Život pisan srcem

Više mi nisu potrebne reči, treba mi vreme;
Vreme je da sunce kaže koliko je sati;
Vreme je da cvet progovori, a usta zaneme;
Ko loše živi zar može jasno zapevati!

Verovao sam u san i u nepogodu,
u dve noći bio zaljubljen noću,
dok jug i sever u istome plodu
sazrevaju i cvokoću.

Sanjajući ja sam sve praznike prespavao!
I grom je pripitomljen pevao u staklu....
file.php

Branko Miljkovic

,,Voleti drugog čoveka znači razumeti ga, a svakako oprostiti mu. Nije, doduše, lako voleti čoveka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju,
ne samo da ga prihvatimo, već da ga i zavolimo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane upravo onakav kakav može da bude."

Vladeta Jerotić

Žena u koju smo zaljubljeni, kao i sama ljubav, nije nešto što postoji van nas, nego je nešto što postoji u nama, i što je deo nas samih. Mi nekog ljubimo ne zato što tu ljubav zaslužuje potpunije i isključivije nego iko drugi, nego što smo mi na tu ličnost prosuli jedno svoje sunce koje ga je ozarilo i izdvojilo od sveg drugog naokolo na zemlji.

Jovan Dučić

Ispovest žene koja se nije udala za ljubav svog života

Verujem u velike ljubavi, a govorim i ponašam se kao da ne verujem u ljubav uopšte! Nemam neozbiljna romantična očekivanja.
Ne tražim da mi spusti zvezdu s neba. Ja sam jedna od onih retkih koja voli tradiciju, ali koja smatra da monogamija nije nužno stanje.

Međutim, verujem u velike ljubavi jer sam je imala. Imala sam tu ogromnu ljubav. Tu ljubav koja te prožima.
Onu ljubav kad ne možeš da veruješ da te snašla takva i tolika vrsta ljubavi.

O takvoj ljubavi se pišu romani, za nju se komponuje muzika. To je ona ljubav koja vas uči onome što nikad niste ni mislili da postoji,
i daje vam beskonačno mnogo i više nego vam je potrebno.

To je "ljubav tvog života".

I verujte da to ide ovako:
Ako budete imali sreće, upoznaćete ljubav svog života. Morate biti s njim, učiti od njega, predati mu dušu i telo i dozvoliti da te toliko promeni
da te ni rođena majka neće prepoznati. To iskustvo je jedinstveno. I dešava se retko.

Ali evo šta u toj bajci nikad nećete pročitati: ponekad sretnemo ljubav svog života, i desi se nešto pa ne uspemo da je zadržimo.
Ispadne tako pa se ne udamo za njega, gledamo ga pored druge žene, ili još gore: od nas ga otrgne smrt. Odaću vam tajnu: ljubav ne pobeđuje sve!
U stvarnom svetu ona ne rešava nerešive probleme, ne pobeđuje bolesti, ne premošćuje verske razmirice...

Ne možemo se držati ljubavi svog života, jer ljubav nije sve što postoji i što je bitno. Ponekad vi želite malu seosku kuću i troje dece,
a on užurban gradski život i karijeru. Vi biste da istražite svet, a njemu je najlepše u kući.

Ponekad je najveći, najvelikodušniji potez u životu da pustite ljubav svog života da ode od vas. Međutim, ako se vaša bajka ne završi rečima:
"i živeli su srećno do kraja života", to ne znači da ta ljubav nije vredela.

Neko vas može voleti više u godinu dana, nego neko u pedeset godina. Neki vas mogu naučiti više u toku jednog dana nego što bi drugi mogli tokom životnog veka. I zašto sada da omalovažavamo te naše velike ljubavi? I zašto sada da očajnički tražimo druge "velike ljubavi", nekog ko će ih zameniti,
ko će biti bolji od njih?

Možda bismo samo trebali biti zahvalni što smo ih uopšte upoznali. Što smo doživeli ljubav. Neko ceo život provede, a da nikad nije imao ni jednu ljubav
link

• Voli
Reactions: Tea
Okamenjeni trenutak

Treba pronaći smisao u besmislu. Treba u sebi pobediti ovo što se grči, što grize iznutra, što se zaglavljuje u grlu, što curi niz obraze. Treba biti dovoljno jak
i samog sebe pobediti. Ne dam očaju da me proguta, da me zgazi, a znam da nisam dorasla ovom trenutku. Borim se nadom i zabludama. Borim se uspomenama. Borim se, a očaj po meni rovari. I šta mi vredi što sam jača za ceo život kada mi on ubija trenutke, ubija me prazninom i uzaludnošću.

• Voli
Okamenjeni trenutak

Nova Godina se prikrala na vrhovima prstiju. Život ide dalje. Nekom mojom stranputicom. Dobro je što je tako, jer ja mojim stranputicama uvek stižem tamo gde želim. Nije važno što ni ti, kao ni svi ostali, to ne možeš da razumeš, ne umeš mene da razumeš, ja uvek znam šta hoću, a još bolje šta neću.

... Stare uspomene blede pred naletom novih. I sve što prođe, zauvek prođe.

• Voli
Okamenjeni trenutak

Dođe trenutak kada se nađeš na ivici. Tada raširiš krila i prepustiš se vetru. Ako je vetar povoljan - poletiš, a ako nije - padaš. U oba slučaja imaš dovoljno vremena da sagledaš život: sve promašaje, zablude, uspehe, nadanja, htenja. I shvatiš da je sasvim svejedno da li letiš ili padaš, jer ne možeš promeniti ni prošlost, ni sadašnjost, ni budućnost. Niti se možeš vratiti na ivicu.

Ako moj trnoviti životni put vodi do tvog zagrljaja, nije mi žao - vredi. Reći ću ti tada da su mi Anđeli šapnuli da ćeš doći i da imaš nasmejane oči baš kakve sam sanjala sve ove godine. I da su Božji znaci obeležili moje putokaze da ovog puta ne zalutam i ne skrenem na pogrešnu stranu. I da je snaga cele vasione ispunila moju dušu da izdržim sav bol koji moram da preživim da bih osetila sreću. I da ću u tvom zagrljaju osetiti mir i spokoj koje nikada nisam imala.

Toliko sam sanjao o tebi,
da gubis svoju realnost.
I da li jos uvek cas da dostignem to
zivo telo i da poljubim na tim usnama
radjanje glasa, sto mi je tako drag?

da se moje ruke, naviknute da grle tvoju senu
spoje na mojim grudima, ne bi li mozda osetile
obrise tvoga tela,
I da sam pred stvarnom pojavom onoga, sto me
tako muci i upravlja sa mnom vec danima
i godinama, postao bez sumnje sena.

O osecanja neodlucnosti!
Toliko sam sanjao o tebi, da je bez sumnje
proslo vec vreme moga budjenja.
I ja sada spavam stojeci s telom izlozenim
svim pojavama ljubavi i zivota,
i da bih tebi, o jedina, koja i danas za
mene jos uvek nesto znacis,
mogao teze dodirnuti celo i usne,
nego bilo koje usne i bilo koje celo.

toliko hodao, govorio i spavao sa tvojom senom,
da mi sad nista vise ne preosta, a mozda i zato,
da postanem prikaza medju prikazama
i sena sto puta vise nego sena, koja se seta
i setace radosno
po suncanom satu tvoga zivota.

public

N.A

Balaševic je u jednoj od svojih knjiga napisao:

Pravog muškarca, s kojim ćete trajati, nećete prepoznati po izgledu, po diplomi, po inteligenciji.
Onog pravog prepoznaćete po načinu kako vas drži za ruku, kako vas ljubi, kako vas grli .
Ni prečvrsto da ostanete bez daha, a ni prelabavo da nestanete bez traga.
Pravi vas drži taman onako kao treba, da znate čiji ste. :heart:

Čovek koji je osvojio Norvešku zbog žene

Žene su bile povod mnogih ratova. U ovom slučaju, radnja se dešava u 9. veku. Harald je želeo da oženi Gidu, ali kad je poslao svoju prosidbu,
ona nije bila impresionirana njegovim tadašnjim malim kraljevstvom i rekla mu je da će se udati samo za kralja cele zemlje.

Harald je ubrzo osvojio je sva ostala kraljevstva, stvorivši zemlju koju danas znamo kao Norveška. Kada je ujedinio zemlju, oženio je Gidu.

U pesmu me stavi

Želim u pesmu da te stavim,
tebe pesniče nekog drugog sveta.
Tvoj put je obojen nekim drugim bojama
i stanuješ sa čuvarima treće dimenzije.
Dodirnuli smo se nevidljivo
i osećali nečujno u halabuci mase.

Ponela sam te u kosi dok ovako
besciljno lutam,tražeći da te vidim
u izlogu prašnjavog stakla.
I ti mene stavi u pesmu,nazovi je
imenom mojim da imaš nešto što te
za mene veže.

Pesmu mi napiši,pesniče drugog sveta,
da ne ostanem obična reč u stihu
i tebi nepoznat san dok bez mene lutaš
negde kroz dan.

Violeta Penić

Pazi na misli, one postaju tvoje reči.
Pazi na reči, one postaju tvoje akcije.
Pazi na akcije, one postaju tvoje navike.
Pazi na navike, one postaju tvoj karakter.
Pazi na karakter, on postaje tvoja sudbina.

Autor nepoznat

Budite strpljivi prema svemu što je nerešeno u vašem srcu i pokušajte da se prema tome postavite kao prema zaključanim sobama ili knjigama napisanim nepoznatim jezicima. Ne tražite odgovore sa kojim kasnije ne bi mogli da živite. A poenta je proživeti sve. Pitanja žive sada. Možda ćete ih naći postepeno, neprimetivši ih, a odgovor proživeti kasnije.

Rajner Marija Rilke

Umijeće malih koraka

"Ne molim Te, Gospodine, za čuda i viđenja, nego za snagu u svakodnevnom životu. Nauči me umijeću malih koraka.
Učini me sigurnim u razdiobi vremena. Obdari me osjetljivošću da odredim što je veoma važno, a što manje važno.

Molim Te za razum da odredim suzdržanost i mjeru, da kroz život ne klizim, već da razumno određujem dnevni raspored, da zapazim svjetlost i vrhunce, da s vremenom na vrijeme nađem vremena za ljepotu, umjetnost i kulturu.

Dozvoli mi da spoznam da snovi o prošlosti i budućnosti ne vode daleko. Pomozi mi da dobro djelujem neposredno, da sadašnji trenutak prepoznam kao najvažniji.

Sačuvaj me naivnog stava da u životu mora sve dobro proticati. Obdari me trijeznom spoznajom da su teškoće, neuspjesi i udarci stalni pratitelji života - uz koje rastemo i zrijemo.

Podsjeti me da srce često zamućuje razum. U pravom mi trenutku pošalji prijatelje koji će mi strpljivo reći istinu.

Uvijek ću Tebi i ljudima pustiti da mi govore. Istinu ne možemo reći sami sebi, ona nam biva kazivana. Ti znaš koliko nam treba prijateljstvo. Daj mi da budem dorastao tom najljepšem, najzahtjevnijem i najosjetljivijem daru.

Daj mi dovoljno mašte da u pravom trenutku, na pravu adresu uputim paketić dobrote uz popratno pismo ili bez njega.

Stvori od mene čovjeka koji će brazdati duboko poput broda, kako bi dotakao i one koji su "ispod".

Oslobodi me straha da propuštam život. Ne daj mi ono što želim, već ono što mi treba.

Nauči me umijeću malih koraka."

Antoine de Saint-Exupéry

Darko Rundek -Ti i ja

Sami šetamo
pustim ulicama grada
duboka je noć
i kiša tiho pada
gledam ti u uho
i gledam ti nos
stvarno već dugo
nismo bili tako blizu

Ti i ja

Goli lebdimo
nad mokrim krovovima grada
ugodna je noć
i tela su nam mlada
mekane slike nas vuku u san
jutarnje buke
mi ostavljamo javi

Ti i ja

"Upoznaj samoga sebe", rekao je stari filozof.
"Poboljšaj sebe", kaže novi.
Naš veliki cilj u vremenu nije gubljenje vremena na naše strasti i poklone oko nebitnih stvari
koje moramo ostaviti iza sebe, nego da kultivišemo u nama sve ono što nosimo napred .

Edvard Bulver-Liton

Budite strpljivi prema svemu što je nerešeno u vašem srcu i pokušajte da se prema tome postavite kao prema zaključanim sobama ili knjigama napisanim nepoznatim jezicima. Ne tražite odgovore sa kojim kasnije ne bi mogli da živite. A poenta je proživeti sve. Pitanja žive sada. Možda ćete ih naći postepeno, neprimetivši ih, a odgovor proživeti kasnije.

Rajner Marija Rilke

“Kad kažem da te volim više, ne mislim da te volim više nego što ti voliš mene. Mislim, volim te više od loših dana koji su pred nama, volim te više od bilo koje svađe koju ćemo ikada imati. Volim te više od udaljenosti koja će nas ikada dijeliti, volim te više od bilo koje prepreke koja bi se mogla ispriječiti između nas. Volim te najviše.”

Nepoznato

ĆORCI​

Posle dvanaest sati sna, umora koji me je sustigao nakon igranja šaha, noćnog druženja i puštanja ploča sa ortakom, odlučio sam da ti napišem ovo pismo. Povod – snovi koje sam noćas usnio. U njima sam mlađi i ponovo je tu moja srednjoškolska simpatija. U snu je čak i ukrala tvoje prvo pismo upućeno meni, ono sa kovertom crvene boje koje još uvek čuvam. Podsvest je čudo, što bi jedan od mojih prijatelja umeo da kaže u ovakvim trenucima.

Ne znam da li si dobila kovertu sa čokoladom, paklom tvojih omiljenih cigareta i književnim časopisom u kome su objavili jednu od mojih novijih kratkih priča. Verovatno jesi. Moja prećutna poruka da sam još uvek živ i borim se u ovom (ne)vremenu.

Sećaš li se devojčurka sa jedne od književnih večeri? Pa, odrasla je i sada sa momkom stanuje u mom komšiluku. Ispričala mi je da je umalo postala žrtva pljačke. Od tada nosi skriveni nož. Pokazala mi ga je dok smo pili čaj posle relativno mirne protestne šetnje. I ja sam njoj pokazao suzavac. Nabaviću joj jedan ako uopšte ostanem u zemlji.

Elem, moje crne slutnje su se ostvarile. Pronašao sam dva pištolja u očevom podrumu. Ni on ni deda mi za života nisu govorili o njima. Stara „Bereta“ 6,35 mm i nekakav turski pištolj kalibra 9mm. Smešna je i jeziva ova „Bereta“ delimično izguljene farbe, u staroj kožnoj futroli braon boje.

Odlučio sam da ih napunim ćorcima, dan nakon što mi je neki kreten obio poštansko sanduče i ukrao račun za internet i primerak fanzina. Zamisli, fanzina o panku i roku! Isprobao sam pištolje u novogodišnjoj noći – otvorio prozor i ispalio dva kraća rafala. Sutradan sam ih očistio i podmazao.

Moja srednjoškolska simpatija koja me je muvala i na kraju htela da prevari dečka sa mnom, iz osvete, naravno, me je tog leta pozvala na bazen. Hah, nije znala da slabo plivam i brzo pregorim. Otišao sam i igrao poker u majici i bermudama dok je ona plivala pokazujući svima svoj ten i vižljasto telo. Sada ima bebu sa nekim trećim. Bebu od skoro godinu dana. Ah da, sreo sam je i kada sam išao na jedan od prvih sastanaka sa tobom. Tu je nekakva veza koju neuroni fragmentuju.

Nadam se da su norveškog pisca čije si mi odlomke dala da pročitam preveli i objavili u celini. I da si zdrava i srećna, srećnija no što se u ovoj postapokalipsi biti može.

Svako dobro.

corci-blacksheep.rs_.jpg

Marko Antić

Ne ti sad nisi

Ne, ti sad nisi više ona – koja
Osvajaše me nekad; nit‘ ljepota
Privlači mene! To je – bol života
I izgubljena zalud mladost moja.

I kad, ponekad, očaram se tobom,
Gledajuć željno u oči ti sjajne,
Ja tada vodim razgovore tajne,
Ali ne s tobom već sa samim sobom.