( Jedan moj post u vezi Grčke i njihove muzike, sam preuzeo sa druge mreže,.. podugačak je 
)
sa Krfa je zapis i sa Lefkade,..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plaža zlatnog peska u Agiosu, je duga oko kilometra,
pa smo, zbog lepih jutarnjih šetnji peskovitim plićacima,
preferirali udaljeno proširenje pojasa plaže, koje do podne ima hladq.
Tu je i obala malo zanimljivija.
Mi smo ranoranioci, ponekad ponesemo kaficu na plažu.
Dok plandujemo na pesku, misli nam putuju ka udaljenim brežuljcima ( ostrva Paxos i Antipaxos) koja se naziru u izmaglici morske pučine. Ići ćemo na izlet tamo,..
Uveče, šetnja do grada - posle večere, koja se služi do 9, a aktivnost u hotelu prestaje već iza deset naveče,.. Hotel je udaljen od centra gradića, više od kilometra, taman za fini večernji štrapac. Malo "unakrs'" hotela je poveći parking i mala crkvice na osami,..
Unakrs' crkvice je neka kuća, na strani sa hotelom, razmaknuta nekim neodržavanim, zakorovljenim placevima. I sama kuća je 'sezonska' -
bar TELIS grill -. U povratku sa štrapac ture, jedna obična žarulja osvetljava kuću, taman da nas podseti da je šetnji došao kraj,.. i da:
još jedan prođe dan, duž pustih ulica,.. sa novim jutrom, sve će isto biti,..
Ali, te večeri, svetlelo je i unutra,.. osvetljena je i reklama ( koja navodi na dilemu - bar ili grill, zajedno ne bu ).
Zagledasmo unutar (više nego skromne) prostorije. Dva muškardina i tri mlađe žene brišu, ređaju skromni iventar u šank,.. fina grčka muzikica sa nekog 'solunskog' kasetofona,.. Svega tri stola, karirani stolnjaci, sa sumnjivo klimavim stolicama, koje nama 'teškašima' baš ne ulivaju poverenje. Pogledasmo se,.. uđosmo,... prvo što mi pade na pamet: - "arbajt?" - Pogledaše se oni, pa u nas, jedan lik kimne glavom, rukom pokaza na stolove promrmlja nešto ( valjda
oriste - izvolite). Sedosmo za onaj sto u sredini,.. da ne smetamo puno,... Nekoliko minuta 'šacovanja',.. zanimljivi smo im...Povremeno kriomice posmatraju,.. prvo pitanje ( na "Esperantu" - interna verzija ) jesam li basketbolist,.. aludirajući na moju visinu upita onaj 'glavni',.. -
mator sam ja za to - rekoh - oldtajmer ,.. ali oduševljava me Nikos Galis ( U to vreme Galis je u Evropi imao slavu Džordana, a Grčka je bila na krovu sveta u košarci). Oni pomenuše Vladu Divca,.. i komunikacija krene,..Malo posle jedna devojka pojača muziku -
Dalares - opet 'šacovanje' zalutalih gostiju,.. naš osmeh ih okuraži,.. Krene sirtaki, krene i devojka da poigrava po ono malo "podijuma" koje je preostalo slobodno u malenom 'sobičku', .. prostor je tesan,.. najpre 'snebivljivo', uz stidljiv osmeh,.. pridruži se i stariji muškarac,..gledajuci u nas veselo,..
Takvi trenuci,.. spontani, iskreni, izmame ( desi se,..) suzu u oku,.. možda su je i videli,..
- volim kafanu, Grčku, njihove 'tugovanke',..ali u tom trenu,.. balon u meni je opasno pretio da će eksplodirati,.. ipak sam se obuzdavao, (nije muški pustiti suzu),.. Začas je u lelujavoj povorci bilo dva para,.. znaju da igraju,.. i to rade onako, sasvim iskreno.. čista srca k'o devojačka suza,.. Žena u kecelji, koja briše staklariju i porcelan, stoji na stolici,.. pogleduje malo na "podijum", malo u nas,.. i briše,.. i stane,..
Uze taj tanjirić - tacnu za kafu, baci je kao disk, (u frizbi stilu - na zez) da se u vazduhu zavrti, pa se u trenu, sa visine prosu, i pretvori u paramparčad na kamenim pločicama,.. mi razvukosmo osmeh i ja se komotno naslonim na klimavu ljuljavu stolicu,.. duboko uzdahnuvši,..
Kad je krenula lumperajka,.. ljudi moji,.
SVI,.. svi su lomili,.. tanjire, tacne, pepeljare,.. -ne-znam-šta-nisu-
do blizu dva sata iza ponoći skrhaše bar tridesetak komada porcelana ( pravog,.. ne onog - teatralnog, pravljenog od nepečene gline, zarad zarade starih grnčara,..) Srce k'o u Nikosa Galisa,.. ili jesi ili nisi,.. GRK
Inače nisu pili alkohol,.. totalno trezni trošili su neke 'kabeze',. kao i mi,.. iz istih plastičnih flaša Šveps - biter lemona-a, ( sa pritajenim ukusom gorčine ) su i nas 'služili'-
Teško da bih ja to mogao verodostojno preneti,.. Ni kamere ni fotoaparata nisam imao uza se,..
Kompetencije radi ( u vezi "lekcije iz lumpovanja" -
morate se nečega setiti jel' - sa ponosom ističem da sam: direktni muški potomak, najčuvenijeg kafedžije malenog sela u Banatu, koje je svojski doprinelo "kafanskoj kulturi" panonske ravnice, od čega ostaše i oslikani tragovi "Vesele braće" našeg dragog čika Uroška - ono - žalosna im majka - dopisali zlobnici,.. nije autohtono )
Razbijanje - lomljenje tanjira u Grčkoj je
razbijanje malera, - rasterivanje zlih sila,.. ali u osnovi znači
novi početak,.. ( postoji sličan običaj u nas,na pravoslavnim sahranama - verenica razbija tanjir,... )
Išli smo kasnije na mnoge "grčke večeri", ali te čiste strasti - ne videsmo,..
Grčko veče u
Grill -hause, na putu Nidri - vodopadi, naše gore list peva makedonske pesme - žena svira i gitaru - ustupio joj je kasnije 'stari tamburaš' - pevali su i od stola do stola,.. otpevali skoro sve nama poznate pesme, pa smo bili na slatkoj muci koje pesme da ' zapovedimo' -
Maria, meta kitrina - rekoh - jer tu još nisu pevali,.. nasmeja se 'stari tamburaš' pomalo meni sumnjivo,.. saznah kasnije prevod: po naški bi se moglo prepevati na "imam česmu, a imam i reku,.. imam ženu, imam i švalerku",.. .)