Život pisan srcem

Osmeh jutarnji

Recima se opisati ne moze,radost je u mojim venama ,deo mene deo staklastog pogleda koji ti pruzam svaki dan..i ti meni...ljubavi...Veliki je zivot pred nama,veliki su koraci..podrzavam te u svakoj zamisli ,ti znas...ludo sam na tvojoj strani svaki put kada pozelis da ostvaris svoj san.I onda kada mi sve ovce nisu na broju i kada cutim i u cutnji svojoj placem i kada te gledam pohotno i kada te gledam ljutito i kada te gledam nezno....Ostvario si i ti moj san o ljubavi..nesebicno si me uveo u taj svet kada o njemu gotovo nista znala nisam,a mislila sam da sam popila svu pamet sveta! Iz te se ljubavi izrodile dve jabuke ,dve svetinje mog zivota..i kada vec pricamo o njima pa zar nisu bas one deo nas ,zar nisu bas one svrha naseg postojanja ..zar nisu bas one to sto na u zivotu odrzava i ono sto nam krila daje....Neizmerna su radost,a ja znam da nije bilo tebe,da nije bilo nas ,da nije bilo svetla koje nas je vodilo i obasjavalo put..ne bili mi ..ne bi nas bilo...surovo jeste ali je tako...ti dobro znas zbog cega!!!

I.M.M. (Zar ptica)

Bices moj zlocin i kazna

Ne igraj se samnom,sa zivotom,pusti titraj svoje sene da plamti u jednom delu mene.Govori mi bez glasa ako umes a sapci mi najglasnije sto mozes,vici,neka mi odjek tvog glasa do zivotnih zila stigne ali tisinom nek opija. Uzavrela mi mastanja,eh kako bih te ljubila.....Greh mi razara um,telo me boli.....pati da te voli.Bices mi zlocin ,ukrascu ti jutra i dane,uzecu pod svoje tvoj dodir i osmeh,uzecu ti sate, minute,nateracu te da mislis na mene.I ne necu se muciti,vrlo lako cu te dobiti,ja umem i znam kako,samo da se jednog jutra resim.A kazna ti to vec jesi,jer me bez stida pustas da gorim u beskrajnoj zelji,da gorim misleci o tebi ,da gorim cekajuci samo ovlas usne na usne,da drhtim u iscekivanju,pustio si a znam da cekas i ti kao i ja ,strah da ne pogresis goni te od nas.Zelis da odustanes ,samo da ne bi razbio caroliju vecne ljubavi....dodirni me ,dodirni me makar jednom recenicom strasti,videces koliko gresis,videces koliko ti uzvraceno moze biti,pokusaj....samo pokusaj...

I.M.M. (Zar ptica)

mojepesme1.jpg

Volin se sitit lita;
ljubimo se nas dvoje
pod palmom bosi
pleteš vence od cvića
i stavljaš po mojoj kosi.
Pod palmom sad se drugi jube
i njima će nekad bit ža'
ka meni, onog našeg lita,
kad smo se jubili, sićaš se,
postojali samo mi
kontra cilega svita.

Poslednja izmena:
Prvo: Bog je zrtvovanje. Patimo u ovom zivotu i bicemo srecni u buducem.
Drugo: ko se zabavlja taj je dete. Zivimo u neprestanoj napetosti.
Trece: drugi znaju sta je za nas najbolje, jer imaju vise iskustva.
Cetvrto: nasa je duznost da druge usrecimo. Treba da im cinimo po volji, cak i ako to podrazumeva velika odricanja.
Peto: ne treba piti iz pehara srece, jer nam se to moze osladiti - a necemo ga uvek imati u rukama.
Sesto: treba prihvatiti sve kazne. Svi smo mi gresnici.
Sedmo: strah je najbolji strazar - necemo se izlagati opasnostima.

Ovo su zapovesti kojih ni jedan ratnik svetlosti ne moze da se pridrzava...

Paolo Kueljo

13355121755649320016575-1.jpg

Kroz noc
koracam i cekam te
kao da ides iza mene
osecam te
kao da me stalno pratis
...govorim ti
neke slatke reci
al tiho
da ne cuju drugi
onako kao i ti
kad si prisao mi
i sasvim blizu
gorele su tvoje usne
nisam te razumela
ali sam znala
sta si mi govorio
kao i ti
kad dotakao si mi usne
i oziveo me
posle hiljada praznih zivota
vratio mi nesto
sto se zove razlog
da ne pobegnem
i ne pocnem iz pocetka
isti ovaj zivot
po ko zna koji put
sa ko zna kim
dok zivim pored
ko zna koga
dok slusam neke poznate reci
a ne razumem
njihovu smisao...
koracam
kroz noc
dok oluja se sprema
osecam oko sebe
neki cudan nemir
kao da me pratis
kao tvoje usne
kao da slutis
sta ti zelim reci...

Reci mi!

(Maja Miljkovic​

5376899531widget262871ccd3-1.jpg

Na sve spremna budi. U noci nekoj
kao devojcici pricacu ti bajke i skaske.
Drugi put cu zazeleti da odem daleko, daleko.
Do Aljaske.
Nekad jednostavno necu ti doci
i na stolu uzalud cekace me tvoje ruke i caj.
U drustvu s brezama setacu u noci
a ti ces misliti da je zauvek prosao nas maj.
Na sve spremna budi, na smeh i na suze.
U zivotima nasim mozda tek prvi cin je gotov.
Da bih bio muzej, ako zelis da budem taj muzej,
prethodno moram da budem Ljermontov.
Prethodno moram da napisem stotine ovakvih
redaka.
Jer u stihu nista se drugo i ne desava sem ljubavi
i vere.
Tako je bilo u doba predaka.
Tako ce biti i hiljadu godina posle nase,
posle tvoje i moje ere.
Pa ipak, na sve spremna budi
jer zajedno nam je
i da cekamo i da spavamo.
Da strahujemo za sunce, za srne, za snove.
Preostaje nam jos toliko toga a u nasim glavama,
na zalost, mesta nije samo za stihove.
Nekad mozda necu ni primetiti bore na tvom licu,
ni bele epolete snega na tvojim ramenima kad
udjes s ulice.
Nekad tvojim kcerkama zaboravicu da ispricam
Snezanu i Crvenkapicu.
I cetiri zida nase sobe ucinice ti se kao cetiri
beznadezna zida tamnice.
Ponekad pomislices da odumirem, kao drzava.
Ni Danton, ni Goran, ni Kosevoj Oljeg.
I to ja, koga si za besmrtnog drzala,
za najboljeg.
Na sve spremna budi, na psovke i na madrigale,
na suze i na pisma sto preklinju i prete,
ali ruke koje su mi se jednom predale
te ruke su svete!

(Izet Sarajlic​

326732-1.jpg

Dotakla bih te
kao nekad.
Da znam samo
kojim putem
snovima lutas
trazeci ljubav,
nasla bih te,
dotakla bih te,
kao tada...
Da samo mogu
da doletim,
uzalud pruzam
uvela krila
ovo nebo
ne razume srecu.

Dotakla bih te
kao zelja;
znam da me zelis
i da me pratis
nekim mislima
kad nikog nema
da te utesim.
U tom trenu
na nekom drugom
kraju ceznje
ja sam sama.
A dotakla bih te
kao san,
da smirim ti uzdah,
da zacaram ti usne
i umirim te rukama
trazeci samo
da me cvrsto stegnes,
da mi samo kazes
da sve proslo je.

Dotakla bih te
kao miris
kad ides poljem,
kad u njemu nadjes
neki mali svet.
I onda
kad sve nestane,
jos uvek osecas
miris poljskog cveca,
jos uvek si tamo
jos uvek me pratis...
Dotakla sam te
svojim recima
al nije to sve,
ne, nije jos kraj,
jos uvek cekam te...

(Maja Miljkovic

1241431-1.jpg

Ja mislim da smo svi redom
iz lepe ljubavi rođeni,
ogromne, čudne i drhtave
kao jasike zelene.
Posle su došle kolevke,
cucle i zubi, i ostalo.
I noći kad smo kmečali.
I pelene. Pelene. Pelene.
Svejedno je da li su oblaci
jesenjim nebom tumarali,
ili je košava bila,
ili je mećava bila,
ja mislim: oni su videli
sva sunca kad su nas stvarali.
Zato je kosa bebama
meka i topla kao svila.
Ja mislim da su se voleli
i mislim da su zamišljali
najlepše usne za nas,
najlepše oko i dlan.
I želeli su da budemo
najbolji na ovom svetu.
Da li se ikad upitaš,
ličiš li na njihov san?
Mama i tata su stari već
i kažu: ljubav vene.
A ljubav njihova ostaje
i u nama se širi.
I nastavlja se. Nastavlja
u nekom malenom švrći
što će iz našeg srca
uskoro da izviri...(Mika Antic

Ućutkujem smeh
da ga tuga ne prepozna
jer čim tuga za sreću dozna
i ljubav pretvori u greh.
Snovi postaju porazi
zaborav sećanje gazi
nereč reč pokriva
od sreće tek sena biva.

soulmatewa8.jpg

Poslednja izmena:
Satiš Sikha, otac 683 dece

>> Indijac Satiš Sikha u aprilu je usvojio bolesne mališane koje je gladne i nepokretne nalazio na ulicama i u polusrušenim straćarama u 25 siromašnih sela oko najrazvijenijeg, sedmomilionskog indijskog grada Hajderabad.

Incident koji mu se dogodio 2005. godine nagnao ga je, kaže, da za 180 stepeni promeni život. Bila je to smrt dvanaestogodišnje indijske devojčice Alison, koju je tada iz bolnice doveo u svoje dizajnersko carstvo da za njega pravi mašne.

– Radila je to godinu dana. Osvojila me je. Dao sam joj sve što sam mogao, pružio sam joj sreću, ali nisam uspeo i život. Umrla je od bolesti od koje u proseku boluju dve osobe na planeti. Kada mi je majka javila da je više nema, moj svet se srušio. Na samrti je rekla da je bila najsrećnija u životu dok je sa mnom pravila mašne. Kada nisam već mogao njoj, odlučio sam da pokušam da vratim život nekoj drugoj deci, a ona su me postavila na pijedestal srećnika – iskren je Satiš Sikha.

satis-2.jpg

„Novac daje lagodnost telu, ali ne i duši. Nju jedino može ispuniti osećaj da pomažeš drugima i usrećuješ ih”, misao je s kojom grabi kroz život Indijac Satiš Sikha, dizajner iz Kanade, koji je od aprila postao otac 683 dece. Našao ih je gladne i bolesne na ulicama i u polusrušenim straćarama u 25 siromašnih sela oko najrazvijenijeg, sedmomilionskog indijskog grada Hajderabad. Usvojio ih je, dao im nadu, pomoć i želju da se bore sa bolešću, jer svi ti mališani rođeni su nepokretni. Juče i prekjuče Sikha je bio gost Beograda i kreatorke Vesne Jugović, sa kojim je u Pančevu zasadio 500 jorgovana, podržavši njenu ideju da od naše zemlje napravi dolinu ovog mirisnog drveta. Tom prilikom sa nama je podelio i priču o svojoj novoj veseloj porodici.

– U selima oko grada gde sam rođen poslednjih sedamdeset godina zbog zatrovane pijaće vode rađala su se „deca od gume”, nisu mogli da se oslanjaju na ruke i noge. Vukli su se na leđima po zemlji. Ni sam više ne znam gde sam ih nalazio, uzeo sam ih i okupio u jednom od sela. Oni su mi promenili život, teško je opisati sreću koju su uneli u njega. Napravili smo naš svet, čist i istinit, posebnu planetu ljubavi. Niko me više ne može ubediti da nisam prvak sveta. Ako neko pravi listu najsrećnijih ljudi u univerzumu, ja sam na vrhu, zahvaljujući njima. Srećnik broj jedan, tako sam nazvao sebe i na svom Fejsbuk profilu – uz blistavi osmeh ponosno priča ovaj tridesetdevetogodišnjak.

Samo od jedne haljine koju je kreirao Sikha je nedavno zaradio milion dolara. Naravno, sem njegovog imena, na cenu su uticali i dijamanti kojima je bila ukrašena. Sav taj novac i sve što je stekao pre toga dizajner sada daje za svoju decu. Pomaže mu najbliža, poprilično imućna, familija koja je prodala imanje da bi Satiš izdržavao mnogobrojnu porodicu. Ipak, izdvaja osamdesetšestogodišnju baku Vedulu koja svakodnevno pravi ručak za 200 duša. Ovaj dobrotvor je od aprila u novoosnovanoj fondaciji „Zdrava deca, srećna deca” prikupio i 2000 volontera koji pomažu u njegovom dečjem selu Samastan Narajanpur.

– Najmlađe dete mi ima tri, a najstarije 20 godina. Nijedno od njih nije išlo u školu. Moji volonteri ih sada obrazuju, uče da crtaju, oslikavajući zidove kuća koje sam za njih adaptirao. Najvažnije je što sam formirao tim svojih doktora. Oni operišu mališane, koji i dalje ne mogu samostalno da se kreću, ali posle hirurških intervencija sada to konačno čine uz pomoć elektromotornih kolica. Bolest im skraćuje životni vek, ali od aprila, od kada su moji, nijedno dete nije umrlo, niti se rodilo sa opakom bolešću. Nameravam da proširim svoju porodicu i usvojim još mališana kojima je pomoć potrebna. Pre toga moram da im prečistim vodu, jer ni ova koju piju nije baš kvalitetna, a do 15. novembra svih 683 dece dobiće nova kolica – s neskrivenom radošću objašnjava Satiš.

Ukoliko neko dete iz Srbije, ili ma koje zemlje u svetu, potraži pomoć njegovog hirurškog tima, obećava da će ih dovesti i pokušati da pomogne.

– Što se čovek više osmehuje, sve je mlađi. Moja deca se donedavno nisu smejala, naučio sam ih. Većini znam imena. Oni moje ne znaju, ali ako ih neko pita za Baju, što na indijskom znači brat, i oni najmlađi znaju da sam to ja. Tako me zovu. Neopisivo je koliko me vole. I dok sam u Srbiji neprestano zovem volontere da vidim kako su. Kažu mi da mnoga deca odbijaju da jedu, jer nisam sa njima. Moraju da ih lažu da ću da dođem i tek onda uzimaju hranu, a kada dobiju čokoladice, neće da ih okuse, već ih čuvaju dok ja ne dođem da mi poklone. Zato sada opet živim sa njima u Indiji, iako sam postao Kanađanin, tamo sam donedavno boravio i završio fakultet – objasnio je Satiš. <<

OPET SI SA MNOM

Opet si sa mnom
Sve sto je bilo ko da bilo je davno
Stavi mi... njezno glavu u krilo
Oko nas svuda je tamno

Opet sam s tobom
Svemu se cudim, pogledu, dahu

Dugo te, dugo poljupcem ljubim
Da li u nadi ili u strahu

Nemoj vise nikada nista grubo reci
Ja cu jednom, jednom jos, preko svega preci

Nemoj vise nikada da odes od mene
Mi se svuda pratimo kao dvije sjene

Opet si sa mnom
Korak po korak ti si mi prisla blize
Znali smo zivot tuzan i gorak i hladno jutro sto stize

Opet sam s tobom na istoj cesti kojom se ide do kraja

Mi cemo putem ponovo sresti sve sto nas dijeli i spaja.

Arsen Dedic

Kao pokisla ptica
hranim se mrvicama tvojih reci.
Skupljam ih po stazama snova
sve trazeci put do svog srca
Ali crne vrane vremena
pojele su nase okrunjene reci
i srce se zagubilo
u procepu besmisla…
Uzalud uprezem misli kao rasne konje
ne mogu te stici u ovom bezanju
jer svaka ljubav koju prati razum
osudjena je na umiranje…

"Gresiti je prirodno, ali otici a ne biti svestan svojih gresaka, ponistava smisao jednog zivota. Stvari koje nam se dogadjaju nisu nikada same sebi cilj, i one imaju svoju cenu; svaki susret, svaki, pa i najbeznachajniji dogadjaj, ima neko znahenje. Sebe cemo razumeti i spoznati onoliko koliko smo spremni da ih sve prihvatimo, koliko smo sposobni da u svakom trenutku promenimo pravac i da ostavimo staru kozu kao guster izmedju dva godisnja doba."

Suzana Tamaro-" Idi kuda te srce vodi"

i OPET....negde na periferiji...

...umerenost umara kreativnost.

Redak gost na slici navija sat....aha...

Rekli su da se vratim.
Da ne naginjem previse glavu u stranu sa onim uhodanim smehom i prstom na bradi trudeci se razabrati tehniku slikanja.. debljinu pokreta i jeli onaj tracak ljubicaste boje na nebu oko groma zapravo kamuflirana neznost....

Rekli su mi da u casi nestaje vreme i da moram cesce piti.
Da je hitno.
I da se preslikam par puta za svaki slucaj.

Sat se silno trudio biti neizbezan. Kazaljke su bacale senu na pozuteli poslepodnevni deo pozadine. Kao da je svet zastao unutar tog malog nevaznog stakla.

Ne trazim reci ni potpis. Nema jeftinog tepiha na pragu sa porukom dobrodoslice.

Promenila bih samo tirkizni vazduh sto samodopadno izlazi iz nosnica.. u nesto sto poznajem.
..

Back