Život pisan srcem

Rano sam shvatio da je život samo jedan,.. da li da žalim što nisam dobio dva ?
(Hedonista)
1F4A36E8-B693-4A60-A47E-B955D8C84DB4.gif.c7333f236f1555fa7babb3647224f979-ezgif.com-optimize.gif

"Je li to sve što ostaje od ljubavi?
I šta uopšte ostaje posle nje?
Telefonski broj
koji lagano bledi u pamćenju.
Čaše sa ugraviranim monogramima
ukradene u “Esplanadi”.

Posle ljubavi ostaje običaj
da se belo vino sipa u dve čaše
i da crte budu na istoj visini.
Posle ljubavi ostaje jedan sto u Dubrovniku
i začuđeni pogled starog kelnera
što nas vidi sa drugima.

Posle ljubavi ostaje rečenica:
“Divno izgledaš, nisi se ništa promenila…”
i – “Javi se ponekad,
još imaš moj broj telefona”.
I neki brojevi hotelskih soba
u kojima smo spavali…

Posle ljubavi ostaju tamne ulice
kojima smo se vraćali…
Posle ljubavi ostaju melodije sa radija
oje polako izlaze iz mode.

Ostaju tajni znaci ljubavne šifre:
“Ako me voliš,
započni sutrašnje predavanje sa tri reči
koje će imati početna slova mog imena”.
Ušao je u amfiteatar i rekao:
“U našoj avangardi…”
Poslala mu je poljubac.

Posle ljubavi ostaje tvoja strana postelje
i strah da će neko iznenada naići.
Klak – spuštena slušalica kada se javi tuđi glas.
Hiljadu i jedna laž.

Posle ljubavi ostaje rečenica koja luta kao duh po sobi:
“Ja ću prva u kupatilo!”
i pitanje: “Zar nećemo zajedno?”
Ovaj put ne…

Posle ljubavi ostaju saučesnici:
čuvari tajni koje više nisu nikakve tajne.
Prepune pepeljare i prazno srce.
Navika da se pale dve cigarete, istovremeno,
mada nema nikoga u blizini.
Fotografije snimljene u automatu,
taksisti koji nas nikada nisu voleli.

Posle ljubavi ostaje povređena sujeta.
Metalni ukus promašenosti na usnama.
Posle ljubavi ostaju drugi ljudi i druge žene.
Posle ljubavi ne ostaje ništa.”

("Una", Momo Kapor)

• Voli
Reactions: Tea
Mnogo vremena i snage izgubismo u dokazivanju nekome da smo najbolji.
U tome je bila greška, trebalo je samo da budemo prirodni. I to je dovoljno.
Nema veće autentičnosti od prirodnosti i neposrednosti u današnje vreme.
A robotska bilskost je nešto što ne bi trebalo da se tiče nas ljudi.

• Voli
Ne Boj Se

Ne boj se, to je kao da list padne pod granu, kao kad se noću izgubi poslednji šum, kao kad se s vrha gore pogleda na drugu stranu, kao kad za blagom mišlju odluta um. Ne boj se, to je kao kad se more najednom stiša i pokrije mutnim sjajem do u nedogled. Ne boj se, biće lako, kao što se lako spusti kiša, kao što pred suncem lako iščezne mesec bled. Ne boj se, biće to samo kao kad se u maglu tone, staze i izvori i svet se pomrači sav. Evo ti moje ruke, poslednje tanke spone, dokle se u pomrčinu ne bude otisnuo splav. Ne boj se, biće blago kao kad bela povesma poveju sa topola i legnu tlom kao cvet. Biće kao prelaz od jednog do drugog bola, ugledaćemo u jezeru rastužen sav oko sebe svet. Ne boj se, biće brzo kao kad se namakne zamka, uskovitlaće se samo oko nas prostor plav. Evo ti moje ruke, ona će biti slamka kojom je preko reke prebrodio iz bajke mrav. Nekada si, kao dete, koračao niz brvno, preko ponora sveg u tamnoj, vlažnoj česti, ne gledajući u dno pod sobom crno. Ne gledaj ni sad, ja ću te polako povesti.

Desanka Maksmović

• Voli
Postoji beskrajna razlika između zaljubljivanja i ljubavi. Ljubav je način postojanja, model življenja u povezanosti, a ne čin ograničen samo na jednu osobu.
Da bi se neko istinski povezao s nekim drugim, prvo se mora povezati sam sa sobom. Ako nismo u stanju da prigrlimo vlastitu usamljenost, onda ćemo to drugo biće koristiti samo kao štit od usamljenosti.Brak ne sme biti zatvor, već bašta u kojoj se nešto plemenito uzgaja.

Irvin Jalom

• Voli
Nikad ne odustaj, znaj da trebaš nekome..
Taj kofer svoga puta, nosi polako i ne brini..
Sve čovek podnese, i lakše i teže..
Potrudi se da budeš svetlo nekome, dobar čovek...
Da tvoj kofer bude lakši na putu prema zvezdama..

n/a

• Voli
Sidarta je pred sobom imao samo jedan cilj: da u njemu sve bude prazno, bez žeđi, bez želja, bez snova, bez radosti i tuge.
Da odumre i da više ne bude ja, da opustelo srce nađe mir, da u mislima, u nebiću bude otvoren čudima - to je bio njegov duh.
Kada budem sve savladao i umro, kada se svaka požuda i svaki nagon u mom srcu stišaju, razbudiće se ono poslednje.
Najdublja bit, ono što više nije ja - već velika Tajna.

Hese

Zašto si mislila da ako ti dopustim da me lažeš, povrediš, uvrediš, da sam neinteligentno biće, da nemam sebe,
da sam sa manjkom samopouzdanja,da si moj Univerzum, a ti opet po svom i opet.
Ima nešto sto se zove Bezuslovna ljubav, ima nesto što se zove Prijatelj, ima i još nešto - zove se Srodna duša.....
Ali ti nastavi, idi po svome, jer prijatelji se ne gube niti zaboravljaju
Egziperi

• Voli
"Kada se nađeš između budale i bitange, zastaneš i ozbiljno razmisliš. Na kraju izabereš bitangu .
Oni su grandiozni egoisti. Njihova suština je koristoljubiva i dosledna. Oni imaju zdrav smisao i zato njihovi postupci mogu da se predvide.
A to znači da u nekom momentu možeš da se snađeš i boriš se.
Sa budalom je sve drugačije. Njihovi postupci su nepredvidljivi, spetljani i nemaju nikakvu logiku. Oni se nalaze u magli i neprekidnom haosu.
Zakoni gravitacije za njih ne postoje; oni se služe samo svojom biologijom i samo svojom aritmetikom. Oni su potpuno bezbrižni, oni su besmrtni..."

Sergej Dovlatov.

Najviše poštujem ljude koji poseduju ove dve vrline:
Umeju da ćute kada treba i žele da urade i rade stvari za druge i kada im nisu rečene.
Osećam njihov visok nivo saosećanja. To su prave dame i džentlmeni.

• Voli
Jednog dana mama će te prestati zvati.
Jednog dana ćes poželjeti da je živjela duže kako biste mogli provoditi više vremena zajedno.
Jednog dana neće ti više savjetovati da prekineš tu svoju naviku. Jednog dana ili drugog neće te više savjetovati što je najbolje za tebe. Jednog dana ćeš ući u tu praznu kuću gdje te je, svaki put kad se vratiš, čekala uz vruću kavu. Jednog dana više nećeš čuti njen glas. Jednog dana, sve što će ostati bit će uspomene. Jednog dana ćeš shvatiti da vrijeme brzo prolazi i ne čeka da se odlučiš promijeniti ili djelovati.
Nepoznati autor

441192454_1132110687833541_439000135761928300_n.jpg

Vodite računa o svojoj nebrizi.
Jer svi imamo teret na srcu.
Ali kad je sunčan dan, kad imaš veselu misao, uživaj u njemu! Biti bezbrižan, bar ponekad, ne znači biti površan, već razumjeti važnost života.
Maria Luna Gitana
448810072_845228220971175_293124008763632720_n.jpg

Back