Зилоти

Па на том клипу управо говори ваша флоринска (акакијевска) верница крштена код вас као Ксенија, а зове се световно Љиљана Пећанац и стално галами по разним црквама и на улици. Дакле, та зилоткиња која кажеш да наноси више штете него користи је ваша, Акакијева (флоринска) верница, а није матејевка. Ето, опет сами себе разобличавате. Смешни сте ви флоринци ко "Политикин забавник".

Postao si lepa kopija Sergijana...Izokreces postove no neka

Ljudi ne znaju Razliku Matejvci i Florinci;;;Vec samo ime Ziloti...Da moze takvi i kao pojedini naneti stetu a vec jesu.....Pa i Sergijan je kresten kod Florinaca ako ti je to neko merilo za tebe..A odajes utisak da si i ti iz te fele...Galamis po internetu...ITD

..NO veruj ne bih se vise zamajavao sa vama imam veoma pametnija posla :bye:

Imam porodicu...Imam SIPC tako da mi samo oduzimate dragoceno vreme...:bye:

Брате Тражитељу, дошао је о.Серафим у Србију па ће ти он све лепо објаснити.
Најбоље да се видимо.
Брате Петре молим те да овде (можеш и мени на приватну поруку или мејл) јавиш чим сазнаш за термин када ће отац Серафим говорити на Српском радију Сутон јер му је то било у плану приликом ове посете Србији. Ја сам управо написао мејл о.Серафиму да ми јави за термин, па ако ти сазнаш пре мене, објави овде, како би слушали и ја и сви заинтересовани оца Серафима а нека два брата (која су снимала и мене и друге емисије са тог радија) снимала би и ту емисију са о.Серафимом, па тако да их обавестим на време да се припреме.

Ниси далеко од истине,али треба да се исто и изричу опомене онима који се покаве на нпвпј теми и кваре је са старим причама попут прича на релацији матејевцо флоринци.Иако се рецимо говори о СИПЦ.
Зашто да ме опомену кад сам написао истину. СИПЦ (Српска истинита православна Црква) се зову и матејевци. Немате ви флоринци једини право да зовете СИПЦ него то исто и још веће право имају матејевци јер су истинскији православци од вас и у Грчкој се матејевци исто тако зову "Грчка истински православна Црква".

VAUUUUU:besna:
Pa ovo je zaista ludilo! I vi mislite da ćete ovako nekoga ubediti,ili nekome objasniti da ste i ISTINSKOJ CRKVI (bilo ko od vas????!!!!,ili bilo kojoj grckoj frakciji starokalendaraca da pripadate??!!!):dash:
Pa ljudi Božiji...
...Nisam imala nameru da bilo koga uvredim,nego da skrenem paznju na ponasanje pojedinih i prisecanje da ako ste Hriscani onda treba da se svetlite pred ljudima,i sama ta svetlost vasih vrlina obratice bliznjeg.
Vasa sestra u Hrstu.:zag:

Сестро Мелена у праву си за многе ствари (на први поглед су размирице одбојне али ако се ради о ревновању за Истину онда су потребне) али ово што ти исповедаш у целом свом посту (нисам га целог цитирао због велике дужине) на предходној страни, се зове "зилотски екуменизам" и њега највише промовишу полузилоти флоринци, а тај зилотски екуменизам је исто што и овај светски екуменизам (папски и протестантски) тј. сједињење, уједињење у лажи, а не у Истини (Христу), уједињење по сваку цену, и то је у циљу усисавања свих вера у једну светску антихристовску религију која ће у своје време признати Антихриста за свог Христа и Бога а већ сада има његов дух. Дакле, може уједињење и помирење али у истини, Истини (Христу), како ти је објаснио и Сергиан.

А пре свега треба да разлучиш, схватиш, проучиш ко је и где је Црква Христова православна и ко коме треба да принесе покајање, а треба расколници (флоринци) Цркви Христовој (матејевцима) а не обрнуто. Прочитај ово у вези флоринаца
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv florinaca/teme.htm
па схвати да су матејевци Црква Христова а да флоринци имају много неканоничности и смутњи. Али пошто су се матејевци у последњих неколико година поделили треба видети ко је од матејевских Синода истински православан. И они се нису делили као флоринци због сујета и властољубља него због догматских разлога исповедања вере.

Пут ка Христу и Његовој Цркви је често болан али од дискусије и тражења немамо другог пута, ма како он тежак и био. Да је лако наћи истинску Христову Цркву сви људи би у њој били, али ђаво је кроз историју Цркве посејао много јереси и раскола, јеретика и расколника, па све то треба анализирати и препознати ко исповеда чисту Истину и чисто православље. Немој да одустајеш ма како ти се чинило тешко.

Срећно у тражењу Истинске православне Цркве!

@Sergijan-Sergije
Ako nisam sestra u Hristu,da li onda recimo kumstvo ostaje,ukoliko je neko krstio nekoga u jednom Sinodu pa prešao u drugi,da li dalje ostaje kum svome kumčetu?Naravno,ja ti nisam kuma,ali čisto me interesuje i ovo pitanje,posto smo mozda posredno kumovi?
HTML:
Тачно је да Господ управља Црквом али није тачно да Он руководи сваком душом где треба да иде!
То просто није истина. То онда значи да Бог жели да око 6 милијарди људи буде ван спасоносне савремене Нојеве Барке (Цркве)?!?! Опет погрешно расуђујеш...
Бог жели да се сви људи спасу, тј. да буду у Цркви Христовој и да живе благочестиво али Бог неће против човекове слободне воље! Човек бира сам свој пут.
А ми, који смо некад били јеретици (и расколници), смо СВОЈОМ ВОЉОМ постали Православни уз милост и помоћ Божију
HTML:
Vrlo si vešt u vađenju reči iz konteksta:napisala sam da Gospod rukovodi svakom dušom koja mu se iskreno i u pokanju, od srca moli,znači to su oni koji traže i slušaju ili žele da saslušaju Hrista i Njegovu Reč,a ne 6 milijardi zabludelih,otvrdnule savesti i umrtvljene duše,mada za svakog čoveka na planeti postoji mogućnost pokajanja i spasenja,ukoliko hoće da pođe Hristovim putem.Ali mislim da je pravilnije reći da ste i vi(kao i ja) prišli Hristu prvenstveno Njegovom milošću i uz Njegovu pomoć,pa tek onda svojom voljom,jer i sam Gospod kaže apostolima:"Ja znam koje izabrah".(Ovo SVOJOM VOLJOM-zvuči tako nadmeno:think:)
Ako dobro poznaješ istoriju Crkve do 19 veka, onda znaš da je Crka mnogo puta do sada bila ili na ivici potpunog otpadništva(jeresi) ili kojekakvih raskola,kao i "predanjsko-disciplinarnim"odstupanjima,i čak šta-više otpadali su arhijereji i patrijarsi,koji su znali i decenijama da budu na čelu crkve iako su bili jeretici ili u nekoj teškoj prelesti povodom dogmatskih pitanja.Obično su uz carsku vlast koju su pridobijali za sebe uspevali da se održe na pozicijama,dok Gospod svojom velikom milošću nije uslišavao molitve i vapaje mnogih da bi situaciju rasčistio i odvojio"jarad od jagnjadi".Dakle ,pošto vidim da ti barataš dokumentima i spisima kao da ti je to babovina,ili još bolje kao da si i sam bio prisutan tamo i tada kad su svi ti tekstovi nastajali,bili potpisivani ili štampani,volela bih da mi daš odgovor:zašto nisi hteo da odeš kod mitropolita Kalinika kad te je zvao pre nego što si otišao od " florinaca" pročitavši o.Serafimovu knjigu u kojoj ima i nekih falsifikovanih dokumenata?Jer mitropolit je rekao da on ima sva dokumenta iz tog perioda raskola matejevaca i florinaca, i da je hteo da ti ih pokaže da bi se uverio u laži podmetnute u toj knjizi.
HTML:
Којој Цркви да се приђе? Јел флоринској ИПХ?...Па они су расколници, непријатељи Божији!
HTML:
Da li i igumana Metodija smatraš za neprijatelja Božijeg?Ili je to sv.Sava pogrešio kad se javio svom "zakletom neprijatelju" da ide da upozori zabludelu bratiju iz Hilandara šta rade i kako raspuđuju Crkvu i zavete svojih najvećih ktitora i osnivača sv.Save i sv.Simeona?
HTML:
Аха. Значи, практично оправдаваш да човек може да се спасава и у РАСКОЛУ (јер расколници се држе ДОГМИ али греше у неким предањско-дисциплинарним питањима)?? Није ти добро расуђивање...
Свети Оци оштро осуђују све расколнике, свих врста, као "непријатеље Божије и уништитеље људских душа".
Није ти ово политичка сцена па да можеш да бираш мање или веће зло, већ да ли си у Цркви Христовој или ниси!
HTML:
Daleko bilo,to sam i rekla da će biti pogrešno shvaćeno i protumačeno od nekih ravnitelja,a zapravo sam htela da kažem i ukažem recimo baš na tvoj put:kako si iz SPC-a došao do GOXa i florinaca,a sad si "ubedjen"da si konacno nasao i pravu Crkvu kod Grigorijevaca?!Zapravo, ljudi koji tragaju neminovno i lutaju,ali se uz pomoc Boziju desava da spasenje i zaista pronadju.Ali,nece se ni svi u Crkvi(istinitoj) spasiti...na zalost:sad2:Medjutim, kontekst je bio zapravo sledeci: da zahvaljujuci ovakvim prepirkama i vredjanjima,grubom tonu i utisku da smo na nekom politickom ostrascenom sajtu,oni koji i razmisljaju o opciji odlaska iz SPCa u neki drugi Sinod gube apsolutno volju za tako nesto zatekavsi ovakvo strastima raspaljeno stanje medju vernicima koji ratuju ko pomahnitali,"lupaju samare"jedni drugima putem raznoraznih "dokaznih dokumenata,fakata,deklaracija",i onda potpuno izgube volju da uopste bilo sta cine buduci zbunjeni (a u svakom slucaju ne moguci 100% da dokazu da li je jedna ili druga starna u pravu)i tako ostaju tamo gde su bili bojeci se pogresnog poteza ili neke fatalne greske,misleci u sebi:"sedi di si ni za di si nisi".Ja sudim po sebi:da sam u vreme dolaska u IPH zatekla ovakvo stanje grcevitog i do krajnjih granica dovedenog svadjanja,ne bih bila sigurna u to da bih znala gde cu ili sta da cinim,i da li bih se uopste bilo kako odlucila za izlazak iz SPCa,mada me je daljnji ostanak u SPCu sve vise i vise gusio i opterecivao savest i svest o neophodnosti ispovedanja istinskog pravoslavlja.Ali,opet i tu je bio Gospod koji me je premudro rukovodio i doveo do Svoga izvora pravoslavlja.:worth:
Ja se i dalje potpisujem kao sestra u Hristu iako ti to ne prihvatas,samo zato sto je Gospod rekao svojim ucenicima kad su mu rekli da postoji neki koji imenom njegovim izgone demone ali nije od sedamdesetorice i zabranili su mu da to radi, da ne zabranjuju "jer nije protiv vas,a ko nije protiv vas sa vama je":ok:

Пошто ми је забрањен приступ на теми "Српска истински православна Црква" од постављача теме Стефана (флоринца) имам право у складу са старим правилом да коментаришем овде шта се тамо дешава

После овог мог поста:

"Извините што све још нисам прочитао са ове теме и са теме "Зилоти" (ускоро ћу) али овде морам да кажем Стефану да он не представља СИПЦ (Српску истински православну Цркву) јер СИПЦ су и матејевци, него представља само СИПЦ-флоринце а хоће да обмане јавност како су флоринци једина СИПЦ у Србији. Не желим ни ја са тобом да се расправљам али ти мораш да схватиш да поред флоринаца који себе зову СИПЦ такође у Србији постоје и матејевци који себе такође називају СИПЦ. Ја те нисам отерао са теме "Зилоти", ти тамо увек можеш да пишеш, него си ти сам по својој вољи отишао (сви то могу да прочитају, чак је вас флоринаца било више него нас матејеваца и много сте више писали на теми "Зилоти" па си опет побегао), према томе немој опет да обмањујеш јавност. А на ову тему имам право да долазим докле год се она назива СИПЦ јер су и матејевци СИПЦ. Обмањујеш јавност како сте ви флоринци једина СИПЦ у Србији и хоћеш да ти то прође. Стварно није поштено са твоје стране."

дакле, после овог мог поста на теми "Српска истински православна Црква" модератор Ригел ме је у приватној поруци замолио да је постављач те теме Стефан (флоринац) тражио да ја више не постујем на тој теми. Дакле, Стефан хоће да настави даље лажно да представља како су само флоринци Српска истински православна Црква а не (и) матејевци. Њему смета истина коју ја износим а допушта да му на тој истој теми пишу атеисти, екуменисти и други непријатељи Божији. Из тога се види да су флоронци ближи екуменистима него истинском православљу, зилотима матејевцима. Тај исти Стефан је неколико пута тражио закључавање ове моје теме када је био побеђиван у дискусијама. На сваки начин хоће да угуши истину. Модератор "Борац за права животиња" је овде написала да не пишем више о Стефану јер он неће више писати на овој теми, али ја морам да је подсетим на правило да ако је некоме забрањен приступ на неку тему онда има право на својој теми да коментарише дешавања на тој теми на којој му је забрањен пиступ. Дакле, ја морам да обавестим јавност да га Стефан обмањује јер под "Српском истински православном Црквом" подразумева само флоринце а не и матејевце који се исто тако зову у Србији и то морам овде да напишем јер ми је са његове стране забрањено на његовој теми да постујем.

Ја на овој теми (коју сам отворио) не забрањујем никоме да пише па ни Стефану. Он је сам, побеђен у дисусији побегао са ове теме и отворио другу. И никада нећу тражити да се закључа његова тема као што је он тражио више пута да се закључа ова тема коју сам ја отворио и као што су тражили његови флоринци, нарочито "Куку леле" који углавном овде износи дезинформације и провокације, па опет не браним ни њему да овде пише.

Кад су већ тако одлучили нека се флоринци уљуљкују у својој машти да су они једина "Српска истински православна Црква", нека маштају да матејевци под тим истим именом не постоје, али матејевци постоје у Србији и имају своју и Божију истину која је јача од флоринске обмане.

Подсећам модераторе да је дуго важило правило да зилоти не смеју да пишу на теми верника СПЦ и обрнуто (да верници СПЦ не смеју да пишу на овој теми) али имали су право на сваојим темама да коменатришу шта се пише на супарничким и другим темама. У складу са тиме ја поступам. Ето, видите докле иде диктатура флоринца Стефана. Тражили флоринци овде да се закључа ова тема више пута иако су овде доминирали и само матејевац Сергиан и ја смо их овде све победили у дискусији, отворили су другу тему под лажним насловом, сада Стефан забранио мени да тамо пишем истину, полако ће Стефан забрањивати и другима да долазе тамо како му се ко не свиди, спроводи своју флоринску дикатуру. Ето, то су флоринци. Па ваљда је свакоме и из овог њиховог понашања јасно да они нису истински православни верници нити истински православна Црква већ су то матејевци.

Поновна молба за Ригела и остале модераторе
(послао сам Ригелу ово и приватном поруком и замолио га да овде на теми одговори)

Са наслова моје теме "Зилоти" сте још одавно обрисали додатак "истинско православље" а Стефану (флоринцу) сте дозволили да отвори тему "Српска истински православна Црква" у чијем наслову постоје речи "истински православна". Зашто се Стефану то дозвољава а мени не? Зашто он може да користи речи "истинско православље" и наслову своје теме а ја не могу, мени сте то избрисали и после неколико мојих молби у току неколико месеци нећете да ми вратите стари назив теме "Зилоти - истинско православље"? Будите праведни и једнаки према свима па вас опет молим по већ мислим четврти-пети пут, да ми вратите стари назив теме "Зилоти - истинско православље". Хвала. Или ми бар образложите зашто се Стефану допушта то што се мени забрањује?

Mellena:
Sergiane… zašto nisi hteo da odeš kod mitropolita Kalinika kad te je zvao pre nego što si otišao od " florinaca" pročitavši o.Serafimovu knjigu u kojoj ima i nekih falsifikovanih dokumenata?Jer mitropolit je rekao da on ima sva dokumenta iz tog perioda raskola matejevaca i florinaca, i da je hteo da ti ih pokaže da bi se uverio u laži podmetnute u toj knjizi.

Која су то “фалсификована документа“ у књизи оца Среафима? Које су то „лажи подметнуте у тој књизи“? Молим те да нам кажеш, да наведеш доказе за те твоје тврдње. Ми сви матејевци верујемо тој књизи и тражили смо много пута одговоре на њу од Акакија и других флоринаца али их нисмо добили већ само клевете како се Серафим одрекао те књиге (а одрекао се само малог дела о иконама а све што је рекао за флоринце верује и данас као и сви матејевци), па сте исто тако причали да је Серафим фалсификовао документа и лагао у књизи као што и сад ти причаш, али нико од вас није рекао о ком „фалсификату“ и којој „лажи“ се ради, а камоли то доказао. Молим те, ради свих нас, да јасно наведеш који су то фалсификати и лажи у Серафимовој књизи а ја ћу лично да га питам у вези тога. Ето, приложи оригиналне документе и докажи шта је Серафим фаслификовао. Кад си већ то поменула онда докажи своје тврдње или ћемо их сматрати за још једну флоринску клевету, много пута поновљену, јер немате никакве доказе који су на вашој страни. Јел и матејевац Евсевије (некада најближи Акакијев сарадник, са Акакијем први флоринац у Србији) можда фалсификовао и лагао нешто у свом тексту против флоринаца „Православље или смрт?“ у коме је приложио писма Хризостома Флоринског и Матеја Брестењског. Чудо како Евсевија нико од вас не оптужује за лажи а Серафима сви ви флоринци оптужујете, иако Евсевије и Серафим пишу о истим стварима против вас флоринаца. Дакле, дај доказе или немој више да клевећеш.

Мелена:
Којој Цркви да се приђе? Јел флоринској ИПХ?...Па они су расколници, непријатељи Божији!Da li i igumana Metodija smatraš za neprijatelja Božijeg?Ili je to sv.Sava pogrešio kad se javio svom "zakletom neprijatelju" da ide da upozori zabludelu bratiju iz Hilandara šta rade i kako raspuđuju Crkvu i zavete svojih najvećih ktitora i osnivača sv.Save i sv.Simeona?

Светитељи су се јављали и највећим грешницима да их упозоре на нешто, на казне, да би они поруку пренели другима и слично. Матодије је близу Хиландара и Свети Сава га је зато изабрао да му се јави (ако му се стварно јавио) а то не значи да је Матодије потпуно православан. Један познати руски светитељ се пре пар година јавио покојном руском сергијанском патријарху Алексеју Другом и укорио га за грех екуменизма и сергијанства, па зар то значи да је Алексије православан? Дакле, слабо и лоше расуђујеш. Светитељи се јављају и највећим грешницима да их опомену или да они пренесу поруку другима и опомену их.

Мелена:
Аха. Значи, практично оправдаваш да човек може да се спасава и у РАСКОЛУ (јер расколници се држе ДОГМИ али греше у неким предањско-дисциплинарним питањима)?? Није ти добро расуђивање...

Твоје расуђивање није добро. По догматима, канони и предање имају подједнаку важност као и догмати. Постоји догмат који управо тако говори. Сергиан не мисли да се у расколу (неко ко крши каноне и предање) може спасити, зато је и напустио флоринце. Такође знамо да и новокалендарци нису спасоносни а ви флоринци верујете да јесу, да они имају благодат иако су расколници. Окани се твог злурадог језика и провокација.

Мелена:
Ja se i dalje potpisujem kao sestra u Hristu iako ti to ne prihvatas,samo zato sto je Gospod rekao svojim ucenicima kad su mu rekli da postoji neki koji imenom njegovim izgone demone ali nije od sedamdesetorice i zabranili su mu da to radi, da ne zabranjuju "jer nije protiv vas,a ko nije protiv vas sa vama je"

Господ је рекао и ово „Ко не сабира са Мном, расипа.“ Видимо да си флоринка, али подмукло нећеш да назовеш своју расколничку заједницу правим именом флоринци него их називаш ИПХ (Истинити православни хришћани) а знамо да су прави ИПХ уствари матејевци а не твоји флоринци.

Поновна молба за Ригела и остале модераторе
(послао сам Ригелу ово и приватном поруком и замолио га да овде на теми одговори)

Са наслова моје теме "Зилоти" сте још одавно обрисали додатак "истинско православље" а Стефану (флоринцу) сте дозволили да отвори тему "Српска истински православна Црква" у чијем наслову постоје речи "истински православна". Зашто се Стефану то дозвољава а мени не? Зашто он може да користи речи "истинско православље" и наслову своје теме а ја не могу, мени сте то избрисали и после неколико мојих молби у току неколико месеци нећете да ми вратите стари назив теме "Зилоти - истинско православље"? Будите праведни и једнаки према свима па вас опет молим по већ мислим четврти-пети пут, да ми вратите стари назив теме "Зилоти - истинско православље". Хвала. Или ми бар образложите зашто се Стефану допушта то што се мени забрањује?

Da se podsetimo zasto je obrisano "istinsko pravoslavlje" iz naslova teme. U to vreme je doslo do veceg uzburkavanja strasti upravo zbog naslova jer sam naslov je iritirao vernike SPC-a, obzirom da je njih iskljucivao iz same njihove pravoslavne vere kao da je ona lazna. Sto je kasnije dovelo do preduzimanja restriktivnih mera koje si i sam pomenuo. Nije isto "istinsko pravoslavlje" sto i "Srpska istinski paravoslavna crkva" rec oko koje se stvara problem u jednom naslovu ima jednu konotaciju, a u drugom drugaciju. Razmisli o drugacijoj varijanti naziva (tipa: Ziloti - istinski pravoslavna crkva) i daj predlog da ne bi opet imali iste (stare) svadje jer to nicemu ne vodi.

МЕЛЛЕНА:
@Sergijan-Sergije
Ako nisam sestra u Hristu,da li onda recimo kumstvo ostaje,ukoliko je neko krstio nekoga u jednom Sinodu pa prešao u drugi,da li dalje ostaje kum svome kumčetu?Naravno,ja ti nisam kuma,ali čisto me interesuje i ovo pitanje,posto smo mozda posredno kumovi?
Добро кумо (посредна)...:) Мала шала, извини....Наравно, као што видиш обратио сам ти се са "СЕСТРО" а не са "сестро у Христу". Аналогно важи и за кумство.
КУМ је сведок, и имам сведоке на крштењу у СПЦ а имам и сведоке из флоринске ИПХ. :)
Што се мене тиче, не одричем се тих људи који су сведочили (кумовали) за мене , исто као што се не одричем свих мојих сестара и браће који нису то у Христу али јесу по роду, крви, нацији, итд.
Vrlo si vešt u vađenju reči iz konteksta:napisala sam da Gospod rukovodi svakom dušom koja mu se iskreno i u pokanju, od srca moli,znači to su oni koji traže i slušaju ili žele da saslušaju Hrista i Njegovu Reč,a ne 6 milijardi zabludelih,otvrdnule savesti i umrtvljene duše,mada za svakog čoveka na planeti postoji mogućnost pokajanja i spasenja,ukoliko hoće da pođe Hristovim putem.Ali mislim da je pravilnije reći da ste i vi(kao i ja) prišli Hristu prvenstveno Njegovom milošću i uz Njegovu pomoć,pa tek onda svojom voljom,jer i sam Gospod kaže apostolima:"Ja znam koje izabrah".(Ovo SVOJOM VOLJOM-zvuči tako nadmeno)
Па ниси баш тако написала, али нема везе. Написала си овако: "сваком душом понаособ" а после ниси навела да то важи само за оне који се кају већ си написала овако: "то наравно важи за..."итд. Значи, нисам ништа извадио из контекста већ само читам написано.
Иначе, ово моје "својом вољом" није ништа надмено (зашто толико предрасуда имаш?) већ сам то само нагласио. А овај цитат из Јеванђеља који наводиш не значи да Бог управља нашом вољом већ да Бог унапред зна наш коначан исход. Наравно, без Бога не можемо ништа чинити, то је јасно. :)
Ako dobro poznaješ istoriju Crkve do 19 veka, onda znaš da je Crka mnogo puta do sada bila ili na ivici potpunog otpadništva(jeresi) ili kojekakvih raskola,kao i "predanjsko-disciplinarnim"odstupanjima,i čak šta-više otpadali su arhijereji i patrijarsi,koji su znali i decenijama da budu na čelu crkve iako su bili jeretici ili u nekoj teškoj prelesti povodom dogmatskih pitanja.Obično su uz carsku vlast koju su pridobijali za sebe uspevali da se održe na pozicijama,dok Gospod svojom velikom milošću nije uslišavao molitve i vapaje mnogih da bi situaciju rasčistio i odvojio"jarad od jagnjadi".Dakle ,pošto vidim da ti barataš dokumentima i spisima kao da ti je to babovina,ili još bolje kao da si i sam bio prisutan tamo i tada kad su svi ti tekstovi nastajali,bili potpisivani ili štampani,volela bih da mi daš odgovor:zašto nisi hteo da odeš kod mitropolita Kalinika kad te je zvao pre nego što si otišao od " florinaca" pročitavši o.Serafimovu knjigu u kojoj ima i nekih falsifikovanih dokumenata?Jer mitropolit je rekao da on ima sva dokumenta iz tog perioda raskola matejevaca i florinaca, i da je hteo da ti ih pokaže da bi se uverio u laži podmetnute u toj knjizi.
:D Нећу да коментаришем ово твоје пецкање да ми је историјат ИПХ нека "бабовина".
Заиста, нисам крив што сам успео да саберем 2+2 и да нађем лак резултат (метафора).
То свако може, само треба бити истинољубив и објективан.
Такође, небитно је толико, сада, враћање у далеку прошлост јер нас само интересује историја Цркве од 1924.године (у Грчкој) а у Русији од 1918.године, односно 1927.године (јер до тих година, у Грчкој и Русији, је званична Црква била истински Православна).
А сада да ти одговорим на твоје питање у вези митр.Калиника.
Прво да се мало насмејем, извини за ово: :hahaha:....Па ако митр.Калиник има та сва документа која би оспорила ова наша "фалсификована" и да стварно жели да ми то покаже, онда би то српски флоринци овде на сва звона објавили!!
Али, немају они ништа, никакве наше "фалсификате", само машу празним папирима....
Што се мене тиче, није било потребе да идем код Калиника јер о.Акакије у Србији није имао ниједан ваљан аргумент да оспори матејевце. А о.Серафим је то показао кроз историјске чињенице да су матејевци апсолутно у праву :)
Da li i igumana Metodija smatraš za neprijatelja Božijeg?Ili je to sv.Sava pogrešio kad se javio svom "zakletom neprijatelju" da ide da upozori zabludelu bratiju iz Hilandara šta rade i kako raspuđuju Crkvu i zavete svojih najvećih ktitora i osnivača sv.Save i sv.Simeona?
Да, игуман Методије јесте расколник и самим тим је и непријатељ Божији.
Немој да верујеш неким маштаријама и сновима, Методије је рекао да је имао ту визију али како се то може доказати?...Могу и ја да кажем да сам имао разне визије (а имао сам) па то не могу доказати пред људима.
Може то бити и од демона а може и од Бога. Једино треба да гледамо на нечију православност.
Иначе, кад већ помињеш манастир Есфигмен, да ти кажем и ово: зашто ти нико од флоринаца није рекао колико има демонизованих монаха у том манастиру, који на сред службе испуштају страшне крике а неки и дивљају?...Лично сам то видео раније код неколико њих. Значи, не говорим о обичним неким лаицима него баш о схимонасима - есфигменцима. То нигде нисам видео (да у толиком броју) има толико демонизованих људи у неком манастиру.
А да не помињем да су ти исти есфигменци скоро 50 година молитвено општили са анатемисаним новокалендарцима док су, за то време, грчки старокалендарци, а после и матејевци, крварили за Христа!
kako si iz SPC-a došao do GOXa i florinaca,a sad si "ubedjen"da si konacno nasao i pravu Crkvu kod Grigorijevaca?!Zapravo, ljudi koji tragaju neminovno i lutaju,ali se uz pomoc Boziju desava da spasenje i zaista pronadju.Ali,nece se ni svi u Crkvi(istinitoj) spasiti...na zalost
Многи Свети Оци су, пре него што су постали православни, трагали за истином на много страна. Имаш таквих примера у Житијама Светих.
Што се тиче григоријеваца: апсолутно су православни, са омологијом и прејемством и мноштвом дивно благоуханих Моштију све до дана данашњега. Види те слике у мом албуму на јавном профилу.
У вези спасења у Цркви: не мора да значи да се неће сви спасити већ је прецизно овако да се каже: "можда се неће сви спасити јер спасење зависи и од личних дела а не само од припадности Цркви". :)
Medjutim, kontekst je bio zapravo sledeci: da zahvaljujuci ovakvim prepirkama i vredjanjima,grubom tonu i utisku da smo na nekom politickom ostrascenom sajtu,oni koji i razmisljaju o opciji odlaska iz SPCa u neki drugi Sinod gube apsolutno volju za tako nesto zatekavsi ovakvo strastima raspaljeno stanje medju vernicima koji ratuju ko pomahnitali,"lupaju samare"jedni drugima putem raznoraznih "dokaznih dokumenata,fakata,deklaracija",i onda potpuno izgube volju da uopste bilo sta cine buduci zbunjeni (a u svakom slucaju ne moguci 100% da dokazu da li je jedna ili druga starna u pravu)i tako ostaju tamo gde su bili bojeci se pogresnog poteza ili neke fatalne greske,misleci u sebi:"sedi di si ni za di si nisi".Ja sudim po sebi:da sam u vreme dolaska u IPH zatekla ovakvo stanje grcevitog i do krajnjih granica dovedenog svadjanja,ne bih bila sigurna u to da bih znala gde cu ili sta da cinim,i da li bih se uopste bilo kako odlucila za izlazak iz SPCa,mada me je daljnji ostanak u SPCu sve vise i vise gusio i opterecivao savest i svest o neophodnosti ispovedanja istinskog pravoslavlja.Ali,opet i tu je bio Gospod koji me je premudro rukovodio i doveo do Svoga izvora pravoslavlja
Па не слажем се и са овим речима. Сувише показујеш неку резигнацију и правдаш лицемерисање и цепидлачење. Не мислим да код себе то оправдаваш већ код других људи. А ево и зашто: сви ти, који се саблазне због неколико грубих речи које ми једни другима говоримо, заборављају да је ово полемика и да ту увек може бити таквих речи (по људској слабости) и да је то одувек тако било. Апостол Павле се посвађао са Апостолом Петром, а да не говорим о речнику којим су Свети Оци "чашћавали" разне јеретике и расколнике када су их лично разобличавали и њихова зловерја. То је све нормално, једино се слажем са тобом да не треба залазити дубоко у нечији интимни-приватни живот и лично човека деградирати. По мени, сви ти који се саблазне показују да у њима нема огњене ревности (тј. огњене ревности за Истину, оног огња који Господ баца на земљу и каже да би "волео да се запалио") и онда нормално да ће тражити разне изговоре да не крену уским Христовим путем.
Па није Црква нека НВО која се бави неким хуманистичким радом (без Христа) базираним на некој "толеранцији" (тј. компромисима)!! :lol:
Ja se i dalje potpisujem kao sestra u Hristu iako ti to ne prihvatas,samo zato sto je Gospod rekao svojim ucenicima kad su mu rekli da postoji neki koji imenom njegovim izgone demone ali nije od sedamdesetorice i zabranili su mu da to radi, da ne zabranjuju "jer nije protiv vas,a ko nije protiv vas sa vama je"
Нисмо још у Христу али ћемо бити, ако Бог да, када то будеш разумела. А тај који није био од седамдесеторице, не значи да није био ни хришћанин? :think: :)

Poslednja izmena:
Da se podsetimo zasto je obrisano "istinsko pravoslavlje" iz naslova teme. U to vreme je doslo do veceg uzburkavanja strasti upravo zbog naslova jer sam naslov je iritirao vernike SPC-a, obzirom da je njih iskljucivao iz same njihove pravoslavne vere kao da je ona lazna. Sto je kasnije dovelo do preduzimanja restriktivnih mera koje si i sam pomenuo. Nije isto "istinsko pravoslavlje" sto i "Srpska istinski paravoslavna crkva" rec oko koje se stvara problem u jednom naslovu ima jednu konotaciju, a u drugom drugaciju. Razmisli o drugacijoj varijanti naziva (tipa: Ziloti - istinski pravoslavna crkva) i daj predlog da ne bi opet imali iste (stare) svadje jer to nicemu ne vodi.

У вези промене наслова ове теме сачекај ме дан-два да Сергиан и други зилоти матејевци (Енох, Авакум, Петар Адамов, тражитељ и други) дају предлоге и да ја онда одлучим, да не би после опет неко тражио да се мења наслов теме

Ја предлажем да наслов буде "Зилоти - Србска и друге истински православне Цркве".

Сећам се да је због тога избрисано "истинско православље" из наслова теме, али ја сам предлагао и друге називе само да се убаци реч "православље" па опет нисте хтели, предлагао сам и наслов "православни зилоти" (пре једно стотинак страна на овој теми) и разне сличне називе, па нисте хтели. Сад одједном може "истинска православна Црква", па добро, драго ми је. Али не видим разлику, да се верници СПЦ буне за наслов "истинско православље" а не буне се за наслов "истинска православна Црква" јер тај наслов показује да они (СПЦ) нису истинска православна Црква, већ нека лажна, како си ти рекао да је био проблем са насловом "истинско православље" јер се могло мислити да је православље у СПЦ лажно. А кад се стави наслов "Српска истинска православна Црква" или само "Истинска православна Црква" или "Истински православни хришћани" (што су све називи за православне зилоте) то асоцира да верници СПЦ, односно да њихова СПЦ није истински православна, да није чак ни православна него лажно православна, и опет могу да се увреде, али ето мени је јако драго да се они сада за тај назив не вређају. Сем тога "истински православна Црква" се зилоти зову и у Грчкој и широм света, и под тим називом су регистровани у државама у којима постоје и званичне православне Цркве им не праве због тог назива проблем. Исто тако они за себе говоре да су истински православци и да исповедају ништа друго до управо истинско православље. Значи, ја сам одавно предлагао било какви верзију наслова ове теме али само да садржи реч "православље" или "православни" или "православна" а нисам могао да предпоставим да вам "истинска православна Црква" неће сметати, мада ми се чини да сам и тај наслов предлагао па ми нико од вас није одговорио, игнорисали сте моје молбе (у то време је Шакал био овде модератор а ти Ригелу можда ниси). Зато сам се изненадио како сте сада допустили да се отвори тема под насловом "Српска истински православна Црква" а мени није дато да користим реч "истински православни".

Ето, онда нека буде по твом предлогу да се у наслов ове теме додају те речи и да се она зове "Зилоти - истинска православна Црква" или "Зилоти - Србска и друге истински православне Цркве", и то баш тако, ћирилицом и да реч "Црква" почиње великим словом, и да не буде "Српска" него "Србска". Одлучићемо касније који од ова два наслова. Тиме су моје вишемесечне молбе услишене од ваше стране и ја немам никаквих других примедби, потреба, тражења, захтева, молби и слично. Ја сматрам за своју врлину то што не тражим пуно и не жалим се модераторима мада видим да најбоље се удовољава онима који често од модератора нешто траже па их чак и уцењују. Тако је уценом и сталним досађивањем модераторима из наслова ове теме и избрисано "истинско православље". Шта ако сада опет верници СПЦ дигну хајку на модераторе и траже да се избрише "истинска православна Црква" јер то може да значи да СПЦ није истински православна Црква, што за њих може да значи увреду? Хоћете ли им опет удовољити? Мислим да нема разлога да се више брише то из наслова јер зилоти су свуда у свету регистровани управо као "истинска православна Црква" као "Црква истинитих православних хришћана" и под сличним називима, и ако се могу у Грчкој и у другим државама званично називати под тим називом зашто онда неби могли и у Србији и на овом српском форуму јер и у Србији влада закон о слободи вероисповести. Зато ме и чудило што сте избрисали из наслова ове теме "истинско православље" али ако допуштате "истинска православна Црква" онда је у реду, слажем се и драго ми је, јер је то у суштини исто, јер "истински православна Црква" не проповеда ништа друго до управо "истинско православље". Званичне православне Цркве исмејавају зилоте што себе називају "истински православним" али не бране им да себе тако зову, јер зилоти то чине из административних разлога да би се разликовали од званичних православних Цркви светског православља које су чланице екуменистичког "Светског савета Цркава", које су сергијанске (комунистичке) и новокалендарске.

Ригелу, опрости што ти нисам одмах одговорио на онај први предлог јер ми је требало времена да размислим. Хвала ти што ниси дирао мој последњи пост на теми "Српска истинска православна Црква" јер сам у њему рекао истину да се не зову само флоринци под тим називом него и зилоти матејевци у Србији, и надам се да тај пост нећеш дирати, а читаоци ће већ сами тамо видети да су у питању флоринци, мада мало теже него да лепо пише у наслову. Овако се стиче утисак да су флоринци једина Српска истински православна Црква у Србији, а нису, него су то и матејевци којих има у Србији, додуше у мањем броју али их ипак има под тим истим називом. Ја на тој теми више нећу писати јер сам замољен од тебе и Стефана (флоринца, постављача теме) а и нема потребе да тамо пишем кад имам већ ову тему, па онда нека она тема у принципу буде флоринска а ова матејевска (од сада) мада то није назначено у наслову. Глупо је да мењамо име ове теме додајући реч "матејевци" када су на овој теми писали и флоринци на преко 200 страна.

А и глупо је да се ова тема назива "Зилоти - Србска истински православна Црква" јер та реч "србска" ма колико ми је драга и ма колико овде уствари пишу србски зилоти, ми овде смо писали и писаћемо и о другим истински православним Црквама, о Грчкој, Руској и другима. И не бих да стављамо тај наслов да неби биле две теме са скоро истим називом.

Тако ја предлажем онај Ригелов предлог да се налов теме зове "Зилоти - истински православна Црква" или овај "Зилоти - Србска и друге истински православне Цркве".

Сачекајмо само да Сергиан (пошто је највише писао на овој теми и зилот је матејевац) каже своје мишљење који од ова два наслова да узмемо, да да образложење, можда неки трећи предлог и да ја још размислим. Да ли да убацимо реч "Србска" или не? Било како било прва реч треба да остане "Зилоти" јер по томе су сви познавали ову тему и по том називу су "истинити православци" познати свуда у свету и у Србији.

Ипак да се зна да овде пишу нико други до србски зилоти ево ја предлажем наслов теме "Зилоти - Србска и друге истински православне Цркве". Ето, тако сам обухватио све оно о чему смо писали на овој теми и о чему ћемо писати. А ако Стефан дода у име своје теме реч "флоринци" можемо и ми да додамо реч "матејевци" али пошто Стефан неће да дода ту реч онда и ја имам право да дам овакав наслов који сам предложио.

Дакле, Ригел, сачекајмо још само Сергиана да да предлог и да ја питам још неке зилоте, учеснике ове теме, па сутра или за пар дана ћу одлучити. Опрости на овом предугачком посту.

Никога не молим да не долази на ову тему, свако добронамеран је добродошао

За разилику од Стефана (флоринца) постављача теме "Српска истински православна Црква" који ме је замолио да више не пишем на његовој теми и који ће можда и друге да моли или забрањује да не пишу на његовој теми, ја не браним никоме да овде пише као што су и до сада писали иако су многи провоцирали као например "аналитичар" и "Звездана звезда" раније и сад у последње време "Куку леле" који је вређао и тражио да се закључа ова тема, па је и Стефан тражио да се закључа само да би отворио своју тему под сличним насловом. Мислио је он да ће тако да победи у дискусији и гурне неке ствари под тепих које су се овде писале, неке лоше приче о њима флоринцима које причају управо његова браћа и сестре флоринци. Али Стефан се прешао у прорачуну, као и свако ко хоће да нешто смути. И поред свега ја никад нећу тражити да се његова флоринска тема закључа јер ми матејевци имамо толеранцију према њима флоринцима а они нас скоро патолошки мрзе. Јер они (флоринци, акакијевци) мисле да су они једини и истинити православци и не могу да се помире са тим, не могу да поднесу да од њих постоје неки људи који су још православнији и истинитији а то су зилоти матејевци.

Дакле ја предлажем наслов ове теме "Зилоти - Србска и друге истински православне Цркве".

Сергиане, Енох, Авакуме, Петре Адамове, тражитељу и остали, да ли се слажете да буде овај наслов? Имате ли неке боље предлоге?

Ригел, сачекајмо да се и они изјасне.

Poslednja izmena:
ЖИТИЈЕ И ЧУДА СВЕТОГ МАТЕЈА МИРОТОЧИВОГ(КАРПАТАКИСА)
АРХИЕПИСКОПА ЦРКВЕ ИСТИНИТИХ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ

је на овом линку
http://www.pravoverje.com/Zitija/svMatej.htm

mathew5.jpg

Свети Матеј

Свети Матеј Брестењски (Карпатакис)
од којега потичу православни зилоти матејевци

svmate1.gif

svmate4.gif

Свети оче Матеју,

моли Бога за нас. Ево видео си Свети оче да је флоринских расколника било више од нас твојих чеда (ученика, следбеника) на овој теми од њеног почетка па свих две стотине и више страна, да су много више, сваки дан писали, и то писали и против тебе и нас па опет су доживели пораз, нису издржали већ су одустали од борбе јер против истине (Истине, Христа) нису могли, па су отворили своју тему "Српска истински православна Црква" да тамо наставе да заводе неупућене како су они једини истински православци у Србији. Они клевећу тебе највећег исповедника православља после 1924.године, тебе који си био духовно чедо (ученик) Светог Нектарија Егинског кога и званичне "православне Цркве" веома уважавају и славе, тебе клевећу а у исто време те помињу на својим флоринским литургијама као православног исповедника и не умеју да објасне ту своју дволичност (шизофреност), конфузију и лицемерје. Али не бринемо се, јер праведни Судија Господ Бог ће свима, и њима и нама, праведно да суди, јер Он све види, све чује и све зна. Амин.

Poslednja izmena:
Пошто је мене Стефан (флоринац) постављач теме "Српска истински православна Црква" замолио (или забранио) да не пишем на тој теми, онда ја нећу тамо писати, али ћу повремено читати њихову тему и ако буде требало реаговати на њихова писања овде на овој теми. Мислим да је добро да се, што кажу модератори "ради мира у кући" тј. ради спречавања свађе између флоринаца и зилота матејеваца, поново уведе правило да ми њих не нападамо на њиховој теми ни они нас на нашој него да одговарамо сваки на својој теми на нешто што мислимо да требаа што је писано на супраничкој теми. Ја сам приморан да на овој теми одговарам на њихова писања на њиховој флоринској теми, јер ми је тамо забрањен приступ (то што сам замољен ја схватам као забрану јер после молбе ако је не будем поштовао уследила би ми забрана) а други не морају да се придржавају мојега предлога, могу матејевци да нападају флоринце на њиховој теми, а такође ја не браним ни флоринце да долазе на ову тему и нападају колико хоће матејевце ако им је до препирке, ми ћемо одговорити колико је у нашој моћи, мада мислим да ако већ хоће да нас нападају имају своју тему па нек тамо то раде а овде су добродошли ако хоће добронамерни дијалог.

svmate1.gif

svmate4.gif

Свети оче Матеју,

моли Бога за нас. Ево видео си Свети оче да је флоринских расколника било више од нас твојих чеда (ученика, следбеника) на овој теми од њеног почетка па свих две стотине и више страна, да су много више, сваки дан писали, и то писали и против тебе и нас па опет су доживели пораз, нису издржали већ су одустали од борбе јер против истине (Истине, Христа) нису могли, па су отворили своју тему "Српска истински православна Црква" да тамо наставе да заводе неупућене како су они једини истински православци у Србији. Они клевећу тебе највећег исповедника православља после 1924.године, тебе који си био духовно чедо (ученик) Светог Нектарија Егинског кога и званичне "православне" Цркве веома уважавају и славе, тебе клевећу а у исто време те помињу на својим флоринским литургијама као православног исповедника и не умеју да објасне ту своју дволичност (шизофреност), конфузију и лицемерје. Али не бринемо се, јер праведни Судија Господ Бог ће свима, и њима и нама, праведно да суди, јер Он све види, све чује и све зна. Амин.

Matejevci :aha:

:okok: :)

Да, матејевци, а шта тиме хоћеш да кажеш? И раније си била шкрта на речима па се не зна шта мислиш. Подсећаш ме на Стефана-флоринца, и он је сличан, ставља само по једну реч, стави само неког смајлија и не зна се шта мисли нити шта је рекао. А да не помињемо и то што су сви флоринци који су писали на овој теми, сви до једног неписмени, праве у сваком посту очајне граматичке грешке да их често нико не разуме шта су написали. Требало би да узму буквар па да почну опет од првог разреда Основне школе. Па кад не умеју ни да пишу, нормално је и да не могу да расуде где је истинита православна Црква, па мисле да су то флоринци уместо матејевци. Трагикомично. :(:)

Да, матејевци, а шта тиме хоћеш да кажеш? И раније си била шкрта на речима па се не зна шта мислиш. Подсећаш ме на Стефана-флоринца, и он је сличан, ставља само по једну реч, стави само неког смајлија и не зна се шта мисли нити шта је рекао. А да не помињемо и то што су сви флоринци који су писали на овој теми, сви до једног неписмени, праве у сваком посту очајне граматичке грешке да их често нико не разуме шта су написали. Требало би да узму буквар па да почну опет од првог разреда Основне школе. Па кад не умеју ни да пишу, нормално је и да не могу да расуде где је истинита православна Црква, па мисле да су то флоринци уместо матејевци. Трагикомично. :(:)

čitala sam bukvar :(
evo sad nemam vremena da pročitam sve što si pisao o Matejevcima,
znala sam za Jovanovce hospitalce do sada, pa sam se obradovala da je i Matej
imao svoj red.... inače se ne razumem u zilotićarenje, ne zameraj :bye:

Сестро Mellena, поштено ( између редова )признајеш да су и флоринци који су овде учествовали допринели да ово постане „лудило“, уз доста свађе и вређања.Наравно да не требамо бити ни лицемерно фини и углађени, али се с друге стране не треба ићи ни у неке ниске ствари. Ипак, баш тај ватрен дух где свако срчано брани своју страну, показује да има неког живота, да има неке вере, да није све мртво као код екумениста.
Тај одвратни екуменистички дух компромиса, некакве „политичке коректности“ и квазитолеранције је можда нешто најљигавије што се појавило у историји.Ту се сигурно слажемо! Сви боготражитељи беже од тога. Зато и мислим да ће баш ове препирке, привући људе жељне нечег истинског, да виде где је ту у ствари истина, где је заиста љубав и смирење. Е онда када људи привучени духом истинољубивости напусте глобалне компромисе, следе нова искушења. И ми ту не треба да станемо, или да кажемо нешто отприлике овако:Ми флоринци имамо Есфигмен, имамо Методија коме се јавио Св.Сава, имамо много подвижника, разобличавамо екуменисте – па зар је могуће да ми нисмо прави?
Жао ми је што кажеш:“ Матеј је био увређен што није изабран за архиепископа.“
На основу чега то говориш, како то можеш знати? То ми баш личи на осуђивачки дух којим су заражени флоринци и лажни матејевци (григоријевци и солунци).
Иначе, много ми се свиђа начин на који пишеш. Живели у Христу!

svmate1.gif

svmate4.gif

Свети оче Матеју,

моли Бога за нас. Ево видео си Свети оче да је флоринских расколника било више од нас твојих чеда (ученика, следбеника) на овој теми од њеног почетка па свих две стотине и више страна, да су много више, сваки дан писали, и то писали и против тебе и нас па опет су доживели пораз, нису издржали већ су одустали од борбе јер против истине (Истине, Христа) нису могли, па су отворили своју тему "Српска истински православна Црква" да тамо наставе да заводе неупућене како су они једини истински православци у Србији. Они клевећу тебе највећег исповедника православља после 1924.године, тебе који си био духовно чедо (ученик) Светог Нектарија Егинског кога и званичне "православне Цркве" веома уважавају и славе, тебе клевећу а у исто време те помињу на својим флоринским литургијама као православног исповедника и не умеју да објасне ту своју дволичност (шизофреност), конфузију и лицемерје. Али не бринемо се, јер праведни Судија Господ Бог ће свима, и њима и нама, праведно да суди, јер Он све види, све чује и све зна. Амин.
АМИН. Ово је одличан пост! Браво брате Владо! :D

Влада из Београда
Ипак да се зна да овде пишу нико други до србски зилоти ево ја предлажем наслов теме "Зилоти - Србска и друге истински православне Цркве". Ето, тако сам обухватио све оно о чему смо писали на овој теми и о чему ћемо писати. А ако Стефан дода у име своје теме реч "флоринци" можемо и ми да додамо реч "матејевци" али пошто Стефан неће да дода ту реч онда и ја имам право да дам овакав наслов који сам предложио.

Дакле, Ригел, сачекајмо још само Сергиана да да предлог и да ја питам још неке зилоте, учеснике ове теме, па сутра или за пар дана ћу одлучити. Опрости на овом предугачком посту.
Ако се закључа тема коју је Стефан отворио под оним именом "Српска истински православна Црква" или ако се не закључа а дода се на тај назив и овако: "флоринци" онда не треба мењати овај назив "ЗИЛОТИ". Јер, зна се о чему пишемо овде.
Међутим, с обзиром да је она тема о тзв."СИПЦ" још увек отворена, онда би и овде требало да се дода овако како је Влада предложио. То би било најпоштеније. То је мој став.

Сестро Mellena, поштено ( између редова )признајеш да су и флоринци који су овде учествовали допринели да ово постане „лудило“, уз доста свађе и вређања.Наравно да не требамо бити ни лицемерно фини и углађени, али се с друге стране не треба ићи ни у неке ниске ствари. Ипак, баш тај ватрен дух где свако срчано брани своју страну, показује да има неког живота, да има неке вере, да није све мртво као код екумениста.
Тај одвратни екуменистички дух компромиса, некакве „политичке коректности“ и квазитолеранције је можда нешто најљигавије што се појавило у историји.Ту се сигурно слажемо! Сви боготражитељи беже од тога. Зато и мислим да ће баш ове препирке, привући људе жељне нечег истинског, да виде где је ту у ствари истина, где је заиста љубав и смирење. Е онда када људи привучени духом истинољубивости напусте глобалне компромисе, следе нова искушења. И ми ту не треба да станемо, или да кажемо нешто отприлике овако:Ми флоринци имамо Есфигмен, имамо Методија коме се јавио Св.Сава, имамо много подвижника, разобличавамо екуменисте – па зар је могуће да ми нисмо прави?
Жао ми је што кажеш:“ Матеј је био увређен што није изабран за архиепископа.“
На основу чега то говориш, како то можеш знати? То ми баш личи на осуђивачки дух којим су заражени флоринци и лажни матејевци (григоријевци и солунци).
Иначе, много ми се свиђа начин на који пишеш. Живели у Христу!
Брате мој, све си добро написао али ово болдовано није тако, знаш и сам.
Већ смо о томе дискутовали (од стране 137 ове теме). Поздрав теби Петре! :)

МЕЛЛЕНА:
Сестро Мелена, у прошлом посту сам ти одговорио на ова питања.
Такође, напоменуо сам ти да се распиташ код флоринаца како је могуће да у једној "тврђави Православља" (како они зову манастир Есфигмен) буде толико демонизованих монаха који то испољавају на страшан начин.
Као што знамо, из учења Светих Отаца, демон се не може уселити у смиреноумног човека, односно у оног који се труди у вежбању свог смиреноумља. Наравно, сви који су ван Цркве већ су под влашћу демонском али то не значи да су обавезно и бесомучни.
А у вези "јављања Светог Саве" игуману Методију: то спада у једну шаљиву (ловачку) причу из Есфигмена а таквих причица има тамо колико хоћеш.
На пример, зашто ти нису причали флоринци како се једном њиховом монаху јавила визија на сред њихове "литургије" како демони играју имитирајући Велики Ход у време док њихов јеромонах износи "Часне" Дарове?? Да ли је могуће да демони буду у самој близини правих Часних Дарова? По Светим Оцима - то је немогуће, јер демони дрхте и стоје удаљени са стране док православни свештеник износи Часне Дарове!!
Знамо и то да тада анђели стоје поред самог тог свештеника док се износе Часни Дарови. То значи да демони ту не могу да приђу никако. Они могу ту да имитирају Велики Ход само ако то нису прави Часни Дарови већ демонска храна. А пошто су есфигменци расколници, то значи да немају Свете Тајне, већ храну демонску.
И онда је ово виђење монаха сасвим нормално и логично.
Такође, један други монах је имао виђење како се гомила демона налази у неком добром аутомобилу ("ламборџини" или тако нешто) и улазе на сред њихове флоринске "Литургије" и паркирају се пред сам олтарски део!! :dash: :)

И могу ти до сутра причати разне приче и визије код есфигменаца које су тотално контрадикторне и парадоксалне. Са једне стране, неки човек може помислити да су они стварно неки велики исповедници (а они то стварно мисле о себи) а са друге стране да треба бежати од таквих код којих демони играју поред самих "Часних" Дарова!

Ево још две причице (о визијама) из Есфигмена а има још много таквих прича.

Прва прича.
Да ли неко зна како су они назвали свој званични часопис? Назвали су га ВОАЕНЕРГЕС. То значи кад се преведе као СИНОВИ ГРОМА.
(иначе, тако је Господ назвао апостоле, браћу Зеведејевих, Јована и Јакова).

А њима се наводно десило ово чудо: кад је њима раније прећено да ће бити избачени из манастира, онда се пред једним полицајцем десило чудо тако што је гром загрмио (:) ) а из грома изашао овакав глас: " Не дирајте њих, они су синови грома!" И тако су неки монаси то наводно исто чули и од тада они у свом безумљу умишљају да су стварно неки исповедници.
Заборављају да су скоро 50 година били у духовној заједници са анатемисаним новокалендарцима док су други прави исповедници крварили за веру православну.

Друга прича.
Наводно се неком полицајцу јавио умилни женски глас на мобилном телефону (број са ког се звало био сакривен) и рекао овако том полицајцу: " А где сте ви кренули да идете?...Јел имаш ти своју децу?" и тако нешто. А онда је неко од есфигменаца "просуо" причу да се то Богородица јавила на мобилни телефон и многи од есфигменаца верују да је то била Богородица.
Мислим, шта рећи више...Немам коментар.:neutral:

Па каква је то истинска Црква где се њиховим духовницима јављају Свети Сава и Богородица а демони им се паркирају у ламборџинију одмах поред олтара и играју тамо где се врши Велики Ход??
А знамо да и демони могу да узму лик неког Светитеља, чак и Христа и Богородице (по допуштењу Божијем) и зато треба бити опрезан.

Заиста, није ми намера да омаловажим те монахе, поштујем их као људе, али овај начин њиховог расуђивања нема везе са разумним православно-духовним ставом.

Све те визије и "визије" треба прихватати са резервом а гледати само по исповедању вере (тј. омологија, историјат-прејемство) и по томе одређивати нечију православност или неправославност!

Poslednja izmena:

"Када би и цео свет усвојио учење које је супротно Правоверју, ја га нећу усвојити,

нити ћу одступити од Еванђелског и Апостолског Учења и од Предања Светих Отаца,

па макар ме и на смрт предали"

Свети Мартин Исповедник

Овако је говорио овај Светитељ.Исто и ми Истинити Православни Хришћани мислимо и говоримо.

Back