Zivot u dvoje i nacionalno pitanje

Значи, Хрват из Србије је Србијанац?

@Хелен, како сад ово?

Ти кажеш да ниси Србијанка, а ето, по Хрватима изгледа јеси. Јер ако је Хрват из Србије Србијанац , онда си и ти.

Или можда Хрвати имају право да те зову Србијанком, али ми Срби из Србије не можемо да те зовемо Србијанком, јер како кажеш то ниси?

Ма јели то могуће? (аконто две различите одреднице у језику)

Наравно да је језик жива ствар, то овде нико не спори и зато је бесмислено позивати се на неке језичке одреднице од пре два века. То је застарело и превазиђено, а односи се на период кад су Срби живели распарчани под туђинским властима.

Од кад си постала лингвиста?! Како причаш о себи, предајеш онај измишљени (и бесмислени) предмет - грађанско васпитање.:roll:
Какве то везе има с лингвистиком и са животом?

:roll:
Откад сам постала линвиста????

Званично од 1993. откада сам дипломирала на Катедри за југословенске књижевности и српскохрватски језик. :confused:

А које су твоје компетенције за разговор о језику?

@Хелен, како сад ово?

Ти кажеш да ниси Србијанка, а ето, по Хрватима изгледа јеси. Јер ако је Хрват из Србије Србијанац , онда си и ти.

Или можда Хрвати имају право да те зову Србијанком, али ми Срби из Србије не можемо да те зовемо Србијанком, јер како кажеш то ниси?

Ако ћемо гледати државну границу Србије - јесам Србијанка. :)
Али ако ћемо тај термин користити у смислу традиционалне територијалне поделе - нисам Србијанка него Банаћанка. :)

Иначе, мени не смета да будем и Банаћанка, и Војвођанка, и Србијанка, и Југословенка (некад била), и Балканка, и Европљанка и Земљанка... ;)

O.k.

Онда си за мене, у будуће, Србијанка. :)

Јесам, по припадности држави, али ако ме видиш у народној ношњи - никада не би рекла да сам Србијанка, него Банаћанка. ;) :)

Назив Србијанац није имао кад у говору да се прими на становнике Баната, Бачке и Срема, из простог разлога што су, практично, из Аустроугарске одмах прешли у СХС, касније Југославију...а она је била подељена на бановине а не републике, ако се сећате историје...;)

После Другог светског рата, опет је постојала ужа територијална одредница Војводина и шира Југославија, тако да је неки Војвођанин могао бити означен као Србијанац само ако би се нашао у некој другој републици, ако би се нашао у ужој Србији назвали би га Пречанином, ако би се нашао ван Југославије био би Југословен....Значи, није било посебног разлога ни прилике да неко Банаћанина, рецимо, зове Србијанцем....:roll:

@Хелен, како сад ово?

Hrvat U Srbiji, ne Hrvat iz Srbije, ako pričamo o državljanstvu. A po porijeklu je svako 'ko je porijeklom iz Srbije Srbijanac. Moje mišljenje.
Ja sam Srpkinja, ali imam hrvatsko državljanstvo pa sam po državljanstvu Hrvatica. Ne po nacionalnosti.

Јесам, по припадности држави, али ако ме видиш у народној ношњи - никада не би рекла да сам Србијанка, него Банаћанка. ;) :)

Назив Србијанац није имао кад у говору да се прими на становнике Баната, Бачке и Срема, из простог разлога што су, практично, из Аустроугарске одмах прешли у СХС, касније Југославију...а она је била подељена на бановине а не републике, ако се сећате историје...;)

После Другог светског рата, опет је постојала ужа територијална одредница Војводина и шира Југославија, тако да је неки Војвођанин могао бити означен као Србијанац само ако би се нашао у некој другој републици, ако би се нашао у ужој Србији назвали би га Пречанином, ако би се нашао ван Југославије био би Југословен....Значи, није било посебног разлога ни прилике да неко Банаћанина, рецимо, зове Србијанцем....:roll:
Видиш Хелен, ја ту врсту поделе видим као један велики проблем.

Пре свега, јер је подела на Србијанце, Косоваре и Војвођане условила одређене прилике које имамо данас на снази.

Тај устав из 1974. године је утемељио ту поделу. На бази тог устава, Србија је једина , као република СФРЈ била подељена на покраине, као што видиш, покриаине по којима се данас кроји распарчавање Србије. (плус је тај устав давао право републикама на самоопредељење, плус је централна Србија за сваку одлуку морала да пита покраинску власт, али зато покраинска власт није морала да пита централну Србију)

Е сад, тај израз ''Косовар'' је допринео да народ других држава не конта да на Косову не живе Косовари, и да то није земља неких Косовара, већ СРБА.
И на бази тога, медији формирају свест у свом народу- како ето, тамо неки луди ''Србијанци'' не дају државу Косоварима.:confused:

Иста прича је и са речју ''Војвођанин'', где као што видимо, данас на делу неке који тупе о независности...па ће на крају, за 15-20 година опет ићи на фору ''војвођанске'' нације којој луди ''Србијанци'' не дају да живи нормално.:confused: (до тад ће вас, нараво медији умесити и смесити и убедиће вас неуке да вас Србијанци искоришћавају и да вам не треба живот с тим Србијанским олошем...)

Ратови се Хелен воде на разне начине, не само пушкама.;)

Можда је реч ''Србијанац'' од старта имала потпуно бенигно занчење, али од Тита и партије то више није тако.

На жалост, сигурна сам да ћемо сви доживети тај немили расплет догађаја и на крају ћеш се сетити Софије са Крсте. :lol:

п.с. још док сам била дерле у основној, мој наставник из физике је једном рекао: '' Србија ће бити сведена на београдски пашалук'' ....дуго времена ми није било јасно о чему је Степан Крсмановић причао...а онда сам мало порасла и почела да пратим збивања у држави и сконтала шта је човек хтео да кже...све је Хелен повезано, ништа није случајно. Све сам сигурнија да ће ми реч Србијанац ускоро парати уши.

Poslednja izmena:
:eek::eek::eek:Софија, ја не могу да се начудим!!!!!
Ти, која се позиваш на Српство, и у уме ''љубави према српском народу'' се буниш против територијалне одреднице Србијанац, сматрајући је увредљивом (?!) - све време користиш у српском језику непостојећи израз - ''КОСОВАР''?????!!!!! :eek:

И то не сматраш ни чудним ни увредљивим???? :eek:

Становници Косова зову се КОСОВЦИ!!

Ја нећу из свог језика да избацујем вековну реч ''Србијанац'' само због тамо неког ебеног Устава из 74., а ти прихваташ нову албанску кованицу ''Косовар'' и не сматраш да тиме вређаш Косовце?! :roll:

Хелен, ја одлично знам да реч ''Косовар'' постоји јако дуго и да се користи јако дуго.

Окружена сам људима који су избегли са Космета, а и онима који су дошли у ове крајеве још после Другог св. рата, тачније, кад им је Тито забранио да се врате својим кућама на Космету.

Још као клинка сам сазнала за ту реч, а то је било прилично давно.;)

Према томе, молим без ишчуђавања.

И наравно да реч ''Косовар'' сматрам увредљивом, то си чак могла закључити веома лако из контекста свега што пишем.

Хелен, ја одлично знам да реч ''Косовар'' постоји јако дуго и да се користи јако дуго.

Окружена сам људима који су избегли са Космета, а и онима који су дошли у ове крајеве још после Другог св. рата, тачније, кад им је Тито забранио да се врате својим кућама на Космету.

Још као клинка сам сазнала за ту реч, а то је било прилично давно.;)

Према томе, молим без ишчуђавања.

И наравно да реч ''Косовар'' сматрам увредљивом, то си чак могла закључити веома лако из контекста свега што пишем.

Реч ''Косовар'' НЕ ПОСТОЈИ у српском језику! Једино ако говориш неким другим језиком...;)

..off..
(..ovde se pricha o podeli srba na "razne"..

..medjutim, srbi iz bosne su insistirali da oni nisu "boshnjaci" nego srbi,
pa boshnjaci postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod iz bosne..
..srbi sa kosova su insistirali da oni nisu "kosovari" nego srbi,
pa kosovari postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod sa kosova..
..tako i bosna i kosovo nisu vishe srpske zemlje..zvanichno..nema srba..samo drugi..
..nije to podela bez smisla, nego suludo tvdoglavashenje.. )

Реч ''Косовар'' НЕ ПОСТОЈИ у српском језику! Једино ако говориш неким другим језиком...;)
Гле Хелен шта је Новемер написала.:zplez:

Дакле, реч постоји, користи се.:lol:

..off..
(..ovde se pricha o podeli srba na "razne"..

..medjutim, srbi iz bosne su insistirali da oni nisu "boshnjaci" nego srbi,
pa boshnjaci postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod iz bosne..
..srbi sa kosova su insistirali da oni nisu "kosovari" nego srbi,
pa kosovari postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod sa kosova..
..tako i bosna i kosovo nisu vishe srpske zemlje..zvanichno..nema srba..samo drugi..
..nije to podela bez smisla, nego suludo tvdoglavashenje.. )
Ти и ја причамо о истим стварима.

Kolko buke ni oko cega....auuuuu
Ти си крива.:lol:
Навукла си нас наивне.:mrgreen:

Back