Život pisan srcem

Dvadeset sveštenika i jedna sveštenica, koju su zvali Ešun, meditiralo je sa nekim zen učiteljem.

Ešun je bila veoma lepa iako joj je glava bila obrijana i haljina prosta. Nekoliko sveštenika se tajno zaljubilo u nju. Jedan od njih joj je napisao ljubavno pismo, tražeći da se tajno sastanu.

Ešun nije odgovorila. Sledećeg dana učitelj je održao predavanje grupi i, kada je ono bilo završeno, Ešun ustade. Obraćajući se onome koji joj je pisao, reče: "Ako me zaista toliko voliš, dođi i zagrli me sada."

Ono što me je snažno privlačilo nije neka spoljna lepota koja se može meriti opštim kriterijumima ili količinom, već ono nepromenljivo, što se nalazi duboko unutra. Kao što neki ljudi potajno vole oluje, zemljotrese ili nestanak struje, tako ja volim to nešto neopipljivo što mi upućuju pripadnice suprotnog pola. Nazovimo to magnetizmom. To je sila koja te hteo ne hteo, ščepa i usisa. Ta sila bi se najpre mogla uporediti sa mirisom parfema. Možda čak ni onaj koji se bavi spravljanjem parfema ne bi mogao da objasni kako se stvara miris koji poseduje takav magnetizam. Ni nauka ne može to da objasni. Jedan miris privlači možda pedeset od sto ljudi, a neki drugi miris verovatno privlači onih preostalih pedeset. Ipak, na svetu postoje i mirisi koji silovito privlače samo jednog ili dva čoveka. To su posebni mirisi, a ja sam imao moć da ih iz daljine jasno namirišem. Znao sam da su mi sudjeni. Tim devojkama sam hteo ovo da kažem: Slušaj, ja znam! Možda niko drugi nije shvatio, ali ja - jesam!

the-end-of-the-mayan-calendar.jpeg

Zivot pisan i slikan srcem..:heart:

-da li si je zavrsila..
-nisam....ne mogu da je zavrsim..jer si Ti na njoj..
-kao sto ni ovu necu moci ..
a naslikacu te svojim mislima..koristeci sve boje i secanja..mogu ja to.. Bojama plavim, rubin..crvenim i zlatnim.. naslikacu orla jer si moje plavo nebo i sloboda...burnu vodu jer teces kroz mene..kosu ..kroz koju ti vetar peva..oci jer si moj pogled u beskraj..usne jer si neznost Naslikacu ruke..kao svilu tvog dodira..kao nit prepustanja..naslikacu dete jer si zivot..Sve nase staze...sumnje i verovanja..sve nase molitve.. Ta ce slika mirisati na limun.. na vazduh posle kise..na nesanice..na suze.. na keks tortu..na nase nesporazume..na moje telo koje te zeli..na tvoju i moju potrebu.. na reku..na lubenicu..mirisace na snove..na pesme koje volimo..na dim cigarete.Mirisace na sume..planinu..na staru kucu u zabiti..na sabore i liciderska srca. mirisace na djurdjevak..na tamjan..na ikonu..na verovanje..na pomorandze i jabuke. Na sok i pitu od visnje. Na slatko od belih tresanja.. Na Rtanj..Mirisace na cimet sa sutlijasa. Na tvoj rodni kraj..na moj rodni grad..na staru u trapu sacuvanu rakiju..na vino i toskanske vinograde..na Milicu. Naslikacu samocu.. ni na jednu ne lici. Radost.. ni nalik na druge radosti.Naslikacu tugu.. drugaciju od svih drugih tuga. Naslikacu san..nema snova nalik nasem. Naslikacu tvoj osecaj.. nebeski osecaj za druge i.. jasno ce videti koliko si razlicit.. poseban..svoj i drugaciji..za mene takav.. Nacrtacu tvoj korak u kome vekovi odjekuju jer se ti i ja vekovima znamo..Naslikacu sve tvoje sto se moze sacuvati..u tebi .u meni ..u slici...I necu je zavrsiti..kao sto ni onu nisam mogla..to mozes samo Ti..

e3af4b502692c730f0d7327.jpg

Poslednja izmena:
Hocu da ti
ispletem
nesto
sto su snovi moji

Tako bih
koristila snove moje
kao najkvalitetnije pletivo
Bilo bi jako jako meko
kao moji snovi
i nezno
kao latice ruze

Da ga uvek nosis sa sobom
da nosis snove moje
da ih znas napamet
da uvek budem tu
Opet rekoh, to su snovi moji
pitas me koje je boje
sarene, rekoh
kao moji snovi

e kad ti ispletem
pokazati ti necu
uvek budi u neizvesnosti
i voli me vise
ako ne znas
sta u mojim snovima pise

Sa tobom je sve prejako. Prejaka je ljubav koju osecam svaki put kad pomislim na tebe.. Euforicna ljubav koja me prenosi u neko drugo vreme, neke druge dimenzije i zaustavlja dah.
Prejaka je neznost, neznost koju osecam kad te uzmem u narucje. Neznost sa kojom zelim da ti odagnam sve probleme i brige, umanjim sve boli.
Prejaka je strast koja me obuzme u trenutku kad nam se u tisini pogledi sretnu. Strast od koje mi utroba gori, zbog koje zaboravim disati.
I patnja je prejaka, neizdrzljiva cak. Mozda zbog toga sto sam bez tebe.

Ja već polako zaboravljam.
Jesi li primetio - zaboravljam polako.
I jedva se sećam boja tvoje spavaće sobe
i ona dva jastuka meka,
zaboravih pogled sa tvoje mansarde,
I kuhinja mi postaje daleka,
i onaj šank na kome smo
vodili ljubav i ti cepao moju haljinu
koja, inače, i nije bila zakopčana
da bi brže došao do mene,
i dok si me ljubio
plovismo zajedno kroz neke
oblake snene.
I već zaboravih kojim si me
sve imenima zvao, dok si me
onako pohlepno kao da me kradeš
od nekog, a opet nežno uzimao..
Mislila sam biće to tako dugo,
sem o trenucima s tobom
nisam mislila na drugo.
I onda, ona tvoja zadnja reč
još mi u ušima zvoni -
ne trebaš mi više,
iz mog se života skloni.
Pa dobro, ne trebaš ni ti meni više,
nego, da zavirimo mi u srca svoja,
za tvoje neznam al u mome već
jedno drugo ime piše.

midnoi.jpg

Poslednja izmena:
Pogled volje je necist i izoblicen. Tek tada kada ništa ne želimo, tek tada kada naš pogled postaje cisto posmatranje, nastupa duša - lepota. Ako posmatram šumu koju želim da kupim, zakupim, u njoj želim da lovim, opteretim je hipotekom, tada ne vidim šumu vec samo odnos prema svojoj volji, svojim planovima i brigama, prema svom novcaniku. Tada se ona sastoji od drveta, stara je ili mlada, zdrava ili bolesna. Ali ako ne želim ništa od nje, gledam li “bez misli” u njenu zelenu dubinu, tek tada postaje šuma, priroda, rastinje, tada je lepa.
Tako je i s ljudima i njihovim licima. Covek, koga ja sa strahom, s nadom, požudom, s namerom, sa zahtevom gledam, nije covek vec samo mutno ogledalo moje volje. Gledam ga, svesno ili nesvesno, s puno ustezanja, s pogrešnim pitanjima: “Da li je pristupacan ili ponosan? Poštuje li me? Može li se prevariti? Razume li nešto o umetnosti?” S hiljadu takvih pitanja najcešce se odnosimo prema drugim ljudima koje susrecemo, i mi važimo za poznavaoce ljudskih duša i psihologe ako nam pode za rukom da razjasnimo u njihovoj pojavi, njihovom izgledu i ponašanju ono što služi našim namerama i odgovara nam. Ali, ta predstava je siromašna, i u tom nacinu poznavanja duše najpromišljeniji su: seljak, skitnica, nadriadvokat, vecina politicara i ucenih.
U trenutku kada volja miruje i javlja se posmatranje, cisto videnje i predanost, sve postaje drugacije. Covek prestaje da bude koristan ili opasan, interesantan ili dosadan, prijatan ili neobrazovan, jak ili slab. On postaje priroda, postaje lep i neobican kao i sve ka cemu se okrece cist pogled. Jer pogled nije istraživanje ili kritika, on nije ništa osim ljubavi. On je najviše i najpoželjnije stanje naše duše: bespožudna ljubav.
Ukoliko smo postigli to stanje, makar i na nekoliko minuta, sati ili dana (zadržati ga zauvek u sebi bila bi potpuna duhovnost) tada ljudi izgledaju drugacije nego inace. Oni nisu više ogledala ili delici naše volje, oni ponovo postaju priroda. Lepi ili ružni, stari ili mladi, dobri ili loši, otvoreni ili zatvoreni, cvrsti ili meki, nisu više suprotnosti, nisu više mera. Svi su lepi, znacajni, niko više ne može biti potcenjen, omražen ili neshvacen.
Sa stanovišta mirnog pogleda priroda je samo promenljiv oblik uvek prisutnog, besmrtnog života. Tako je i covekov najvažniji zadatak i dužnost da razvije dušu. Beskorisno je raspravljati da li je duša nešto ljudsko, ne nalazi li se i u životinjama, u biljkama! Duša je sigurno svuda - svuda je moguca, svuda pripremljena, svuda naslucivana i poželjna. Ali, kao što ne smatramo da je kamen izraz pokreta, vec životinja (iako je i kamen pokret, život, stvaranje, propadanje), tako dušu tražimo pre svega kod coveka. Tražimo je tu gde se najsigurnije nalazi, boluje, postoji.

Herman Hesse

Ljubav između dvoje ljudi čije se aure harmonično stapaju, proizvodi vibracije o kojima pjesnici pišu i koje mogu ispoljiti nevjerovatnu magičnost. Ponekad se dogadja da u trenutku kad se muškarac i žena sretnu, oboje instinktivno prepoznaju svoje drugo ja i to u očima onog drugog. Oči se ne zovu bez razloga ogledalo duše. Ovakvih dvoje ljudi u trenutku osjete nepobitnu činjenicu da su već bili, jesu, i da će uvjek biti jedno;čak i onda kada je moguće da se vjekovima opiru svojoj sudbini i pokušavaju da izbjegnu jedno drugo.Ponekad bez ijedne izgovorene riječi, oni znaju da samo jedno kroz drugo mogu stići do jednistva i da samo ako su zajedno mogu biti kompletni u svakom pogledu.
Muškarac i žena, koji su pripadajuće duše, gotovo da ne moraju da izgovaraju riječi Volim te...nijedan čovjek ne može pokidati veze između njih dvoje, čak ni oni sami. Sila koja je njih dvoje tako kreirala, svemoćna je i neuništiva. Veza između njih dvoje može oslabiti, njihovo konačno ujedinjenje se može odložiti,ali se ne mogu razdvojiti.Ona je utkana u točak vremena, diktirana slobodnom voljom Viših Andjela.
Sigurno da je više od slučajnosti da se Pripadajuće Duše,širom vascijelog zemaljskog šara,nađu u istom trenutku na istom mjestu.Određene duhovne energije jesu tu da brinu oko njihovih susreta, sa istom sigurnošću sa kojom se brinu za migracije ptica i padove kometa i te energije jesu vođene istim Univerzalnim Zakonom, zakonom Karme.
Sudbinske veze ne mogu biti razdvojene čak ni kroz iskustvo smrti, izuzev kroz kratke periode zemaljskog Vremena u sadašnjem životu.Za vrijeme ovakvih perioda razdvojenosti, bez obzira na dužinu njihovog trajanja, obje osobe se osjećaju veoma usamljene, prazne i nekompletne. Pa ipak,i pored tih povremenih »praznih hodova« njihovog zajedništva, i tada postoji konstantna pulsirajuća veza među njima, bez obzira da li su međusobno udaljeni hiljadama milja.
Ovakva »čuda«se mogu objasniti zakonima metafizike. Meta je rijec grčkog porijekla i znači iznad. Ajnštajn je to znao.
Ljubav je mnogo više od običnih osjećanja, ljubav je pozitivan elektroimpuls.
Čak i onda kad se otkrije Pripadajuća Duša, veoma često se pojavljuju komplikacije u vidu testiranja,koje izazivaju dugotrajni bol. Samo onda kad se kontinuirano upraznjavaju tolerancija i praštanje, bol se može izbjeći. Uzvraćanje na bol, bolom, može samo da izazove još više obostranog bola, kroz karmičke uzročno-posledične efekte.
Pjesnik Emet Fox:«Ne postoji razdaljina koju ljubav ne može premostiti,ne postoji bolest,koju snažno projektovana ljubav ne može izliječiti, ljubav može izvojevati sve pobjede. Ona je koncentrisana kinetička energija, najjača sila u Prirodi. I samo kad biste mogli održati ljubav cijelog života, ne bi bilo sna koji ne biste mogli pretvoriti u stvarnost.

Linda Gudmen

BESKRAJNA PESMA

U ovoj večeri tvoj profil nema preciznih linija,
jer na tvom licu nema granice gde bi počeo tvoj osmeh;
al' on je odjednom u tvojim ustima i ne zna se kako teče
i kad odlazi, nikad se ne može reći da li je još ovde,
isto kao i tvoja reč, od koje nikad ne čujem prvi slog
i nikad da prestanemo slušati ono što govoriš,
jer ti si tako bliska u ovoj udaljenosti
te je uzalud pitati kada je došao tvoj dolazak,
jer nam se čini da si bila ovde celog života,
s tim večnim glasom, s tim stalnim pogledom,
s tim nepromenljivim obrisom svoga lica.

Čezare Paveze

gh8hdhv7.png

Poslednja izmena:
Draga moja ženice

Pišem ti ovo pismo da ti kažem da te
ostavljam zauvijek.

Sedam godina sam ti bio dobar i vjeran muž,
a šta sam dobio
zauzvrat? Ova dva zadnja mjeseca su bila
ravna paklu. Tvoj šef
mi je telefonirao da me obavijesti da si
upravo dala otkaz i to
je za mene bila posljednja kap koja je
prelila čašu.

Prošle nedelje si došla kući, a nisi ni
primetila da sam bio
kod frizera, obrijan i ošišan po zadnjoj
modi, da sam
pripremio tvoje omiljeno jelo i da sam obukao
novu pidžamu.
Došla si kući, pojeli smo večeru i za
dvije minute si otišla
ravno u krevet poslije serije House. Ne
govoriš mi više da me
voliš, ne grliš me, niti bilo što drugo.
Ili me varaš, ili
me više ne voliš, ali šta god da je u
pitanju, dosta je, ja
odlazim.

Sa srećom, tvoj bivši muž.

PS: Nemoj se truditi da me tražiš. Tvoja
prijateljica i ja se
selimo u Zapadnu Evropu zajedno.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dragi bivši mužu,

Ništa me nije tako razveselilo kao tvoje
pismo. Istina je da smo
ti i ja bili sedam godina u braku, mada ti
nisi bio ni blizu
dobrog muža. Ja gledam seriju House na
televiziji ne bih li se
isključila od konstantnog prigovaranja svemu
i svačemu, i
politici, i nogometu i svijetu a napose meni.
Šteta što to ne
pomaže.

Primjetila sam da si se prošle nedelje
ošišao i obrijao, ali
prvo što mi je palo na pamet bilo je:
"Izgleda kao očerupan
pijetao". Moja majka me je naučila da,
ukoliko nemam da kažem
ništa lijepo, nek šutim.

Kada si pripremao moje omiljeno jelo, mora da
si me pobrkao sa
mojom prijateljicom, jer ja sam prestala
jesti svinjetinu još
prije šest godina, kada sam imala problema
sa probavnim
traktom.

Otišla sam spavati iako sam primjetila na
tebi tu novu pidžamu,
zato što je cijena još bila zakačena na
njoj. Molila sam Boga
da je to samo slučajnost, jer me
prijateljica tog jutra
tražila na posudbu 100 kuna, a cijena te
pidžame bila je 99,99
kuna.

Usprkos svemu, ja sam te još uvijek voljela
i osjećala da mi
još uvek možemo biti zajedno. Zato, kad sam
saznala da sam
dobila 10 milijuna kuna na lotu, dala sam
otkaz i kupila nam
dvije karte za Pariz. Kad sam došla kući,
ti si već bio
otišao.

Pretpostavljam da se sve ovo događalo s
razlogom. Nadam se da
imaš ispunjen život, kakav si oduvijek
želio.

Odvjetnik mi je rekao da zbog pisma koje si
mi napisao neću
morati da ti dam ni prebijenu lipu. Vodi
računa o sebi.

Tvoja bivša žena, prebogata i slobodna.

PS: Ne znam da li sam ti ikada rekla, ali
moja prijateljica Karla
se rodila kao Karlo, čisto da znaš...

Bog reče magarcu:
"Ti ćeš se zvati magarac. Rintaćeš po celi dan i zvaće te glupim. Živećeš 20 godina."
Magarac odgovori:"Uh, to ne zvuči kao dobar život. Mogu li živeti 5 godina?"
I Bog pristade.
------------------------------------------------------------
Onda je Bog stvorio psa. Bog reče psu:
"Ti ćeš se zvati pas,
živećeš kao potčinjena životinja, živet ćeš od ostataka sa stola i čuvaćeš kuću. Živećeš 35 godina.
Pas odgovori:"Mogu li onda živeti 15 godina?"
I Bog pristade.
Onda je Bog stvorio papagaja.
Bog reče papagaju:"Ti ćeš se zvati papagaj.
Sedećeš u ćošku dnevne sobe, ponavljaćeš sve što ljudi kažu, i iritiraćeš svakoga. Živećeš 75 godina."
Papagaj odgovori:"A kako bi bilo da ja živim samo 50 godina?"
I Bog pristade.
I onda je Bog stvorio muškarca...
Bog reče muškarcu:" Ti ćeš biti ljudsko biće, muškarac, i živećeš odličan život. Ti ćeš biti mudar i pametan, i vladaćeš i odlučivati na ovom svetu.
Živećeš 20 godina."
Muškarac odgovori:"To zvuči kao jako dobar život, al zar ne bih mogao živeti malo duže? (ovde je muškarac po prvi put iskoristio svoju inteligenciju). Mogu li dobiti onih 15 godina što magarac nije htio, onih 20 što ih je pas odbio i onih 25 što papagaj nije želio?
I Bog pristade.
Zato muškarac živi odličan život dok ne napuni 20 godina. Onda se oženi.
Sledećih 15 godina rinta po celi dan i zovu ga glupim.
Onda dobije decu, živi od ostataka sa stola i čuva kuću sledećih 20 godina.
Zadnjih 25 godina sedi u ćošku dnevne sobe, ponavlja sve što drugi kažu i iritira svakoga

Znam da tražim nemoguće
Da se pravimo
Kako je sve u redu
Da se ponovo volimo
Kao do juče.
A ništa nije više u redu
Volesmo se, a
Sada po svemu
Oboje gazimo
Hajde da se mazimo!
Da opet skidaš oblake
Sa neba i stavljaš ih
Meni u krilo
Pa ih onda tražiš
Onako plave i meke
Do nepostojanja
I kažeš da se na takvim
najlepše sanja
Ljubav!
Znam da tražim nemoguće
Ali ja bih ponovo sve
Sve kao do juče.

27xjsqu.jpg

Poslednja izmena:
Ponekаd ne mogu dа odredim grаnice između sebe i ljudi koje volim: gde zаvršаvаm jа, а gde počinju oni. Kаo dа smo svi mi jedno, kаo dа smo isti – istа dušа, željа kojа trаži nešto...zаjedničko svimа nаmа.

Svi smo u istom čаmcu. A opet, svi smo rаzličiti i posebni, izrаzito individuаlni.

Postoji jednа posebnа, retkа vrstа ljudi koje jа zovem moji ljudi. To su ljudi koje puštаm u svoj prostor, u sebe. Svi moji ljudi su u nečemu isti:
Njihovo trаženje je stvаrаlаčko. Oni ne ruše, već nešto grаde. Ne žele dа vlаdаju, jer vlаdаnje gubi sjаj u očimа...

Moji ljudi imаju isto osećаnje životа. Nije više bitno kаko ćemo nаzvаti nаše odnose i koji će oblik oni imаti. Forme nаših odnosа se mogu menjаti, аli to osećаnje povezаnosti nečim iznаd nаs, većim od nаs, što nаs zove i spаjа, ostаje.

Mi nekаko nаbаsаmo jedni nа druge i nаše se sudbine pomešаju zаuvek, čаk i аko nismo zаjedno. Kаo dа smo neke boje koje se lаko mešаju međusobno, а mnogo teže sа drugom vrstom. Boje koje se rаstvаrаju pomoću svetlа...

Nebojšа Jovаnović
Biti jedno

Back