Зилоти

mi smo ocekivali probleme na temi o Islamu ali kad smo onu smirili nema vecih problema (ybg,naslo se par razumnih ljudi)

ovo je zlo i naopako

ajde sad Stefan i Sergian da mi objasne u cemu je ovde problem!!
Видиш Северни, не може човек да буде ранодушан кад се брутално напада Истина. Муслимани су нешто друго...
Сто пута објасним Стефану да подједнако поштујемо све православне стилове иконописања а он ме опет изнова провоцира да сам из "ренесансе"? Стварно, човек је скренуо скроз.

А како ти који се у овом подфоруму изјашњаваш као атеиста и на теми "КЛУБ РЕЛИГИОН" сваки дан постављаш хеви-метал спотове, можеш да знаш шта је православно а шта није? Шта си ти читао или слушао о Православљу па да знаш шта је православно а шта није?
Немој да ме засмејаваш молим те.
А зилоти су припадници Истинске православне Цркве, и зилоти проповедају истинско православље, држе се Светих отаца православних, Светих сабора и канона и догмата, а СПЦ је од тога одступила. Али ову тему (види први пост на теми) сам отворио за све православце и оне који себе сматрају таквима, значи подједнако и за зилоте "истински православне" и за припаднике СПЦ и свих других православних Цркви, и да полемишемо у миру и толеранцији, без тешких речи, без нервозе и нервирања, него аргументовано, сталожено, смирено, са уважавањем саговорника. А ти ако хоћеш отвори нову тему са називом "Званична СПЦ" или "СПЦ" или како год хоћеш, па пиши тамо.

E Vlado,bas sam tebe cekala sa takvim glupostima :hahaha:
Ti koji trazis sebe i ne znas gde pripadas..muvanje jehovine svedokinje i dvosmislene sexualne izjave su ti ok ..ali ti nije hevi metal ,ni grupa Kamelot..
ko si ti da propovedas moral nekome??
Svako ima pravo da veruje u sta hoce,zato oladi,malo..
Ovo je tema PRAVOSLAVLJE,a ne tema u kojoj vas trojica smarate kilometarskim postovima o freskama,i zbunjujete narod.

Што се мене тиче за мене у вези проблема који се овде појавио( Нови иконоборци Грего-Романсе) без проблема препуштам реч Еремити који је из СПЦа али мрзи и екуменизам и јерес иконоборства...Али нема снаге да напусти "звничну СПЦ"....и ја га разумем..доћи ће време па ће смоћи снаге не ОН већ сви попут Њега...

Brate Vlade (ajde da pocnem ko vi) mozda sam ateista ali sam pismen i imam oci,znam sta je sekta,jeres a sta Crkva.

I kakve bre veze ima hevi metal sa bilo cim :dash:

Ti ladno muvas Jehovinog svedoka a mene zoves satanistom :dash:

neka bude kako hoces al ovo nema veze sa pravoslavljem

Реци ми шта ти подразумеваш под Православље..Ја колико могу прочитати сем неких који упадају са две проширене реченице све остало спада у Православље.
Баш се лепо види ко је за шта и ко скреће са пута Православља..
Рецимо ја када прочитам нешто из њиховог поста то и потражим на нету или већ где могу да проверим шта пишу и да ли је то у складу са Православљем..
На пример: Ако наведу одлуку Васељенског Сабора ја одем и прочитам те Каноне који су усвојени и крај приче!!
У опште стање на Крстарици форуму је следеће---чим се неком не свиђа нечије мишљење одмах га нападају???:eek:
Па људи тема је ок зато и треба да људи што више пишу..Ако се не слажем са неким ја изнесем чињенице ако их не покрије немам шта више полемисати са њим..Јасна ствар или чова нема појма или виси ту по нету па досађује људе..

Немојте само да се жалите на оно што други пишу на овој теми, већ ако сте православци пишите о свом виђењу православља, покрените овде неку другу православну тему или отворите неку нову тему о православљу, нико вам не брани. Тренутно су на овој теми зилоти "истински православци" и атеисти у већини, а имамо и једног унијату (православца који признаје римског папу) Аналитичара, итд. али то нам не брани да сталожено комуницирамо.

Ко год хоће да ме убеди (мене и остале) да је СПЦ остала верна светоотаком изворном канонском православљу, слободно нек овде пише нико му не брани, јер и тема је "Православље", па ако ме убеди повероваћу му. И мени би било драже да останем у великој, богатој и славној званичној СПЦ али већ годину дана није се нашао верник СПЦ који би ме убедио да је СПЦ и даље православна. Баш напротив, све више доказа добијам да су зилоти истински православци и да је њихова "Српска истински православна Црква" она истинита и изворна СПЦ од које је званична СПЦ одступила и само задржала њено званично име. Али то је само моје мишљење (и мишљење још неких других) а овде су добродошли и сви православци који мисле другачије. Зато и служе форуми да се воде расправе, али све у духу толеранције, у смирењу.

Ти тек немаш појма. Иди у мој албум па ћеш видети неке иконе за које питаш. Византијски стил се развио тек у 7.-8.веку (кад се развила Византија). Пре тога је постојао само класични стил у Цркви.

Прво ишао сам на твој кориснички профил - и тамо немаш албум... а друго, стварно не могу да верујем шта пишеш??? Дај, молим те, прекини више да се изиграваш и мигољиш са саговорницима него ОВДЕ ПОСТАВИ ТУ ИКОНУ БОГА ОЦА КАО СТАРЦА ИЗ ПЕРИОДА ПРЕ 7. или 8. века.

Прво ишао сам на твој кориснички профил - и тамо немаш албум... а друго, стварно не могу да верујем шта пишеш??? Дај, молим те, прекини више да се изиграваш и мигољиш са саговорницима него ОВДЕ ПОСТАВИ ТУ ИКОНУ БОГА ОЦА КАО СТАРЦА ИЗ ПЕРИОДА ПРЕ 7. или 8. века.
Ма како немам албум када сам то јуче поставио?! Има тамо 5 икона па провери (4 новозаветне и једна старозаветна Света Тројица).
Малопре сам проверио у профилу, све је ту. Ту је из 16.века са Крита, а сам се потруди да нађеш преко интернета и остале иконе (кликни: "новозаветна икона Свете Тројице", и слично).
И не мигољим се, већ све јасно показујем (али немају сви очи да виде).

Цитат:
Оригинал поставио eremita

Ма како немам албум када сам то јуче поставио?! Има тамо 5 икона па провери (4 новозаветне и једна старозаветна Света Тројица).
Малопре сам проверио у профилу, све је ту. Ту је из 16.века са Крита, а сам се потруди да нађеш преко интернета и остале иконе (кликни: "новозаветна икона Свете Тројице", и слично).
И не мигољим се, већ све јасно показујем (али немају сви очи да виде).

Ахахаха... шибицариш аааа??? Па који 16. век брате, ја сам ти лепо навео да од 11.века Запад почео да осликава Бога Оца - а ти приповедаш овде некакав "КЛАСИЧНИ СТИЛ" ИЗ ПЕРИОДА ПРЕ 7. ВЕКА... па дај да видимо...:rotf:

Ахахаха... шибицариш аааа??? Па који 16. век брате, ја сам ти лепо навео да од 11.века Запад почео да осликава Бога Оца - а ти приповедаш овде некакав "КЛАСИЧНИ СТИЛ" ИЗ ПЕРИОДА ПРЕ 7. ВЕКА... па дај да видимо...:rotf:
Стварно смешно! А када је одржан 7.Васељенски сабор? У 8.веку. А тамо се помињу пророчке визије Бога Оца као Старца Даниме, симболично. Навео сам ти одлуке са тог Сабора у посту, раније. Такође, и за Духа Светог као голуба.
Нађи сам то, ако ти је до истине стало. Мени је битно да се чува свето Предање, и ништа више.

Brate Vlade (ajde da pocnem ko vi) mozda sam ateista ali sam pismen i imam oci,znam sta je sekta,jeres a sta Crkva.

I kakve bre veze ima hevi metal sa bilo cim :dash:

Ti ladno muvas Jehovinog svedoka a mene zoves satanistom :dash:
Знаш шта је секта а шта Црква? А по чему знаш? Како се то одређује? Јел знаш по чему се одређује ко је секта а ко Црква?

Да се не мучиш, рећи ћу ти ја - онај ко се држи изворног Христовог и апостолског учења (догмата), ко се држи светих канона (правила) која су донели Свети оци на Васељенским и свеправославним Саборима у Духу Светом, ко се држи тог православног учења и исповедања вере тај је истинска Црква Христова православна (правоверна, она која правилно слави и верује у Бога) а ко је застранио у учења (као СПЦ данас) која су на тим Саборима осуђена (анатемисана, проклета) као јеретичка (секташка) тај је секта. По томе се одређује ко је секта а ко Црква, а не по томе ко има више верника, храмова, манастира, аутомобила, кућа, новца, земаљског богатства, земаљске славе и политичке моћи, итд. Јел разумеш? :)

Сергиане, ни ја не могу да нађем твој албум, када кликнем на то, појаве ми се друге слике, не знам како да нађем те иконе које си поставио. Постави те иконе овде на теми или објасни нам како да их нађемо. Али мислим да је боље да их поставиш овде на теми да сви знамо и видимо о каквим се иконама ради :)

Ови су новоиконоборци.

Ма шта ми наприча... па ти човече хоћеш овде са том својом сектом да нас вратиш у 2. век, да се дивимо представи бога Митре који убија вола, или у култ Изиде до 3.века (Серапис и Изида сликани техником енкаустике).

У то време основни уметнички облици били су рељеф и енкаустика. Тек у 4. веку епископи Еузебије и Цезарије и Епифаније из Саламине помињу иконе Христа, Богородице, апостола и арх.Михаила. Али НИГДЕ НЕМА НЕКАКВОГ СЕДОГ СТАРЦА...

Сергиане, ни ја не могу да нађем твој албум, када кликнем на то, појаве ми се друге слике, не знам како да нађем те иконе које си поставио. Постави те иконе овде на теми или објасни нам како да их нађемо. Али мислим да је боље да их поставиш овде на теми да сви знамо и видимо о каквим се иконама ради :)
Просто немогуће, сада сам проверио и ту су иконе. Кликните на "албуми и слике" а не на "албуми". Тамо има четири новозаветне и једна старозаветна (Гостољубље Аврамово). Имам још тога на ЦД-у, али је и ово довољно. Ко хоће, може да нађе још тих извора преко интернета (као што рече Збораш).

Ма шта ми наприча... па ти човече хоћеш овде са том својом сектом да нас вратиш у 2. век, да се дивимо представи бога Митре који убија вола, или у култ Изиде до 3.века (Серапис и Изида сликани техником енкаустике).

У то време основни уметнички облици били су рељеф и енкаустика. Тек у 4. веку епископи Еузебије и Цезарије и Епифаније из Саламине помињу иконе Христа, Богородице, апостола и арх.Михаила. Али НИГДЕ НЕМА НЕКАКВОГ СЕДОГ СТАРЦА...
Тек у 4. веку се помињу иконе Богородице? А шта је са иконама Богородице које је иконописао Свети апостол Лука? Шта је са њима? Да ниси ти нешто помешао? Ни те иконе не призајеш? Ни иконе апостола Луке? :think:

Читај мало боље документе са 7.Васељенског Сабора, и расуђивања Светих Отаца о томе. Ево ти неких извора:
................................................................................................................................

“СТАРАЦ ДАНИМА”

У визији пророка Данила, Бог се јавио као “Старац данима”. “Гледах докле се поставише пријестоли, и старац сједе, на ком бјеше одијело бијело као снијег, и коса на глави као чиста вуна…”(55), и “Видјех у утварама ноћнијем, и гле, као син човечији иђаше с облацима небеским, и дође до старца и стаде пред њим.”(55) У овој визији јасно се виде два лица. “Старац” и “као син човечији”.
Неки тумаче да је “старац данима” Христос, а не Отац (60), или да је “старац данима Син Божији, а не Отац.”(61)
Испитајмо шта кажу свети оци. Свети Дионисије Ареопагит, осврћући се на многоименост Бога, међу именима помиње, карактеристично, Бога као “старца данима”.(62) Даље каже: “Бог се слави као старац данима зато што он припада свим данима, вековима, времену, а постојао је и пре дана, векова и времена. Ипак, треба да му се обраћамо у времену, дану и веку (потребно је, наиме, да му дамо име), будући да Он у сваком покрету остаје непокренут и непромењен, да у вечитом кретању остаје исти, и да је узрок века, времена и дана. Стога се и у свештеним просветљењима тајанствених визија замишља и као сед и као млад; јер, оно прво означава да је древан и да постоји од почетка, а ово друго означава вечну младост…”(63) Стога изазива чуђење то, што православном предању они предпостављају питања као што је следеће: “Где се јавља подударност облика и карактера између једног човека, који се налази у поодмаклим годинама, и Оца, који је безвремен невидљив, нематеријалан, без облика и који се на може описати?”(64)
Пошто се Бог не може описати, како се онда “замишља” у божанским јављањима, како каже свети Дионисије? А пошто се замишља и као “сед” и као “млад”, где са налази његова “подударност облика”? Замена Символичне теологије рационализмом у овим питањима, ствар је више него очигледна.
Тражење подударности између милостивог јављања Бога (тј. облика) и суштине Божије (“природног прототипа”,18), води муњевитом брзином или ка одбацивању пророчких визија због различитости, или ка иконоборској побуни против осликавања тих визија.
Свети Симеон Нови Богослов каже: “Ако треба да кажем нешто прецизније - оно што је једно лица Свете Тројице, то су и она остала два; зато што су сва три лица Свете Тројице једно исто и познају се у једној природи, суштини и царству. Дакле, ако се нешто назива једним лицем, то се по природи подразумева и у осталим двама лицима, а да се не помиње Отац, Син и Свети Дух… Јер, она појединачно природно и беспоговорно, припадају Светој Тројици по својству, то јест подељена свако за себе… А у свим осталим стварима, једно име или тип огледа се у сваком лицу, у сва три лица.”(65) Трима лицима, целом божанству, троличном Богу, али и сваком лицу понаособ, придаје се име “Старац данима”.
Заблуда, у овом случају, не састоји се у придавању имена “Старац данима” Сину, него у томе што се Отац одлучно искључује из могућности да буде назван “Старац данма”. “Отац није”(61), кажу.
Дионисије, дубокоуман у божанским стварима, каже: “И заиста као што смо у теолошким излагањима напоменули, ако би неко порекао да је то речено о целом божанству, он би учинио хуљење и безбожно би се дрзнуо да расцепи нешто што је на узвишен начин сједињено.”(66)
Страшне су ове речи светитеља па нека их чују они који их оспоравају!
Да би се показало да је “старац данима” Син, износе се сведочанства отаца и химнографије, као што су: “Старац данима поставши дете у телу…”, “Старац данима који је и на Синају некада дао законе…”, “Старац данима као киша по руну…”(67) итд. Све ове химнолошке референце док год је реч о замисли оваплоћења, односе се, логично, на Бога Логоса, јер се он оваплотио. Они, међутим, не могу да докажу да је “старац данима” само “Бог Логос” или “Христос”, а не и Бог Отац.
....................................................................................................................
наставак следи..

Back