Ženomrzci i ženogadljivci

I to opet ne znaci da si slobodna. Slobodna za sebe da, slobodna u ocima drustva gde se nalazis apsolutno je da nisi. Izreka moja kucica moja slobodica kako joj zene tepaju je bas proisteklo iz toga, iz osecaja sputanosti i nedostatka slobode van granica svojih kvadrata.
Zanimljivo je kako mi slobodu često tumače oni koji bi je rado porcionirali.I to ne zato što ih stvarno brine moje stanje, već zato što ih uznemirava kad žena slobodno stoji, misli, i ne traži da je iko aminuje. Možda ja nisam slobodna u tvojoj definiciji, ali tvoja sloboda izgleda kao klopka sa pozlaćenim okovima: dozvoljeno ti je sve, dok god misliš kao oni koji citiraju Platona kad nemaju što vlastito reći. Moja kućica moja slobodica? Pa naravno. Bolje i kvadrat u kojem mislim svojom glavom nego imperija u kojoj mi drugi određuju gdje je granica. Zapravo, sloboda mi je prevelik zalogaj da bi mi je neko servirao s tvoje tacne.

Nekako mi je logicno da zene posebno ne vole istom poslu skloni muskarci, ali mislim da ih cak ni oni ne mrze, da im znaju biti najbolje drugarice :mrgreen:

Nije mi pojmljivo da muskarac moze mrziti citav zenski rod, imajuci u vidu da je svaka zena prica za sebe, da ih radja zena, majka, ali ocito ima svega u " bozijoj basti".
Naivan si nasukaće te časkom. Sve žene su na isti kalup tu i tamo neka bude devijantna pa odskače. Uglavnom sve bariš na iste fore tako da je sve to isto - komplikovano na prvi pogled ali površno. Komplikovana je usled oluje hormona.

Naivan si nasukaće te časkom. Sve žene su na isti kalup tu i tamo neka bude devijantna pa odskače. Uglavnom sve bariš na iste fore tako da je sve to isto - komplikovano na prvi pogled ali površno. Komplikovana je usled oluje hormona.
Bez obzira, to opet nije dovoljan razlog da generaliziram i da mrzim sve zene, a ako se osvrnes oko sebe primjetit ces da postoje i one dobronamjernije, stabilnije i iskrenije zene, inace ne be bilo moguce zanivati brojne dugotrajne cesto i dozivotne brakove.

Zenama je bitna sigurnost, musakrce vodi strast, muskarac je lovac , tako je od iskona, mozda one curice do 17, 18 godina idu srcem, kasnije zene postaju materijalno proracunate, pun pogodak je ako si fizicki losiji muskarac nego sto je ona zena,a ona to vidi i imas dublji dzep :mrgreen:

Ne valja ako si i faca i imas lovu, onda si joj nesiguran, nepouzdan.

Misliš li da su hormoni uzrok što nema puno poznatih žena na polju nauke ili takmičenja u matematici i šahu ili je to čisto stvar manjeg interesovanja na tom polju?

Zanimljivo je kako mi slobodu često tumače oni koji bi je rado porcionirali.I to ne zato što ih stvarno brine moje stanje, već zato što ih uznemirava kad žena slobodno stoji, misli, i ne traži da je iko aminuje. Možda ja nisam slobodna u tvojoj definiciji, ali tvoja sloboda izgleda kao klopka sa pozlaćenim okovima: dozvoljeno ti je sve, dok god misliš kao oni koji citiraju Platona kad nemaju što vlastito reći. Moja kućica moja slobodica? Pa naravno. Bolje i kvadrat u kojem mislim svojom glavom nego imperija u kojoj mi drugi određuju gdje je granica. Zapravo, sloboda mi je prevelik zalogaj da bi mi je neko servirao s tvoje tacne.
Vidim da potenciras diskusiju na licnom nivou pa da se i ja tu presaltam. 😀 Osoba koja kaze da joj mozak samostalno funkcionise u odnosu na neke velike filozofe koji su itekako bili otvorenog uma a pri tome je odrasla i vaspitana u patrijarhatu je vise ni manje nesnadjena i nije upucena o cemu tacno uopste i diskutuje. Sta je konkretno tu problem, suzen um u kojem je ispravan svet samo prema svojoj individualnosti sto je samo po sebi apsurd i oduzimanje samom sebi prava na vise u svakom kontekstu, od tih kvadrata do slobode svog uma jer smo ga ogranicili samo na sebe, a cak ni sebe ni svoju sustinu ne shvatamo na pravi nacin jer mislimo da smo iznad neceg sto nam daje tu slobodu, a zapravo sami je sebi uskracujemo.

Koracati slobodnim putem niko ne moze da ne naidje na prepreku, kad-tad naidjemo na kamen koji moramo pomeriti da idemo dalje. Ako stanemo na prvom kamenu i okrenemo se nazad i kazemo ovo je nasa sloboda , to ne znaci da smo slobodni u nasem prostoru vec znaci da smo nemocni da pomerimo taj kamen ali necemo to sebi priznati, a vrlo brzo dodje vreme kada neko trazeci slobodu pomeri taj kamen na nasu stranu i malo po malo oduzima nam i to malo slobode za koju mislimo da smo imali ustvari nikad je nismo ni imali vec smo bili nemocni.

Zenama je zapravo sukladno cinjenici da su fizicki slabiji pol u patrijarhalnom svijetu kakav se zivjeo odmah od " rodovskih zajednica" pa sve do danas" onemogucuo da se isticu u razlicitim drustvenim umjetnickim, filozofskim, naucnim oblastima, mada ih je i tamo nesumnjivo bilo, sto je stvorilo sliku da zena mora biti vezana za domacinstvo, za iskljucivo praktivcne kucevne poslove i zanimanja, a danas kada je sve otislo u pm, u ovom ruglu od neoliberalnog kapitalizma, kada se sve svelo na zgrtanje " profita", kada zene dobijaju i lakse i bolje poslove ode muskaraca, jer svaki sef, direktor ce radije zenu da primi, muskarci su ostali u zapecku, i osjecaju se zakinuto i zenama traze mane.

Zena je zena, prihvatit je kao takvu, ali mrziti bilo koga pa i zenu je bolest.

Uvijek se svako moze zaobici, ignorisati, zasto se mora mrziti, to je zadnje.

Bez obzira, to opet nije dovoljan razlog da generaliziram i da mrzim sve zene, a ako se osvrnes oko sebe primjetit ces da postoje i one dobronamjernije, stabilnije i iskrenije zene, inace ne be bilo moguce zanivati brojne dugotrajne cesto i dozivotne brakove.

Zenama je bitna sigurnost, musakrce vodi strast, muskarac je lovac , tako je od iskona, mozda one curice do 17, 18 godina idu srcem, kasnije zene postaju materijalno proracunate, pun pogodak je ako si fizicki losiji muskarac nego sto je ona zena,a ona to vidi i imas dublji dzep :mrgreen:

Ne valja ako si i faca i imas lovu, onda si joj nesiguran, nepouzdan.
Zasto bi mrzeo bilo koju zenu?

Zenama je zapravo sukladno cinjenici da su fizicki slabiji pol u patrijarhalnom svijetu kakav se zivjeo odmah od " rodovskih zajednica" pa sve do danas" onemogucuo da se isticu u razlicitim drustvenim umjetnickim, filozofskim, naucnim oblastima, mada ih je i tamo nesumnjivo bilo, sto je stvorilo sliku da zena mora biti vezana za domacinstvo, za iskljucivo praktivcne kucevne poslove i zanimanja, a danas kada je sve otislo u pm, u ovom ruglu od neoliberalnog kapitalizma, kada se sve svelo na zgrtanje " profita", kada zene dobijaju i lakse i bolje poslove ode muskaraca, jer svaki sef, direktor ce radije zenu da primi, muskarci su ostali u zapecku, i osjecaju se zakinuto i zenama traze mane.

Mislim da je na ženi veći pritisak ako se ubaci u politiku. Odmah se povlači pitanje ženske emotivnosti i njenih suza. Ukoliko ne pokazuje emocije kao Margaret Tačer onda dobije nadimak “čelična, hladna..”, muškobanjasta.

Mrznja i ogoljavanje zene u uredjenim zemljama najvise na zapadu je individualna stvar, kod nas je to drustveni problem, razlike su ogromne. Kada sam nekad krenuo sa raznim literaturama i citanjem pobegao sam recimo od Ruske literature jer mi nije nikako sela nekako mi bila vec vidjeno koliko god uzimao razlicitih dela i na kraju se okrenuo vise zapadu, zadrzao sam se na Turgenjevu jedno vreme, dok ovamo kada sam krenuo odmah video nesto novo, nesto drugacije sto samo po sebi ne mora biti ispravno, u mom konkretnom slucaju osetio sam osvezenje.

Mislim da je na ženi veći pritisak ako se ubaci u politiku. Odmah se povlači pitanje ženske emotivnosti i njenih suza. Ukoliko ne pokazuje emocije kao Margaret Tačer onda dobije nadimak “čelična, hladna..”, muškobanjasta.
Nigde žene ne rade na pozicijama gde se traži pribranost i brza odluka od koje zavisi opstanak.

Zasto je problem da zena bude celicna a pri tome zenstvena u svom svetu? Margaret Tacer je samim svojim prisustvom u politici donela ogromnu stvar i napredak zenama u Engleskoj a indvidualno i zenama po celom zapadu. Nama mozda nije omiljena i gledamo je iz drugog ugla najvise politickog.

Zasto je problem da zena bude celicna a pri tome zenstvena u svom svetu? Margaret Tacer je samim svojim prisustvom u politici donela ogromnu stvar i napredak zenama u Engleskoj a indvidualno i zenama po celom zapadu. Nama mozda nije omiljena i gledamo je iz drugog ugla najvise politickog.
Nemam neki stav o njoj. Jedina joj je mana što je slabo pročitala Džimija Sevilja i izborila se za njega da dobije kraljevske počasti.
Kažem samo kako nastaje pritisak na ženu iz predrasuda

Back