Život pisan srcem

00aD053GjpL.jpg
Čuvaj ovaj cvet da te podseća na mene.
To mu je rekla.
čuvaj ga, i sećaj me se, sećaj.
Nek bude tamo gde nećeš moći da ga zaboraviš.
Stavi me negde blizu, gde vreme više ne teče.
Onda se stalno vraćaj uspomenama.

I sama noć je samo visoki, tamni cvet.
Još mu je rekla da noć duboko pamti,
Pošto je svaki cvet nekakva uspomena
A noć se sklapa
Kao tanani, tamni cvet.

Hoću da me nalaziš
kao što noć sve nalazi.
Tako je ona sebe razmeravala.
Čuvaj me kao što noć sve čuva,
Jer je u meni, duboko, noć.

Put je tamnica, kob.
Put zarobljava one koji su samo od puti.
A vazduh priča,
Vazduh, vatra i pena;
Nejaki su i neuhvatljivi ti glasovi
Sem kad se sećaju
Treptaja izgubljenih zvezda,
Ruku što se mašaju mesečevog kolača

Hajde da popričamo o tome natenane,
Stavimo zlataste dugmiće,
Budimo ponosni što se zajedno ponosimo i zajedno gnevimo.
Ne zaboravljajući da velika samoća,
Sazdana od prolaznih trenutaka,
Lebdi u vremenu.

Sačuvala sam sve velike trenutke.

Kruže oni u meni, kruže.

C.S.
00aD053GjpL.jpg

Lampe sire svoju meku zuckastu svetlost..
praveci senke na zidovima…
senke koje lice na tebe u mojoj glavi…u mojoj dusi..
Zatvorenih ociju ..pod kapcima koji podrhtavaju ..zamisljam te..
Sve je jednostavno u ovakvoj noci..
Na trenutak...spokoj.. mir...i smesak koji otkidam...
sa usana koje mirisu na zelju...
a onda opet misli koje se preplicu i nestaju u beskonacnosti…
Zadrzavam dah..disuci duboko...
zeleci da slike neznosti sacuvam sto duze...za sva svoja postojanja…

Nešto bih da napišem, al' čini mi se sve sam već rekla a ne rekoh ništa novo niti važno, sem meni, možda....Moje reči ne promeniše ništa, ne uradih ništa veliko niti značajno za Čovečanstvo...Nismo svi ni rodjeni za takva šta, tešim se.
A htela bih da od današnjeg dana napravim svetkovinu. Ne onu što podrazumeva nagoveštenje Roždenstva Hristovog, što se ogleda u jelu i piću, unosom badnjaka, suvim šljivama i pitom od kupusa...Htela bih da napravim svetkovinu u sebi, neke "nejasne misli da privedem kraju, napravim maloreda u svojoj duši i...."
Voliš li Ti mene Gospode, TI što si se rodio radi nas? Mene, ovakvu kakva jesam? Praštaš li onima koje još uvek peku tabani promašenih mladosti, što čuvasmo nešto "kao zenicu oka svog"...a ne sačuvasmo ništa? Što se krišom krstismo Tebi se obraćajući, za sve svoje ljubavi i tuge koje se smenjivaše kao par i nepar? Velik si Gospode! Razumećeš sigurno kao što sam ja razumevala jedući celog detinjstva belu kafu nadrobljenu hlebom. Ponekad tek obično mleko bez šečera, jer Nona je govorila da previše šečera i nije zdravo,- ustvari, nismo ga imali.
Nisam htela da mi život " proteče poput vode koja ne govori ništa". Osudi me Gospode ako je greh što nisam umela " obećati izgubljenom imenu nečije lice u pesku".

aym49l.jpg

Poslednja izmena:
To je muškarac koji ima svoje navike, odjednom razmišljam o njemu, verovatno često dolazi u ovu sobu, to je muškarac koji verovatno često vodi ljubav, to je muškarac koji se plaši, mora često da vodi ljubav jer se tako bori protiv straha.Kažem da volim pomisao da ima mnogo žena, i da sam ja medju tim ženama, pomešana s njima.Gledamo se. Shvata to što sam upravo rekla. Pogled odjednom neiskren, lažan, uhvaćen u zlu, smrt.
Kažem mu da dodje, da mora ponovo da me uzme. Dolazi. Fino miriše na englesku cigaretu, skup perfem, miriše na med, njegovoj se koži nametnuo miris svile, voćni miris svilenog tusora, miris zlata, poželjan je. Kažem mu da ga želim. On kaže da još čekam. Govori mi, kaže mi da je odmah znao, još pri prelasku reke, da ću biti takva posle svog prvog ljubavnika, da ću voleti ljubav. Kaže da već zna da ću ga varati kao što ću varati muškarce s kojima ću biti. Kaže, što se njega tiče, da je orudje svoje sopstvene nesreće. Srećna sam zbog svega što mi je rekao i kažem mu to. Postaje grub, pada u očajanje, baca se na mene, grize dojke deteta, viče, vredja. Zatvaram oči pred veoma snažnim zadovoljstvom. Mislim: navikao je, to je ono što radi u životu, ljubav, samo to. Ruke su mu znalačke, divne, savršene. Imala sam mnogo sreće, to je jasno, kao da mu je to zanat, kao da ima, a da to i ne zna, nepogrešivo osećanje šta treba uraditi, šta treba reći . Kaže mi da sam *****, gadura, kaže mi da sam njegova jedina ljubav, a to je upravo ono što treba reći i ono što se kaže kad se daje oduška govoru, kad se telu dopušta da istražuje i nalazi i uzima ono sto želi, i da je sve dobro, da nema otpadaka, otpaci su preplavljeni, sve odlazi u bujicu, u silinu strasti.

Ljubavnik- Margaret Diras

Dogadja se to u jesenjoj noći kada pada kestenje po asfaltu i kada se čuju psi u daljini, i kada se tako neopisivo javlja čeznja za nekim ko bi bio dobar, naš, bližnji, intiman i drug. I k tome bi mogli da pišemo pismo. Ispovedili bismo mu sve što leži na nama. Pismo bi mu pisali, a njega nema.

Čeznja - Miroslav Krleža

Na ljubavnoj promaji izmedju dve zvezde
tebe sam trazila,jer nekada davno
u toj guzvi sam te izgubila,ispruzenih
ruku letela i tiho se u sebi molila.

Molitva mi nikada nije uslisena,
i dalje te trazim izmedju oblaka,
trazim te izmedju zvezda,uzalud te dozivam
ali ne shvatam toliki muk i tolika cutanja.

Na vetru bez jedara,ostaje rebus tuznog
lutanja.Zasto mi se nisi javio?Da li si me
ikada cuo?Cemu tolika cutanja???
Nemam vise prezir u ocima,ovo je poziv za ljubav.

Ovo je vapaj mog tuznog beskraja,
vapaj koji uzima danak...kada vise nema
suza samo usahlo cvetanje kraj oplakanih
staza.Cujes li me?Ja sam tvoj beli odsjaj.
Tvoja svelost dana.
Beskraj

ruhiges_wasser_by_pewob-d4l2kin.jpg

Želim da pokraj tebe nežne
belim
putem, kroz ravni snežne
koračam blag
put nepoznate beline nedozirne.
I da za nama svaki se zaveje trag.
Na kosi tvojoj pahulje će počinuti,
do osmejka se tvog dovinuti,
i , zaiskrivši, u plavom dahu minuti.
Tvoje su oči tako mirne
kao da shvataš tajno:
davno već preko samih pahulja gazimo,
i, padajući iz večnosti beskrajno,
u bezgraničnosti blago slazimo.

1196246-9-1307888844722_large.jpg

Prestajem sebi verovati,....
Življenje po inerciji, najmanje neizvesnosti donosi,...
nadanja su minimalna, stradanja bez krivice,......
očekivanja svedena na svanuće novog dana,....
izlaz je življenje po inerciji,...
Laku noć,...

..."I pre nego što sam uspeo da otpakujem svoj rodjendanski poklon, čuo sam u paketu zvonjenje, tako da sam odmah pogodio da je reč o mobilnom telefonu. Uzeo sam ga i čuo glas svoje žene koja mi uz gromoglasan smeh čestita rodjendan sa telefona iz spavaće sobe. Te noći ona je želela da razgovaramo o životu: o godinama koje smo proveli zajedno i o svemu tome. Ali je insistirala da to radimo preko telefona, tako da je otišla u spavaću sobu i odande me pozvala u dnevni boravak, gde sam se ja nalazio s mobilnim okačenim o pojas. Kad smo završili razgovor, otišao sam u spavaću sobu i ugledao je kako sedi zamišljena. Rekla mi je da je upravo okončala telefonski razgovor sa svojim mužem i da je progone sumnje da li da mu se vrati. Naš odnos joj stvara osećaj krivice. Budući da sam ja bio njen jedini muž, protumačio sam sve to kao seksualnu provokaciju, tako da smo vodili ljubav s očajanjem dva preljubnika.
Sledećeg dana bio sam u kancelariji i upravo sam jeo sendvič u prepodnevnoj pauzi kad zazvoni mobilni. Bila je ona, jasno. Rekla je kako više voli da mi prizna da ima ljubavnika. Pratio sam tok njene priče, jer mi se učinilo da će nam ta igra oboma dobro doći, tako da sam joj kazao neka ne brine: rešavali smo i druge krize pa cemo rešiti i tu. Te noci ponovo smo razgovarali telefonom, isto kao i prethodnog dana, i ona mi je rekla da kroz koji trenutak treba da se nadje sa svojim ljubavnikom. To me je jako uzbudilo, tako da sam odmah prekinuo razgovor, ušao u sobu i vodili smo ljubav sve do zore.
Čitavu nedelju dana dešavalo se isto. U subotu, kad smo se najzad obreli u spavaćoj sobi posle uobičajenog telefonskog razgovora, rekla mi je da me voli, ali da mora da me napusti, jer je potrebnija svom mužu nego meni. Posle tih reči, dohvatila je kvaku na vratima i otišla, i otada telefon više nije zvonio"...

Huan Hoze Miljas - Priče izgubljenih preljubnika
.............................................................................

"...Nisam više osjećao ni grad ni ulicu, ni njezino ime, ni svoje, osjećao sam samo da sam ovdje stran i da, na divan način razriješen, stojim u nečemu nepoznatom, da u meni nema nikakve namjere, ni poslanja, ni veze sa bilo čime, a ipak sma sav taj mračni život oko sebe osjećao u jednako punoj mjeri kao i krv pod vlastitom kožom. Prožimao me je samo taj osjećaj, da se za mene ne dogadja ništa, a ipak, da mi sve pripada.
Taj najblaženiji osjećaj najdubljeg i najistinitijeg doživljavanja možemo doživjeti samo ako ne sudjelujemo ni u čemu. Taj je osjećaj jedan od živih izvora moga unutarnjeg bića i u nepoznatoj me okolini uvijek prožima kao neka naslada..."

Stefan Zweig - Ulica na mesečini
.......................................

Poslednja izmena od moderatora:
...Naš životni drug je neko ko život donosi u život...

Ali na kraju nije važno da li se slažemo ili ne ili ko je u pravu.
Ono što je važno jeste šta se dešava izmedu nas dvoje i da li se stalno menjamo , rastemo i volimo jedno drugo sve više! To je ono što je vrlo važno !!!

....jedino što je važno, na kraju našeg boravka na zemlji jeste, koliko smo dobro umeli da volimo, kakav je bio kvalitet naše ljubavi !

Richard Bach - Most preko večnosti

...........................
Činjenica da ja postojim potvrduje da svet nema nikakvog smisla. Kako da nađem smisao u padovima čoveka, dramatičnim i nesrećnim, kada se sve svodi, u krajnjoj instanci, na prazninu i patnju koja je zakon ovog sveta? To što je svet dozvolio postojanje ljudskog primerka mog tipa dokazuje samo da su mrlje na takozvanom suncu života tako velike da će vremenom da mu sakriju svetlost. Zverstvo života me gazilo i pritiskalo, iseklo mi krila u punom letu, i pokralo mi sve radosti na koje sam imao pravo. Sva moja preterana revnost i sva paradoksalna i luda strast koju sam uložio da bih postao sjajan pojedinac, sva demonska vradžbina koju sam konzumirao da bih navukao budući oreol i sav zanos koji sam nasipao za organsko preobraženje ili za unutrašnje svitanje, pokazali su se slabijim od zverstva i iracionalnosti ovoga sveta koji je prosipao u mene sve svoje negativne i otrovne rezerve. Život nije otporan na veliku temperaturu. Zbog toga sam došao do zaključka da najuznemireniji ljudi, sa unutrašnjim dinamizmom dovedeni do paroksizma, koji ne mogu prihvatiti uobičajenu temperaturu, moraju propasti. To je aspekt životnog demonizma, ali i aspekt njegovog nedostatka; on objašnjava zašto je život privilegija mediokriteta. Samo mediokriteti žive na normalnoj temperaturi života; ostali se troše na temperaturama koje život ne podnosi, gde ne mogu da dišu , osim ako se nalaze jednom nogom s one strane života. Ne mogu doneti ništa na ovaj svet, jer imam samo jedan metod: metod agonije. Žalite se da su ljudi zločesti, osvetoljubivi, nezahvalni ili licemerni? Predlažem vam metod agonije, kojim ćete se privremeno spasiti od svih ovih nedostataka. Primeniti ga na svaku generaciju, pretvorite ga u agoniju, u iskustvo poslednjih trenutaka, da bi u stravičnom mučenju pokušao veliko čišcenje iz vizije smrti. Potom ga pustite i ostavite da beži od straha sve dok iscrpljen ne padne. I garantujem vam da je učinak neuporedivo ispravniji od svih koji su dobijeni normalnim putem. Kada bih mogao, doveo bih vasceli svet u agoniju, da bih ostvario čišcenje korena života; stavio bih goruće i ubedljive plamenove na te korene, ne da bih ih uništio, već da bih im dao drugu snagu i drugu toplinu. Vatra koju bih ja upalio u ovom svetu, ne bi donela ruševine, vež kosmički preobražaj. Na taj način, život bi navikao na visoku temperaturu i ne bi više bio medij za madiokritete. A možda u ovom snu ni smrt ne bi bila imanentna ovom životu.

Emil Sioran – Krik beznadja/Ja i svet/

Poslednja izmena od moderatora:
Ovo je noć u kojoj ću nabrati pregršt zvezda …
Noć u kojoj korpu napravljenu od snova,
nosim u levoj ruci, dok se penjem nebeskim merdevinama…
One imaju samo tri stepenice, jer su sada zvezde sasvim nisko
Skoro ih sa zemlje
mogu dohvatiti ako se popnem na prste..

Prva stepenica je od krila bele ptice

što u kljunu nosi svetlost da obasja tamu,
druga je od trepavica oblaka lutalice
što prave senke u kojima se odmaraju tužne duše
i treća je od osmeha Andjela,
što prašta svaku našu lošu misao….
Kada napunim korpu,
sešću u meko krilo Meseca ,
i ostaviti otisak misli na njegovoj
beloj kragni,
dok se iz bokala sreće prosipa srebrni nektar
iskričave svetlosti…

Ako izadjete napolje i podignete glavu,
nakupićete u svoje zenice
dovoljno srećnog praha za celo postojanje…
Zapahnuće vas miris sveže ubranih zvezda…
Cimet i gorki badem…
Tako mirišu u ovakvim noćima…
Osmeh je obavezan,
zato dozvolite svojim dušama
da se razliju kroz usne i celo biće…
Ogrnite samo plašt od snova,
kojim ćete poleteti u svet čarolije…
Čekam vas …

n.a

Back