Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Zatvorili su Ambasadu Kanade u Beogradu, sada Srbi za sve što im treba moraju da se obrate njihovoj ambasadi u Beču.
Planiram da tražim turističku (a možda ću i radnu) vizu jer mi je sestra tamo.
Otišla je pre par godina na taj fazon koji ti želiš. Upisala je master i automatski je i njen muž dobio vizu.
Već 6 godina su tamo.

Ja sada prvi put sređujem papire i užasno me nervira što je sve preko sajta gde mi je sve konfuzno i na Englskom.
jbt nisu mogli ni da prevedu na Srpski ako su već zatvarali ambasadu.

Ja sam pre 2 godine za turisticku popunila online formular i poslala DHL-om za Bec. Mada, tada je trebalo da idem sluzbeno za Kanadu pa su iz Ambasade iz Beograda, da budem iskrena, malo pogurali. Dobila sam turisticku na 6 godina. Ipak, mislim da je standardna procedura da popunis aplikaciju pa je sam saljes za Bec.
Ambasada u Beogradu radi jos uvek ali se viziranje radi u Becu. Ja sam preko poznanice koje ja tamo radila stupila u kontak sa zenom koja je nekada radila iseljenicke vize u Beogradu kako bih se raspitala oko FSW programa. Reci cu samo da npr. pre 2-3 meseca, kada smo krenuli sa pripremom dokumentacije, oni nisu bili upuceni u to da se FSW prekida i da pocinje EE od januara.

Potrebno je znati da u sklopu iznajmljivanja stanova, grejanje je ukljuceno u cenu , ako su starije zgrade, izgradjene pre 20-30 godina, strujomeri nisu ugradjeni tako da je sve u cenu iznajmljivanja,Za nove zgrade svaki stan ima i svoj strujomer, tako da je i placanje struje na svaka dva meseca.
Ukoliko iznajmljujete Kucu, tada se pored cene za iznajmljivanje, svi troskovi , pa i grejanje i struja na vama.
Nadam se da sam i odgovorio na pitanje.

Pozz
hvala

otvorih link ka novinama i iskoci mi vucic :roll:
lako je vama vi ga vidjate ako ocete, nama ovde iz frizidera iskace :lol:

Нећете се преко Serbiankafea много усрећити. Углавном на том несрећном тотално неапдејтованом сајту виси багра малициозних и несрећних људи која испољава своје фрустрације, част изузецима.

Нећете се преко Serbiankafea много усрећити. Углавном на том несрећном тотално неапдејтованом сајту виси багра малициозних и несрећних људи која испољава своје фрустрације, част изузецима.

I u kukolju se moze pronaci zrno zita, Sone.

Ne reklamiram ga , vec sam dao i da se ponekad i pise o stvarima, koje mogu biti interesantne, nekome.
Ne bih da ,recimo ukazujem da su ovi dobri a oni nisu , no hocu da pomognem sa savetima...Recimo , za one koji nemaju ikoga a neophodan im je stan , a ne poznaju ni lokaciju itd,. Bilo bi dobro i da recimo stupe u kontak sa Real State Agentom i tu se postavlja , pitanje? Iskustvo, mogucnosti i zelje za pomoci sto je najvaznije ,kako i na koji nacin da se uplati renta : takozvana prva i zadnja.

Vec , mogu preneti, moja iskustva i mogao bih da predlozim ,recimo Radovana Oluskog, Brokera, koji ima iskustva u ovakvom radu preko 40 godina.Postoji razlika izmedju agenta i brokera.

Zainteresovana lica mu se mogu javiti na r.oluski@yahoo.ca.. Kompanija Your Choice Realty Corp.

hvala

otvorih link ka novinama i iskoci mi vucic :roll:
lako je vama vi ga vidjate ako ocete, nama ovde iz frizidera iskace :lol:

Hmmm, pa sta cekas, Ti imas i snagu i moc da sa svojom metlom Pocistis, sve one.....pa i Vucica.;)

Salu na stranu, znam da jedva cekate da se izvucete iz bede, ne tako od materijalne,vec od mentalnoga hebanja od strane, Dicnih politicara ,koji u vase ime a za sebe i svoje 50 generacije su obezbedili...SVE.

Dobro doslii nije i nece biti sve od svile i kadife, bit ce i uspona ipadova,no ima se ilica koji vam mogu pomagati. Postoje i non -profit organizacije ,gde nasi ljudi rade i uvek se moze i dobiti i savet i pomoc.

a kako ces da dobijes turisticku ko nezaposlena....nije nemoguce al je teze.....ili si student
i ko ce da te zaposli sa turistickom vizom legalno? kolko znam mozes na crno al to ti ne donosi radnu vizu
ja znam gomilu ljudi koji su otisli sa turistickom u evropu na 3 mes radili na crno i dosli posle ta tri mes kuci...

a kako ces da dobijes turisticku ko nezaposlena....nije nemoguce al je teze.....ili si student
i ko ce da te zaposli sa turistickom vizom legalno? kolko znam mozes na crno al to ti ne donosi radnu vizu
ja znam gomilu ljudi koji su otisli sa turistickom u evropu na 3 mes radili na crno i dosli posle ta tri mes kuci...

Pa kao sestrin gost, a probaću sa statusom studenta.

Nemam pojma, ali čujem da su neki tako radili pa reko da pitam nekog ko je tamo da mi kaže da li je to nekako moguće.
Znam da mi je drugarica pričala da neki tako odlažu povratak i na kraju ostanu. E sad ne znam da li su me lagali ili ne.
Ali zvuči mi logično da je život nepredvidiv i da niko ne može da mi zabrani da radim ako mi iskrsne posao, kao što niko ne može da mi zabrani da se udam ako upoznam nekog i zaljubim se (lupam, ali nikad se ne zna - čudni su putevi Božiji).
Za Evropu mi je jasno da može jer nam i ne treba viza za ta tri meseca (hvala Bogu).

Pa kao sestrin gost, a probaću sa statusom studenta.

Nemam pojma, ali čujem da su neki tako radili pa reko da pitam nekog ko je tamo da mi kaže da li je to nekako moguće.
Znam da mi je drugarica pričala da neki tako odlažu povratak i na kraju ostanu. E sad ne znam da li su me lagali ili ne.
Ali zvuči mi logično da je život nepredvidiv i da niko ne može da mi zabrani da radim ako mi iskrsne posao, kao što niko ne može da mi zabrani da se udam ako upoznam nekog i zaljubim se (lupam, ali nikad se ne zna - čudni su putevi Božiji).
Za Evropu mi je jasno da može jer nam i ne treba viza za ta tri meseca (hvala Bogu).

mozes da se udas ako ces da platis :lol: koliko li traze
znam da su nasi naplacivali pre 15 000e kineskinjama....koliko je tek za tamo

zvanicno ne mozes da radis sa turistickom vizom, tako kaze zvanican sajt
sad verovatno ima nekih fora....al opet ne kapiram kako ce poslodavac da te prijavi sa turistickom vizom....jedinako tamo mozes da trazis radnu pa onda posao
nije ni meni jasno kako bi to bilo izvodljivo....valjda ce neko znati da ti odgovori
jer ni u eu ne uspevaju preko tri mes da ulove nesto legalno a kako tek u kanadi

ps: od letos su nam udarili prc, ima za drzavljanstvo da se naceka svako ko je otiso posle avgusta :roll:

mozes da se udas ako ces da platis :lol: koliko li traze
znam da su nasi naplacivali pre 15 000e kineskinjama....koliko je tek za tamo

zvanicno ne mozes da radis sa turistickom vizom, tako kaze zvanican sajt
sad verovatno ima nekih fora....al opet ne kapiram kako ce poslodavac da te prijavi sa turistickom vizom....jedinako tamo mozes da trazis radnu pa onda posao
nije ni meni jasno kako bi to bilo izvodljivo....valjda ce neko znati da ti odgovori
jer ni u eu ne uspevaju preko tri mes da ulove nesto legalno a kako tek u kanadi

ps: od letos su nam udarili prc, ima za drzavljanstvo da se naceka svako ko je otiso posle avgusta :roll:

Nisam mislila na brak iz interesa, nego pravi...dešava se svašta. Mada ja to ipak ne bih, hvala.
Sigurno postoji neka caka da od tamo, sa pronađenim poslom (slučajno ili ne) tražim radnu i boravišnu vizu.
Volela bih da mi neko kaže koliko to može biti komplikovano i uspešno, na kraju krajeva.

:eek: Ozbiljno?! Ne znam za tu informaciju od letos. E bez veze... :aha:

Nisam mislila na brak iz interesa, nego pravi...dešava se svašta. Mada ja to ipak ne bih, hvala.
Sigurno postoji neka caka da od tamo, sa pronađenim poslom (slučajno ili ne) tražim radnu i boravišnu vizu.
Volela bih da mi neko kaže koliko to može biti komplikovano i uspešno, na kraju krajeva.

Idi na cic sajt, tamo sve lepo pise. idi tamo i iscitaj

www.cic.gc.ca/english/

Od avgusta 2014 stupio je na snagu novi nationality and immigration law koji poostrava pravila

znam da si mislila na pravi brak....ali za tri mes tesko da ce da se desi, zato se salim na kontu placenog :lol:
ja ti zelim da ti plan uspe....al iz ciste radoznalosti me interesuje kako....jer da je tako lako ne bi se mnogi vracali posle tri mes iz eu gde je lakse i uci

znam da si mislila na pravi brak....ali za tri mes tesko da ce da se desi, zato se salim na kontu placenog :lol:
ja ti zelim da ti plan uspe....al iz ciste radoznalosti me interesuje kako....jer da je tako lako ne bi se mnogi vracali posle tri mes iz eu gde je lakse i uci

I mene to kopka, ja bih volela da radim par meseci pa da se vratim.
A sestra mi kaže da je tamo lako naći posao u prodavnici, pekari, ... ono što je teško pronaći su pravi poslovi i u struci.
Ja bih bila zadovoljna sa svakim (poštenim) poslom.

Hvala ti... :heart: I ja tebi! :D

Poslednja izmena:
A sestra mi kaže da je tamo lako naći posao u prodavnici, pekari, ... ono što je teško pronaći su pravi poslovi i u struci.

a ti bi da se vratis....a pa to je drugo
onda ces naci posao na crno sigurno, pekare marketi butici kuhinje i sl....mozes i da bebisitujes ima cak i nasih koji traze nase za cuvanje dece, ako volis decu i mozes to da radis
ja sam skontala da hoces samo da udjes na kontu turisticke vize pa da ostanes

Ako trazis muza :lol:
to nece biti veliki problem, samo ti je moj savet da ne gledas one sto su vec bili ozenjeni jer ti placaju svojim bivsim zenama
Mislim, ako gledas tako da se udomis slaba vajda od toga kad je vec u obavezama
Inace mislim da nije tesko naci muza samo nemoj da se previse ponasas i oblacis ko srpska estradna zvezda, jer ce misliti da naplacujes na sat
Mislim da je glavni adut ako znas da kuvas. Licno mislim da ako bih htela mogla bih da smotam i heteroseksualnu zenu samo na kuvanje, a kamoli muskarca. Ovde ljudi masovno ne znaju da kuvaju i cak i "stay at home mom" moje komsinica cija su deca svakog dana do 5pm van kuce, niti sprema, niti kuva, niti cuva decu, a muza izbegava. I to je normalno. Nisam ja neka super domacica, ali u poredjenju sa njom sam prava Martha Stewart :manikir:

to nece biti veliki problem, samo ti je moj savet da ne gledas one sto su vec bili ozenjeni jer ti placaju svojim bivsim zenama
Inace mislim da nije tesko naci muza samo nemoj da se previse ponasas i oblacis ko srpska estradna zvezda, jer ce misliti da naplacujes na sat
Mislim da je glavni adut ako znas da kuvas. Licno mislim da ako bih htela mogla bih da smotam i heteroseksualnu zenu samo na kuvanje, a kamoli muskarca. Ovde ljudi masovno ne znaju da kuvaju i cak i "stay at home mom" moje komsinica cija su deca svakog dana do 5pm van kuce, niti sprema, niti kuva, niti cuva decu, a muza izbegava. I to je normalno. Nisam ja neka super domacica, ali u poredjenju sa njom sam prava Martha Stewart :manikir:
Него јел завејо снег и покрио брег?
По британским прогностичарима биће ово супер, мега, гига хладна зима и пола Канађана неће дочекати пролеће, а у субполарним пустошима као Алберта и сл фијукнуће и 90% домородаца&колониста.

Него јел завејо снег и покрио брег?
По британским прогностичарима биће ово супер, мега, гига хладна зима и пола Канађана неће дочекати пролеће, а у субполарним пустошима као Алберта и сл фијукнуће и 90% домородаца&колониста.

Jeste :) bilo je ovih proslih nedelju dana hladno oko-10!!! Sada je normalnija temperatura. Brjitanski prognosticari bolje da gledaju sebe i svoje probleme. Ziiiima je hladna, ali ne duva vetrina... To znatno olaksava stvar, takodje uredno na m ciste puteve, mi smo u brdima i ulica u kojoj zivimo je bas strma. Juce smo isli u setnju u sumu pored kuce, neki kojot hteo da nas napadne, valjda je gladan i ocajan.

a ti bi da se vratis....a pa to je drugo
onda ces naci posao na crno sigurno, pekare marketi butici kuhinje i sl....mozes i da bebisitujes ima cak i nasih koji traze nase za cuvanje dece, ako volis decu i mozes to da radis
ja sam skontala da hoces samo da udjes na kontu turisticke vize pa da ostanes

Ne, ne.. ne bih ja da ostajem tamo. :ljutko:
Meni je ovde dobro, samo mi je problem što ne radim. Ali biće valjda i posla za sve... :aha:

Ne bih volela da se udam za stranca, to nikako ne bih htela! :ljutko:
Nisam lovac ni na papire ni na novac. :aha: Ne zanimaju me ni oženjeni, ni razvedeni, ni udovci.
Samo hoću da vidim sestru, malo obiđem Kanadu i neki sezonski posao preko leta (dobro bi mi došao zbog džeparca). :D

A to da su na zapadu žene nikakve domaćice i ne posvećene porodici - to verujem. :aha:
Pretpostavljam da onda ni njihovi muževi i nisu neke muškarčine. ;)

Ne bih volela da se udam za stranca, to nikako ne bih htela! :ljutko:
Nisam lovac ni na papire ni na novac. :aha: Ne zanimaju me ni oženjeni, ni razvedeni, ni udovci.
Samo hoću da vidim sestru, malo obiđem Kanadu i neki sezonski posao preko leta (dobro bi mi došao zbog džeparca). :D

A to da su na zapadu žene nikakve domaćice i ne posvećene porodici - to verujem. :aha:
Pretpostavljam da onda ni njihovi muževi i nisu neke muškarčine. ;)

Postoje propisi koje bi ti morala da ispunis, procesna radnja i tvoje sestre, pozivno pismo i normalno provera iste, koliko novca se ima, ukupni prihodi domacinstva, zaduzivanje i vreme , gleda se i imovno stanje tipa, dal se rentira, broj clanova porodice, deca, starosna dob istih. To sve rade , dok ti sa druge strane moras priloziti da si zaposlena, ili studiras, koliko novca se ima.
Pokusavaju na sve legalne nacine da sprece, dolazak ljudi ,koji bi i da ostanu ovde ili da potraze Status Izbeglica.

Za udaju, uvijek je moguce i to ostvariti , no poostrili su i vrse dobre provere, tipa iznenadnih poseta vasem domacinstvu i veoma su sada dobro pripljeni sa pitanjima o vasem licnom i zajednickom zivotu.

Sto se tice aposljavanja, ako je tu vasa sestra, tada bi ona mogla vama dam i pomogne u gradu gde se nalazi i posao.

Ako se odlucujete da aplicirate za dolazak kao student, tada biste trebali vec da aplicirate u obrazovnoj instituciji i imati dokaz za placanje godine. I tu se mora pogledati preko zvanicnih Weba, koje Skole tj Koledji ili Univerziteti imaju dozvole za upis. Vecu prolaznost za dobijanje dozvola je ka onim udaljenijim i zabacenijim Obrazovnim institucijama, stim da i tu postoje brojne prepreke i za dobijanje povremenih poslova.....

I jos bi bilo najbolje da sve sto radite , da radite sa vasom sestrom a pretpostavljam da je duze ovde i sa regukisanim statusom. Lica koji imaju manje od 26 hiljada ukupne zarade, veoma tesko dobijaju njihovi i roditelji i drugi dozvole za posete.

Postoje propisi koje bi ti morala da ispunis, procesna radnja i tvoje sestre, pozivno pismo i normalno provera iste, koliko novca se ima, ukupni prihodi domacinstva, zaduzivanje i vreme , gleda se i imovno stanje tipa, dal se rentira, broj clanova porodice, deca, starosna dob istih. To sve rade , dok ti sa druge strane moras priloziti da si zaposlena, ili studiras, koliko novca se ima.
Pokusavaju na sve legalne nacine da sprece, dolazak ljudi ,koji bi i da ostanu ovde ili da potraze Status Izbeglica.

Za udaju, uvijek je moguce i to ostvariti , no poostrili su i vrse dobre provere, tipa iznenadnih poseta vasem domacinstvu i veoma su sada dobro pripljeni sa pitanjima o vasem licnom i zajednickom zivotu.

Sto se tice aposljavanja, ako je tu vasa sestra, tada bi ona mogla vama dam i pomogne u gradu gde se nalazi i posao.

Ako se odlucujete da aplicirate za dolazak kao student, tada biste trebali vec da aplicirate u obrazovnoj instituciji i imati dokaz za placanje godine. I tu se mora pogledati preko zvanicnih Weba, koje Skole tj Koledji ili Univerziteti imaju dozvole za upis. Vecu prolaznost za dobijanje dozvola je ka onim udaljenijim i zabacenijim Obrazovnim institucijama, stim da i tu postoje brojne prepreke i za dobijanje povremenih poslova.....

I jos bi bilo najbolje da sve sto radite , da radite sa vasom sestrom a pretpostavljam da je duze ovde i sa regukisanim statusom. Lica koji imaju manje od 26 hiljada ukupne zarade, veoma tesko dobijaju njihovi i roditelji i drugi dozvole za posete.

Sve ja to znam, ali me zanima koliko je lako i jednostavno sa turističkom vizom (student) pronaći neki sezonski posao?
Je li to komplikovano i moguće?

Hvala na odgovoru marsijaner! :cao:

Back