''жетва је последак овог века'' - 1. veka ili eona, a ne kraj sveta

a se kojim slucajem cita kod nas, a ne cita kod engleza, ja bih bio englez, i ne bi ni slusao tebe i te price o bajkama.

Zasto onda necitanje koristis kao argument?

I da ti kazem, ja sam i prosvetljen i pronasao sam i pokajanje.

Pored ovog da si prosvetljen ( iluminat?) i pokajnik, negde rece i da si primio velike duhovne darove i pronasao uzani put spasenja... Pa kad je sve tako avvo ko sto kazes, daj pusti jedan selfi da imamo da ti ikonu uradimo.

Nego prosvetljeni i blagorazumni avvo nas, reci mi sta je to prelest?
Kako da covek zna da li je prelascen i koje ga misli cine prelascenim?

Pored ovog da si prosvetljen ( iluminat?) i pokajnik, negde rece i da si primio velike duhovne darove i pronasao uzani put spasenja... Pa kad je sve tako avvo ko sto kazes, daj pusti jedan selfi da imamo da ti ikonu uradimo.

Nego prosvetljeni i blagorazumni avvo nas, reci mi sta je to prelest?
Kako da covek zna da li je prelascen i koje ga misli cine prelascenim?
😲
E sad je pitanje i da li je hrišćanin?
Amerika brale, svašta izrodi

ako ste se lepo ismejali, i neki usudili da sudite, da nastavimo ozbiljno
necitanje samo kod nas;
da te pitam, kada se tebi pali lampica kada je sve ok, u nekom opstem opsegu, ili kad nesto nije kao sto je svuda, uobicajeno, opsteprihvaceno itd?
ja ne znam dokle cete traziti da se pravdam da sam neko drugi [amer silom prilika, emigrirao], kad nisam? iluminat, very funny.

ako ste se lepo ismejali, i neki usudili da sudite, da nastavimo ozbiljno

necitanje samo kod nas;
da te pitam, kada se tebi pali lampica kada je sve ok, u nekom opstem opsegu, ili kad nesto nije kao sto je svuda, uobicajeno, opsteprihvaceno itd?
ja ne znam dokle cete traziti da se pravdam da sam neko drugi [amer silom prilika, emigrirao], kad nisam? iluminat, very funny.

Pa ne pali mi se lampica zato sto Liturgija ili Efharistija, znaci Blagodarenje, Zahvaljivanje Gospodu za bekrvne darove. Njen cilj je uzdizanje coveka od svega zemaljskog i njegovo spajanje sa Gospodom ( da sve to najkrace moguce kazem).

Tu jednostavno nema sta da trazi jedna prorocka knjiga. Nju nam je Bog dao sa jasnim ciljem. To je prorocka a ujedno i dogmatska knjiga o Hristu i meni bi se upalila lampica tek tada, kada bi je video da se pominje na Liturgiji. Mislim da je tvoj problem sto ne razumes Liturgiju, jer kako bi se inace usudio da ispovedas nesto tako krupno nasuprot ucenju svog episkopa.

Pa ne pali mi se lampica zato sto Liturgija ili Efharistija, znaci Blagodarenje, Zahvaljivanje Gospodu za bekrvne darove. Njen cilj je uzdizanje coveka od svega zemaljskog i njegovo spajanje sa Gospodom ( da sve to najkrace moguce kazem).

Tu jednostavno nema sta da trazi jedna prorocka knjiga. Nju nam je Bog dao sa jasnim ciljem. To je prorocka a ujedno i dogmatska knjiga o Hristu i meni bi se upalila lampica tek tada, kada bi je video da se pominje na Liturgiji. Mislim da je tvoj problem sto ne razumes Liturgiju, jer kako bi se inace usudio da ispovedas nesto tako krupno nasuprot ucenju svog episkopa.
Tako je.
Na Liturgiji ne samo da se ne čita Otkrivenje, nego nijedna proročka knjiga.
Znam da se na službi za Vaskrs, ali na jutrenju, čita deo iz proroštva Isaijinog.

To što jehovisti ili adventisti celu svoju priču zasnivaju na Otkrivenju, to je njihov problem (problem prouzrokovan eliminacijom svog dotadatašnjeg iskustva Crkve u pristupu), a ne problem samog Otkrivenja

Tako je.
Na Liturgiji ne samo da se ne čita Otkrivenje, nego nijedna proročka knjiga.
Znam da se na službi za Vaskrs, ali na jutrenju, čita deo iz proroštva Isaijinog.

To što jehovisti ili adventisti celu svoju priču zasnivaju na Otkrivenju, to je njihov problem (problem prouzrokovan eliminacijom svog dotadatašnjeg iskustva Crkve u pristupu), a ne problem samog Otkrivenja
neko je pobrkao loncice
ako pricamo o Crkvi, kojoj je glava Hristos, mi onda pricamo o Novom Zavetu gde smo necitanjem samo te knjige mi izuzetak, nisu izuzetak js i sda koje pominjes
drugo pitanje - ako se ne citaju proroci odakle onda Svet, Svet, Svet je Gospod Savaot ?
Njen cilj je uzdizanje coveka od svega zemaljskog i njegovo spajanje sa Gospodom ( da sve to najkrace moguce kazem).

Tu jednostavno nema sta da trazi jedna prorocka knjiga.
isto pitanje i za tebe, odakle citat iznad ako ne iz Proroka
i podpitanje, odakle ti to da mi samo zahvaljujemo za darove kada se spojismo sa Gospodom u prvom eonu, prvom veku, prvoj generaciji, tj. zar nije liturgija eshaton o kome govorase proroci?

mislim, ako je liturgija zivot Crkve, kako se u njoj ne nadje redak od Onoga koji ima reci zivota u Otkrivenju, i kako samo kod nas, pravoslavnih?
i ako se moja crvena lampica pokvarila, molim, ukazite mi na gresku

neko je pobrkao loncice
ako pricamo o Crkvi, kojoj je glava Hristos, mi onda pricamo o Novom Zavetu gde smo necitanjem samo te knjige mi izuzetak, nisu izuzetak js i sda koje pominjes
drugo pitanje - ako se ne citaju proroci odakle onda Svet, Svet, Svet je Gospod Savaot ?

isto pitanje i za tebe, odakle citat iznad ako ne iz Proroka
i podpitanje, odakle ti to da mi samo zahvaljujemo za darove kada se spojismo sa Gospodom u prvom eonu, prvom veku, prvoj generaciji, tj. zar nije liturgija eshaton o kome govorase proroci?

mislim, ako je liturgija zivot Crkve, kako se u njoj ne nadje redak od Onoga koji ima reci zivota u Otkrivenju, i kako samo kod nas, pravoslavnih?
i ako se moja crvena lampica pokvarila, molim, ukazite mi na gresku
Isaija ne samo da se koristi u Crkvi, vec je i citiran na vise mesta u N.Zavetu. Mozda cak najvise ta sesta glava.
A ko je rekao da se ne citaju proroci?
Sta bi ti recimo hteo? Da izadje svestenik i da pocne da cita o skakavcima, azdajama sa vise glava, i svemu onom ``cudnom`` iz Otkrivenja? I sta bi se desilo? Dobio bi mali milion pitanja, pa podpitanja, pa podpitanja na podpitanja.... i tako u nedogled. A sve to bi imalo za posledicu udaljavanje coveka od ``sada``. Preveliko zanimanje za buducnost sa totalnim ignorisanjem ovog ``sada``.

A spasenje je ``sada, ako glas Njegov cujete``. Zato Otkrivenje nije uslo u Liturgijsko citanje, a ne zbog tamo neke sumnje. Znali si odlicno Sveti Oci da je covekovu prirodu lako odvuci od ``sada`` i pokajanja.

Isaija ne samo da se koristi u Crkvi, vec je i citiran na vise mesta u N.Zavetu. Mozda cak najvise ta sesta glava.
A ko je rekao da se ne citaju proroci?
Sta bi ti recimo hteo? Da izadje svestenik i da pocne da cita o skakavcima, azdajama sa vise glava, i svemu onom ``cudnom`` iz Otkrivenja? I sta bi se desilo? Dobio bi mali milion pitanja, pa podpitanja, pa podpitanja na podpitanja.... i tako u nedogled. A sve to bi imalo za posledicu udaljavanje coveka od ``sada``. Preveliko zanimanje za buducnost sa totalnim ignorisanjem ovog ``sada``.

A spasenje je ``sada, ako glas Njegov cujete``. Zato Otkrivenje nije uslo u Liturgijsko citanje, a ne zbog tamo neke sumnje. Znali si odlicno Sveti Oci da je covekovu prirodu lako odvuci od ``sada`` i pokajanja.
pa, de sisti je rekao, a ti si ga podrzao.
ja ne bih hteo da se cita knj. otkr. - mi se samo razilazimo oko razloga zasto se ne cita
ovo sto kazes ''sada'' to stoji, a ovo sto kazes da bi se samo otvarala pitanja, ja rekoh samo redak iz otkrivenja, mogao je da se nadje redak koji ne bi otvarao pitanja, i bilo je pokusaja rekoh vec posle pobede nad napoleonom da se ubaci minimalno u liturgiju, ali nije proslo, a predlagac je kasnije postao patriajarh moskovski i... i onda kada kaze ni vrata ada/pakla Crkvu Bozju nece nadvladati, pametnom sve jasno, Pravoslavnu jedino nije nadvladao, a liturgija je dokaz do neba.
argument da Crkvu nece nadvladati, tj. da drugi i nisu Crkva

Poslednja izmena:
pa, de sisti je rekao, a ti si ga podrzao.
ja ne bih hteo da se cita knj. otkr. - mi se samo razilazimo oko razloga zasto se ne cita
ovo sto kazes ''sada'' to stoji, a ovo sto kazes da bi se samo otvarala pitanja, ja rekoh samo redak iz otkrivenja, mogao je da se nadje redak koji ne bi otvarao pitanja, i bilo je pokusaja rekoh vec posle pobede nad napoleonom da se ubaci minimalno u liturgiju, ali nije psoslo, a predlagac je kasnije postao patriajarh moskovski i... i onda kada kaze ni vrata ada/pakla Crkvu Bozju nece nadvladati, pametnom sve jasno, Pravoslavnu jedino nije nadvladao, a liturgija je dokaz do neba.
Ne secam se tacno koliko puta se godisnje ceo Novi Zavet procita u Crkvi, cuo sam to u Hilandaru ali sam zaboravio. Neka me neko ispravi ali mislim da je nesto preko 100 puta. Ovde govorimo o svim casovima, na bdenjima, polunocnicama....., na svim sluzbama koja se u manastirima drze. Zato se ne moze iz Otkrivenja uzeti samo par recenica, jer se jednostavno rusi poredak sluzenja. Ili sve ili nista. Da bi se sada Otkrivenje ubacilo u Bogosluzbeni kanon, mora se doneti Saborna odluka na nivou celog Pravoslavlja. Mozda bi bilo izvodljivo tehnicki ali ne verujem da bi proslo iz samog razloga koji ti navedoh u prethodnom postu.

neko je pobrkao loncice
Niko nije pobrkao lonce, nego nisi baš dobro upućen u Liturgiju.
Rekao sam da se ne čita ni jedna proročka knjiga, i da budem precizan, misli se na proroštva o konačnom ishodu sveta.
A "Svet, svet, svet..." jeste deo kanona Evharistije gde se govori o čudesnom prihvatanju naših jednostavnih darova zahvalnosti od strane Boga u veličanstvu stvarnosti Njegovog bitija

Niko nije pobrkao lonce, nego nisi baš dobro upućen u Liturgiju.
Rekao sam da se ne čita ni jedna proročka knjiga, i da budem precizan, misli se na proroštva o konačnom ishodu sveta.
A "Svet, svet, svet..." jeste deo kanona Evharistije gde se govori o čudesnom prihvatanju naših jednostavnih darova zahvalnosti od strane Boga u veličanstvu stvarnosti Njegovog bitija
ok, ja nisam upucen, priznajem, ali brate ''iluminate'', nisi ni ti, jer
To označava da mi sa anđelima koji pevaju neprestano“Svjat, svjat, svjat“ dodajemo dečju pesmu, tj. ljudi i anđeli zajedno, tj. cela crkva jer crkva je nebo na zemlji i zemlja na nebu.
da ti nisi u pravu, da se misli upravo eshatoloski govori ceo stih
3. И викаху један другом говорећи: Свет, свет, свет је Господ над војскама; пуна је сва земља славе Његове.
obrati paznju, danas nije puna sva zemlja slave Njegove, nego neki cak pricaju da nema ni vlast koja mu je data, nego satana ima, vara narode, i sta ti ja znam ko mu to dopusta, ljudi sigurno.

zato - da dodje carstvo tvoje

ne kao da je vec doslo - ono jeste doslo jer je unutrasnje iz unutra dolazi, ali se nije sva zemlja napunila slave njegove.

ja tako, mozda gresim, vracam mikrofon, ko bolje zna.

Back