Život u Kanadi - pitanja i odgovori

FSW program traje daleko duze, tj ceka se min godinu dana, a koliko vidim na nekim slucajevima i dve i vise godina
Za ovaj program moras obezbediti novac po glavi emigranta (iznos uopste nije naivan)
I najvaznije, velika vecina ljudi emigrira u Kanadu, a da pre toga nije nikad bila ovde. Onda za neke od njih sledi veliko razocarenje....nije bas kao sto smo ocekivali...ne priznaju moju diplomu...niko nece da me zaposli jer nemam Kanadsko iskustvo...itd

Sa druge strane radna dozvola moze da se sredi za 2-3 meseca, lepo dodjes vidis da li mozes da zivis ovde ili ne.
Prakticno ne gubis vreme, odmah pocinjes da zivis svoj novi zivot.
Svidja ti se..zoves porodicu da dodje...ne svidja ti se ..odradis ugovor ili ne ....i pravac kuci. Bio si , probao si , video kako je!
Mana radne vize je sto od pocetka nemas resen trajan status, nego dok radis moras da radis i na PR (onaj deo sto FSW ceka kod kuce)
To ljudima narocito sa decom daje dozu nesigurnosti tipa sta ako izgubim posao...kako cu dalje

Svakom preporucujem ako vec ne moze da dobije radnu dozvolu, da bar turisticki dodje ovde i uveri se da li moze da zivi ovde.
Ovo nije Balkan, sve je totalno drugacije....

i vrlo vazno je napomenuti: Niko vas ne ceka ovde..samo use i u svoje kljuse :)

NOC je mnogima problem;) ali moda i ne mora biti ako se covek dobro informise i organiuje.

Ne obavlja se lekarski za WP,osim mozda za poslove u zdravstvu (ima na zvanicnom saitu)
Za ovu varijntu ne treba lekarski uopste.Ne treba ni IELTS do momenta dok ne apliciras za PR, i to mislim 4(nisam bas sigurna).Treba potvrda o nekaznjavanju i dokaz o iskustvu tj. preporuka poslodavca i Srbije.

Ovo sam saznala ovo na forumu.Nemam iskustva u ovome.

za WP ne treba ni lekarski ni IELTS

Lekarski pregled se obavlja u toku procedure za dobijanje PR
Takodje IELTS mora biti polozen pri podnosenju aplikacije (za program CEC)

U nekim pokrajinama za PNP nije potreban test engleskog

Da li mi neko moze pomoci sta ovo znaci,predpostavljam da je to platni listic iz firme ali cisto da bi bio siguran" Please provide pay slips for the past 2 months with your current employer".To pitanje sam dobio od visa officera.

Verujem da je to platni listic, meni su to trazili pre za neke turisticke vize pa se secam. A za koju vizu ti apliciras pa ti traze to?

Ja zivim u Edmontonu i radim kao frizer a muz mi radi kao vozac kamiona i mozemo da priustimo nama sve syo nismo mogli u Srbiji.Tamo sam radila za 20 000 mesecno a on nije nigde radio,ovde iznajmljujemo stan kupili smo auto u kesu,auto koji je star 10 god.I mozemo da ustedimo mesecno naj manje 2000-2500$.U Srbiji nisam mogla ni 10€ da ustedim.Ovde nije bas tako lepo leto je kao u Srbiji jesen-prolece.Brzo smo dobili radne dozvole open work permit,jedino je bio problem sto je on morao prvi da dodje a ja sam dosla posle 6 meseci na osnovu njega sam dobila tu dozvolu

Hvala brandy06, odavno nisam procitala nesto malo konkretnije o preseljenju i zivotu u Kanadu. Posto je moj muz u nekoj proceduri oko dolazka a ja bi za njim za 6 meseci kao ti, interesuje me da li si se pokajala, da li je imigracija u Kanadu vredna truda i da li je to sve tako savrseno kao sto se pise mislim na malo lagodniji zivot nego ovde, uz trud i rad naravno. U stvari me najvise interesuje da li se tamo moze ziveti bez stresa, posto je to ovde uveliko zastupljeno iz znas vec kojih rayloga. O Edmontonu sam procitala sve naj naj pa kakvi su tvoji utisci, pisi nam jos malo Hvala unapred.

Pozdrav postovani forumasi,

Zeleo bih da vam postavim neka pitanja, pa ako neko moze da mi pomogne bio bih vam zahvalan.

Vec neko vreme razmisljam o odlasku u Kanadu i zapocinjanja zivota tamo. Zanima me kakve su mi sanse da ostvarim tako nesto i na koji nacin bi bilo najbolje da pokusam. U Kanadu bih otisao sa verenicom, i ona i ja imamo oko 30 godina. Imam zavrsen fakultet, ali s'obzirom da nije tehnicki fakultet nisam siguran da mi je to neka prednost. U Kanadi imam dalje rodjake koji zive u Torontu vec 20-ak godina i koje bih takodje pitao za pomoc. Interesuje me kakve su mi sanse da uspem u svojoj nameri da odem u Kanadu i koliko i na koji nacin rodjaci koji zive tamo mogu da mi pruze pomoc ?

Hvala unapred.

Pozdrav postovani forumasi,

Zeleo bih da vam postavim neka pitanja, pa ako neko moze da mi pomogne bio bih vam zahvalan.

Vec neko vreme razmisljam o odlasku u Kanadu i zapocinjanja zivota tamo. Zanima me kakve su mi sanse da ostvarim tako nesto i na koji nacin bi bilo najbolje da pokusam. U Kanadu bih otisao sa verenicom, i ona i ja imamo oko 30 godina. Imam zavrsen fakultet, ali s'obzirom da nije tehnicki fakultet nisam siguran da mi je to neka prednost. U Kanadi imam dalje rodjake koji zive u Torontu vec 20-ak godina i koje bih takodje pitao za pomoc. Interesuje me kakve su mi sanse da uspem u svojoj nameri da odem u Kanadu i koliko i na koji nacin rodjaci koji zive tamo mogu da mi pruze pomoc ?

Hvala unapred.

Pogledajte na zvanicnom sajtu da li ste na listi deficitarnih zanimanja, ove godine je lista dosta dobra i nije bitno sto nemate tehnicki fakultet. Bliski rodjaci vam mogu dodati poene, ako su dalji onda ne znam. Dobro prostudirajte sta se sve boduje, vidite otprilike gde ste pa odlucite koji je program najbolji za vas. Pozdrav

Pogledajte na zvanicnom sajtu da li ste na listi deficitarnih zanimanja, ove godine je lista dosta dobra i nije bitno sto nemate tehnicki fakultet. Bliski rodjaci vam mogu dodati poene, ako su dalji onda ne znam. Dobro prostudirajte sta se sve boduje, vidite otprilike gde ste pa odlucite koji je program najbolji za vas. Pozdrav

Hvala puno na brzom odgovoru i korisnom savetu.

Potrudicu se da narednih dana prikupim sto vise korisnih informacija.

Srdacan pozdrav

Pozdrav svima,

novi sam član foruma i pročitao sam skoro sve poruke vezano za odlazak u Kanadu.
Shvatio sam da je najbolje aplicirati iz Srbije za radnu dozvolu i na taj način otići i raditi u Kanadi, kako nisam siguran da ću na taj način uspeti da dobijem radnu dozvolu, moje pitanje je da li je realno otići na turističku vizu i u ''kratkom'' roku koliko traje turistička viza naći poslovdavca i aplicirati za LMO.Da li je uopšte moguće aplicirati iz Kanade za LMO?
Molim vas za savet jer sam nov u svemu ovome.

nisam prociatao sve postove mozda je vec negde navedeno:

Mala pomoc za one koje treba da prevedu dokumenta za Kanadu, SAD i GB

Za dobijanje različitih viza, turističkih, radnih, studentskih ili u svrhu spajanja porodice dokumenta se moraju prevesti sa srpskog na engleski jezik. Prema spisku dokumentacije dobijenom od ambasade, mi vršimo prevode svih vaših dokumenata na engleski jezik u 2 primerka i u najbržem mogućem roku.

Za studiranje u inostranstvu, osim svedočanstava o završenoj gimnaziji/srednjoj školi i diplome, budući studenti prevode i preporuke profesora. Studenti koji upisuju postdiplomske studije prevode spisak položenih predmeta i diplomu ili dodatak diplomi, kao i preporuke profesora. U nekim slučajevima prevodi se i plan i program studija.

Za decu koja nastavljaju školovanje u inostranstvu osim svedočanstava o završenom školovanju na engleski se prevodi i potvrda o primljenim vakcinama.

Za turističke vize prevodimo potvrde o zaposlenju za stalno zaposlene, potvrde o redovnom studiranju za studente i rešenja o penziji za penzionere. S obzirom da je za dobijanje turističke vize najvažnije dokazati čvrste veze sa državom porekla, prevodimo i ugovore o kupoprodaji stana kao i izvode iz zemljišnih knjiga koje dokazuju vlasništvo nad nepokretnostima.

Ako ste zaključili brak sa stranim državljaninom, osim prevoda izvoda iz matične knjige venčanih i rođenih, potrebno je nekada prevesti i izjave svedoka koje potvrđuju autentičnost vašeg braka, kao i uverenje o državljanstvu i potvrdu da niste osuđivani.

Za iseljenje u neku od navedenih država potrebno je prevesti ceo set dokumenata koji možete da pronađete na sajtu ambasade i koji najčešće podrazumeva prevod izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih, potvrdu da niste osuđivani/kažnjavani, dokaze o stečenom obrazovanju i završenim školama/fakultetima, uverenje o državljanstvu, nekada i pasoš i ličnu kartu.

Cena prevoda dokumenata na engleski jezik se formira po dokumentu. Cena i popust zavise od broja dokumenata, roka za izradu prevoda kao i vrste dokumenata.

Poslednja izmena od moderatora:

Back