ender71
Ističe se
- Poruka
- 2.469
Oximoron:Mogu da ti sredim za petoduplo manje,javi se ako otjesh![]()
Ma mogu i ja da sredim i za dzabe, ali nije stvar u tome.
Zasto uopste treba da bilo sta da sredjujem oko tako necega?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Oximoron:Mogu da ti sredim za petoduplo manje,javi se ako otjesh![]()
Кулиража:Za veliki prasak me nisi razumeo. Sa njim su nastali prostor i vreme KAKVIM IH DANAS POZNAJEMO. Verovatno je to bilo iz jedne tacke beskonacno velike mase i gustine...
g-rock:aj mi samo objasni kako vreme i prostor mogu da nestanu, tj. da nastanu??????
za nas swemirski sistem je ok, ali PROSTOR![]()
g-rock:znaci pre naseg swemira nije postojao prostor....to zelis da mi kazes?
kakav je bio o tome nisam nista rekao!
i da dodam da je swaka rasprawa na ovu temu neracionalna, posto mi ne poznajemo swemir dovoljno dobro da bi bilo sta zakljucili........za deset godina ces da pricas nesto saswim deseto:wink:
Кулиража:O tome sto je zavrsio taj fakultet, govorim da nije ucio na nacin na koji se shvata vera od pre 1000 godina. U tome je razlika. Oni su pored strucnih predmeta imali i one fundametalne koji su osnov prirode.
Filozofija je nesto sasvim drugo. Potice od Grckih reci Filos=ljubav i Sophia=mudrost. Znaci ljubav prema mudrosti ili kako vec. I filozofi starog veka sebe su nazivali mudracima, a ne filosofima.
A rec filozofija je odomacena u nasem jeziku i stalno se raqspravljaju sta je kod nas ispravnije.

Кулиража:Dalje, ne kazem da neces uspeti zato sto si vernik, vec sa takvim stavom ljudi bi bili jos u srednjem veku. Ne znam koliko poznajes, opstu istoriju sveta, istoriju religija, ali bi trebao da se zanimas time, ako vec verujes, cisto da znas o cemu pricas kad pricas, a i mnoge stvari ce ti biti jasnije.
U mracnom srednjem veku su mnogi oametni ljudi izgubili zivot zbog toga sto su uceci fundamentalne nauke pokusali da objasne neke logicne stvari (zamisli XXI vek, a glavno prevozno sredstvo konj - to bi nas dovela Hriscanska crkva da nije bilo humanizma i renesanse. Ne znam sta bi Kina i Japan uradili, ali istorija se ne bavi time sta bi bilo kad bi bilo).
A mracni se ne zove zato sto nije bilo fenjera po ulicama i ne odnosi se na Srbiju, vec na celokupnu hriscansku zajednicu.
)) Једноставно,није било прилике да се народ,у целини.духовно,културно развија у тим бурним временима.Не кажем дасредњи век није био буран,ал је најсветлија тачка наше историје.Кулиража:Za veliki prasak me nisi razumeo. Sa njim su nastali prostor i vreme KAKVIM IH DANAS POZNAJEMO. Verovatno je to bilo iz jedne tacke beskonacno velike mase i gustine...
A apsurdno je govoriti sta je bilo pre toga, jer kako govoriti o prosotru i vremeno, kada se ne zna, cak ni u nagovestajima u kakvim su oni oblicima bilo pre velikog praska i kakvi su zakoni tada vladali.
Ono u sta mnogi naucnici veruju, tzv. Tvorca, veruju da postoje paralelni univerzumi, veruju da je taj isti Tvorac izazvao veliki prasak od kojeg se razvija sve ovo sto se razvija.
Иначе,Њутн,Ајнштајн,Дарвин,нису веровали у Творца,већ у Бога,ако је тачно оно што сам ја чуо 
Кулиража:Forum Religija je nekada postojao, i tamo je bilo svega, svakakvih zatucanih budala, vernika svih vera, sektasa i ostalih. A zatvoren je naravno zbog budala koje su prozivale sve osim onoga u sta veruju. Mnoge stvari koje sam tamo pisao sam ovde izostavio, jer ovde nije prica o religiji, vec o zivotu posle smrti, pa ti zato neke moje stvari deluju nelogicno.
Увек постоји бан
за оне који не поштују правила 
Кулиража:Ono sto ti savetujem je (ako imas vremena i volje naravno) da malo proucis istoriju svega toga, da se manes biblije, ona je kao sto rekloh filozofska knjiga.
Kad proucis ono sto je razumljivo, onda uzmi Bibliju, Kuran i ostale verske sv. knjige pa vidi sta kazu. Jer mnoge stvari ces razumeti tek kad procitas tumacenja experata nego kad samo citas da bi procitao, i posle prekucavao kojekuda.
Имам воље и урадићу то 
ender71:Najpre mislim da bismo kada raspravljamo o religiji bilo da li smo za ili protiv trebalo da razdvojamo crkvu kao organizaciju, religiju kao doktrinu i veru kao duhovno pojavu.
No ne mogu, a da ne dam jos par komentara o crkvi kao organizaciji.
Sa moje tacke gledista nasi gradski popovi nisu nista vise od obicnih sluzbenika crkve, mislim da je retko koji od njih pravi vernik kao nas drug Miki.
Dok je pak drugacije sa manastirima, tamo su ljudi koji su stvarno posvetili svoj zivot veri i crkvi.
Posto sam i po obrazovanju i po zanimanju u poslovnim vodama ne mogu da se otmem utisku koliko je ponasanje danasnjih crkava i pravoslavne i katolicke slicno ponasanju velikih korporacija kao sto su Coca-Cola, Sony, IBM.....
Bukvalno se mogu povuci paralele za sve.
Tu je i monopolizacija i borba za trziste, sasecanje konkurencije, formalizovane procedure, hijerarhijska organizacija, marketing, kadrovska politika....
Katolicka crkva ima cak i svoje jezuite i njihove skole koji igraju ulogu sektora za istrazivanje i razvoj.
No korporacije ne kriju da rade to sto rade zbog profita, a zasto su crkve takve ?
Дакле свако греши
Нпр,поп који долази да свети водицу код мене,човеку је непријатно да узме новац.И никад,али никад није тражио неку одређену цену.Једном није било пара у кући,и дали смо му 50 динара.А није рекао.А.Значи нису сви лоши 
dan555:E pa, kolege, već neko vreme se premišljam da li da se potrudim da iz svoje kolekcije časopisa iskopam jedan broj IQ-a i skeniram obiman članak o sasvim novoj hipotezi "informacione fizike" (nisam siguran da se dobro sećam nazva teorije), koja objašnjava šta je bilo pre i šta će biti posle.
Ako ima interesovanja odvojiću par dana da to postavim ovde, ali stvarno ne bih da se trudim ako to niko neće pročitati.(stvarno ja obiman i prilično ozbiljan člsnak).Dakle, da li ste zainteresovani?

Miki 13991:И попови су људиДакле свако греши
Нпр,поп који долази да свети водицу код мене,човеку је непријатно да узме новац.И никад,али никад није тражио неку одређену цену.Једном није било пара у кући,и дали смо му 50 динара.А није рекао.А.Значи нису сви лоши
![]()
ender71:Iskreno receno, nesto su mi se stuzile ove religijsko-filozorsko-misticne rasprave.
Svi iznesemo svoje stavove, a onda se macujemo oko toga, a da pri tom niko nikoga ni u sta ne ubedi.
Samo trosimo vreme koje bi smo mogli korisno da posvetimo SF-u :-)
Zato cu sad da otvorim jednu pravu SF temu.
Ниси пуно отворио тема 
ender71:Miki, ja ih znam odlicno, moja porodica nikad slavu nije prekinula od 1945.
Ima medju njima zaista sjajnih i korektnih ljudi, kao i u svakom drugom zanimanju.
Ali ima i kao i svugde i pravih skotova.
A sustina je sto u tom zanimanju ne bi smelo da bude takvih skotova.
Sal:@ Miki, maj men...
Sta te interesuje detaljnije, ono sto su nasli ostatke Arke na Araratu ? Pa to je opste poznata stvar...
Jesi na to mislio ?

dan555:"Српски средњи век је био најсветлија тачка српске историје.У сваком погледу.Имали смо огромну државу,углед,добили смо самосталну цркву,изградили манастире...Једном речју,најсветлији период српске историје.После тога су дошли Турци,па кад смо се њих ослободили,дођоше Ауструијанци,па онда било мало мира,па Швабе,па Тито,па Слоба,па сад ДОС,Виндовс )) Једноставно,није било прилике да се народ,у целини.духовно,културно развија у тим бурним временима.Не кажем дасредњи век није био буран,ал је најсветлија тачка наше историје."
Miki, pročitaj kako je u to naše "zlatno doba" živeo običan narod i kako su ih naši vajni plemići tretirali kao stoku.
Imam negde članak o tome, ako ga pronađem, mogu da ga stavim ovde.