Зилоти

Ђе сте другари нико ништ не куца, сад кад падне снег ал ће прстићи да раде. Није ми оно нешто око икона било јасно-ако то може да се понови - само мало детаљније а не тако овлаш ко да смо сви ми богослови. И још једна ствар јел стварно постоје сви ти синоди или ви нас мало зезате, мислим превише је- а гарант нас мажете, као да ми мислимо да сте разједињени оно сви примају плате у истој банци. Стефанеееее кад ћемо на пивооооо! или чај.

Људи браћо! Све ће бити објашњено, само имајте мало стрпљења. Тек сам дошао са посла, а имам још неких обавеза.
Прво ћу да одговорим онима који имају недоумице у вези иконографије: изгледа да нисте добро прочитали од почетка ову тему. Наводио сам цитате са Васељенских Сабора, из Синодика Православља, који анатемишу сваког ко не прихвата пророчка виђења (визије) и симболично сликање Ипостаси Бога Оца (као старца Даниме) и Духа Светог (као голуба). Чак постоји и анатема од Светих Отаца на оне који невољно прихватају пророчке визије (и то ћу исто касније да наведем).
За почетак предлажем да пажљиво прочитате моје постове са бројевима: 374, 375, и 552. Ту сам објавио Посланице нашег Светог Синода на основу учења Цркве.
Е, кад то прочитате, онда ћемо наставити даље...

А сада ћу навести један текст нашег епископа Хризостома Тивејског, иначе бившег јеромонаха Катунакијског, који је један од најбољих иконографа садашњег времена. Познат је по томе што је насликао ону чувену икону Богородице Ивиронске која је мироточила, и по делу које је написао: "Света Тројица у православној иконографији". Иначе, ово дело се темељи само на основу учења Цркве о иконографији, са навођењем одлука са 7.Васељенског Сабора.
Овог пута ћу цитирати његов текст о фамозном Руском сабору из 1666.-1667.године са којег су донете неке одлуке у супротности са вековним предањем. Срећом, те одлуке су касније поништене, исто од Руса. Ово наводим због неких који се позивају на овај Сабор као да је меродаван за питање икона. Ево текста:
.......................................................................................................................
“СВЕПРАВОСЛАВНИ” САБОР ИЗ 1666. ГОДИНЕ

Један од главних аргумената који се износи против иконе Свете Тројице, јесте једна одлука сабора из 1666. године. Међутим, да би одлуке једног сабора биле православне и прихваћене од народа Божијег, оне треба да буду у сагласности са претходним одлукама, а нарочито са одлукама Васељенских сабора, који, у исто време, представљају највише и непогрешиво мерило Цркве.
“Одлука Свеправославног сабора из 1666. године, којом се осуђује осликавање безначалног Оца и Светог Духа у виду голуба (дозвољава се само приликом Крштења) - лишена је важности и јеретичка је, зато што се налази у супротности са одлукама VII Васељенског сабора, који анатемише оне, који не прихватају иконописање слика из визија пророка (стр. 905 II Синодалног томоса).”(113)Овако, дакле, гласи ова одлука: “Господа Саваота, у разноврсним и различитим облицима, као и многим композицијама… одбацујемо”.(LI)(114) И одређује: “Одређујемо да се, од сада, икона Господа Саваота (одн. Оца) више не живопише, нити осликава, јер Господа Сваота нико никада није видео у телу…”(исто)
Ова одредба Синода потпуно је неприхватљива, јер се Господ Саваот заиста није јавио у телу. Јавио се, међутим, по својој милости, у виду човека Авраму, пророцима Исаији и Данилу, као и јеванђелисти Јовану у Откровењу. Па ипак је у црквено предање спадало осликавање Господа Саваота, које Сабор са својом одлуком “забрањује”, “од сада”, тј. од 1666, “па надаље”. Овом Сабору није довољно то, што “крши” црквено предање, него га чак и “забрањује”!
Исти Сабор каже даље: “Господа Саваота, илити Оца са седом косом, затим његовог јединородног Сина који се налази на његовом крилу, као и голуба међу њима веома је неприкладно и неприлично осликавати.”(115) Ипак, Сабор на неки начин попушта, пошто делимично прихвата јављање Бога Оца у визији пророка Данила, говорећи: “Међутим, иако пророк Данило каже да је видео Стараца данима како седи на престолу, то се, ипак, не односи толико на Оца, него и на Сина…”(LII)
Не само одлуке овог Сабора, него и важност и суштина Сабора крећу се у оквирима сумње и непризнавања. Ту немирну епоху у Руској цркви описује Духовна и етичка енциклопедија, под одговарајућом одредницом.
Истраживачи овог питања наводе: “На овом Синоду догодиле су се толике апсурдне и неприличне ствари, појавиле су се такве завeре и кршења Светих канона, изречена су толика светогрђа и клетве…”(в. Т. Валијану, Историја Руске цркве, Атина 1951). Тај сабор не само да није имао свеправославни карактер, него се уопште није разликовао од разбојничких сабора, какве су организовали (и данас их организују) нетолерантни авантуристи и прекршиоци светих и божанских канона, у циљу стицања архијерејског звања.”(113) “Још увек необорен, доказ за горенаведено јесте тај, да су неколико година после разбојничког сабора из 1666. године, безбројне иконе са безначалним Оцем, Светим Духом, и самом Светом Тројицом, преплавиле руске храмове и манастире!! Слично томе, и одлука сабора из 1780. године у Конст/пољу, да се укине икона Свете Тројице, лишена је ваљаности, а патријарх који је председавао на њему, Софроније II, четири године раније, 1776, био је осудио синодалном граматом светог Атанасија Пароског и увредљиво га назвао “злим Атанасијем”, пошто је овај примењивао прописе наше Цркве и канонски вршио помене суботом, уместо у Васкршњу недељу.”(113)
Ако непријатељи иконе Свете Тројице мисле да су они верни чувари и пропагатори одлука таквих сабора, онда им свакако недостаје елементарно знање о истинитости, ваљаности и аутентичности Православног предања.
Добро знамо да опасност потиче од рационализма, који покушава да продре без стида и срама у Тајну, са циљем да је рационализује, да је учини схватљивом помоћу логике, да учини да она постане од овога света, да је учини световном.
Исти тај, али изопачени, рационализам не прихвата откривење Тајне свету, и то оно символично откривење, јер му је оно трн у оку, пошто у откривењу остаје Тајна, будући да преостаје прелаз преко уског и тегобног пута, после кога видимо даље од ума и схватамо даље од чула.
...........................................................................................................................
Ако буде требало, цитираћу опет и о пророчким визијама и симболичном приказивању Бога Оца и Духа Светог. А у следећем посту ћу да одговорим Стефану на његове небулозе.

Још нешто: ускоро ће бити завршен албум на мом профилу.

113.(фуснота) : “Православно учење…”, изд. св. ман. Св. Никодима, 1984, стр. 28-29

Poslednja izmena:
Стефане, скроз си конфузан и контрадикторан. Кад ти кажем у једном ранијем посту да се ви често одричете еп.Хризостома Флоринског, кад вам то одговара, ти ми кажеш: "Оповргни то да нисмо од Хризостома!". А мало касније се одричеш њега и кажеш мени да ми, "матејевци имамо везе са њим и Германом" и хваташ се за сламку митрополита Филарета.
Са једне стране показујеш "мошти" Хризостомове и хвалиш се њиме, и кажеш ми: "Врати се код нас!" а онда га се одричеш и предајеш Хризостома као да је он матејевац?! Ти си, брате, скренуо тотално...
А о иконама тек немаш појма. Ал ајде што немаш појма (нико се није научен родио) већ што отворено хулиш и гнушаш се икона које су Свети Оци вековима поштовали и у страху Божијем им се поклањали. Слепо верујеш о.Акакију који те лаже да је вл.Матеј био хорепископ, а онда мешаш то са титуларним епископством.
Брате, схвати ово: хорепископ и титуларни епископ нису једно исто. Хорепископство је укинуто у Цркви још у 4.веку. То су били помоћни епископи, а титуларни није помоћни већ само нема своју епархију. А вл.Матеј није био ни једно ни друго, већ прави епископ са катедром Брестењском (прочитај одлуку о хиротонији). Ако треба цитираћу и оригинални документ овде.
Што се тиче списа о "византолатрији" то није наш спис. Црква јесте анатемисала сваку врсту иконолатрије (тј.обожавања неког стила иконописања) али, далеко било, да се гнушамо византијског стила. Подједнако поштујемо и византијски и класични стил.
Питај твоју браћу флоринце који ме познају: који стил икона преовладава у мојој кући? Углавном византијски стил.
И не клевећи ме више, човече, да подржавам Леонарда да Винчија и остале отпаднике, и барок и ренесансу! Смири се мало...

Брате, заглибио си се много, па галамиш и увећаваш слова као да сам дужан да са тобом полемишем до 3 ујутру. Ево, ако не желиш овде детаљну полемику, позивам те на јавни дуел било где ти хоћеш (може и у вашем манастиру).
Услов је само: да равноправно имамо време за дискусију, и да дође што више људи. Чекам ваш позив.

Poslednja izmena:
А овде ћу навести из исте књиге нашег епископа Хризостома Тивејског о 7.Васељенском Сабору и одлукама са тог Сабора о поштовању пророчких визија и икони Свете Тројице...
.......................................................................................................................

VII ВАСЕЉЕНСКИ САБОР

VII Васељенски сабор, одржан у Никеји витинијској 787. године, осудио је иконоборску јерес и издао догматски пропис, у коме се излаже православно учење о светим иконама.
Одлука овог Сабора – “Природа Свете Тројице, као несазнатљива и невидљива, не осликава се” - износи се од стране непријатеља ове иконе, као аргумент у прилог њихових ставова и, наравно, против иконе. Ова одлука Сабора, међутим, не односи се, нема никакве везе, са иконом Свете Тројице о којој је реч. То стога, што се на тој икони не осликава божанска природа, како је напоменуто на почетку, већ се Бог Отац осликава према визији пророка Данила, Син Онако како се оваплотио, и Свети Дух онако како се јавио на Јордану.
Ова одлука Сабора, такође нема никакве везе са другом иконом, типа оне са Светом Тројицом, а то је Гостољубље Аврамово. Јер, како каже свети Јован Дамаскин, “Аврам није видео природу Божију, јер Бога нико никада није видео, него слику Божију, па јој се, павши ничице, поклонио.”(109)
Парадоксално, непријатељи иконе Свете Тројице прихватају икону Гостољубља Аврамовог, коју изгледа да нису схватили као “опасност” да би могла да представља “три бога”, у виду “анђела”. Међутим, ако прихватају Гостољубље Аврамово као икону троличног Бога, зашто онда не прихватају и Оца као “Старца данима”, који је “слика Божија”, како ју је “подобно видео Данило”(109) - као што светитељ каже у наставку?
За ове символичне иконе Свете Тројице, VII Васељенски сабор одређује: “Верујући у једног Бога, који се слави у Тројици, његове свете иконе целивамо.”(110)
Сабор не каже “икону” него “иконе”. Које су то иконе “Бога у Тројици”? То су “слике Божије”, преко којих се Бог милостиво открио. Он се није открио онима који би га сматрали за “три бога”, или за “описивог”, нити се открио по природи, већ се открио достојним слугама својим. Због тога су, у Синодику православља, Свети Оци одредили: “Онима, који знају, прихватају и верују да су пророчке визије такве, како их је само божанство уобличило и отиснуло, који су те визије исприповедали онако, како их је доживео хор пророка, који се придржавају писаног и неписаног предања апостолског и светоотачког, и који стога осликавају и поштују светиње, нека је вечни спомен.”(30)
Очигледно је да се представа Бога Оца, у складу са визијом пророка Данила, придржава православног предања. Похваљују се они који прихватају и осликавају пророчке визије као иконе оних слика, које је само божанство уобличило и отиснуло, а које су пророци видели. Насупрот томе, осуђују се следећи: “Они, који пророчке визије прихватају мимо воље, као и они који не допуштају то, да су се у њима доживљене слике (О чуда!) десиле пре оваплоћења Логоса, већ који, било да брбљају да се у доживљеним визијама види сама несазнатљива и невидљива суштина, било да, с једне стране, сматрају да су се слике појавиле њиховим посматрачима као оно истинито, као облици и фигуре, а да, с друге стране, не допуштају да се осликава отеловљени Логос и његова страдања нас ради - нека су, дакле, сви они проклети.”(111)

На основу синодалних текстова може се закључити:

а) Са јављањем Бога у пророчким визијама није се јавила суштина Божија, која је потпуно невидљива и неуобличива као таква.
б) Визије пророка са антропоморфним Богом осликавале су се и пре сазивања VII Васељенског сабора, као што описују пророци Исаија, Данило, итд.
в) Код неких се и тада јављала заблуда, као и данас (на пр. “потпуно је нелогично и недолично осликавати на иконама Господа Саваота, одн. Оца, у покушају да се ослика његова божанска природа”(26)). Они су сматрали да се у пророчким визијама јавила божанска суштина, или су, иако прихватајући пророчке визије када би оне бивале осликаване, били готови да брбљају како иконописци покушавају да осликавају божанску суштину.
Свима овима сручује се на главу страшан одјек Анатеме. Очигледно да “анатему” очекују и они, који тврде да “смо Бога упознали тек пошто се Син и Логос Божији оваплотио”(108), јер се, на тај начин, одбацује свака спознаја Бога пре оваплоћења Логоса, одбацују се визије пророка и крши се реч апостола народа: “Бог који је из давнине много пута и разним начинима говорио оцима преко Пророка, у ове последње дане говорио је нама преко Сина.”(49)
VII Васељенски сабор одредио је како се поштују иконе и прихватио је осликавање пророчких визија. Те иконе Божије Сабор целива, као што се види у VIII акту: “То је вера православних. Та вера је подупирала васељену. Верујући у једнога Бога који се слави у Тројици, целивамо његове часне иконе. Они, кој се не владају тако, нака буду изложени анатеми. Они, који не мисле тако нека буду изгнани из Цркве…”(110) И мало ниже: “Нека су проклети они, који сматрају да се речи Светог Писма, уперене против идола, односе и на часне иконе… нека су проклети они, који се усуђују да говоре да је саборна Црква икада прихватила идоле.”(исто)
Свети Симеон Солунски изражавајући православну мисао, у вези са осликавањем пророчких визија каже следеће: “Да, Бог је невидљив, као што је и бестелесан, бесплотан, неуобличив, и због тога није ни описив; али, мимо свега тога, често смо видели како се он описује код пророка, како се оцртава и како се ликовно представља; и Аврам је видео Бога, и Јаков на лествици, и Мојсије у купини и на гори, Исаија како седи на високом престолу, Језекиљ, слично томе, међу животињама, а Данило као старца данима, као и многи други пророци. Упитајмо их, дакле: је ли ово истинито или лажно? Свакако ће признати да је истинито. Јесу ли ово биле наводно божанске ствари или утваре идола? Признаће, мислим, да су то биле божанске ствари. То су била виђења Бога, у складу са моћима оних, који су гледали, пошто се Бог никада не показује онаквим, какав је по природи, нити је то могуће, будући да је божанство неуобличиво. Дакле, оне су послате од Бога, јер и Он сам каже: “Ја сам умножио виђења, и у рукама пророка сам се уподобио.” Ово су виђења Бога; ове визије су часне, свете и поштоване, и као такве осликавају се, како у божанственим књигама, тако и на иконама.”(112)

Фусноте: (извори)

109. ПГ 94, 1345Ц
110. Записник VII Вас. сабора, том II, 883
111. Исти, том III, стр. 407, изд. Скит свете Ане, Св. Гора
112. Симеон Солунски, Против свих јереси, гл. VIII
............................................................................................................................

Стефане, скроз си конфузан и контрадикторан. Кад ти кажем у једном ранијем посту да се ви често одричете еп.Хризостома Флоринског, кад вам то одговара, ти ми кажеш: "Оповргни то да нисмо од Хризостома!". А мало касније се одричеш њега и кажеш мени да ми, "матејевци имамо везе са њим и Германом" и хваташ се за сламку митрополита Филарета.
Сергије брате, твоја ограниченост ме забрињава, једино се надам да је све то што си рекао злонамерно, ако је то у питању, онда разумем јер си на измаку снага па више не знаш шта да одговориш. Пажљиво прати: Нико од нас се неодриче Хризостома као канонског епископа и то је јасно, а јасно је и то да ми не водимо канонско апостолско прејемство од њега, него од Руске Заграничне Цркве. Да ли треба ово још да појасним?
Са једне стране показујеш "мошти" Хризостомове и хвалиш се њиме, и кажеш ми: "Врати се код нас!" а онда га се одричеш и предајеш Хризостома као да је он матејевац?! Ти си, брате, скренуо тотално...
Значи Хризостома, како сам рекао нико не одбацује, већ га поштујемо као борца за Истинско Православље. Није Хризостом матејевац што је рукоположио Матеја у помоћног епископа и то са изричитим ограничењима, него напротив Матеј може да се на зове Хризостомовац. Да ли је потребно да се још више упрости?
А о иконама тек немаш појма. Ал ајде што немаш појма (нико се није научен родио) већ што отворено хулиш и гнушаш се икона које су Свети Оци вековима поштовали и у страху Божијем им се поклањали. Слепо верујеш о.Акакију који те лаже да је вл.Матеј био хорепископ, а онда мешаш то са титуларним епископством.
Свако имало упућен може видети из наше преписке да си скренуо у Барокизам и Ренесансу, а Леонардо да Винчи је (по твом укусу) супер иконописац, јер ти и твоји поштујете још отужније религиозне молере. друго: нема шта о. Акакије да износи било каква своја лична гледишта, довољно је да се прочита документ о хиротонији Матеја за епископа (титуларног) у коме се Матеј веома строго и неуобичајено ограничава да само у оквиру свог манастира може да поставља ђаконе и јеромонахе. И наравно није добио право да управља ниједном епархијом! Шта то све значи? Што се тиче разлика између викарног епископа или хорепископа оне су безначајне јер је суштина та, да такве врсте епископ није САМОВЛАСТАН, УПРАВЉАЈУЋИ, већ помоћник митрополиту без чије дозволе не може ни ђакона да хиротонише.
Брате, схвати ово: хорепископ и титуларни епископ нису једно исто. Хорепископство је укинуто у Цркви још у 4.веку. То су били помоћни епископи, а титуларни није помоћни већ само нема своју епархију. А вл.Матеј није био ни једно ни друго, већ прави епископ са катедром Брестењском (прочитај одлуку о хиротонији). Ако треба цитираћу и оригинални документ овде.
Серђо, Серђо катедра Брестенска не постоји, она је титуларна катедра. да појасним то је као катедра Пергамска, несрећног Јована Зизјуласа или Јегарска Порфирија Перића.
Што се тиче списа о "византолатрији" то није наш спис. Црква јесте анатемисала сваку врсту иконолатрије (тј.обожавања неког стила иконописања) али, далеко било, да се гнушамо византијског стила. Подједнако поштујемо и византијски и класични стил.
То је апсолутно ваш Грегоријан-Ренесанса термин, нико други није могао да смисли такву бесмислицу, то је као "ортодоксолатрија" -потпуна бесмислица!
Питај твоју браћу флоринце који ме познају: који стил икона преовладава у мојој кући? Углавном византијски стил.
Верујем ти, али у твојој глави преовладава Барок-Ренесанса
И не клевећи ме више, човече, да подржавам Леонарда да Винчија и остале отпаднике, и барок и ренесансу!
Смири се мало...
Опрости, али не знам како да назовем те слике које ти пропагираш као супер-православне.
Брате, заглибио си се много, па галамиш и увећаваш слова као да сам дужан да са тобом полемишем до 3 ујутру. Ево, ако не желиш овде детаљну полемику, позивам те на јавни дуел било где ти хоћеш (може и у вашем манастиру).
Добро, добро, опрости мало сам се нашалио, врата од наших свештенослужитеља су ти увек отворена и ту о никаквој полемици или дијалогу не може бити, већ само монолог Цркве, а до тебе је да се твојих заблуда одрекнеш, наравно спремни смо да ти у томе помогнемо.
Услов је само: да равноправно имамо време за дискусију, и да дође што више људи. Чекам ваш позив.
Наравно, јавно покајање је древна пракса Цркве, само што Црква Грегоријан:Ренесансу прима кроз помазивање Светим Миром[/QUOTE].:bye:

Што се тиче дуела

Сергиане, ти си жељан јавних дуела чак и на флоринском терену, а тамо, пошто сте код њих у гостима нећете бити равноправни, јер су ипак они домаћини а ви матејевци гости. Најбоље је то организовати на неутралном терену, у неком Дому културе, итд. да се закупи сала, да се плати по пола. Нека оба ваша Синода дају новац за то. Ако буде у флоринском манастиру многи матејевци неће доћи а и у Авалском флоринском манастиру нема баш пуно места и тешко је људима за превоз. Можда је добро организовати то у Дому културе "Вук Караџић" где је о.Акакије организовао промоцију књиге Владимира Моса. Ту има довољно места и доле и на спрату у ложи. Ако не ту, а оно недге другде у центру Београда јер на тај начин ћеш постићи најмасовнију посету, јер је људима лакше да долазе у центар града и да се врате кући него да путују далеко.

Ко не зна ко су православни ревнитељи (зилоти) или Истински православна Црква а да је СПЦ својим падом у разне јереси вероватно престала да буде православна нека најпре прочита целу ову тему и линкове за текстове које смо поставили

Остали, који питају ко су зилоти, нека прочитају најпре целу ову тему од почетка, затим могу и тему "Зилоти" па касније и "Реинбов гетеринг" у подфоруму "Култне ствари". И на овој теми наћи ћете доказе који говоре у прилог томе да се СПЦ не може више сматрати православном јер је признала првенство римског папе, моли се са јеретицима (по канонима онај који се моли са јеретицима је и сам јеретик), владике СПЦ (Порфирије, Иринеј, и др.) причешћују римокатолике (а смеју се причешћивати само крштени православни верници), итд. Прочитајте целу тему па ћете схватити ко су зилоти или "Истински православна Црква". То што међу зилотима има подела, то су неке детаљније богословске расправе, али су сви зилоти на свету заједнички против молитава са јеретицима у екуменизму (Светском савету цркава који чека лажног Христа - Антихриста, као свога поглавара) чији је СПЦ органски члан, а у Равени су владике Иринеј и Игњатије потписале у име СПЦ првенство римског папе и Свети архијерејски Сабор СПЦ је те потписе потврдио у мају ове године. Итд. Таква "СПЦ" не може се више сматрати православном јер руши и гази свете каноне Светих васељенских Сабора и каноне Светога Саве које је написао у књизи Законоправило (Номоканон, Крмчија), итд. Прочитајте целу ову тему и текстове са линкова, ако хоћете да вам буде јасније.

Питање за Сергинана, Стефана и остале, о иконама

Што се тиче икона некако сам више на страни Сергиана.
Имам једно питање за вас двојицу и остале.
Имам једну икону, руску, лепу (мрзи ме сада да је скенирам и постављам) која се зове јављање Богородице старцу Зосими и једном пастиру. То је онај догађај у Русији када је и отисак стопала Богородице остао на земљи коју је она дотакла. На тој икони је иза Богородице иконописана ватра, пламен, огањ из којега вире два ока и то је симболична слика Бога Оца. Хоће ли Стефан и други рећи и за ту икону да је јеретичка?

Па, например Богојављање. Људи су на Богојављање видели Светог Духа у облику голуба и према томе Свети Дух може да се осликава у виду голуба, а такође на тим иконама се осликава и Бог Отац у горњем десном углу иконе са руком која благосиља. Да ли је и та икона јеретичка? А нико није видео руку Бога Оца већ су чули Његов глас. А могло би уместо руке, да се вама иконоборцима удовољи, иконописати глас, тј. текст, слова која је Бог Отац рекао на Богојављање, па ћете онда и против те иконе говорити? Исто је и са иконом Преображења Господњег где се Бог Отац јавио у виду гласа, и на неким иконама тог догађаја мислим да се такође присуство Бога Оца осликава са руком која благосиља са неба. Јел и то јеретичка икона?

Па онда неко може иконописати икону јављања Бога пророку Мојсију у грму, жбуну који гори нествореним пламеном, огњем. Да ли је и та икона јеретичка? Ако је Мојсије видео пламен, огањ као и старац Зосима и пастир, и можда још неко од Светих, онда је логично да можемо такво јављање Бога Оца да иконопишемо, представљамо на иконама и фрескама. Слично томе, онда можемо и представљати Бога Оца као старца јер се пророку јавио као "старац данима".

То је неко моје скромно мишљење, мада ми није баш све јасно, али вас питам да ли су све ове иконе које сам вам навео исто тако јеретичке? Ја не верујем већ верујем да су православне (за сада тако верујем јер сам стекао такав утисак и то ме и одбија од зилота андрејеваца и других иконобораца), јер ако се некоме јавио Бог Отац у пламену са очима онда је логично да се може јавити и свима нама преко икона и фресака, тако што ће се Бог Отац симболично (не реално) тако осликавати (иконописати и фрескописати). Јер каже се у Светом писму да Бога нико није видео никад али његове манифестације и енергије јесте, а такође и кад се Јаков рвао са Господом каже се да је видео Бога "лицем к лицу". Такође, и Мојсије је када је примао Десет Божијих заповести на гори Хорив исто тако видео Бога у огњу, пламену, и онда је сасвим православно иконописати Бога тако како га је видео Мојсије. Итд.

Poslednja izmena:
Људи браћо! Све ће бити објашњено, само имајте мало стрпљења. Тек сам дошао са посла, а имам још неких обавеза.
Прво ћу да одговорим онима који имају недоумице у вези иконографије: изгледа да нисте добро прочитали од почетка ову тему. Наводио сам цитате са Васељенских Сабора, из Синодика Православља, који анатемишу сваког ко не прихвата пророчка виђења (визије) и симболично сликање Ипостаси Бога Оца (као старца Даниме) и Духа Светог (као голуба). Чак постоји и анатема од Светих Отаца на оне који невољно прихватају пророчке визије (и то ћу исто касније да наведем).
За почетак предлажем да пажљиво прочитате моје постове са бројевима: 374, 375, и 552. Ту сам објавио Посланице нашег Светог Синода на основу учења Цркве.
Е, кад то прочитате, онда ћемо наставити даље...

А сада ћу навести један текст нашег епископа Хризостома Тивејског, иначе бившег јеромонаха Катунакијског, који је један од најбољих иконографа садашњег времена. Познат је по томе што је насликао ону чувену икону Богородице Ивиронске која је мироточила, и по делу које је написао: "Света Тројица у православној иконографији". Иначе, ово дело се темељи само на основу учења Цркве о иконографији, са навођењем одлука са 7.Васељенског Сабора.
Овог пута ћу цитирати његов текст о фамозном Руском сабору из 1666.-1667.године са којег су донете неке одлуке у супротности са вековним предањем. Срећом, те одлуке су касније поништене, исто од Руса. Ово наводим због неких који се позивају на овај Сабор као да је меродаван за питање икона.
...........................................................................................................................
Ако буде требало, цитираћу опет и о пророчким визијама и симболичном приказивању Бога Оца и Духа Светог. А у следећем посту ћу да одговорим Стефану на његове небулозе.

Још нешто: ускоро ће бити завршен албум на мом профилу.

113.(фуснота) : “Православно учење…”, изд. св. ман. Св. Никодима, 1984, стр. 28-29

Ти вадиш из контекста и онда "надграђујеш" тј. манипулишеш. Могућност сликања Богочовека у телу које је добио од Богомајке тј. Исуса Христоса Седми васељенски сабор супротставља апсолутној немогућности сликања Бога Оца. Оци Сабора понављају основне доказе папе Гргура 2. садржане у његовом писму упућеном цару Лаву Исавријанцу. Изволи па пронађи то писмо и добро га више пута прочитај.

Треба да знаш да се и Исус Христос првобитно сликао у разним символичким облицима и то: као јагње, добри пастир, риба, лав - и то све на основу Св.Писма. 6. Васељенски сабор у свом 82.правилу одлучио је: "наређујемо да се од сада на иконама има стављати уместо некадашњег јагњета по човечјој природи слика јагњета... Шта више Сабор је забранио ИХриста сликати у другом облику осим у човечјем, и од тога времена слика се само као човек.

Никаква слична одлука НЕ ПОСТОЈИ у вези сликања Бога Оца, напротив у православно-византијском иконопису најчешће се слика само ПРИСУСТВО ОЦА у виду осмокраке звезде или руке која благосиља.

Тек од 11.века Бог Отац се слика у Тројици и то према речима пророка Данила(7,9), тј.сва три лица заједно, или свако лице за себе или као старац који седи на престолу а у десној руци држи скиптар или како седи на земаљској лопти а око главе има истростран троугао као знак тројичног Бога (а касније као свевидеће око), или осмокраку звезду у ауреолу...

И заиста прекини више са километарским постовима јер ја онда исто толико морам да побијам твоје мудровање. Запамти да се СВЕТА ТРОЈИЦА СЛИКА ПРЕМА ПРВОЈ КЊИЗИ МОЈСИЈЕВОЈ, гл.18, у којој се говори о јављању под дубом Мамвријским о јављању Св.Тројице јер је то ПРВО ВИЂЕЊЕ ХРИСТА НА ЗАМЉИ. Ова тема је илустрована онако како је учинио Рубљов у виду три анђела како седе за столом под дрветом гошћени од Аврама и Саре.

Тек касније, на Западу, почело је сликање иконе ОТЕЧЕСТВО, на којој је приказан Бог Отац као "Vethi denmi" ... и да не описујем даље... било би дуго...

Такође и сликање Св.Тројице у виду људске фигуре са три лица осуђено је од стране папе Урбана 8. (1623.) као јеретичко и као богохулство и Црква овакво приказивање не признаје као икону, али упркос тога иконографи ту и тамо протуре ту или сличну илустрацију јер је она верски неписменим масама веома често прихватљива.
(тако на пр. има у ризници манастира Дечана Диптихон чија је једна страна илустрована ликом Св.Тројице приказаним као једно људско тело и једна глава али са три лица). Испада да је наш Бог, Боже ми опрости, троглав!!!

Ти се, пријатељу, бавиш тлапњом и мудровањем досадним до у бескрај а огромну теолошку литературу тумачиш како је воља теби и твојим отпадницима од вере Православне.

Е, добро помену тог Хризостома матејевца иконописца. Његов старац Климент са Катунакије како сам чуо, био је духовник и тајно је замонашио брата Јосифа Муњоза чувара монтреалске мироточиве иконе. Брат Јосиф Муњоз је био и до своје мученичке кончине остао верно чедо Заграничне Цркве. Монтреалска мироточива Богородица коју су насликали Матејевци је предивна потврда Божија да је Руска Загранична Црква (у време Филарета) била носиоц благодати Божије и велики стожер Православља. Јер се не памти да је у историји Цркве ишта толико мироточило као ова икона. То је требала да буде и блага опомена и за Матејевце, да се ману гордости и да признају Руску Заграничну Цркву и испарвке хиротонија која је она извршила над неканонским матејевским епископима. Старац Климент је то схватио, па није одбио брата Јосифа да му буде старац и да га чак и замонаши.

Сергије брате, твоја ограниченост ме забрињава, једино се надам да је све то што си рекао злонамерно, ако је то у питању, онда разумем јер си на измаку снага па више не знаш шта да одговориш. Пажљиво прати: Нико од нас се неодриче Хризостома као канонског епископа и то је јасно, а јасно је и то да ми не водимо канонско апостолско прејемство од њега, него од Руске Заграничне Цркве. Да ли треба ово још да појасним?
Ма то нема везе са везом. Ваши јеромонаси који су били са еп.Хризостомом у расколу од Цркве су добили те неканонске хиротоније (за симонију, тајно, што су касније признали и еп.Серафим Чикашки и остали). Тако су само продубили раскол јер су имали матичну Цркву у Грчкој (Сабор Мартејевих епископа).

Значи Хризостома, како сам рекао нико не одбацује, већ га поштујемо као борца за Истинско Православље. Није Хризостом матејевац што је рукоположио Матеја у помоћног епископа и то са изричитим ограничењима, него напротив Матеј може да се на зове Хризостомовац. Да ли је потребно да се још више упрости?
Стављаш Хризостома и Матеја у исту раван, а они нису до краја живота били заједно. А ово о "помоћном" епископу си слепо поверовао лажима свог духовника. Та институција "помоћни епископ" не постоји у Цркви од 4.века. Прочитај добро одлуку о хиротонији: нигде се не помиње "помоћни" или "титуларни", а у свим коресподенцијама међу њима су му се обраћали као равноправном епископу.
То чак и Грци знају, само о.Акакије у Србији просипа те лажи.

Свако имало упућен може видети из наше преписке да си скренуо у Барокизам и Ренесансу, а Леонардо да Винчи је (по твом укусу) супер иконописац, јер ти и твоји поштујете још отужније религиозне молере. друго: нема шта о. Акакије да износи било каква своја лична гледишта, довољно је да се прочита документ о хиротонији Матеја за епископа (титуларног) у коме се Матеј веома строго и неуобичајено ограничава да само у оквиру свог манастира може да поставља ђаконе и јеромонахе. И наравно није добио право да управља ниједном епархијом! Шта то све значи? Што се тиче разлика између викарног епископа или хорепископа оне су безначајне јер је суштина та, да такве врсте епископ није САМОВЛАСТАН, УПРАВЉАЈУЋИ, већ помоћник митрополиту без чије дозволе не може ни ђакона да хиротонише.
Владика Матеј је имао око 800 монахиња у послушању манастира Кератеа.
Узалуд лупаш своју босанску главу о "хорепископству" (јер тога нема већ вековима, па му тако нису ни дали еп.Герман и еп.Хризостом).
А о иконама сам довољно већ написао православних ставова, а ти ниси ништа, већ ме само клевећеш непрестано.

Серђо, Серђо катедра Брестенска не постоји, она је титуларна катедра. да појасним то је као катедра Пергамска, несрећног Јована Зизјуласа или Јегарска Порфирија Перића.
Citat:
Брате, немаш појма...Та катедра је била из старине а пошто је нико од новокалендараца није узео, дата је вл.Матеју. То је чист административни поступак и ништа више. И еп.Хризостом се није потписивао као "Флорински" већ као "бивши Флорински" јер су новокалендарци попунили његово место другим епископом. Значи, то је само административно, да се не би народ збуњивао, јер код Грка (и дан -данас) постоји правило приликом коресподенције да се називају по епархији а не по имену. На пример, неко пита: "Шта мисли о томе епископ Солунски?", итд.

Јел сконтала Минка сада?

[То је апсолутно ваш Грегоријан-Ренесанса термин, нико други није могао да смисли такву бесмислицу, то је као "ортодоксолатрија" -потпуна бесмислица! /QUOTE]
Па ти стварно немаш појма! Тај термин "иконолатри" или "византолатри" и слично, је још од 7.Васељенског Сабора. Црква је тада осудила иконоборце и све врсте иконолатрије (обожавања икона) а благословила иконофиле.

Верујем ти, али у твојој глави преовладава Барок-Ренесанса
Доста више са тим клеветама! Немаш појма, а хоћеш да будеш неки поп.

Добро, добро, опрости мало сам се нашалио, врата од наших свештенослужитеља су ти увек отворена и ту о никаквој полемици или дијалогу не може бити, већ само монолог Цркве, а до тебе је да се твојих заблуда одрекнеш, наравно спремни смо да ти у томе помогнемо.
Па докажи, ако можеш, моју "неправославност". Зашто се плашите дискусије? Једног дана ћете морати да пристанете на јавни дијалог са свима, пред целом Србијом. Нису Срби глупи да пусте да их ви тако "возате".

Наравно, јавно покајање је древна пракса Цркве, само што Црква Грегоријан:Ренесансу прима кроз помазивање Светим Миром
А то "свето миро" су вам неколико пута у историји позајмљивали новокалендарци.
А вршили сте многе помене и неправославнима. Дугачка је књига ваших преступа и безакоња.

Брате Владо, нема потребе да се организује Сергијану бина за његову претставу, кога то интересује, што он прича. Па и овај сусрет на форуму је нешто потпуно не нормално.
А што се тиче икона нико од нас не назива ни једну предањску икону јеретичком, па чак ни ону са старцем као Богом Оцем!
Богојављање, Преображење и остале предањске иконе нико не спори нити осуђује.
једини који су се нашли да суде древним предањским иконама су Грегоријан-Ренесанса, пошто су они осудили: Икону Васкрсења, икону Рождества Христовог, Рубљовљеву Тројицу, икону Педесетнице. Док иконе које су западног предања: Васкрсење (лебдећи Христос са енглеском заставом у руци) и Педесетницу (где је избачен првоврховни апостол Павле и убачена Богородица) веома пропагирају и претсављају као предањске православне иконе.
Значи, да сумирамо, нико од нас, брате Владо не одбацује нити осуђују ниједну икону, па чак и оне које су западног порекла, а ушле су у предање православне Цркве, него напротив Грегоријан-Ренесанса низ предањских икона осуђује, а иконе западног порекла дижу до небеса и постављају их као нове догмате због којих су спремни да поцепају без гриже савести Пречисти хитон Христов (сети се виђења св. Петра Александриског када је угледа дете-Христа са поцепаном хаљином).

Питање за Сергинана, Стефана и остале, о иконама

Што се тиче икона некако сам више на страни Сергиана.
Имам једно питање за вас двојицу и остале.
Имам једну икону, руску, лепу (мрзи ме сада да је скенирам и постављам) која се зове јављање Богородице старцу Зосими и једном пастиру. То је онај догађај у Русији када је и отисак стопала Богородице остао на земљи коју је она дотакла. На тој икони је иза Богородице иконописана ватра, пламен, огањ из којега вире два ока и то је симболична слика Бога Оца. Хоће ли Стефан и други рећи и за ту икону да је јеретичка?

Па, например Богојављање. Људи су на Богојављање видели Светог Духа у облику голуба и према томе Свети Дух може да се осликава у виду голуба, а такође на тим иконама се осликава и Бог Отац у горњем десном углу иконе са руком која благосиља. Да ли је и та икона јеретичка? А нико није видео руку Бога Оца већ су чули Његов глас. А могло би уместо руке, да се вама иконоборцима удовољи, иконописати глас, тј. текст, слова која је Бог Отац рекао на Богојављање, па ћете онда и против те иконе говорити? Исто је и са иконом Преображења Господњег где се Бог Отац јавио у виду гласа, и на неким иконама тог догађаја мислим да се такође присуство Бога Оца осликава са руком која благосиља са неба. Јел и то јеретичка икона?

Па онда неко може иконописати икону јављања Бога пророку Мојсију у грму, жбуну који гори нествореним пламеном, огњем. Да ли је и та икона јеретичка? Ако је Мојсије видео пламен, огањ као и старац Зосима и пастир, и можда још неко од Светих, онда је логично да можемо такво јављање Бога Оца да иконопишемо, представљамо на иконама и фрескама. Слично томе, онда можемо и представљати Бога Оца као старца јер се пророку јавио као "старац данима".

То је неко моје скромно мишљење, мада ми није баш све јасно, али вас питам да ли су све ове иконе које сам вам навео исто тако јеретичке? Ја не верујем већ верујем да су православне (за сада тако верујем јер сам стекао такав утисак и то ме и одбија од зилота андрејеваца и других иконобораца), јер ако се некоме јавио Бог Отац у пламену са очима онда је логично да се може јавити и свима нама преко икона и фресака, тако што ће се Бог Отац симболично (не реално) тако осликавати (иконописати и фрескописати). Јер каже се у Светом писму да Бога нико није видео никад али његове манифестације и енергије јесте, а такође и кад се Јаков рвао са Господом каже се да је видео Бога "лицем к лицу". Такође, и Мојсије је када је примао Десет Божијих заповести на гори Хорив исто тако видео Бога у огњу, пламену, и онда је сасвим православно иконописати Бога тако како га је видео Мојсије. Итд.

Шта је ово, молим те, извини али ово је "пресипање из шупљег у празно" - најобичније мудровање а тако као што ти покушаваш СВЕ СЕ У СВЕТОМ ПИСМУ МОЖЕ РЕЛАТИВИЗОВАТИ што је мораш признати недопустиво за било ког верника.. И ти а и други требало би да схватите да у православној иконографији постоје усвојена ПРАВИЛА давно написана којих се нарочито верници СПЦ придржавају, дакле постоји рукопис са Св.Горе у коме су сакупљена упутства још од 10.века а написао је Дионисије из Фурне под називом Ерминија. Такође за нас из СПЦ веома је важан и Типик епископа Нектарија Србина, из српског града Велеса. Постоје и друга бројна упутства, типици и законици за иконографе - тако да је оваква ваша произвољност најобичнији безобразлук.

До скоро сте ви флоринци помињали у диптисима и патријарха Мелетија Метаксакиса (масона 33. степена) који је православне Цркве (васељенску, грчку, и др.) превео на нови, папски календар. То и још много што шта о вашим безакоњима објавио је монах Серафим Светогорац у књизи "Апологија зилота матејевца" а ви то још, за све ове четири године, нисте оповргли.

Епископ Хризостом Тивејски, бивши јеромонах Катунакијски, је добро познавао Јосифа Муњоза. И овај је и од њега тражио духовних савета. Чак и у СПЦ литератури ("Православни оглед" или тако нешто) сам читао о томе. А у вези РПЗЦ: грдно су се покајали за те хиротоније, неколико година касније су прекинули са флоринцима општење. Флоринци су њих обманули, лагали су о грчком проблему код старокалендараца, а ови су то касније схватили ("писма еп.Серафима Чикашког").
То што су се флоринци причешћивали код Руса, ништа не значи. И Јуда се причестио, али је опет издајник био!

А теби Владо у вези тих визија: све пророчке визије је Црква благословила. Конкретно, за те иконе ћу накнадно проверити, па ћу ти одговорити после.

А теби Еремита: жао ми је што тако бесниш на учење Цркве. Навео сам ти све изворе, па провери то, у смирењу (ако имаш бар мало).
Седми Васељенски Сабор је забранио сликање суштине Божије а не симболично приказивање Ипостаси на основу пророчких визија.
У вези "Христа као јагњета" се слажем, али то нико нормалан не подржава.
А у вези "првог јављања Христа у Маврији код Аврама" се види да не знаш.
Наиме, Црква јасно учи да је Бог јавно открио да је у три Лица тек на Богојављање. И раније се јављао у три Лица али нико од људи није препознао Бога као Тројичног. И друго: није се Христос јавио Авраму, већ троипостасни Бог (Кога је Аврам препознао као Господа и два човека, тј.анђела-читај 1.Књигу Мојсијеву).
Христос, као такав (тј.као Богочовек) није ни постојао, јер је име "Исус Христос" добио тек после оваплоћења, а пре тога је био само бестелесни Син Божији.

Управо ти, брате, тумачиш погрешно учење Цркве.

Брате Владо, нема потребе да се организује Сергијану бина за његову претставу, кога то интересује, што он прича. Па и овај сусрет на форуму је нешто потпуно не нормално.
А што се тиче икона нико од нас не назива ни једну предањску икону јеретичком, па чак ни ону са старцем као Богом Оцем!
једини који су се нашли да суде древним предањским иконама су Грегоријан-Ренесанса, пошто су они осудили: Икону Васкрсења, икону Рождества Христовог, Рубљовљеву Тројицу, икону Педесетнице. Док иконе које су западног предања: Васкрсење (лебдећи Христос са енглеском заставом у руци) и Педесетницу (где је избачен првоврховни апостол Павле и убачена Богородица) веома пропагирају и претсављају као предањске православне иконе.
Значи, да сумирамо, нико од нас, брате Владо не одбацује нити осуђују ниједну икону, па чак и оне које су западног порекла, а ушле су у предање православне Цркве, него напротив Грегоријан-Ренесанса низ предањских икона осуђује, а иконе западног порекла дижу до небеса и постављају их као нове догмате због којих су спремни да поцепају без гриже савести Пречисти хитон Христов (сети се виђења св. Петра Александриског када је угледа дете-Христа са поцепаном хаљином).
Стефане, лукав си био, лукав си остао, ма колико деловао добронамерно.
Зашто понављаш оптужбе које су ти објашњене неколико пута на овој теми?
Зашто нападаш некога да у нешто верује кад ти је више пута написао да у то не верује?
Зашто бежиш од дуела? Није Сергиан једини матејевац у Србији, има их доста (многи су били ваши верници), и сви би волели да чују ваше флоринске одговоре које не дајете ни у усменом ни у писаном облику.
А како то на икони Педесетнице је избачен апостол Павле који по Светом писму ту није ни био, и како је он првоврховни апостол када међу апостолима нико није био главни већ је главни Сабор свих апостола у Светоме Духу? И како је то убачена Богородица када је она ту и била? Очигледно да си помешао ствари и заменио тезе.
Поновићу: у време Педесетнице (оснивања Цркве) и Вазнесења Господњег била је присутна Богородица и зато се и слика на иконама а не апостол Павле који је у то време био гонитељ Цркве, гонитељ хришћана.
Не диже у небеса Сергиан иконе западног порекла него поштује иконе класичног стила и то ти је много пута написао и не знам како ти већ није јасно.
За виђење Светог Петра Александријског нисам чуо ни читао, па ако хоћеш наведи га овде и реци какве то везе има са овим што причамо.

Како те није срамота да овако говориш! Све време хулиш на свете иконе. Ту су сви твоји постови као докази (немој само да их сада преправљаш, једино ако се кајеш?), а нас нападаш да хулимо на неке иконе, што је апсолутна лаж!
Добро прочитај постове 374, 375 и 552, и видећеш да се тамо управо разобличавају хулитељи тих икона! Све стилове подједнако поштујемо.
Скренуо си скроз, не знаш шта причаш. Толико си заволео свог псеудо-духовника да му све слепо верујеш.

(Нису случајне приче које долазе од оних 5 сведока који су видели те догађаје у манастиру...почињем полако да им верујем)

Сергијане, Сергијане за тебе би требао да се организује маратон смарања и вероватно би ти био убедљиви победник! Не дај Боже да неко некога затвори и свеже у просторију са тобом и да те активира, мислим да би сишао са ума.
Докле, докле брате мој пресипаш из шупљег у празно твоју назналачку теорију о титуларно епископу. Зар ће неко ословљавати титуларног епископа Јегарског Порфирија са: "Ваше преосвештенство Титуларни Владико..." Па где то има!?
А што се тиче Брестенске епархије, наведими коју облас у Грчкој она обухвата, попут Солунске, Коринтске, Егинске итд.
И ако је она некада у давнини постојала да ли је у време Матеја она била жива, активна или је попут Пергамске одавно угашена, а користи се само, како се то каже "части ради" као титуларна област БЕЗ САМОВЛАСНОСТИ и БЕЗ ПРАВА УПРАВЉАЊА јер народ којим би управљао тај епископ не постоји! Објави, бре већ тај документ о хиротонији где се јасно види да је он "почасти ради" са јасним ограничењима постављен за титуларног епископа Брестенског, а после лупетај шта хоћеш...

Шта је ово, молим те, извини али ово је "пресипање из шупљег у празно" - најобичније мудровање а тако као што ти покушаваш СВЕ СЕ У СВЕТОМ ПИСМУ МОЖЕ РЕЛАТИВИЗОВАТИ што је мораш признати недопустиво за било ког верника.. И ти а и други требало би да схватите да у православној иконографији постоје усвојена ПРАВИЛА давно написана којих се нарочито верници СПЦ придржавају, дакле постоји рукопис са Св.Горе у коме су сакупљена упутства још од 10.века а написао је Дионисије из Фурне под називом Ерминија. Такође за нас из СПЦ веома је важан и Типик епископа Нектарија Србина, из српског града Велеса. Постоје и друга бројна упутства, типици и законици за иконографе - тако да је оваква ваша произвољност најобичнији безобразлук.
Брате ЕРЕМИТА не мешај ме са РЕНЕСАНСНИМ ВЛАДОМ И СЕРГИЈЕМ...Ја и ти имамо другчији поглед на екуменизам и СПЦ али брате овде си ти моја пчелица Маја...

Брате ЕРЕМИТА не мешај ме са РЕНЕСАНСНИМ ВЛАДОМ И СЕРГИЈЕМ...Ја и ти имамо другчији поглед на екуменизам и СПЦ али брате овде си ти моја пчелица Маја...
Како то имате другачији од нас, дакле исти, поглед на екуменизам када си ти зилот антиекумениста а он хвали на сва уста СПЦ која је екуменистичка? Изгледа си ти пекао ракију и упао у буре са њом а не Сергиан :hahaha:
Са екуемнистима си нашао да сарађујеш и да им се улизујеш у својој борби против браће зилота-матејеваца, свашта од тебе, нисам се томе надао од тебе. :cry:

Потврда о хиротонији Матеја Брестенског

"Потврда о хиротонији:
Свештени Синод следбеника отачког црквеног календара сачињен од Преосвећених Архијереја Димитријадског Германа, Председавајућег, и чланова, бившег Флоринског Хризостома и Закинтоског Хризостома, потврђује да је 8. јуна 1935. године, у суботу, после прописаног канонског гласања и саопштења које је уследило, у свештеном храму Свете Марине Свештеног Манастира Ваведења у Кератеји, призивом благодати Свесветог и Чиноначалног Духа, хиротонисао изгласаног високопреподобног Матеја Карпатакиса, игумана кератејског Свештеног Манастира Ваведења, у епископа у старини прослављене епископије Брестенске, у потврду чега се издаје ово, потврђено нашим потписима."
У Атини, 9. јуна 1935.

Димитријадски Герман, председавајући
Бивши Флорински Хризостом
Закинтоски Хризостом
................................................................................
.............................................................
Дакле, овде сам подвукао да је Матеј рукоположен у епископа а нигде се не помиње "титуларни" или "хорепископ", како обмањују флоринци. Уосталом, имате фототипско издање па проверите. Чак и да је био "титуларни" (без епархије) и тада би имао пуну власт да хиротонише ако остане сам. А није био "титуларни" јер је имао паству у Кератеи и шире.

А ако неко хоће оригиналан документ (фототипско издање), поставићу и то овде.

Smaraci!!Svoje raskole unutar sekte raspravljate na temi pravoslavlje...stvarno sramota.
Члан сам Цркве а ви сте у великој "секти". Прочитај мало о екуменизму,барем од вашег Саве Јањића "Екуменизам и време апостасије" (има на интернету), па да видиш колика је СПЦ, сада, секта постала. Постоји поднаслов у књизи тој: "Синкретистичка папазјанија у Канбери 1991.године".
Е, тамо су ваши духовници играли коло са индијанцима и сатанистима!

Владе, Владе где ти то залута. Потврди и ти и Сергијан (иако си већ исповедио твоју прелест) шта мислите о Древној, Предањској Православној икони Педесетнице. Страшно је што ту икону анализирате и осуђујете. Но, ви размишљате плотски, не мистично како су то богоносни оци утврдили, те по протестански престављате реалан догађај у реалном стилу сликања (све то иде заједно). То је као кад протестанти говоре да не треба да ословљавамо свештенике са "оче" јер је то тако написано у јеванђељу. Свети Богоносни оци су тако сликали од апостолских времена те иконе, а сада се нашао неки Владе да "испоштује" Св. Писмо и да неправду поправи. то што ви радите је православни протестантизам. Значи сви оци древности и средњег века су били у заблуди, међу њима и Српски цареви, архиепископи и патријарси који су допуштали да се у највећим Српским задужбинама сликају "промашене" претставе јеванђелски догађаја?!? Погледајте мало фреске и иконе из древних времена (обратите пажњу на време израде и видећете да у древности, на православном истоку таквих претстава јеванђелских догађаја нема) и уверићете се које су иконе предањске, а које су много касније са запада ушле у употребу у православном црквеном сликарству (те ни њих не одбацујемо), преко ренесансе Петра Великог који је на мала врата увео много штошта са запада у православне земље, које су већином биле под турским ропством, те су добијали помоћ из Царске, ренесансне Русије.
Куда то идете браћо, зауставите се и промислите о свему што написасте, ово што радите није добро. Ђаво је однео шалу!

Члан сам Цркве а ви сте у великој "секти". Прочитај мало о екуменизму,барем од вашег Саве Јањића "Екуменизам и време апостасије" (има на интернету), па да видиш колика је СПЦ, сада, секта постала. Постоји поднаслов у књизи тој: "Синкретистичка папазјанија у Канбери 1991.године".
Е, тамо су ваши духовници играли коло са индијанцима и сатанистима!

Da li vi znate nesto drugo osim da okolo trckarate i vicete - "pu satanista,pu jos jedan,pu satanista":dash:

Poslednja izmena:
Како то имате другачији од нас, дакле исти, поглед на екуменизам када си ти зилот антиекумениста а он хвали на сва уста СПЦ која је екуменистичка? Изгледа си ти пекао ракију и упао у буре са њом а не Сергиан :hahaha:
Са екуемнистима си нашао да сарађујеш и да им се улизујеш у својој борби против браће зилота-матејеваца, свашта од тебе, нисам се томе надао од тебе. :cry:

Еремита је дечко којег изузетно ценим,а ви сте наказе православља....иначе као момцима свака част,немам ништа против вас...мада сте сличних животних околности... Мислио сам да ја и он имамо међусобно другачији став о екуменизму и СПЦ, али које злонамеран злонамеран је до краја и на такав начин претсавља ствари за које зна какве су. Али то је једноставно матејевски дух (или духови) које си и ти нажалост брате Владо од Сергијана примио, богме и умножио.

Back