Петар Адамов
Zainteresovan član
- Poruka
- 312
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па на том клипу управо говори ваша флоринска (акакијевска) верница крштена код вас као Ксенија, а зове се световно Љиљана Пећанац и стално галами по разним црквама и на улици. Дакле, та зилоткиња која кажеш да наноси више штете него користи је ваша, Акакијева (флоринска) верница, а није матејевка. Ето, опет сами себе разобличавате. Смешни сте ви флоринци ко "Политикин забавник".

Брате Петре молим те да овде (можеш и мени на приватну поруку или мејл) јавиш чим сазнаш за термин када ће отац Серафим говорити на Српском радију Сутон јер му је то било у плану приликом ове посете Србији. Ја сам управо написао мејл о.Серафиму да ми јави за термин, па ако ти сазнаш пре мене, објави овде, како би слушали и ја и сви заинтересовани оца Серафима а нека два брата (која су снимала и мене и друге емисије са тог радија) снимала би и ту емисију са о.Серафимом, па тако да их обавестим на време да се припреме.Брате Тражитељу, дошао је о.Серафим у Србију па ће ти он све лепо објаснити.
Најбоље да се видимо.
Зашто да ме опомену кад сам написао истину. СИПЦ (Српска истинита православна Црква) се зову и матејевци. Немате ви флоринци једини право да зовете СИПЦ него то исто и још веће право имају матејевци јер су истинскији православци од вас и у Грчкој се матејевци исто тако зову "Грчка истински православна Црква".Ниси далеко од истине,али треба да се исто и изричу опомене онима који се покаве на нпвпј теми и кваре је са старим причама попут прича на релацији матејевцо флоринци.Иако се рецимо говори о СИПЦ.
VAUUUUU
Pa ovo je zaista ludilo! I vi mislite da ćete ovako nekoga ubediti,ili nekome objasniti da ste i ISTINSKOJ CRKVI (bilo ko od vas????!!!!,ili bilo kojoj grckoj frakciji starokalendaraca da pripadate??!!!)
Pa ljudi Božiji...
...Nisam imala nameru da bilo koga uvredim,nego da skrenem paznju na ponasanje pojedinih i prisecanje da ako ste Hriscani onda treba da se svetlite pred ljudima,i sama ta svetlost vasih vrlina obratice bliznjeg.
Vasa sestra u Hrstu.![]()
)
Medjutim, kontekst je bio zapravo sledeci: da zahvaljujuci ovakvim prepirkama i vredjanjima,grubom tonu i utisku da smo na nekom politickom ostrascenom sajtu,oni koji i razmisljaju o opciji odlaska iz SPCa u neki drugi Sinod gube apsolutno volju za tako nesto zatekavsi ovakvo strastima raspaljeno stanje medju vernicima koji ratuju ko pomahnitali,"lupaju samare"jedni drugima putem raznoraznih "dokaznih dokumenata,fakata,deklaracija",i onda potpuno izgube volju da uopste bilo sta cine buduci zbunjeni (a u svakom slucaju ne moguci 100% da dokazu da li je jedna ili druga starna u pravu)i tako ostaju tamo gde su bili bojeci se pogresnog poteza ili neke fatalne greske,misleci u sebi:"sedi di si ni za di si nisi".Ja sudim po sebi:da sam u vreme dolaska u IPH zatekla ovakvo stanje grcevitog i do krajnjih granica dovedenog svadjanja,ne bih bila sigurna u to da bih znala gde cu ili sta da cinim,i da li bih se uopste bilo kako odlucila za izlazak iz SPCa,mada me je daljnji ostanak u SPCu sve vise i vise gusio i opterecivao savest i svest o neophodnosti ispovedanja istinskog pravoslavlja.Ali,opet i tu je bio Gospod koji me je premudro rukovodio i doveo do Svoga izvora pravoslavlja.

Mellena:
Sergiane… zašto nisi hteo da odeš kod mitropolita Kalinika kad te je zvao pre nego što si otišao od " florinaca" pročitavši o.Serafimovu knjigu u kojoj ima i nekih falsifikovanih dokumenata?Jer mitropolit je rekao da on ima sva dokumenta iz tog perioda raskola matejevaca i florinaca, i da je hteo da ti ih pokaže da bi se uverio u laži podmetnute u toj knjizi.
Мелена:
Којој Цркви да се приђе? Јел флоринској ИПХ?...Па они су расколници, непријатељи Божији!Da li i igumana Metodija smatraš za neprijatelja Božijeg?Ili je to sv.Sava pogrešio kad se javio svom "zakletom neprijatelju" da ide da upozori zabludelu bratiju iz Hilandara šta rade i kako raspuđuju Crkvu i zavete svojih najvećih ktitora i osnivača sv.Save i sv.Simeona?
Мелена:
Аха. Значи, практично оправдаваш да човек може да се спасава и у РАСКОЛУ (јер расколници се држе ДОГМИ али греше у неким предањско-дисциплинарним питањима)?? Није ти добро расуђивање...
Мелена:
Ja se i dalje potpisujem kao sestra u Hristu iako ti to ne prihvatas,samo zato sto je Gospod rekao svojim ucenicima kad su mu rekli da postoji neki koji imenom njegovim izgone demone ali nije od sedamdesetorice i zabranili su mu da to radi, da ne zabranjuju "jer nije protiv vas,a ko nije protiv vas sa vama je"
Поновна молба за Ригела и остале модераторе
(послао сам Ригелу ово и приватном поруком и замолио га да овде на теми одговори)
Са наслова моје теме "Зилоти" сте још одавно обрисали додатак "истинско православље" а Стефану (флоринцу) сте дозволили да отвори тему "Српска истински православна Црква" у чијем наслову постоје речи "истински православна". Зашто се Стефану то дозвољава а мени не? Зашто он може да користи речи "истинско православље" и наслову своје теме а ја не могу, мени сте то избрисали и после неколико мојих молби у току неколико месеци нећете да ми вратите стари назив теме "Зилоти - истинско православље"? Будите праведни и једнаки према свима па вас опет молим по већ мислим четврти-пети пут, да ми вратите стари назив теме "Зилоти - истинско православље". Хвала. Или ми бар образложите зашто се Стефану допушта то што се мени забрањује?
Добро кумо (посредна)...@Sergijan-Sergije
Ako nisam sestra u Hristu,da li onda recimo kumstvo ostaje,ukoliko je neko krstio nekoga u jednom Sinodu pa prešao u drugi,da li dalje ostaje kum svome kumčetu?Naravno,ja ti nisam kuma,ali čisto me interesuje i ovo pitanje,posto smo mozda posredno kumovi?
Мала шала, извини....Наравно, као што видиш обратио сам ти се са "СЕСТРО" а не са "сестро у Христу". Аналогно важи и за кумство.
Па ниси баш тако написала, али нема везе. Написала си овако: "сваком душом понаособ" а после ниси навела да то важи само за оне који се кају већ си написала овако: "то наравно важи за..."итд. Значи, нисам ништа извадио из контекста већ само читам написано.Vrlo si vešt u vađenju reči iz konteksta:napisala sam da Gospod rukovodi svakom dušom koja mu se iskreno i u pokanju, od srca moli,znači to su oni koji traže i slušaju ili žele da saslušaju Hrista i Njegovu Reč,a ne 6 milijardi zabludelih,otvrdnule savesti i umrtvljene duše,mada za svakog čoveka na planeti postoji mogućnost pokajanja i spasenja,ukoliko hoće da pođe Hristovim putem.Ali mislim da je pravilnije reći da ste i vi(kao i ja) prišli Hristu prvenstveno Njegovom milošću i uz Njegovu pomoć,pa tek onda svojom voljom,jer i sam Gospod kaže apostolima:"Ja znam koje izabrah".(Ovo SVOJOM VOLJOM-zvuči tako nadmeno)

Ako dobro poznaješ istoriju Crkve do 19 veka, onda znaš da je Crka mnogo puta do sada bila ili na ivici potpunog otpadništva(jeresi) ili kojekakvih raskola,kao i "predanjsko-disciplinarnim"odstupanjima,i čak šta-više otpadali su arhijereji i patrijarsi,koji su znali i decenijama da budu na čelu crkve iako su bili jeretici ili u nekoj teškoj prelesti povodom dogmatskih pitanja.Obično su uz carsku vlast koju su pridobijali za sebe uspevali da se održe na pozicijama,dok Gospod svojom velikom milošću nije uslišavao molitve i vapaje mnogih da bi situaciju rasčistio i odvojio"jarad od jagnjadi".Dakle ,pošto vidim da ti barataš dokumentima i spisima kao da ti je to babovina,ili još bolje kao da si i sam bio prisutan tamo i tada kad su svi ti tekstovi nastajali,bili potpisivani ili štampani,volela bih da mi daš odgovor:zašto nisi hteo da odeš kod mitropolita Kalinika kad te je zvao pre nego što si otišao od " florinaca" pročitavši o.Serafimovu knjigu u kojoj ima i nekih falsifikovanih dokumenata?Jer mitropolit je rekao da on ima sva dokumenta iz tog perioda raskola matejevaca i florinaca, i da je hteo da ti ih pokaže da bi se uverio u laži podmetnute u toj knjizi.
....Па ако митр.Калиник има та сва документа која би оспорила ова наша "фалсификована" и да стварно жели да ми то покаже, онда би то српски флоринци овде на сва звона објавили!! 
Да, игуман Методије јесте расколник и самим тим је и непријатељ Божији.Da li i igumana Metodija smatraš za neprijatelja Božijeg?Ili je to sv.Sava pogrešio kad se javio svom "zakletom neprijatelju" da ide da upozori zabludelu bratiju iz Hilandara šta rade i kako raspuđuju Crkvu i zavete svojih najvećih ktitora i osnivača sv.Save i sv.Simeona?
Многи Свети Оци су, пре него што су постали православни, трагали за истином на много страна. Имаш таквих примера у Житијама Светих.kako si iz SPC-a došao do GOXa i florinaca,a sad si "ubedjen"da si konacno nasao i pravu Crkvu kod Grigorijevaca?!Zapravo, ljudi koji tragaju neminovno i lutaju,ali se uz pomoc Boziju desava da spasenje i zaista pronadju.Ali,nece se ni svi u Crkvi(istinitoj) spasiti...na zalost

Па не слажем се и са овим речима. Сувише показујеш неку резигнацију и правдаш лицемерисање и цепидлачење. Не мислим да код себе то оправдаваш већ код других људи. А ево и зашто: сви ти, који се саблазне због неколико грубих речи које ми једни другима говоримо, заборављају да је ово полемика и да ту увек може бити таквих речи (по људској слабости) и да је то одувек тако било. Апостол Павле се посвађао са Апостолом Петром, а да не говорим о речнику којим су Свети Оци "чашћавали" разне јеретике и расколнике када су их лично разобличавали и њихова зловерја. То је све нормално, једино се слажем са тобом да не треба залазити дубоко у нечији интимни-приватни живот и лично човека деградирати. По мени, сви ти који се саблазне показују да у њима нема огњене ревности (тј. огњене ревности за Истину, оног огња који Господ баца на земљу и каже да би "волео да се запалио") и онда нормално да ће тражити разне изговоре да не крену уским Христовим путем.Medjutim, kontekst je bio zapravo sledeci: da zahvaljujuci ovakvim prepirkama i vredjanjima,grubom tonu i utisku da smo na nekom politickom ostrascenom sajtu,oni koji i razmisljaju o opciji odlaska iz SPCa u neki drugi Sinod gube apsolutno volju za tako nesto zatekavsi ovakvo strastima raspaljeno stanje medju vernicima koji ratuju ko pomahnitali,"lupaju samare"jedni drugima putem raznoraznih "dokaznih dokumenata,fakata,deklaracija",i onda potpuno izgube volju da uopste bilo sta cine buduci zbunjeni (a u svakom slucaju ne moguci 100% da dokazu da li je jedna ili druga starna u pravu)i tako ostaju tamo gde su bili bojeci se pogresnog poteza ili neke fatalne greske,misleci u sebi:"sedi di si ni za di si nisi".Ja sudim po sebi:da sam u vreme dolaska u IPH zatekla ovakvo stanje grcevitog i do krajnjih granica dovedenog svadjanja,ne bih bila sigurna u to da bih znala gde cu ili sta da cinim,i da li bih se uopste bilo kako odlucila za izlazak iz SPCa,mada me je daljnji ostanak u SPCu sve vise i vise gusio i opterecivao savest i svest o neophodnosti ispovedanja istinskog pravoslavlja.Ali,opet i tu je bio Gospod koji me je premudro rukovodio i doveo do Svoga izvora pravoslavlja

Нисмо још у Христу али ћемо бити, ако Бог да, када то будеш разумела. А тај који није био од седамдесеторице, не значи да није био ни хришћанин?Ja se i dalje potpisujem kao sestra u Hristu iako ti to ne prihvatas,samo zato sto je Gospod rekao svojim ucenicima kad su mu rekli da postoji neki koji imenom njegovim izgone demone ali nije od sedamdesetorice i zabranili su mu da to radi, da ne zabranjuju "jer nije protiv vas,a ko nije protiv vas sa vama je"

Da se podsetimo zasto je obrisano "istinsko pravoslavlje" iz naslova teme. U to vreme je doslo do veceg uzburkavanja strasti upravo zbog naslova jer sam naslov je iritirao vernike SPC-a, obzirom da je njih iskljucivao iz same njihove pravoslavne vere kao da je ona lazna. Sto je kasnije dovelo do preduzimanja restriktivnih mera koje si i sam pomenuo. Nije isto "istinsko pravoslavlje" sto i "Srpska istinski paravoslavna crkva" rec oko koje se stvara problem u jednom naslovu ima jednu konotaciju, a u drugom drugaciju. Razmisli o drugacijoj varijanti naziva (tipa: Ziloti - istinski pravoslavna crkva) i daj predlog da ne bi opet imali iste (stare) svadje jer to nicemu ne vodi.
Свети Матеј Брестењски (Карпатакис)
од којега потичу православни зилоти матејевци
![]()
![]()
Свети оче Матеју,
моли Бога за нас. Ево видео си Свети оче да је флоринских расколника било више од нас твојих чеда (ученика, следбеника) на овој теми од њеног почетка па свих две стотине и више страна, да су много више, сваки дан писали, и то писали и против тебе и нас па опет су доживели пораз, нису издржали већ су одустали од борбе јер против истине (Истине, Христа) нису могли, па су отворили своју тему "Српска истински православна Црква" да тамо наставе да заводе неупућене како су они једини истински православци у Србији. Они клевећу тебе највећег исповедника православља после 1924.године, тебе који си био духовно чедо (ученик) Светог Нектарија Егинског кога и званичне "православне" Цркве веома уважавају и славе, тебе клевећу а у исто време те помињу на својим флоринским литургијама као православног исповедника и не умеју да објасне ту своју дволичност (шизофреност), конфузију и лицемерје. Али не бринемо се, јер праведни Судија Господ Бог ће свима, и њима и нама, праведно да суди, јер Он све види, све чује и све зна. Амин.

Да, матејевци, а шта тиме хоћеш да кажеш? И раније си била шкрта на речима па се не зна шта мислиш. Подсећаш ме на Стефана-флоринца, и он је сличан, ставља само по једну реч, стави само неког смајлија и не зна се шта мисли нити шта је рекао. А да не помињемо и то што су сви флоринци који су писали на овој теми, сви до једног неписмени, праве у сваком посту очајне граматичке грешке да их често нико не разуме шта су написали. Требало би да узму буквар па да почну опет од првог разреда Основне школе. Па кад не умеју ни да пишу, нормално је и да не могу да расуде где је истинита православна Црква, па мисле да су то флоринци уместо матејевци. Трагикомично.Matejevci
![]()
![]()

Да, матејевци, а шта тиме хоћеш да кажеш? И раније си била шкрта на речима па се не зна шта мислиш. Подсећаш ме на Стефана-флоринца, и он је сличан, ставља само по једну реч, стави само неког смајлија и не зна се шта мисли нити шта је рекао. А да не помињемо и то што су сви флоринци који су писали на овој теми, сви до једног неписмени, праве у сваком посту очајне граматичке грешке да их често нико не разуме шта су написали. Требало би да узму буквар па да почну опет од првог разреда Основне школе. Па кад не умеју ни да пишу, нормално је и да не могу да расуде где је истинита православна Црква, па мисле да су то флоринци уместо матејевци. Трагикомично.![]()

АМИН. Ово је одличан пост! Браво брате Владо!Свети Матеј Брестењски (Карпатакис)
од којега потичу православни зилоти матејевци
![]()
![]()
Свети оче Матеју,
моли Бога за нас. Ево видео си Свети оче да је флоринских расколника било више од нас твојих чеда (ученика, следбеника) на овој теми од њеног почетка па свих две стотине и више страна, да су много више, сваки дан писали, и то писали и против тебе и нас па опет су доживели пораз, нису издржали већ су одустали од борбе јер против истине (Истине, Христа) нису могли, па су отворили своју тему "Српска истински православна Црква" да тамо наставе да заводе неупућене како су они једини истински православци у Србији. Они клевећу тебе највећег исповедника православља после 1924.године, тебе који си био духовно чедо (ученик) Светог Нектарија Егинског кога и званичне "православне Цркве" веома уважавају и славе, тебе клевећу а у исто време те помињу на својим флоринским литургијама као православног исповедника и не умеју да објасне ту своју дволичност (шизофреност), конфузију и лицемерје. Али не бринемо се, јер праведни Судија Господ Бог ће свима, и њима и нама, праведно да суди, јер Он све види, све чује и све зна. Амин.
Ако се закључа тема коју је Стефан отворио под оним именом "Српска истински православна Црква" или ако се не закључа а дода се на тај назив и овако: "флоринци" онда не треба мењати овај назив "ЗИЛОТИ". Јер, зна се о чему пишемо овде.Ипак да се зна да овде пишу нико други до србски зилоти ево ја предлажем наслов теме "Зилоти - Србска и друге истински православне Цркве". Ето, тако сам обухватио све оно о чему смо писали на овој теми и о чему ћемо писати. А ако Стефан дода у име своје теме реч "флоринци" можемо и ми да додамо реч "матејевци" али пошто Стефан неће да дода ту реч онда и ја имам право да дам овакав наслов који сам предложио.
Дакле, Ригел, сачекајмо још само Сергиана да да предлог и да ја питам још неке зилоте, учеснике ове теме, па сутра или за пар дана ћу одлучити. Опрости на овом предугачком посту.
Брате мој, све си добро написао али ово болдовано није тако, знаш и сам.Сестро Mellena, поштено ( између редова )признајеш да су и флоринци који су овде учествовали допринели да ово постане „лудило“, уз доста свађе и вређања.Наравно да не требамо бити ни лицемерно фини и углађени, али се с друге стране не треба ићи ни у неке ниске ствари. Ипак, баш тај ватрен дух где свако срчано брани своју страну, показује да има неког живота, да има неке вере, да није све мртво као код екумениста.
Тај одвратни екуменистички дух компромиса, некакве „политичке коректности“ и квазитолеранције је можда нешто најљигавије што се појавило у историји.Ту се сигурно слажемо! Сви боготражитељи беже од тога. Зато и мислим да ће баш ове препирке, привући људе жељне нечег истинског, да виде где је ту у ствари истина, где је заиста љубав и смирење. Е онда када људи привучени духом истинољубивости напусте глобалне компромисе, следе нова искушења. И ми ту не треба да станемо, или да кажемо нешто отприлике овако:Ми флоринци имамо Есфигмен, имамо Методија коме се јавио Св.Сава, имамо много подвижника, разобличавамо екуменисте – па зар је могуће да ми нисмо прави?
Жао ми је што кажеш:“ Матеј је био увређен што није изабран за архиепископа.“
На основу чега то говориш, како то можеш знати? То ми баш личи на осуђивачки дух којим су заражени флоринци и лажни матејевци (григоријевци и солунци).
Иначе, много ми се свиђа начин на који пишеш. Живели у Христу!

Сестро Мелена, у прошлом посту сам ти одговорио на ова питања.Da li i igumana Metodija smatraš za neprijatelja Božijeg?Ili je to sv.Sava pogrešio kad se javio svom "zakletom neprijatelju" da ide da upozori zabludelu bratiju iz Hilandara šta rade i kako raspuđuju Crkvu i zavete svojih najvećih ktitora i osnivača sv.Save i sv.Simeona?
) а из грома изашао овакав глас: " Не дирајте њих, они су синови грома!" И тако су неки монаси то наводно исто чули и од тада они у свом безумљу умишљају да су стварно неки исповедници.