KONACAN ODGOVOR NAUCNE FANTASTIKE NA PITANJE IMA LI ZIVOTA POSLE SMRTI.
:-) :-) :-)
R. Durman
PUT U SREDIŠTE GALAKSIJE
Pokojnik se osećao blesavo. Zapravo, u tom trenutku još nije bio pokojnik, nego umirući i čula su mu bila izoštrena. Svi zvučni planovi slivali su se u jedan i on je podjednako dobro čuo i razumeo sveštenika koji mu je čitao molitvu iznad glave, i porodicu koja je jecala i uzdisala u uglu sobe, i uličnu vrevu napolje. Kombinacija je bila apsurdna i smešna. Hteo je da se nasmeje, ali put impulsa od mozga do krajeva usana više nije bio prohodan.
—Gospodine oče pope, — pitala je njegova žena — da li da upalim svecu?
—Bog s tobom — odgovorio je sveštenik posle poslednjeg »amin«, — kako da upališ sveću kad je pokojnik još uvek živ?
—Neće dugo — prokomentarisao je lekar.
—Deset, petnaest minuta u najboljem slučaju.
Sveštenik dozvoli sebi smrtni greh mržnje, a u pogledu koji je uputio lekaru bilo je i više od toga.
—Nepoznati su putevi gospodnji. . .
—Može biti, — prihvatio je lekar rukavicu
—ali ja mu više od dvadeset minuta ne dajem.
Da je organizam mladi i neistrošen, ne bi rekao ništa, ali ovako. . . Najviše dvadeset i pet minuta.
— Zašto tako malo? — pitala je žena. — U poslednjih šest meseci je smanjivao pušenje. Dve kutije na tri dana.
—Nisu u pitanju pluća — odrečno je odmahnuo glavom lekar pripaljujući cigaretu. -Sve drugo jeste, ali pluća nikako. Cista prirodna smrt, nikotin i prateće smole nemaju s tim nikakve veze.
— Bože, — uzdahnu žena — kako li se on, sirotan, sada oseća?
Pokojnik (sada je već bilo jasno da se ne može nazad) htede da je umiri izjavom kako stvar uopšte nije tako strašna kao što se misli, ali lekar preteče čak i njegovu nameru da progovori;
— Ne znam. Nikad nisam umirao.
— A gospodin doktor, — smejuljio se sveštenik, sav srećan Što može da vrati loptu, — a gospodin doktor misli ipak da može da komentariše puteve gospodnje s autoritetom?
— Zbilja ne znam šta time mislite da kažete— odbrusi lekar. —- Ovde imamo tipičan slučaj prirodne smrti, toliko tipičan da bi moj profesor patologije na njemu srušio bar dvadeset studenata.
— Ni Svevišnji ne bi kod njega prošao, čak ni na prijemnom ispitu?
— Ne znam Šta ste se navrzli na mene — zamlatara lekar rukama, — nisam ja izmislio fiziologiju. A fiziologija je ovde svoje rekla, a očekivati od nje da tumači psihološke fenomene, u najmanju je ruku zlonamerno. Kao da očekujete od političke ekonomije da vam kaže kako će se kotirati tekući slikarski pravac za tri stotine godina?
—Crkva za sobom ima više nego pišljivih tri stotine godina!
Tu žena (u ovom trenutku, sve više i više udovica) nije mogla da izdrži:
— Dosta! Covek umire a vi vodite politiku!
— Molim vas — uvredeno se pobuni lekar— sveštenik je prvi krenuo sa provokacijama.Ja moram da branim nauku od srednjovekovnog mračnjaštva koje pokušava da se eksponira u ovom trenutku.
— Ćutite! On umire, razumete li? Nije mu pomogla ni ta vaša medicina, ni to što je bio član crkvene opštine! Ako imate imalo ljudskosti u sebi, pustite ga da umre bez vaših gluposti!
— Jeste, sada je medicina kriva što je on celog veka arčio jetru? Molim vas, nemojmo biti neozbiljni, bar ne u ovakvom trenutku. . .
— Prah je bio, prah će postati. .. . — nadoveza se sveštenik miroljubivo.
— Covek ne može ni da umre od vas!
Pokojnik pomisli kako mu je žena osica, ista ona koju je upoznao pre tridesetak godina. Čisto mu dođe da se pokaje zbog svih ljubakanja sa strane, optužbi koje je na njen račun izrekao pored kafanskog stola.
— A, neće valjati — čuo je (osetio?) glas (valjda glas) svog oca. — Dečko moj, nikako ne će valjati! Svi mi po muškoj liniji smo se u času umiranja bavili uzvišenijim stvarima.
Pokojnik je bio zapanjen; lik (?) njegovog oca stajao je tu pored, ukoso, protivno zakonima gravitacije.
— Jeste, dečko dragi, ja sam, — nastavio je otac — mogu ti kazati da sam razočaran. Da li znaš kako je umirao deda Igor? Bilo mu teško, rak.,ga je pojeo celog, bolelo do zla boga, a on smogao snage da izgovori poslednje reći. 1 to kakve poslednje redi, komšija se posle jeo živ još dvadeset godina iza toga. A ti? Poslednji minuti, a ti razmišljaš o rođenoj ženi. I još da razmišljaš, nego si sentimentalan.
— Druga vremena, drugi običaji, — prokomentarisala je druga (sen?).
— Tečo, i ti si ovde! — progovorio (?) je pokojnik.
— Kaži »fala bogu« što smo se iskupili —nastavljao je otac neumoljivo. — Šta misliš, kako je onima što umiru bez kučeta i mačeta? Nemaju nikog da ih odvede sa ovog sveta, negolutaju ko mačići u magli.
— Tačno je, znači, da pred smrt imaš priviđenja svojih najbližih. . .
— Slušaj, ako te ja sada zveknem po glavi, odmah ima da ti bude jasno ko je ovde priviđenje, a ko normalan!
— Nemoj tako, — pomirljivo se ubacio teča— dete je celog života bilo pod uticajem prirodnih nauka izdignutih nad postojanjem, ne može sad odjednom da razmišlja na drugi način. . .
— Mora! Svi mi po muškoj liniji smo u trenutku bili sposobni da promenimo mišljenje i okrenemo ćurak naopako, samo on izigrava Hamleta.
— Ne izigrava, nego pokušava da se snađe. . .
— To mu dođe na isto! Slušaj, sinak, da li si u trenutku odgledao film svog života? Činilo ti se da si u tunelu koji je beskrajno dugačak? Na kraju tunela bleštava svetlost? I zvona?
Pokojnik je klimnuo (glavom), čudeći se kako njegovom ocu polazi za rukom da jednostavnim recima izrazi iskustva za koja je on mislio da su ako ne baš neopisiva, ona bar takva da zahtevaju dobar deo večnosti za priču.
— U tom slučaju, sinak, ti si definitivno umro. Nema više rezona da se zevzečimo na Zemlji. Hajde, polećemo?
— Kuda?
— Bože mi prosti, ovo moje dete kao da je još uvek živo.
— Nisi ni ti bio bolji, — opomenu ga teča —i ti si pokušavao da meriš stvari aršinom života. Sećaš li se kako si me pitao pošto špricer u večnosti?
Pokojnik tek tada opazi da ni on više nije tamo gde je bio (u krevetu) već da lebdi oko plafona. Telo (njegovo rođeno) koje je ležalo na krevetu sklopljenih očiju, bilo mu je smešno. Osetio je kako mu je žao žene koja je ridala grleći njegove noge, lekar, sveštenik, rođaci — e, prema njima je bio ravnodušan. Hteo je da kaže ženi nekoliko utešnih reci, samo nije znao kako da uspostavi kontakt između svog novog stanja i sveta koji je ostavio. Otac i teča izgubili su oblik (nepostojan, lelujav, ali bar u konturama sličan negdašnjim telima), pretvorili se u strele čiste energije i (direktno kroz plafon) poleteli uvis. Morao je odmah za njima, ako nije želeo da ostane tu, gde mu se atmosfera već činila malo sumornom za njegov ukus. Nije imao vremena da se čudi, a i sve to učinilo mu se nekako normalno. Razvili su ogromnu brzinu, prolazak kroz atmosferu gotovo da nije ni osetio, našli su se u otvorenom svemiru i krenuli prema suncu. Hteo je nešto da pita, ali u obliku beskonačne tanke strele komunikacija izgleda nije bila moguća.
Bez obzira na brzinu, neko vreme je ipak prošlo, samo što on nije imao predstavu o njemu. Onda su, vrlo blizu sunca, skrenuli oštro ulevo, spustili se na užarenu loptu.
— Tako, — rekao je njegov otac, uzimajući konture svog bivšeg tela i sedajući na ključalu površinu srebrnog jezera. — Stigli smo kući.
— A šta nam je kuća? — pitao sam.
— Merkur, sinak. Oni koji su ga izabrali za dom uglavnom žive na tamnoj strani. Nagutali su za života sf literature u kojoj piše da ljudi mogu opstati samo na tamnoj strani.
— Nije nego snobizam. — umešao se teča— Pokušavaju da budu ljudi. A u obliku u kome smo sada, možemo da živimo usred sunčanog jezgra, pa da nam ne bude ništa.
— Meni se čini, — Pričao je otac — da je svetla strana Merkura najbolje mesto na svetu kad nisi opterećen telom. Imaš sve: boje, zvuk,pokret, miris. . .
— Ne verujem — reče pokojnik tužno. —Nije moguće da sam živeo ceo život na Zemlji samo da bi na kraju ispunio neki krater na Merkuru.
— Šta fali Merkuru? — svadljivo upita otac.
— Ili je ovo neka međufaza. . .
— Ne verujem — primeti teča. — Mada se ovde među dušama o tome svašta priča. Nekome je lepo i ovo, nezadovoljnici kao ti putuju dalje. Samo, meni nije jasno zašto bi neko išao u drugi zvezdani sistem, kada ni u ovome ne možeš da se nauživaš dugo vremena. Imaš neograničene mogućnosti. Uzmi, recimo, miris. U telesnom obliku, vezan materijom, ti imaš osnovna četiri mirisa : ružu, vanilu, limun i piridin. I njihove kombinacije. Sastav telesnog ne može da ti pruži više od toga.
Pokojnik povede pažnju o mirisima iprožme ga val zadovoljstva.
— Vidiš? — reče teča. — A to je samo na ovom mestu. Nesputan telesnim, imaš neograničene mogućnosti kretanja. Doduše da omirišeš Merkur, potrebna je večnost. A gde su ostala čula? I ona koja nismo ni pretpostavljali kao moguća?
— I šta je to, nagrada ili kazna?
— Kako to misliš?
— To nama ne valja po muškoj liniji, — odmahnu lelujavom glavom otac, — samo bi damislimo. . .