Život i rad u Sloveniji

Ja sanjam često jedno mesto
Mesto kakvog nema ni u snu
Visoke gore sa pogledom na more
A dole u dolini - gradići fini

Fini gradići u njima fini kafići
U njima fini mladići plešu po ceo dan

Ljudi su tamo pametni i zdravi
Voze bicikle i skakuću po travi

Parkovi su prepuni cveća i ozona
Pravila bontona su poznata svima

Vikendom se žene penju na planine
Vikendom se muževi penju na žene

Ljudi su tamo rumeni i plavi
Ko marljivi mravi rade dan i noć
A njihove lepe žene čekaju mene
I sanjaju da ću im uskoro doć'

Slovenija - zemlja mog sna
Slovenija - zemlja obećana
Лажна идила - памет убила.

Ja sanjam često jedno mesto
Mesto kakvog nema ni u snu
Visoke gore sa pogledom na more
A dole u dolini - gradići fini

Fini gradići u njima fini kafići
U njima fini mladići plešu po ceo dan

Ljudi su tamo pametni i zdravi
Voze bicikle i skakuću po travi

Parkovi su prepuni cveća i ozona
Pravila bontona su poznata svima

Vikendom se žene penju na planine
Vikendom se muževi penju na žene

Ljudi su tamo rumeni i plavi
Ko marljivi mravi rade dan i noć
A njihove lepe žene čekaju mene
I sanjaju da ću im uskoro doć'

Slovenija - zemlja mog sna
Slovenija - zemlja obećana
А песма показује велики дар за писање, иначе.. (да не буде да само кудим ко баксузззз..)

Malo mi sve to glupavo sa mešanjem vere, nacije i sve to. Ljubljana je najbogatiji grad u Sloveniji a gradonačelnik je naš čovek i to već decenijama. Pitanje je kakva je zemlja i kako se živi. S obzirom da sam tu, napisao sam kako jeste. Iskreno. Da li će me zvati gospod, gospodin ili Ljubota, to me baš i zaboli, dokle god su ljubazni, prijatni i korektni. I još nešto, imaju svoj jezik, ali svi znaju naš i kad si njima u društvu ili u trgovinama, priča se srpski.
Вероватно си један "старији господин" (морам по нашки, схвати по нашки). Јер моја генерација (моје годиште)... у Словенији... Словенци... знају енглески више него српски. А словеначки је сличнији пољском и чешком него српском. Поштујем ја Словенце. И драго ми је да им је све тако уређено. Али им не завидим и да је тако овде код нас (а почиње да буде тако и овде) почо би се бринути (и бринем се).

Словенци нас воле, заиста, па било да знају или не знају језик. Волимо и ми њих. Старији више, млађи мање - јер нас и не знају. Раздружено живимо јако дуго времена.

А ти вероватно не волиш да ти се вера (твоја или било чија) меша у живот па тако и живиш, и зато ти је тамо идеално. Ко у кафани, једеш пијеш, погледаш рачун. Платиш, наручиш музику, и живот ти се сведе на три књиге: Кафански мени (или листу за продавницу), распоред чишћења вецеа са потписом и овером, и имовинску карту. Топ листу хитова поп-музике. И кажеш.. ју што је мени овде - добро.

Словенија ти је земља једнако лепа и богата разним пејзажима и призорима као и Србија. Једино што је наша Србија онако, доста чупава (што многи из Европе воле па долазе, да виде како изгледа кад се природа не уређује и преуређује шиша, коси, подиже спушта и сл), а преко Словеније прешо "гладилник" па свака длака што иде на страну почупана. Немаш ни шта ни кога да трпиш у животу. А то је управо оно што је у томе свему - страшно погрешно.

pa da, čovek je u pravu….svaki put kad dodjem u Beograd vidim “netaknutu prirodu”, dečiji parkovi pini smeća, papira i alkoholnih boca…automobili svuda parkirani po travi, Knez Mihajlova ima više žvaka na pločama nego sama fabrika, fasade “prirodno” išarane ko da je Bejrut..

To sto neko sisa travu i uredjuje okolinu, ne znaci da preuredjuje ili menja izgled, nego čuva svoju prirodu za buduce generacije.

Roditelji nezadovoljni svojim životom (i očigledno da su nam svi drugi krivi za to, samo mi sami nismo), ne uče decu kako da vole i poštuju svoju zemlju.
Bitno je samo kako šta oteti sa sto manje truda…

Edit:
a zaboravio sam na “Specijslitet Srbije” na otvaranje kafica i ostalih aktivnosti na površinama koje su otete od prirode i nisu privatno vlasništvo..gde izabranoj eliti je dozvoljeno da zaradjuje novac na uštrb prirodnih lepota zemlje.(pada mi na pamet onaj neki rastvoran na vrhu Kopaonika)

Naravoučenije: prestanimo da mrzimo druge narode, pocnimo da volimo svoju zemlju!

Poslednja izmena:
Па добро нико није савршен. Ал ко са два грама мозга ако му се не свиђа ручак код свога ћаће иде код комшије да комшији буде син? Ваљда се потруди мало. Раније су људи били Срби а не "грађани Србије" ови.. "грађани" (комунисти") тако су бахати, то је катастрофа. Прво нас "ослободили" па 20 година држали у карантину, па сад пљују на оно што су нам они урадили ко да је то урадио неко други, ко да су Срби увек били такви. Стари људи памте како је било - кад је и код нас било поштовање као код Словенаца данас. Ал Словенце нису касапили на живо, и нису их дирали. Нас јесу. Нама су и у мајке и сестре дирали "ослободитељи" совјетски комунисти, а ми им стављамо цвеће на гроб и певамо песме... не ми. Не Срби. Него ви што идете. Далеко вам лепа кућа, лажне и самозване патриоте!

Старе фотографије не лажу, ако људи лажу. Да видиш фотографије Београда пре рата. Све шљашти. Све окречено. А тих 20-ак година касније све оронуло - ко данас на Куби. То ко данас на Куби што преко 50 година окречено није.

То је комунизам у тим папирићима и отпаду на улицама - а не Србија. Проклество комунизма и ужаси комунистичког мисменаџмента о којем пева Војвођански "капиталистички и реакционарни" бећарац:
"У задрузи до вр леђа трава,
а у траве Прецедник јој спава".

А сад вам недостаје то шта сте убили и упропастили - па идете у Словенију. Само напред. Ево и уз песму да вас испратимо:
На планинцах солнченце сије

Па добро нико није савршен. Ал ко са два грама мозга ако му се не свиђа ручак код свога ћаће иде код комшије да комшији буде син? Ваљда се потруди мало. Раније су људи били Срби а не "грађани Србије" ови.. "грађани" (комунисти") тако су бахати, то је катастрофа. Прво нас "ослободили" па 20 година држали у карантину, па сад пљују на оно што су нам они урадили ко да је то урадио неко други, ко да су Срби увек били такви. Стари људи памте како је било - кад је и код нас било поштовање као код Словенаца данас. Ал Словенце нису касапили на живо, и нису их дирали. Нас јесу. Нама су и у мајке и сестре дирали "ослободитељи" совјетски комунисти, а ми им стављамо цвеће на гроб и певамо песме... не ми. Не Срби. Него ви што идете. Далеко вам лепа кућа, лажне и самозване патриоте!

Старе фотографије не лажу, ако људи лажу. Да видиш фотографије Београда пре рата. Све шљашти. Све окречено. А тих 20-ак година касније све оронуло - ко данас на Куби. То ко данас на Куби што преко 50 година окречено није.

То је комунизам у тим папирићима и отпаду на улицама - а не Србија. Проклество комунизма и ужаси комунистичког мисменаџмента о којем пева Војвођански "капиталистички и реакционарни" бећарац:
"У задрузи до вр леђа трава,
а у траве Прецедник јој спава".

А сад вам недостаје то шта сте убили и упропастили - па идете у Словенију. Само напред. Ево и уз песму да вас испратимо:
На планинцах солнченце сије

Ti si zemljace malo zbunjen u savremenom svetu...😕

Niko sa dva grama mozga ne napusta Srbiju jer je vise ne voli, nego jer ga zivot vodi dalje...neko igra kosarku u inostranstvu, neko je dobio magistraturu na dobrom fakultetu, neko je dobio doktorsku specijalizaciju, neko je dobio obuku u poznatoj firmi, a neko jednostavno ne moze posao da nadje u Srb pa egzistenciju trazi dalje... I svi ti ljudi su i dalje Srbi, i vole svoju zemlju, a ako uzmemo ekonomske parametre gde gotovo svi listom izdravaju svoje porodice, prijatelje i kako god, gde ubacuju devize u Srbiju i onda se taj novac tu trosi pa neko drugi ko je Srbin ostao u Srbiji ima takodje posredne koristi ....uglavnom su veci Srbi od takvih ko ti sto sede pored racunara i krive sve druge za svoje nedace, ne placaju porez i samo ako moze nesto na crno i mufte (a posle komunisti krivi 😂)
A sto se tice komunista, ti si izgleda ostao zamrzum skoro 50 godina..od kraja '80 do danas se citava generacija promenila, a bogami i dve generacije za one koji su bili vredni.
Da li su Srbi '20 bili bolji od ovih danas ne znam, ali mi se cini da vecina danas Srba (iz Srbije) ne radi bas preterano na sebi i da osposobe decu za zivot na ovoj savremenoj drugacijoj planeti. I u krajnjem slucaju, svi vidjeniji Srbi su uvek isli da studiraju i rade po Becu, Parizu, Pragu...

A sto se tice ove recenice sto si napisao:
"А сад вам недостаје то шта сте убили и упропастили - па идете у Словенију. Само напред." - to samo govori o tebi, o tvom mentalnom stanju, a ne o ljudima koji su spremni da se bore za dobrobit svoje porodice i njih samih.

I ako nisi primetio na kraju, procitaj naslov teme..pa ako imas nesto konstruktivno da kazes izvoli..inace preskoci temu...imas pacijentsih tema koliko hoces, pa tamo mlati sa pravim Srbima koji ostaju na svom ognjistu (u maminim i tatinim stanovima)

Back