplicirati ili da se vjencamo pa da zajedno apliciramo... Nadam se da ce mi neko od vas moci koliko toliko da pomogne :) Hvala vam! :)

Zdravo svima, nova sam na forumu a i od skora sam tek pocela razmisljati o mogucem odlasku u Kanadu, tako da ne znam nista, ali ama bas nista u vezi tog procesa. Imam milion pitanja, ali za pocetak moje pitanje je kako poceti taj proces, gdje se prvo obratit?
Neke dodatne informacije: imam 22 godine i trenutno studiram (s tim da bih prekinula studije ako nisam u mogucnosti da nastavim tamo), imam zavrsenu srednju skolu za farmaceutskog tehnicara, nemam radnog iskustva, ali imam polozen drzavni ispit (ako ista znaci), momak i ja bi voljeli zajedno da apliciramo, ali predpostavljam da bi morali odvojeno aplicirati ili da se vjencamo pa da zajedno apliciramo... Nadam se da ce mi neko od vas moci koliko toliko da pomogne :) Hvala vam! :)

Pozdrav!
idi prvo na zvanicni sajt I dobro sve iscitaj http://www.cic.gc.ca/
gledaj I za studentsku vizu kakve su ti mogucnosti da tamo nastavis studije,
inace sada je Express Entry u snazi ali mislim da imate mnogo vece sanse vencani za bilo koji program preko kojeg se odmah dobija PR.znaci prvo sve dobro iscitaj na http://www.cic.gc.ca/ pa posle dodatno pitaj ako te interesuje nesto.
Srecno!

Poslednja izmena:

Back