Život pisan srcem

Eh..da si mi...
Pa da se izgubimo...
U blazenoj silini...
Neznoj strasti...
Bez nespretnih reci...
Nepotrebnih...
U hladnim nocima...
Sa hiljadu pogleda...
I osmeha...
Poljubaca neznih...

bolje-pamtimo-prvi-poljubac-nego-prvi-seks-2011-01-11.jpg

Nikada nije prekasno. Ni večeras. Ni sutra. Nikada nije kraj. Novi je početak. Pogledaj nebo. Osecamo isto. Kada osmeh briše suze. Znam da možemo. Ne mogu nam uzeti veru u ljubav.Ne mogu nam uzeti ono sto smo imali.

0.jpg

Ne bih menjao tuge srca moga za radosti koje osjecaju mnogi. Niti bih suze, koje pecal u svakom dijelu moga bica izaziva, pretvorio u smijeh. Zelim da moj zivot ostane jedna suza i jedan osmijeh.
Suza da procisti moje srce i pruzi mi razumevanje zivotnih tajni i skritih stvari. Osmijeh da me ucini blizim mojoj braci i da simbolise moje... velicanje bogova.
Suza da me sjedini sa ljudima slomljenih srca, osmijeh da bude znak moje radosti sto postojim.
Radije bih da skoncam zudeci i ceznuci nego da zivim u ocajanju i beznadju.
Zelim da glad za ljubavlju i lijepotom bude u temeljima duse moje jer vidjeo sam da su si ti najnesrecniji od svih ljudi. Cuo sam uzdahe onih koji ceznu i zude i to je najprijatnija od svih melodija.
Kako se primice vece, cvijet zatvara svoje latice i tone u san, grleci svoje ceznje. Kako se blizi jutro cvijet otvara usne da susretne suncev poljubac.
Zivot cvijeta je satkan od zudnje i zadovoljstva....
Jedne suze i jednog osmijeha.....

Halil Dzubran

joga_255162S1.jpg

Istražujući nesanicu i druge poremećaje spavanja, lekari i psiholozi došli su do zanimljivih zaključaka: kao što volimo različitu hranu i biramo različite partnere, tako se razlikujemo i po položaju u kojem spavamo.

Na tu temu sprovedeno je nekoliko istraživanja na većem broju ispitanika, a psihološki testovi su pokazali kako su osobama koje dele sklonost prema određenoj spavaćoj pozi, često zajedničke i određene psihološke osobine. Naravno, niko ozbiljan (a posebno ne naučnik) neće suditi o osobi samo na onosvu položaja u kome spava u krevetu. Ipak, zaključci koji se iz ovih istraživanja mogu izvući za potrebe pojednostavljene medijske prezentacije i popularne psihologije, svakako su zanimljivi i zabavni.

Četrdesetak odsto ljudi najčešće spava u fetusnom položaju, a ovaj položaj skoro je dvostruko popularniji kod žena nego kod muškaraca. Sledeći po popularnosti su položaji ‘cepanice’ (oko 15 posto ispitanih) i ‘čeznutljivac’ (oko 13 posto). Ostale tri poze su dosta ređe: osam odsto ljudi u snu su ‘vojnici’, u sedam odsto slučajeva reč je o ‘slobodnom padu’, dok u položaju ‘morske zvezde’ spava samo pet odsto ljudi.

Fetus: osoba spava na boku, skupljena i savijenih nogu, često i s rukama podmetnutim pod glavu ili jastuk.
Ako spavate u ovom položaju, voleli biste da vas smatraju jakom osobom koja ima kontrolu u svojim rukama, ali zapravo ste meki i najverovatnije tim gardom samo štitite svoju osetljiviju stranu. Stidljivi ste prilikom upoznavanja novih ljudi, ali se širom otvarate kada ih upoznate.

Cepanica: na boku, ispruženih ruku i nogu
Vi ste ekstrovertna osoba koja teško može da odoli zabavama i drugim društvenim okupljanjima. Volite ljude i volite da pripadate određenoj grupi. Možda olako dajete svoje poverenje drugim ljudima i to vas često dovodi u nepriliku.

Čeznutljivac: takođe na boku, ali s lagano savijenim telom i rukama ispruženim prema napred.
Često ostavljate utisak da ste mnogo drugačiji od onog što zaista jeste. Mnogi ljudi vas smatraju osobom otvorenom za komunikaciju, širokogrudnom, koja ne pati od predrasuda, ali često možete da budete vrlo cinični. Skloni ste sumnji u ljude i situacije i treba vam puno vremena da se odlučite na nešto. Ali, kada donesete odluku, najčešće je se slepo pridržavate.

Vojnik: osoba spava ispružena na leđima
Mirni ste, rezervisani i introvertni. Ne volite da vam bilo ko narušava životnu rutinu. Ali, ispod te fasade nalazi se čelična volja – imate vrlo visoke standarde, prema kojima procenjujete i sebe i druge.

Slobodni pad: na stomaku, s rukama položenim iznad glave
Najčešće ste iskreni i ne krijete svoje mišljenje, iako vas neki ljudi smatraju preglasnom osobom. Međutim, duboko u sebi ste nervozni i nesigurni u sebe. Ne primate dobro kritike, pa zapravo preferirate da se sklonite od bilo koje konfliktne situacije.

Morska zvezda: na leđima, s raširenim rukama (ili položenima prema gore)
Ovo je pravi ‘materijal’ za dobrog prijatelja, umete da slušate veoma pažljivo i uvek ste otvoreni za probleme drugih, ne oklevate kad je nekome potrebna pomoć. Izbegavate da se nađete u centru pažnje, ali rado ćete pomoći u svakoj situaciji.

bezbrizni-snovi-62871.jpg

UGRABI RUŽIČASTI ŠEŠIRIĆ

Sa 3 godine gleda se u ogledalo i vidi kraljicu.
...Sa 8 godina gleda se u ogledalo i vidi pepeljugu.
Sa 15 godina gleda se u ogledalo i vidi ružnu patkicu.
......Sa 20 godina gleda se u ogledalo i vidi sebe kao predebelu i pretanku, premalenu ili previsoku, sa kovrdžavom ili previše ravnom kosom, ali odluči da ipak izađe iz kuće.
Sa 30 godina gleda se u ogledalo i vidi sebe kao predebelu i pretanku, premalenu ili previsoku, sa kovrdžavom ili previše ravnom kosom. Ima previše bora. Odlučuje da nema vremena ništa od toga popravljati i ipak izlazi iz kuće.
Sa 40 godina gleda se u ogledalo i vidi sebe kao predebelu i pretanku, premalenu ili previsoku, sa kovrdžavom ili previše ravnom kosom. Ima previše bora, ali kaže, “Bar sam uredna i čista” i svejedno izlazi.
Sa 50 godina gleda se u ogledalo i vidi “Ja sam ono što jesam” i ide gde god želi.
Sa 60 godina gleda se i podseća sebe na sve ljude koji se ne mogu više pogledati u ogledalo. Izlazi i osvaja svijet.
Sa 70 godina gleda se i vidi mudrost, smeh i sposobnost, izlazi i uživa u životu.
Sa 80 godina ne gleda se više. Stavlja ružičasti šeširić i izlazi kako bi se zabavila i nasmejala.

Možda bi svi trebali ugrabiti ružičasti šeširić ranije i prestati brinuti.

vestsofijaloren3.jpg

Padni mi samo na pamet
Misli moje obraz da ti izgrebu
Iziđi samo preda me
Oči da mi zalaju na tebe
Samo otvori usta
Ćutanje moje da ti vilice razbije
Seti me samo na sebe
Sećanje moje da ti zemlju pod stopalima raskopa
Dotle je među nama došlo

Vasko Popa.

Jednog dana, moj prijatelj je otvorio jednu od fioka koja je pripadala njegovoj ženi. Izvadio je jedan zamotuljak u ružinom papiru i rekao: "Ovo nije bilo šta, ovo je nešto specijalno."

Odmotao je paketić i bacio papir, a onda se duboko zagledao u biranu svilu i čipku. Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u New Yorku, pre otprilike osam ili devet godina. Nije to nikada upotrebila. Čuvala je to za neku "specijalnu priliku".

"Dobro... ja mislim da je sada prilika za to." Prišao je krevetu i položio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati na sahrani. Njegova žena je umrla. Okrenuo se prema meni i rekao: "Ne čuvaj nikada ništa za neke specijalne prilike, svaki dan u tvom životu je specijalan."

Još uvek se sećam njegovih reči... one su promenile moj život. Više čitam, a manje čistim. Više sedim na terasi i uživam u pejzažu, i ne smeta mi korov u vrtu i nepokošen travnjak. Provodim više vremena s porodicom, a manje na poslu. Shvatio sam da je život u suštini jedna celina ispunjena užicima, a ne kurs preživljavanja. Više ništa ne čuvam. Upotrebljavam moje kristalne čase svaki dan. Obučem moj novi sako, kad idem u supermarket, ako mi je želja. Ja ne čuvam moj najbolji parfem za specijalne izlaske, ja ga upotrebljavam uvek kad poželim. Fraze: "jednog dana" i "jednog od ovih dana" nestale su iz mog rečnika. Ako nešto vredi videti, slušati ili raditi, onda ja to želim videti, slušati ili raditi SADA. Nisam siguran u to, šta bi žena mog prijatelja uradila, da je samo znala da je neće biti ovde sutra, u šta mi svi verujemo. Mislim da bi ona bila više u kontaktu sa svojom familijom, svojim najbližim prijateljima. Ona bi možda nazvala svoje stare prijatelje i molila za oproštaj zbog nekih nesporazuma, i pomirila se s njima. Verujem da bi ona išla da jede u kineski restoran, to je njena omiljena hrana.

Upravo ove neuradjene male stvari što meni smetaju, ako bih ja znao da su mi sati izbrojani. Smeta mi što sam prestao da vidjam moje dobre prijatelje koje sam ja "jednog dana" hteo nazvati. Smeta mi što ne pišem pisma, koje sam mislio pisati "jednog od ovih dana". Smeta mi i žalosti me da nisam rekao mojim roditeljima, mojoj braći i deci, češće, koliko ih volim. Sada pokušavam da ne zakasnim, ne držim po strani, ili čuvam nešto, što može obogatiti naš život sa smehom ili radošću. I svaki dan kažem sebi samom, da je danas jedan specijalni dan... Svaki dan, svaki sat, svaki minut... je specijalan.

ŠTA SAM JA: PROŠLOST, SADAŠNJOST ILI BUDUĆNOST?

Upitah prošlost:
- Šta sam ja?
...Prošlost mi odgovori:
- Ti ćeš tek sutra biti ti.
Upitah budućnost:
- Šta sam ja?
Ona odgovori:
- Ti si još juče trebala biti ti.
Sadašnjost me zgrabi za ruku
i povede me sa sobom…
(zato što me je dobro poznavala).
Zaustih i nju da upitam isto:
- ………
No ona mi stavi prst na usta i reče:
- TI JESI! I nemoj nikada prestajati to da budeš.

Nedosanjana avantura.
Kao oblak pun teške kiše koji neprekidno stoji,ne pomera se iznad moje glave.
Neispunjena želja.
Da se dodirnemo,poljubimo,da se osetimo i budemo jedno godišnje doba.
Nedosanjan san.
Probudio me je tvoj strah,da mi kreneš u susret i sretneš ne na stanici u kojoj te još uvek čekam.

10 EMOCIJA MOĆI

1. LJUBAV i SRDAČNOST – njegujte emocije ljubavi i srdačnosti. Prelijepo vjerovanje koje preporučujem da usvojite dolazi iz knjige “Kurs o čudima”: svaka komunikacija je ili odgovor prožet ljubavlju ili vapaj u pomoć. Ako vam se neko obrati u stanju povrijeđenosti ili gnjeva, a vi odgovorite sa ljubavlju i srdačnošću, ...stanje te osobe će se vremenom promijeniti, a njezin intenzitet emocija će oslabiti.

2. UVAŽAVANJE i ZAHVALNOST – njegujte emocije uvažavanja i zahvalnosti. Te su emocije među najduhovnijim emocijama koje možemo osjetiti i one naš život čine boljim više od bilo čega drugoga. Živite sa stavom zahvalnosti!

3. RADOZNALOST – njegujte radoznalost. Ukoliko se zaista želite razvijati, naučite biti radoznali poput djeteta. Znatiželjnim ljudima nikada nije dosadno, a život za njih postaje beskonačno otkrivanje radosti.

4. UZBUĐENJE i STRAST – njegujte emocije uzbuđenja i strasti. Te emocije mogu izazov pretvoriti u veliku životnu priliku pružajući nam ujedno i snagu da napredujemo u životu brže nego ikada prije. Raspalite svoju strast.

5. ODLUČNOST – odlučnost čini razliku između zaglavljenosti u nekom poslu i predanosti tome poslu. Puko „prisiljavanje“ samoga sebe neće biti dovoljno; potrebno je dovesti se u stanje odlučnosti.

6. PRILAGODLJIVOST – budite prilagodljivi. Ako ijedna emocija jamči uspjeh, tada je to sposobnost promjene pristupa. Zapravo svi signali za akciju, samo su poruke koje govore da trebamo biti prilagodljivi. Tokom života naći ćete se u situacijama kojima nećete biti u stanju da upravljate. Vaša sposobnost da budete prilagodljivi po pitanju svojih pravila, značenja koja pridajete situacijama i svojih postupaka dugoročno će odrediti vaš uspjeh ili neuspjeh, a da ne spominjem vašu ličnu radost i ispunjenost.

7. SAMOPOUZDANJE – dosljedno njegujte samopouzdanje. Ako ste ikada nešto uspješno učinili, u stanju ste to ponoviti. Međutim, uz moć vjere, samopouzdani možete biti čak i u okruženjima i situcijama sa kojima se još niste susreli. Zamislite emocije koje zaslužujete i osjetite njihovu izvjesnost umjesto da čekate da se jednoga dana u dalekoj budućnosti spontano pojave.

8. RADOST – radost jača vaše samopoštovanje, čini život zabavnijim i uveseljava ljude koji vas okružuju. Biti radostan ne znači da morate zatvarati oči pred stvarnošću, promatrati svijet kroz ružičaste naočale i odbijati priznati da postoje i izazovi. To znači da ste nevjerovatno inteligentni jer znate da, živeći u stanju ugode i pozitivnog iščekivanja, toliko intenzivnog da osjećaj radosti širite na sve oko sebe, posjedujete moć prevladati bilo koji izazov na koji naiđete.

9. VITALNOST – od presudne je važnosti njegovati svoju vitalnost; ne vodite li brigu o svome zdravlju, mnogo je teže uživati u ostalim emocijama. Suprotno opštem vjerovanju, mirnim sjedenjem ne štedite energiju. Čovjekov se nervni sistem mora kretati da bi posjedovao energiju. Dok se krećete, kiseonik kola kroz vaš sistem, a taj fizički nivo zdravlja stvara emocionalan osjećaj vitalnosti koji vam je potreban da biste izazove pretvarili u prilike.

10. DAVANJE DOPRINOSA – lično ne poznajem dublju emociju od osjećaja davanja doprinosa: osjećaj da ste svojom ličnošću, svojim načinom života duboko i smisleno uticali na druge najveći je životni dar. TAJNA ŽIVOTA JE U DAVANJU.

HandsJoiningtheWorld1.jpg

• Podržavam
Reactions: Nez
I dok sam se tako borio,video sam ljude koji su govorili u ime slobode,ali sto su vatrenije branili to iskljucivo pravo, tim vise su postajali robovi zelja svijih roditelja,braka u kome su obecali da ce ostati s drugim "do kraja zivota",robovi ravnoteze,rezima, planova ostavljenih na pola puta, ljubavi kojima se nije moglo reci "ne" ili "dosta", vikenda koje su bili primorani da provode na ruckovima u nezeljenom drustvu. Robovi luksuza,privida luksuza, prividnog privida luksuza. Robovi jednog zivota koji nisu birali, ali kojim su odlucili da zive-jer ih je neko ubedio da je to za njih najbolje. I tako su se nizali njihovi jednolicni dani i noci, u kojima je pustolovina postala tek prazna rec iz knjiga ili slika sa neprestano ukljucenog televizora, a kad god bi se neka vrata otvorila,govorili bi : " To me ne interesuje,nije mi stalo.

Ja sam video u cemu je takozvana borbenost nekih „borbenih“ ljudi. Oni izmisle svoju „borbu“, na silu joj nadju razloge, nadenu ime, i bore se, bez rizika i rezultata, bore se – samo da ne bi morali misliti i raditi.

Posmatraš li život kao dar,shvaticeš kako je vreme dragoceno i koliko
nam prilika daje svaki novi dan.

Nađi jednostavno vremena za to i budi strpljiv,i u tvom ce životu rasti i
dozrevati mnogo toga.

Život je velik i raznolik,nalik igri jer u sebi
sjedinjuje sve suprotnosti.

Svako je od nas jedinstven i neponovljiv.

Zašto se ne radovati samom sebi i svima ostalima oko sebe?

Nadi vremena da budeš sretan.Danas je dan da budeš sretan

Juče : vec je prošlo.
Sutra : tek ce doći.
Danas: jedini dan koji imaš da učiniš
od njega svoj najbolji dan.

Ljubav čini tvoj život vrednijim.

jsgiisdjekmhfqwzrwdyqc2.jpg

Budite, dakle, mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi."
Mt. 10,16
Vidite li mudrost u postojanju ptica, cveća, drveća, čitave prirode? Ista takva mudrost aktivna je u nama, da bi činila stvari koje naš mozak nikad ne bi mogao - krv struji u našim venama, srce otkucava, pluća se šire i skupljaju, rane zarašćuju, dok se naš svesni duh bavi drugim stvarima. To je ta prirodna mudrost koju tek da¬nas otkrivamo u takozvanim primitivnim narodima, kod kojih se sačuvala ta iskonska jednostavnost.
Mi, koji smatramo sebe progresivnijim, razvili smo drugi tip mudrosti - domišljatost mozga - jer smo otkrili da možemo usavršiti prirodu i obezbediti sebi sigurnost, zaštitu i dugotrajan život, brzinu i udobnost nepoznate primitivnim narodima. Sve to zahvaljujući „kompletno razvijenom" mozgu. Izazov koji je pred nama sastoji se u pronalaženju bezazlenosti goluba, a da pri tom ne izgubi¬mo promišljenost zmije.
Kako da to postignemo? Putem važnog zahvata sve¬sti - treba da shvatimo sledeće: kad god se trudimo da pobedimo prirodu tako što joj se suprotstavljamo, mi sa¬mi sebe povređujemo, jer Priroda nije ništa drugo nego

naše sopstveno biće. To je kao da se vaša desnica bori s vašom levicom, ili kao da vaše desno stopalo gazi po le-vom. To su gubitnički zahvati, i vi, umesto da budete ži¬vi i kreativni, blokirani ste u tom sukobu. Osvrnite se oko sebe - zar to nije stanje najvećeg broja ljudi? Mrtvi, nekreativni, blokirani, jer su u sukobu s prirodom, uvek spremni da dokažu sebi kako mogu da čine suprotno od onoga što im njihova priroda nalaže. U sukobu prirode i vašeg mozga, držite se prirode, jer ako joj se suprotsta¬vite, lako vas može uništiti. Tajna leži u unapređivanju Prirode u skladu sa Prirodom. Kako dostići tu harmoni-ju?
Prvo: mislite o nekoj promeni u svom životu ili ka¬rakteru. Možda ćete pokušati da nametnete ovu prome-nu sebi, putem napora i prinude, ili želje da postanete ono što je vaš ,,ego" programirao. To je zmija koja se bo¬ri protiv goluba.
Ili se, možda, samo ograničavate na učenje, posma-tranje, razumevanje, trudeći se da postanete svesni svo¬je aktuelne situacije, sa svim problemima, ali bez upinja-nja, bez forsiranja stvari kako bi to zahtevao vaš 'ego', već dopuštajući da Stvarnost rukovodi promenama, ne u skladu s vašim planovima, već sa planovima Prirode. U tom slučaju postoji savršena saglasnost zmije i goluba.
Razmotrite ipak promene koje želite da ostvarite u sebi, i posmatrajte svoje ponašanje. Otkrićete da ste se olako upustili stazom kažnjavanja i nagrada, discipline i kontrole, propovedi i okrivljavanja, pohlepe i gordosti, ambicije i taštine, ignorišući put spokojnog prihvatanja, put budne i pažljive svesnosti.
Drugo: mislite o svom telu i uporedite ga sa telom životinje koja se nalazi u svom prirodnom okruženju. Ži¬votinja nikad nije napeta osim kada se priprema za bor¬bu ili uzlet; nikada ne jede niti pije nešto što joj može naškoditi; pruža sebi sav odmor ili aktivnost koji su joj potrebni; ima tačno odmeren dodir sa elementima priro-

de: vetrom, suncem, kišom, toplotom, hladnoćom. Sve je to zato što životinja sluša svoje telo i prepušta se njego¬voj mudrosti.
Uporedite sve to s vašim glupavim lukavštinama. Kad bi vaše telo moglo da govori, šta bi vam reklo? Pokazalo bi vam svu vašu lakomost, sujetu, ambiciju, ispraznu že¬lju da se istaknete i dopadnete drugima, sva zastranjenja koja ućutkavaju glas vašeg tela, dok istovremeno slepo hrlite objektima koje vam nameće vaš 'ego'. Eto, zaista ste izgubili jednostavnost i bezazlenost goluba.
Treće: upitajte se koliko ste u dodiru s Prirodom -sa drvećem, zemljom, travom, nebom, vetrom, kišom, suncem, cvećem, životinjama i pticama. Koliko vremena provodite u prirodi? U kojoj ste meri usklađeni s njom, koliko je posmatrate, koliko se udubljujete, koliko vas ostavlja ushićenim, koliko se poistovećujete s njom? Ako je vaše telo predugo odvojeno od prirodnih elemenata, ono sahne, postaje kruto i lomno, jer je odvojeno od svoje vitalne sredine. Kada ste predugo odvojeni od Pri¬rode, vaš duh postaje jalov i umire, jer je iščupan u korenu.

Put ljubavi-Antoni De Melo

Jedan stari hodocasnik isao je usred zime preko mosta u podnozju Himalaja kada je pocela kisa. Cuvar prelaza mu je rekao: Kako ces, dobri covece, stici gore po ovakvom nevremenu?
Starac mu je veselo rekao: Moje je srce vec stiglo tamo, ostatku mene lako je da ga prati.````

"Mozhda ces me razumeti tek kada budes starija i kada predjesh onaj tajanstveni put koji od nepomirljivosti vodi do samilosti.
Samilost, pazi, ne sazhaljenje. Ako me budes sazhaljevala, sicci cu kao oni zli duhovi i napravicu ti gomilu pakosti. Isto cu uchiniti i ako budesh stidljiva umesto skromna, ako se budesh opijala praznim razgovorima umesto da cutis. Eksplodirace lusteri, poletece tanjiri sa polica, gaccice ce zavrshiti na lusteru; od svitanja do duboko u noc necu te ostaviti na miru ni trenutak.
To naravno nije tachno, necu uraditi nishta od toga. Ako me bude negde i ako budem mogla da te vidim, biccu samo tuzhna, kao shto sam tuzhna kad god vidim unishten zhivot, jedan zhivot u kojem se put ljubavi nije ispunio.

Sjeverno Američki Indijanski Etički Kod

1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati, samo ako ti govoriš.

2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.

3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - Drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe.

4. Ophodi se prema gostima u kući s puno obazrivosti. Posluži ih sa najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.

5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.

6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude bilo biljke.

7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i riječi. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na osobno izražavanje.

8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratit će ti se višestruko.

9. Svi ljudi čine pogreške. Sve pogreške mogu biti oproštene.

10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tijela i duha. Vježbaj optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Ona je dio naše svjetovne obitelji.

12. Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalijevaj ih sa mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesto da rastu.

13. Izbjegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov te boli će se vratiti tebi.

14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasljeđa i dosljednosti unutar ovog univerzuma.

15. Drži sebe u ravnoteži. Svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocijonalno Ja, i Tjelesno Ja.
Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zrdava. Jačaj tijelo da ojača um. Rasti bogato u duhovnosti, da izlječiš emocijonalne rane.

16. Donosi svjesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.

17. Poštuj privatnost i osobni prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije. To je zabranjeno.

18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.

19. Poštuj tuđa vjerska opredjeljenja. Ne sili druge da vjeruju u tvoje.

20. Dijeli svoju dobru sreću. Dijeli i sudjeluj u davanju milostinje.

ISTINA U LJUBAVI...

Hodala putem neka devojka, prelepa kao vila.
Iznenada primeti, da je neki muškarac prati.
Okrenu se i upita ga:
...- Kaži mi, zašto me pratiš?

Muškarac odgovori:
- Gospodarice Srca moga, tvoja lepota je toliko neodoljiva, da mi prosto nalaže da te pratim.
Kažu da sviram prekrasno, da za mene nema tajni u poezijii da umem da probudim u ženskim srcima ljubavne jade.
Ali bih ti ipak, nešto priznao, ti si ta koja je zarobila moje Srce!
Lepotica ga je izvesno vreme gledala ćuteći, pa ga upita:
- Kako si se uopšte mogao zaljubiti u mene?
Pa, moja mlađa sestra je mnogo lepša i privlačnija.
Okreni se i pogledaj je, ona hoda uvek iza mene.

Muškarac se okrenu, no tamo je video samo jednu užasno raščupanu i prljavu staricu.
On ubrza korak da bi prišao još bliže lepotici i poniznim glasom joj se obrati:
- Reci mi, kako može da iz tvojih usta izađe takva laž?

Devojka mu uzvrati:
- I ti si meni, prijatelju, rekao laž kada si se zaklinjao u moju ljubav.
Ti poznaješ sva ljubavna pravila i odaješ utisak da tvoje Srce zaista gori od ljubavi samo prema meni ……….
ALI, KAKO JE ONDA MOGUĆE DA SE OKRENEŠ I POGLEDAŠ DRUGU ŽENU?!

Dubina Ljubavi je nemerljiva kao i sirina Lepote sto je neobuhvatna. Koliko ste puta u zivotu izgovorili "Volim te" zato sto se to ocekivalo od vas? A koliko puta zato jer ste to stvarno osecali? Sto vise ponavljamo to a da ne mislimo, to vise postaje rutina. Naucimo se da volimo samo recju bez ocekivanja dokaza delom, jer ljudi su inace jako lako zadovoljiva bica - recite im sta zele da cuju i bice zadovoljni. Tako je lako manipulisati recima i "osvajati teritorije" psihickog prostora koje nikada ne budu osvojene a vazda kapituliraju pred potrebom za onim sto im date u trenutku. Sve ostalo se ne racuna.

U životu postoji jedna vrednost koja često drugima ostaje skrivena, ali je čovek oseća duboko u svojoj duši: to je vernost ili nevernost onome što osećamo da je naša sudbina ili vokacija koju treba da ispunimo.

Sudbina, kao uostalom sve što je ljudsko, ne ispoljava se apstraktno već se oživotvoruje u nekoj okolnosti, na nekom malenom mestu, na nekom voljenom licu, u rođenju nekog siromaška na periferiji neke imperije.
Ni ljubav, ni istinski susreti, pa čak ni duboka razmimoilaženja, nisu plod slučajnosti, već su nam na tajanstven način predodređeni. Koliko sam se samo puta u životu začudio što u tolikom mnoštvu ljudi na svetu nailazimo na one koji, na izvestan način, vuku konce naše sudbine, kao da pripadamo istovetnoj tajnoj organizaciji, ili poglavljima jedne iste knjige!
Nikad nisam saznao da li ih prepoznajemo zato što smo već tragali za njima, ili smo tragali za njima zato što su već bili nadomak naše sudbine. Sudbina se ispoljava putem znakova i nagoveštaja, koji nam se isprva učine beznačajni, a za koje tek kasnije uvidimo da su bili od presudnog značaja.
Tako se dešava da u životu često poverujemo da smo izgubljeni, dok u stvari uvek idemo ka određenom cilju, ponekad vođeni našom najočiglednijom, ali u drugim prilikama, možda i bitnijim za naš život, nekom snažnom i nepokolebljivom voljom i nama samima neznanom, u susret mestima, osobama ili stvarima koje, na ovaj ili onaj način, jesu, ili su bile, ili će da budu, od odlučujuće važnosti za našu sudbinu, voljom koja ide u prilog našim prividnim htenjima ili ih osujećuje, pomaže ili odmaže našim težnjama i često, što nas još više začuđuje, vremenom dokazuje da je budnija od naše svesne volje."

Ernesto Sabato

Tako se bojim ove čudne praznine,
tako se bojim ove daljine
između misli mojih i tvojih,
tako se bojim svih sumnji svojih…

Bojim se šutnje sve teže i duže,
pitam se dal´ riječi ičemu služe
kada na njih odgovora nema,
bojim se nestanka za sva vremena…

I bojim se ove noći što slijedi,
bojim se dana koji lagano blijedi,
dal´ ova večer što dolazi zna
koliko je tuge u mojim očima…

Bojim se boli,
bojim tišine…
bojim se i ove ledene zime
što pada po meni…

DAN PO DAN

Postoje dva dana u svakoj sedmici zbog kojih se nikada ne trebamo brinuti, dva dana koja bi trebala biti oslobođena od svih strahova i slutnji.

Jedan od ovih dana je JUČE; dan sa svim svojim greškama i brigama, sa svojim slabostima i zabludama, sa svojim bolom i patnjom.

JUČE je zauvijek prošlo bez naše kontrole.
Ni sav novac svijeta ne može vratiti natrag ono naše JUČE.

Ne možemo vratiti ni jedno djelo koje smo počinili;
ne možemo izbrisati ni jednu riječ koju smo rekli.
JUČE je zauvijek otišlo u nepovrat.

Drugi dan zbog kojeg se nikada ne trebamo brinuti je SUTRA; dan sa svim svojim mogućim nesrećama, problemima, sa svojim grandioznim obećanjima i razočaravajućim rezultatima.
SUTRA je isto kao i JUČE, van naše kontrole.

Sutrašnje sunce će ponovo izaći,
ili u sjaju ili iza maske oblaka, ali će izaći.
No sve dok ne izađe, mi nemamo udjela u nadolazećem SUTRA, jer ono tek treba da se rodi.

To nam ostavlja još samo jedan dan, DANAS.
Svaki čovjek može izaći na kraj sa svojim danom.
Ali ono što nas lomi su ustvari te dvije užasne vječnosti: JUČE i DANAS.

Jer nije današnje iskustvo ono što nas brine,
već kajanje i gorčina zbog nečega što se desilo JUČE i strepnja pred onim što se može desiti SUTRA.

I zato - živimo punim plućima, ali neka to bude DAN PO DAN.

Back