Život pisan srcem

Kad bi ptice ovako umele da vole, kao ja, već bi se pretvorile u vetar.
Kad bi potoci ovako umeli da vole, kao ja, već bi postali okeani.
Kad bi prostori ovako umeli da vole, kao ja, već bi postali beskonačni.
Kad bi vreme ovako umelo da voli, kao ja, već bi se pretvorili u večnost.

Kad bi zemlja ovako umela da voli, kao ja, već davno bila bi zvezda.

Zivot vam je kao jelo..ili je ukusno ili nije..sto u velikoj meri zavisi od vas..kako cete ga spremiti..
Hocete ga dinstati .kuvati..peci..ili prziti ( prziti..:D..)...
uz povremeno mesanje i dodavanje neophodnih zacina
kao sto su biber,so i aleva paprika ne bi li to sve to bolje svarili ..
i da..ne zaboravite secer..koji ubija gorcinu i cini da osetite povremeno slast...

A zivot je tamo gde sam ja i moje srce ga pise...
moje malo zeleno srce...

zelenosrce.jpg

Kroz koliko sam koracala vekova,
Koliko sam okajala grehova?
Gde su me stizala stradanja,
Kako sam gubila nadanja?

Borila se grcevito,
Ili se predavala munjevito?
Stazama hrabro stupala,
Ili u ocaju jaukala?
U bespucima se gubila,
Sanjala,volela I ljubila…?

Sto me to napred gonilo,
Sa koje me zvezde strmoglavilo i slomilo…
Da zastanem,stanem I ostanem,
Led il’ vatra da postanem?

Sazdana od snage uragana,
Ili krvava od neprebolnih rana?

Krstili me krstom radovanja,
Ili mi u pletenice upleli latice samovanja?
Umivali me vodama bistrih izvora,
Ili me dojili mlekom iz najdubljih ponora?

U povojnicu crvenu nit beskraja utkali I voleli,
Ili mi kolevku zanjihali pa prokleli?

Niz koliko sam provalija klizila,
Koliko visova nadvisila?
Ka kojoj tamnici me staze vodile,
Koje me vile volele,spazile I oslobodile?

Da sanjam,ljubim I volim…
Bol svoju da u nedrima gajim I bolim…
Da ne prebolim...

M.

Ukrašcu tvoju senku, obuci je na sebe i
pokazivati svima. Biceš moj nacin odevanja
svega nežnog i tajnog. Pa i onda, kad
dotraješ, iskrzan, izbledeo, necu te sa sebe
skidati. Na meni ceš se raspasti.
Jer ti si jedini nacin da pokrijem golotinju
ove detinje duše. I da se više ne stidim pred
biljem i pred pticama.
Na pocepanim mestima zajedno cemo plakati.

Zašivacu te vetrom. Posle cu, znam, pobrkati
moju kožu s tvojom. Ne znam da li me
shvataš: to nije prožimanje.
To je umivanje tobom.

Ljubav je cišcenje nekim. Ljubav je neciji
miris, sav izatkan po nama.
Tetoviranje maštom.

Evo, silazi sumrak, i svet postaje hladniji.
Ti si moj nacin toplog. Obuci cu te na sebe
da se, ovako pokipela, ne prehladim od
hladnoce svog straha i samoce....

N.N

Koliko je prijateljstvo skupo, vidi se po tome koliko je retko; mi poznajemo stotine ljudi, ali od njih izaberemo svega dvojicu-trojicu za svoje prijatelje.
Prijateljstvo je, prema Ciceronu, harmonija ljudskog i bozanskog.
Nista uzvisenije nego govoriti s nekim slobodno kao sa samim sobom, i koji se raduje svakoj nasoj sreci, i koji podnosi kao i mi sve nase nesrece.
Ali jedno su prijateljstva obicna i svakidasnja, a drugo ona koja pominju kao primer medju ljudima. Najvise dobro koje dolazi od prijateljstva, nastavlja Ciceron, to je sto ne daje duhovima da padnu i oslabe; samo tako siromah postane bogat, slab jakim, cak i mrtav postane zivim.

Prijateljstvo trazi usluge, ali samo usluge moralne

ako ne mogu da se budim pored tebe..voleo bih da sam sunce....pa da te svako jutro budim....
..ako ne mogu svaki dan da te ljubim...voleo bih da sam kisa...da ti svaki dan navlazim usne.....
..ako ne mogu da te grlim..voleo bih da sam vetar...i da ti kosu mrsim i nezno milujem
...ako nocu ne setam sa tobom..voleo bih da sam najsjajnija zvezda...ili mesec zut..da mogu da te pratim kao senka svaki korak tvoj.....

2md0zfo.jpg

UVELO LIŠĆE – PREVER

Želela bih da se uvek sećam
Srećnih dana naše ljubavi
Tada je život bio mnogo lepši
I sunce blistavije bilo no danas
Uvelo lišće slaže se po zemlji
A ja te još nisam zaboravila
Uvelo lišće slaže se po zemlji
Ko naša tuga i uspomene
Hladni vetar odnosi ih
Zajedno sve u noć zaborava
A vidiš nisam zaboravila
Pesmu koju si mi pevao
Ta pesma je bila slična nama
I tebi koji si me voleo
I meni koja sam te volela
Živeli smo zajedno
Ti koji si me voleo
I ja koja sam te volela
Ali život razdvaja one
One koji su se mnogo voleli
O sasvim polako i bez šuma
More briše tragove po pesku
Koraka razišlih se ljubavnika...

„ ...Moj prijatelj otvori jednu od ladica koja je pripadala njegovoj ženi, izvadi jedan zamotuljak u rižinom papiru i reče:
'Ovo nije bilo šta, ovo je nešto specijalno.'
Odmotao je paketić i odbacio papir, i onda se duboko zagledao u biranu svilu i čipku. Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u New York-u, pre otprilike osam ili devet godina. Nije to nikad upotrebila . Čuvala je to za neku 'specijalnu priliku'.
'Dobro...ja mislim da je sada prigodna prilika za to'.
Prišao je krevetu i položio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati - na pogrebu. .... Njegova žena je umrla!
Okrene se prema meni i reče: 'Ne čuvaj nikada ništa za neke specijalne prilike, svaki dan u tvom životu je specijalan'.

Još uvek mislim na njegove reči...one su promenile moj život. Više čitam, a čistim manje.
Sedim na terasi uživam u pejzažu, i ne smeta mi korov u vrtu.
Provodim više vremena s porodicom, a manje na poslu. Shvatio sam da je život u suštini jedna celina ispunjena užicima, a ne tečaj preživljavanja.
Više ništa ne čuvam. Upotrebljavam svoje kristalne čaše svaki dan... Obučem svoj novi sako kad idem u supermarket, ako mi je želja.
Ja ne čuvam svoj najbolji parfem za specijalne izlaske, ja ga upotrebljavam uvijek kad poželim.
Fraze...'jednog dana' i 'jednog od ovih dana' su nestale iz mog rečnika.
Ako nešto vredi videti, slušati ili raditi, onda ja to želim videti, slušati ili raditi SADA. Ja nisam siguran u to što bi žena mog prijatelja uradila, da je samo znala da je neće biti ovdje sutra.
Ja mislim da bi ona bila više u kontaktu sa svojom familijom, svojim najbližim prijateljima.
Ona bi možda nazvala svoje stare prijatelje i molila za oproštaj za neke nesporazume, i pomirila se s njima. Verujem da bi ona išla jesti u kineski restoran, to je njena omiljena hrana.
Upravo ove neučinjene male stvari što meni smetaju, ako bih ja znao da su mi sati izbrojani. Smeta mi što sam prestao sretati svoje dobre prijatelje koje sam 'jednog dana' hteo kontaktirati.
Smeta mi što ne pišem pisma, koja sam mislio pisati 'jednog od ovih dana'. Smeta mi i žalosti me da nisam rekao svojim roditeljima, svojoj braći i deci, češće, koliko ih volim.
Sada pokušavam ne zakasniti, ne držim po strani, ili čuvam nešto, što može obogatiti naš život sa smehom ili radošću.
I svaki dan kažem samom sebi, da je danas jedan specijalan dan... Svaki dan, svaki sat, svaki minut.... je specijalan.“...

"Ali ja vas upozoravam da hocu da budem slobodna da ucinim sve sto mi se svidi, a da ne moram da vam kazem svaku pojedinost o svom zivotu. Vec odavno trazim ljubavnika koji bi bio mlad a ne bi imao cudi, koji bi bio zaljubljen a ne bi bio sumnjicav, koga bih volela, ali ne zato sto bi imao prava na to. Nikada nisam mogla da nadjem takvog. Umesto da budu zadovoljni sto im se dugo daje ono sto su se jedva mogli nadati da ce dobiti jedan jedini put, ljudi traze da im ljubavnica polaze racuna o sadasnjosti, proslosti, pa cak i buducnosti. Ukoliko se vise naviknu na nju, utoliko vise zele da gospodare njome, i zahtevaju da im se daje sve vise kada im se da sve sto zele. Ako odlucim da sada steknem novog ljubavnika, hocu da ima tri vrlo retke osobine: da bude poverljiv, pokoran i diskretan." Aleksandar Dima

.Ne znam kakva je sad, ja je pamtim po ljepoti. I po izrazu patnje na licu kakvo nikad vise nisam vidio, niti sam dugo mogao da ga zaboravim, jer sam tu patnju ja prouzrokovao. Zbog te zene, jedine koju sam volio u zivotu, nisam se ozenio. Zbog nje, izgubljene, zbog nje, otete, postao sam tvrdji i zatvoreniji prema svakome: osjecao sam se poharan, i nisam davao ni drugima sto nisam mogao dati njoj. Mozda sam se svetio sebi i ljudima, nehotice, i ne znajuci. Boljela me, odsutna... Mesa Selimovic

''...Ako jednom stavis na gramofon moje srce,
cuces ono sto sam izmislio samo da bih tebi rekao...
Javno iznosim recenice kojima sam te osvojio,
Govoreci o drugim stvarima govorio sam o tebi,
I sve sto sam lepo rekao o drugima tebi je namenjeno...
Dok sam s tobom govorio telefonom
Moja krv je tekla zicom do tvojih usta
I telefonska mreza se pretvarala u krvotok....''
M.Beckovic

Polako skidam sa sebe mokru odecu mokrog dana...legnem pored tebe...a ti pokusavas pogledom da mi smiris strast koju vidis u mojim ocima...znas sta zelim...kako zelim...znas da zelim samo da te gledam i procistim pogled...da rasteram svu gamad koja celoga dana vrsi invaziju na mene...znas da zelim da te osecam pored sebe...da ti mazim kozu i smirim uznemirenost u njenoj mekoci...znas da zelim da te grejem isijavajucom toplinom koju sam akumulirao godinama bez tebe...obavila si me mekanim frotirom natopljenim mirisom lavande...prepustila me mastanjima koja se granice sa ludilom...ispunjavam ti zelju i odmaram...mirujem...a ti meni ispunjavas zelju dok vristis u sebi u trenutku u kome ti uzvracam istom merom ispunjavajuci te kao najpozeljniju zelju ikada...i cutimo...i vodimo ljubav...i sapucemo...

Razmisljam tako ponekad kako su ljudi ranije ziveli bez struje...sta su radili kada sunce zadje i dodje noc...vreme odmora...kako su uzivali da napisu...recimo...pismo voljenoj ili voljenom pod svetloscu sveca...sada je to lako uz prisustvo cuda tehnike i digitalno virtuelne komunikacije koju je covek...superiorno bice na ovoj planeti izumeo...ali necu o tome...
Probacu da se vratim koju stotinu godina unazad...Kuca...u pozadini suma...ispred reka...okolo lesnjaci...cempresi...jorgovani...pada noc...ulazim u kucu...skidam odecu sa sebe...umivam se...zamisljam se u dugim gacama od grubog platna...kako sedim za masivnim drvenim stolom...sveze umiven dok mi mokra kosa dodiruje obraze i pisem pismo voljenoj zeni koja je naravno...tamo negde...a tako blizu zeleci da joj prenesem jedan san...na komodi od hrastovine gori sveca od cistog voska...bez ikakavog mirisa...i sva svetlost mog usamljenog srca...prima oblik plamena koji prkosi noci...Papir...malo zuckast...polozen na tvrdu podlogu hrastovog stola polako upija mastilo koje klizi sa vrha pera i vanvremenskom carolijom ispisuje slova koja stvaraju reci...a reci ispisuju refleksiju duse i prenose moje emocije moju bit svega onoga sto sam Ja...potpuno prepusten pisanju pisma voljenoj...ne cujem vise ni psa u dvoristu...ni zrikavce u lesnicima...ni huk reke...osecanja naviru i kroz pero ovekovecujem ljubav i strast koja kao kapi krvi istice iz srca...

Voljena moja...

Znas...pisem ti redovno ali pisma jedva stignu do tebe...ne prestajem da verujem da ces razumeti i sa smeskom docekati ovo jos jedno u nizu...pismo za koje zelim da poseje radost u tvom srcu...nocas ti pisem o snu koji me je obuzeo celog...svaki dan ima obrise tvog lica koje sam video u tom snu i sve vise i jace mislim na tebe i Nas...budim se sa tobom u srcu i lezem sa tobom u mislima vec naviknut na tvoju drskost...da mi ne napustas um cak ni onih par minuta...kada pre nego potonem u san...blago sklopim ruke na grudima i sapucem molitvu...pogled na plamen svece baca me u misli o snu koji sam sanjao a u tom snu smo poklonili sebe Nama i pronasli nepresusni izvor zadovoljstva u spojenosti nasih dusa i tela...znam da je rano da se nadam nasem vidjenju...ali zelja koju imam za tobom je jaca od ubijanja nade i odrzava je tako zivom...izvlaci je sa dna prasnjave kutije na samu povrsinu...sa koje se smeje svemu zlom sto joj ispunjava sadrzaj...neprestano mi se provlaci po svesti onaj trenutak u snu kada si stajala na dva santimetara od mene i gledala me...stajala si ukoceno...a samo mogu zamisliti vrtloge strasti u tebi...i posmatrala me nekim cudnim pogledom prosaranim smeskom i decijom nevinoscu...skoro da sam mogao da ti cujem misli koje su se smenjivale jedna za drugom...prihvatio sam igru i samo mirno stajao...pazljivo te posmatrajuci kako pokusavas da predvidis moju reakciju na Tebe...ne znam koliko smo tako stajali van vremena i prostora...cini se citavu vecnost...a onda si samo lagano pruzila ruku i naterala me da pomislim da ce ti dlan zavrsiti na mom obrazu...ali ne... priblizila si se mom vratu...sklonila kosu i spustila dlan na prelaz ispod bas ispod uha do vrata...sasvim polako...mozda previse nezno...pazljivo...kao da si se plasila straha u mojim ocima ili mozda neke moje reakcije koja bi razbila caroliju savrsenog trenutka...nagonski sam zatvorio oci i iskrivio glavu pokusavajuci da zadrzim osecaj sto duze...pokusavajuci da zadrzim tvoj topli dlan koji je izazvao cudno strujanje telom...celu jednu malu vecnost... Razdaljina izmedju nas se jos smanjila...osecao sam ti dah na licu... i polako otvorio oci susretajuci se sa tvojim pogledom protkanim hiljadama emocija pomesanih sa razumom koje su vodile bitku za prevlast...taj trenutak cuvam ljubomorno u sebi...uzivajuci u svakodnevnoj rekapitulaciji tog sna i svesnosti da sam ti bas tog trenutka u tom snu pripao...mozda si osetila taj trenutak...bio je tako jak i realan ali u meni je on ostavio neizbrisivi trag...za njim se naravno...nadovezuje citav lanac trenutaka koji je zarobio taj san u meni i izludjuje me pod svakim naletom nedostajanja...spustila si lagano usne na moje...kao da si zelela da upijes svu mekocu koja pripada samo tebi...privukao sam se uz tebe zelevsi da me utopis u sebe i da ucinis da nestanem...da me nema na ovom svetu...da se nikada vise ne probudim...beskrajnom strpljivoscu si ispitivala moje reakcije i dovodila me do ludila svojim mirom koji je u meni razbuktavao ludacku strast...osecao sam da isijavam cudnom toplotom...pozelevsi da smo kao ova vostana sveca koja me obasjava... i da cemo se pod opasnim stepenom toplote stopiti u jedno...i nisam mnogo ni pogresio...jer onoga trenutka kada su nam se tela osetila... razum je izgubio svaku bitku...
Ponekad me nocu progone tvoje ruke...te dve savrsene rucice...koje su lutale po meni u tom snu i davale mi oblike...pretvarajuci me u glinu spremnu za vajanje remek dela...Ne znam da li je tvoj pogled pun neznosti registrovao da iako izgubljen u vrtlogu strasti ja posmatram putanje tvog pogleda po meni i gubim se u njemu...prepusten nama i strastima koja nas velikim praskom savrsenog spoja dovodi do toga da postajemo jedno...pokusavao sam da urezem svaki pokret koji nas je odveo do vrhunca i pronasao sve odgovore na precutno postavljena pitanja...i koliko sam do tada voleo zoru i prve zrake svetlosti koji se provuku kroz ove prozore...toliko mi tada postade teska jer te je odvela daleko od mene i ukrala mi vatru u kojoj bih dobrovoljno izgoreo...
I na kraju... verujem da znas...ali ja cu ti ipak reci...da se radujem i jedva cekam trenutak kada cu te videti...
S beskrajnom ljubavlju...
tvoj P.

Spakujem lepo u koverat...napisem adresu...uzmem svecu u ruku...istopim vosak...i srebrnim pecatnim prstenom sa moje desne ruke utisnem pecat...poljubim pismo...ponesem samnom u krevet...stavim ispod jastuka...zaspim sa njim...probudim se sa njim...odnesem u mesnu postu...sacekam da ga spakuju u velike vrece...zapalim cigaru i polako odgledam kociju koja krece...da bih bio siguran da je otputovalo ka njoj...
I Cekam odgovor...

Dozivi me kao oblik
i idi...
Ne okreci se!
Jer ako pogledas u moje oci
videces
istinu svetlost i ljubav.
Ako udjes u moje srce,
potonuces u moru moje tuge.
Ako poljubis usne moje,
osetices,
svu slast i gorcinu poljupca.