«Nero!
Priroda je zakitila svijet božanskim ljepotama,ali nijedna kao ti!Nijedna nema tako lijepih riječi,tako umnih misli i tako odvažan hod.Moć tvoja nije ljepota tvoja,Nero!
Tvoja moć si-ti!Ti si snaga orkana,žar sunca,svježina proljetnog jutra.Ti si tajnovitost tamne noći obasjane dalekim zvijezdama.Ti si iskra s neba,što ju izgubiše zvijezde otajstvene,putujući svemirom beskrajnim.
Nero!
Sjedim sam u tami noćnoj i gledam gore u nedohvatne visine.Tamo sjaji zvijezda-moja zvijezda i gleda zlatnim svojim okom u tamu.Što ona zna tko to dolje u toj tmini čezne za njome?I vječno će ovako sjati ponosito,daleko gore.Nikad neće progledati tamu,nikad opaziti suzne oči ispunjene čežnjom...
Nero!
Kolikogod je zemlja udaljena od neba toliko sam ja daleko od tebe.Kad bi vječno vladala tama,da u njoj sakrijem sebe i kad bi nebo bilo vječno osuto zvijezdama,da mogu gledati tebe!»
@@@@@@@@@@
«Ne vjerujem u đavle,Nero!Čovjek je,koji te oteo smrti.Ili je vitez ili je hulja-ali ja ga mrzim jer je učinio ono,što htjedoh učiniti ja!
Kad bi znao da si spašena!Tamnica bi mi bila raj,zveket okova rajska pjesma...
Oko mene tišina i samoća,dva draga,jedina pouzdanika moja.Sjedimo tu sami i slušamo kako bukte mlade grudi,kako izgara život mladi od žara plamena i boli beznadne.Neka gine,neka sahne.Usahnut mora mlado proljeće kad uzalud čezne sunce!»
@@@@@@@@@@
«Znaš li Nero što je plač bez suza,patnja bez jauka?Zašto ove crvene kaplje ne mogu kriknuti?Zašto me muče nijemo?...
Nero?Smiješ li se što param ruku svoju da ti šaljem krvave uzdisaje svoje?Smiješ li se ranjeniku što krvlju piše na samrtnom bojištu u vrućici?
Smiluj se Nero!Plačući dozivlje slavuj slavuljicu srca ledena......
Noćca sjetna može zaplakati blagu rosu-i oblak može jecati grmljavinom,a grom zatutnjiti da nađe daha.Samo moja bol je nijema,luđački nijema i strahovita.
Ne,ne smij se Nero-pusti ludu neka viče i luduje,to joj godi,to joj blaži smućenu dušu....»