Život pisan srcem

Gde se premenjuvaš, lele, Zone,
u tvoja gradina.
Oj, hoj-hoj, lele, Zo...

ali ne dovrši jer puče šamar, i Pote ispusti onu zečju nogu i minđuše i pogleda začuđeno u kalfa-Kotu.
- Što me pa tepaš, bata-Kote? - pita ga Pote pitomo, mašiv se šakom za udareno mesto na glavi.
- A, bre, ešeku nijedan, - pita ga kalfa Kote - kakvo pojenje u dućan?!
A šegrt Pote ga gleda blesasto i pipa glavu, i gleda da se nije i krv prolila.
- Kude si gu čuja i naučija, ete, tuj pesnu, ešeku nijedan palilulski?!...
Pote ćuti i češe se po glavi koja bridi, pa mu to češanje čini neko osobito zadovoljstvo.
- Od koga si gu, zbori, bre, naučija?! - opet ga pita kalfa Kote, ali ne dobija odgovora. - Ti li će za Zonu pesnu da poješ?!... Što si gu ti pa da možeš da poješ?!
Pote oborio oči, pa se stidi.
- Paa... - nastavlja kalfa Kote - ti li si gu videja kad si ona, demek, presvukuje košulju i čiček-anteriju u baštu?!... Hm, - huknu i duhnu ljutito na nos i zavrte glavom Kote. - Kude si gu videja? Zbori, kelčo nijedan.
- Nesam gu videja, bata-Kote, - veli stidljivo, šapatom, šegrt Pote - kude smem ja pa da gledam čorbadžijske kerke?! Ja si sal poješem, eto, što se poje po čaršiju i po ma'ale!...
- Ih! - viknu kalfa Kote i diže ruku da ga još jedared udari, ali ga ostavi, kad uplašeni Pote uvuče vrat i glavu kao kornjača da bi izbegao drugi šamar koji očekivaše. Kote samo obrte glavu pa se krišom nasmeja; valjda i njemu smešno dođe pri pomisli kakav bi smešan izgledao šegrt Pote kad bi zaista virio kroz plot u čorbadžijsku baštu i uživao u prizoru opisanom u pesmi.
Kad Pote ne dobi očekivani drugi šamar, on polako ispruži šiju i glavu, pogleda plašljivo oko sebe, uze onu zečju nogu i minđuše, šmrknu i produži posao i ne razmišljajući baš mnogo zašto je dobio šamar. Možda zato što je s tim načisto bio da su šamari sasvim prirodna i neminovna posledica bednog šegrtskog položaja. A vukao je šamare preko cele godine. Sem prvoga dana Božića i Uskrsa, slave i Todorove subote (kad se pričešćivao), nije bilo dana da Pote nije dobio šamara, ili u dućanu, ili na česmi. Zato zaboravi brzo dobiveni šamar, pa kad svrši posao, primače preda se bednu svoju večeru, - komad hleba i poveće parče pečene bundeve - prekrsti se i poče večerati, razmišljajući i hesapeći u sebi koliko još ima da prođe dok ga zakalfe; a čim postane kalfa, iskijaće prvi šegrt - mišljaše fatalista Pote - za sve ove dosad dobivene šamare. Bože zdravlja! Zapamtiće prvi novi šegrt ko je kalfa Pote! Tako misli Pote i jede pečenu bundevu, i teši se i uživa već sad. Zato i nije čuo kad ga je još jednom zapitao kalfa Kote gde je čuo tu pesmu.

Poslednja izmena:
Zmajevi jedu oblake,
sunce topi mesec,
nestale moje plavo i zeleno
a ja sam tu jos negde...

11808245.jpg

Razmisljam danas nesto kako je lepo kada od ovoga zivota ukrades trenutke.Kada se iskrades iz vremena i prostora koji te guse i kao dete otrcis po samo jednu kap vode.Kap je sasvim dovoljna da se osvezis i da malo boje uneses u ovo sivilo zivota.Volim da kradem te trenutke koje su mi pocele biti od zivotnog znacaja.Jer u njima sam shvatila da sam jos ziva,da disem i da postojim.Volim kada se u njima ponasam detinjasto,kada te ljubim bez prestanka,kada mi oduzimas dah u pola poljupca a ja se smejem onim smehom davno zaboravljenim.Volim kada sedim s tobom na betonu i posmatram one bubice u travi kojih se plasim najvise na svetu.Dok nas prolaznici posmatraju krajickom oka verovatno se pitajuci cemu se smejemo.Tako bi rado te trenutke zaustavila,ali ne ja ih pustam da odlete jer sam uverena da ce mi tisina novoga dana nesto slicno donosi.
Beskraj

Welcome_Home_by_nairafee.jpg

swanvanitybyfelilly-1.jpg

Kad jutro odluta od kuće
na raskrsnici rastanka,
radja se prošlost.
Reći ću vam,
da nikad nisam zalutao
u Taj rastanak,
u Tu prošlost.
Ujedam,
u OVOM rastanku
od prošlosti
kad se jutro dovlači kući,
a vi očekujete moje reči.
Danas ću vam reći
da me je volelo,
odlutalo jutro jedno...

(Mita Golic

575-1.jpg

Izgubila sam papir na kom su bile ispisane dnevne obaveze lutanja..
Hoću da usporim.
Nikog ne interesuje zašto i kuda putujem..
Važno je da nisam tu.
Već su navikli da me nema.
A tako bih im se rado vratila..
Da li će me prihvatiti?
Već osećam da puca vezivno tkivo svih mojih priča..
Uvek Ja, Ja i Ja.
I pukotine na sve strane zjape prazne i plitke..
Opet, ne prestajem da pričam. Isto.
Pomislim, možda će me ovaj put razumeti?
Ništa.
Pauza.
Pakujem izazov u svoj iscepani grudni koš.
Ako ništa drugo, razumem ja njih.
Bar mislim da je tako...

(neznost

dfgerert-1-1.jpg

...otkrila je lice iz duboke tame
ptica ljubavi rodjena u grudima
na izvoru smisla
tako poznatog jutarnjoj rosi
i jezeru na kome se ogleda
pticiji let
zagrlila su hrabra krila
horizont zivota
ne prikrivajuci
osmjeh srca uzarenog
i treptaj oka iskrenog
prosao je tren vjecnosti
i ptica nadje svoje jato
gdje udruzise snage
srce joj se stopi
u veliko srce jata...

(Afrika

Jutro

Svanulo je
opet nad gradom
bljestavo je i sjajno
u uglovima ociju skupljena suza...
nakvaseni mali raj
osvetljena dolina niz nju mokra bluza u dusi zora
i zlatni sjaj.
Svitanje nad ovim plastom moje sene
tegobnu nedozrelost ritam svanuca budi
uronjena u kristale tvojih snova
novi dan mio i uspavan za vratom rudi.

I.M.M.
(Zar ptica)

Svašta smo mi hteli
i svašta smo mogli
I kad si me pitao
mogu li poći
i ostaviti sve
kako me čekaju
raširene tvoje ruke dve
Pomislih
da li se to meni
sreća podsmeva
o ovakvoj ljubavi neko
celog života sneva
Jedino ti si znao
kako ja volim da me
voliš
bila sigurna da zbog mene
postojiš
Sada nas tugujem
ponekad samo setim se
koga umesto mene
grle tvoje ruke dve.

817bcb43527ba67886b8582c04ce5e5b-1.gif

Poslednja izmena:
Ljepota je sakrivena u sanjarenju, o tebi koji mi sjediš preko puta...,
vazi sa svježim cvijećem (neka bude od prozirna stakla preko kojega
mogu pročitati naslove iz novina na stolu pred tobom...)...
Ljepota je sadržana u maženju vrhova prstiju, onako tek primjetnom,
gotovo sramežljivom, a zamamnom... nakon njega tvoja ruka će čvršće
primiti moju i povesti me u pravcu mjesta koje si birao čitavog jutra, a
šutio o tom... u osmijehu kojega si upravo pripremio, znajući da mu ne
odolijevam...
i u poljupcu koji istražuje a opet je spremno dočekan...
Ljepota je zapravo, u nama... ili je to ljubav, opisana na vrlo jednostavni
način...?
Ti ćeš već znati odgovor.

nice-women-Yb-girls-beautiful-women-1.jpg

Da si blizu, naslonila bih celo
na tvoj stap i nasmijesena
ovila bih ruke oko tvojih koljena.
Ali nisi blizu i moja ljubav za tobom nespokojna
ne moze da usne ni u nocnoj travi
ni na valu morskom, ni na ljiljanima.
Da si blizu. Da si barem tako nestalno blizu
kao kisni oblak nad izgubljenom kucom u dolini.
Kao nad morem surim krik galeba sto odlijece
pred dolazak oluje u vecer punu briga.
O da si barem tako tuzno blizu
kao cvijet sto spava zatvorenih ociju
pod bijelim pokrovom snijega u tisini
kamenih suma, cekajuci proljece.
Da si blizu, o moj hladni cvijete.
Samo jednom kretnjom da si blizu
neveselim vrtovima mojim
sto vec sahnu, klonuli od bdijenja.
Ali, noc je i svijet je daleko
a ja ne znam mir tvoj. Ptice moje
s tvojih su grana sasle. I sjaj zore
iz mojih zjena odlazi zauvijek
u uvrijedjenu zemlju zaborava
u kojoj je neznano ime ljubavi.

(Vesna Parun

Pisano....:heart:

Zazmuri.Vezacu ti oci.Nezno...i opusti se..Samo ti i ja..Imamo citavu noc samo za nas...tako..ostani miran..sada kada je tvoje telo moje.. prepusti mi se...dodirivacu te usnama.Neces znati gde cu te dodirnuti ali ces osetiti..jer.. sve je u osecaju.kao sto osecas miris pomorandze..Znaces gde sam po mojim usnama..a bicu..mozda na tvojim ocima.Mozda na vratu.Mozda na bradi koju toliko volim ili mozda na borama mrstilicama na celu ili mozda na ramenu.. klizeci sve nize i nize..do tvog stomaka i prepona..necu te dodirivati rukama..samo usnama...slivacu se niz tvoju kozu kao svila..ujescu kozu pod kojom kuca tvoje srce...nece te boleti..a onda cu ti odvezati maramu i videces moje telo na kome nema nista osim usana koljima me ljubis bass tu.. unutrasnju stranu butine...a tvoji prsti izmedju mojih nogu.Tvoj jezik na menu.Klizim ispod tebe...okreces me na stomak i ljubis leptirica..opet me okreces i hvatas moje bokove.Podizes me.Spustas me polako.Ti u meni.Tvoje ruke su na mom licu.Tvoji prsti u mojim ustima...Kreces se lagano ali gotovo da mi nanosis bol..Moje telo uz tvoje...moje noge na tvojim ramenima..Tvoja ledja koja se napinju.Tvoje ruke koje me ne pustaju.Osecam udare u sebi..i tvoje oci koje zele da otkriju koliko bola smes da mi naneses?..koliko god zelis...sve do kraja...

Dolazi zima u zemlju nicijeg kraljevstva. Vetrovi nanose gomile snega i zatrpavaju ulaze u medvedje pecine. Vise se ni pecina ne razlikuje od planine, niti se planina razlikuje od vetra. Sve je belo. Kao platno, kao krzno najlepseg vuka...Bela noc na belom nebu iza belog dana...
Ledenice vise na trepavicama princeze bele pustosi. Dolazi i zove me. Ispruzene ruke i cvrstog pogleda autoritativno se namece praznini moje samoce. Ona zeli da sledi moje srce. Ona zeli da ukrade moje misli. Snezna princeza. U belo obucena prelepa zena.Velica beskraj ukocenom lepotom, princeza snega.Kruna su joj ledeni kristali. Ogrlice, pojas - kristali su od leda. Taj nakit sto majka materija je u cvrstoj svojoj formi, jos hladnijom i ukocenijom cini princezom - princeza polova. Kao statua je obuzeta cvrstocom ledene ukocenosti i pitam se kad ce se slomiti i rasprsiti poput iluzija, koje stvara um. Neko je umro postavivsi pitanje na koje odgovor zna. Ali ne. Ona se ne lomi. Vizija je fiksna.Princeza me zove,princeza me treba. Snezna princeza od plavokosog decaka zeli izvajati statuu za centar svog ledenog parka ispred svog ledenog zamka.Nisam siguran hocu li je pratiti, iako mi srce daje takav savet. Nisam siguran hocu li je pratiti, iako mi impuls nagona govori da nema opasnosti a u isto vreme - kontradiktorno podize mi adrenalin. Nisam siguran hocu li je pratiti, iako prikriveno tezim ka sjedinjenju s njenim postojanjem.Nesigurnost je dokaz egzistencije decaka u muskarcu.
Prepustanje, prepustanje, prepustanje je osnova za izvlacenje pouke iz vizije, savetuje me moje drugo ja, i zato rekoh :
Snezna princezo, ti vladas ledenim bespucima, reci mi nesto. Moja samosvest, vodjena raciom, usmerava me u smeru suprotnom od onog kojim mi nalaze da krenem srce. Otkrij mi tajnu tvoje uzvisenosti; istinski, iskreno, hocu da je cujem.
-Propast mnogih ekscentricnosti je ponos i nestrpljenje .
I gle, dobih odgovor koji mi telepatski, propracen zvizdukom vetra, odjeknu u malim sivim celijama.
- Hladnoca je samo ono sto ti vidi oko, i samo informacija koju ono prenosi umu. Um, kao vladar, prenosi poruku telu, koje pocinje da radi onako kako je informisano. Iskljuci svoj um, i moci ces ziveti sa mnom, u ledenim beskrajima, bez straha po stradanje tvog ljudskog tela.
Iskljuciti um... doziveti to... mogu i vukovi...

Back