Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Da, svakako. Losi izbori😢
Nije sve izgubljeno. Ima puno načina da se dodje u Kanadu, od federalnog do provincijskih programa.
Skuvas kafu (ne pivo 😂) i lagano sve prodjes šta ko trazi. Puno zanimanja su i dalje u igri.
Ja to ne pratim više, ali jedan od razloga zašto sam na ovom forumu je to sto sam početne odgovore na svoja pitanja našao bas ovde!
🤙

Ne traba nikom agencija da bi saznao uslove za odlazak u Kanadu. Kanadski zvanicni sajtovi su jednostavni i detaljni za citanje i razumevanje.
Ako neko nije u stanju da ih isprati na engleskom, predlažem da se prvo pozabavi učenjem jezika pre nego nastavi proces, jer je život u tudjini znacajno lakši (i uspešniji) sa znanjem jezika zemlje domaćina.
Ksnadjani su kao po PS, šta piše - to traže, nema skrivenih tumacenja.

Bez agencija za bilo šta samo ambasada i sajtovi.
Agencija tu nikakve pomoći posebno ne može da pruži da ubrza proces preko veze što se kaže. Jel sam dobro shvatio?

Ova agencija se hvali da je najbolja i da su mnogi studenti otišli preko njih tamo i ostali. Zato sam stavio link. Skoro su imali konferenciju o tome studije u Kanadi, Australiji, NZ i SAD gde sam bio. Prisustvovao je ambasador Australije i neka naša žena za Kanadu.

Agencija tu nikakve pomoći posebno ne može da pruži da ubrza proces preko veze što se kaže. Jel sam dobro shvatio?

Ova agencija se hvali da je najbolja i da su mnogi studenti otišli preko njih tamo i ostali. Zato sam stavio link. Skoro su imali konferenciju o tome studije u Kanadi, Australiji, NZ i SAD gde sam bio. Prisustvovao je ambasador Australije i neka naša žena za Kanadu.
Slažem se, nije loše potražiti pomoć agencije... Ovi mi se čine ok što ste vi neveli. Ja sam dobila preporuku za MPG stars imigration https://instagram.com/mpg.stars.immigration?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

Kao neko ko je aplicirao za radnu vizu iz Srbije, pa u Kanadi promenio jos dve radne dozvole, pa PR (koristio agenciju u Kanadi) i na kraju drzavljanstvo, rekao bi da mogu dobro da ocenim da li svako od nas moze sam da podnese dokumenta ili mu treba pomoc agencije.

Prvo i osnovno - sta god pisete u svojim formularima mora da bide istina. Svi formulari su prilicno razumljivi, pa ako negde zapne ima puno foruma (a i Google) gde su ljudi u istoj fazi imigracije gde i vi, i tu se nalaze dragoceni i besplatni saveti. Cak ima listi sa datumima kad je ko predao (na primer za drzavljanstvo) i cim neko iz vase grupe dobije poziv, to znaci da je i vas datum blizu.

Agencija sama po sebi ne obezbedjuje nikakvu vezu, nikakav ustupak ili ubrzava proces. Ono sto obezbedjuje je ispravno popunjavanje formulara sa podacima koje ste im vi dostavili. Vrlo moguce da oni poznaju neke sluzbenike (sto sam se u Kanadi uverio) ali to NECE pomoci da dobijete nesto na sta nemate pravo. Mozda ce ubrzati neki proces, a mozda nece. Uglavnom u Kanadi ti imigracioni savetnici su bivsi zaposleni u drzavnim ustanovama, pa im to dodje kao logicni biznis ako krenu u privatni biznis.
U vreme kada sam ja aplicirao za PR, imigracioni savetnik je trazio $5,500 za troskove. Priznacete dosta novca za par formulara.
Pa zasto onda to ljudi rade? Ja mislim da je tu ustvari bitan taj emotivni momenat, gde nesto puno elis da uspesno zavrsis, da slucajno gresku ne napravis, i onda kao da ti se radi o glavi...bolje ja da dam nekom da mi to popuni...nego da se posle kajem..
U realnosti, mozda ponekad i ima smisla. Na primer imas unosan posao u Kanadi, zelis da ostanes u Kanadi, kazes sebi..bolje ja lepo da radim, ide mi super, lepo cu platim nekoga da ne razmisljam. Sto i mogu da prihvatim kao nesto sto ima smisla.
Da li taj imigracioni savetnik moze nesto da uradi sto ti sam ne mozes? Kratko i jasno - NE MOZE. Ali moze da isprati da si sve popunio, i za tebe da prati proces i dopune dokumenata. Inace, dopune dokumenata su normalna stvar, tako da i ako nesto pogresite, oni vas kontaktiraju i daju vam priliku da to ispravite. Sve je digitalizovano, otvorite svojj account, i sve se lepo popunjava. Jako su detaljni, i sve informacije trazene, mora da se dostave. Secam se za drzavljanstvo, morao sam da popunim travel history za nesto 5-10 godina unazad, sa tacnim datumima kad sam izlazio i vraceo se u Kanadu. Stoga, sve belezite, sta god vezano za odlazak, mozda ce vam zatrebati.

E sad, agencije u Srbiji ili regionu?
Jedini logicni odgovor u smislu kada da se potrazi pomoc agencije je kada agencija nudi posao za nekog svog klijenta iz Kanade. Iskreno, zadnjih godina to je dosta retko, a i kada ima to su neki bezveze i slabo placeni poslovi.
Ako vam treba agencija da bi vam rekli koji su nacini da se emigrira, to je cisto bacanje para. Na ovoj temi ima vise podataka nego sto ce bilo koja agencija da vam odgovori. Kanadski sajtovi su vrlo jednostavni za pronalazak, od federalnog Express Entry, gomile provincijski sajtova gde moze da se vidi koja zanimanja su trazena i za specificna zanimanja cak i neke firme oglasavaju potrebu.

Sve u svemu, voleo bi da mi odgovori neko ko bi da emigrira za Kanadu, i razmislja da angazuje agenciju...sta ustvari ocekuje da ce saznati na tim konsultacijama?

Kakva je kanada 11 godina posle?
Kanada posle kovida je postala veoma skupa za zivot, od nekretnina do kupovine prehrambenih proizvoda. Pre 11 godina kanadski dolar je bio u rangu sa USD, a sad je na nivou od 0.75. Kad posecujemo Srbiju, sve nam je mnogo skuplje, nije ti bas svejedno. Em srpske cene velike (osim hrane) em kanadski dolar truba.
Posla ima (kao i uvek), ali dobro placenog posla treba naci. Sa dobrim poslom ide i kvalitetan zivot. Pa sve nekako ukrug :)
Sve u svemu, i danas da se pitam, opet bi otisao iako i ovde bas nije cvetanje cveca.

Kanadjanin AB, hvala na iscrpnim odgovorima. Inace da se predstavim ukratko : ja sam el.inzenjer, muz mi je arhitekta i imamo cerku od nepunih 10 godina, koja zavrsava cetvrti razred. Dakle, na srecu cemo izbeci skupi vrtic, ali nam predstoji upis u skolu. Kad sam kod toga, da li mozda znas nesto oko testova koje deca newcomersa polazu pre upisa, negde sam procitala da je kao IELTS za decu ?
Sto se stana tice, imamo prijatelje koji ce nam dati garanciju, samo me je zanimalo da li cemo moci da nadjemo stan pre zaposlenja. Valjda cemo nekako to uklopiti.
Troskovi su manje-vise ono sto sam ocekivala, ali mi nije jasno zasto ne preporucujes sklapanje ugovora za mobilni na pocetku, zar nije tako povoljnije telefoniranje ? Molim te da mi ovo razjasnis, mi smo mislili da uzmemo pakete, da ne traze mozda neki depozit u prvih godinu dana.
Pozdrav :) znam da je ovo staro ali u sličnoj smo situaciji, selimo se nas troje uskoro i devojčica ima 10.Pa me zanima kako ste se vi snašli sa školom i kako se vaše dete integrisalo? 🫶

Margherita i toceno nemacko pivo 😉

Ne pijem nes, tako da ne znam cenu. Ali Illy kafa u zrnu (kanister od jedno 250gr) je $14

margarita za 40 dolara. Ne bi platio :)
Vrv mislis na pizzu u restoranu (ja sam mislio vise na neku onako usput - lokalna cena / franciza... take-away)

sudeci po kafi (i mom nebivstvovanju na terenu) i ako uzmemo da je illy tu negde sa cenom, cena je skocila otprilike duplo za 15 godina. Znaci sve ostalo je vrv takodje duplirano tokom istog perioda.

benzin?

kurioziteta radi, kad sam ja pristigao tamo (cca 2001) - 200g nes kafe je bilo $3.75 .... (u samoposluzi)

Poslednja izmena:
Pozdrav :) znam da je ovo staro ali u sličnoj smo situaciji, selimo se nas troje uskoro i devojčica ima 10.Pa me zanima kako ste se vi snašli sa školom i kako se vaše dete integrisalo? 🫶

ako nije suvise indiskretno - gde idete (koju lokaciju?)

nasa deca obicno vise znaju, barem je to ranije bilo tako. Integrisu se lakse nego odrasli, sto je zapravo ideja. Kanadjani vole da uvoze porodice da bi deca ostala tamo (a roditelji kako god).

Ne znam šta rade kanadjani, ali znam da su pivo i pizza danas (sa tip) $39.59 😳
Prijatno!
Napravi je sam.
Nećeš dobiti recept, nećeš dobiti stolicu, nećeš dobiti ruke, nećeš dobiti uslugu.

Koliko je da napraviš sličnu sam za istu količinu gladnih?

A pivo. Hm. Opet, da ti neko otvori kad ne možeš sam?
E i da niko te ne tera...:)
Tržište određuje cenu....

Ljudi govore kako je Kopaonik skup.
Ja bih podigao još cene, ipak je brdo pod snegom, ali znaju da će platiti zalogaj sa ponuđenim računom..

Btw bio sam na obe obale Kanade...
Svidelo mi se naravno...

Poslednja izmena:

Back