Neistrazena
Elita
- Poruka
- 17.359
А шта је по држављанству Хрват у Србији?
Srbijanac
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
А шта је по држављанству Хрват у Србији?
Ма јели то могуће? (аконто две различите одреднице у језику)
Наравно да је језик жива ствар, то овде нико не спори и зато је бесмислено позивати се на неке језичке одреднице од пре два века. То је застарело и превазиђено, а односи се на период кад су Срби живели распарчани под туђинским властима.
Од кад си постала лингвиста?! Како причаш о себи, предајеш онај измишљени (и бесмислени) предмет - грађанско васпитање.
Какве то везе има с лингвистиком и са животом?
Значи, Хрват из Србије је Србијанац?
@Хелен, како сад ово?
Ти кажеш да ниси Србијанка, а ето, по Хрватима изгледа јеси. Јер ако је Хрват из Србије Србијанац , онда си и ти.
Или можда Хрвати имају право да те зову Србијанком, али ми Срби из Србије не можемо да те зовемо Србијанком, јер како кажеш то ниси?

O.k.
Онда си за мене, у будуће, Србијанка.![]()

Значи, Хрват из Србије је Србијанац?
@Хелен, како сад ово?
Ти кажеш да ниси Србијанка, а ето, по Хрватима изгледа јеси. Јер ако је Хрват из Србије Србијанац , онда си и ти.
Или можда Хрвати имају право да те зову Србијанком, али ми Срби из Србије не можемо да те зовемо Србијанком, јер како кажеш то ниси?
Kako ko...
Ja znam da moji preci nisu bili muslimani,katolici ili budisti...
Nisu bili ni Poljaci,Norvežani ili Rusi...![]()
Видиш Хелен, ја ту врсту поделе видим као један велики проблем.Јесам, по припадности држави, али ако ме видиш у народној ношњи - никада не би рекла да сам Србијанка, него Банаћанка.![]()
Назив Србијанац није имао кад у говору да се прими на становнике Баната, Бачке и Срема, из простог разлога што су, практично, из Аустроугарске одмах прешли у СХС, касније Југославију...а она је била подељена на бановине а не републике, ако се сећате историје...
После Другог светског рата, опет је постојала ужа територијална одредница Војводина и шира Југославија, тако да је неки Војвођанин могао бити означен као Србијанац само ако би се нашао у некој другој републици, ако би се нашао у ужој Србији назвали би га Пречанином, ако би се нашао ван Југославије био би Југословен....Значи, није било посебног разлога ни прилике да неко Банаћанина, рецимо, зове Србијанцем....![]()

Софија, ја не могу да се начудим!!!!!

Хелен, ја одлично знам да реч ''Косовар'' постоји јако дуго и да се користи јако дуго.
Окружена сам људима који су избегли са Космета, а и онима који су дошли у ове крајеве још после Другог св. рата, тачније, кад им је Тито забранио да се врате својим кућама на Космету.
Још као клинка сам сазнала за ту реч, а то је било прилично давно.
Према томе, молим без ишчуђавања.
И наравно да реч ''Косовар'' сматрам увредљивом, то си чак могла закључити веома лако из контекста свега што пишем.
Укратко - више немамо појма!ukratko, o cemu se tu radi?
Али, нема везе, дискусија је баш жива! 

...мада ми је забавно....
Ео, нећем више.......мада ми је забавно....

Ео, нећем више.......мада ми је забавно....

Ja to onako... nemojte zbog mene da se snebivate.
Nego mi deluje kao rasprava bez kraja, tvrdoglave ste obe i nema šanse da se nađete na sredini.![]()

Гле Хелен шта је Новемер написала.Реч ''Косовар'' НЕ ПОСТОЈИ у српском језику! Једино ако говориш неким другим језиком...![]()

Ти и ја причамо о истим стварима...off..
(..ovde se pricha o podeli srba na "razne"..
..medjutim, srbi iz bosne su insistirali da oni nisu "boshnjaci" nego srbi,
pa boshnjaci postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod iz bosne..
..srbi sa kosova su insistirali da oni nisu "kosovari" nego srbi,
pa kosovari postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod sa kosova..
..tako i bosna i kosovo nisu vishe srpske zemlje..zvanichno..nema srba..samo drugi..
..nije to podela bez smisla, nego suludo tvdoglavashenje.. )
Ти си крива.Kolko buke ni oko cega....auuuuu

A Srbi u toj priči ispadoše agresori. No, to je već za politiku...off..
..medjutim, srbi iz bosne su insistirali da oni nisu "boshnjaci" nego srbi,
pa boshnjaci postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod iz bosne..