ZENEE I GLASANJE

Pa bas zato ovo nema veze sa pametnim rezonovanjem (pogotovo jer pretpostavljam da i sama znas ko sve ordinira na srpskoj politickoj sceni, kakvi su to ljigavci i lopovi, kojima je samo fotelja cilj). Mene niko od politicara nije povredio i zivim u zemlji koja vazi za uredjenu itd. I ipak sam veoma brzo, sa 20 i nekom godinom, shvatio sta je politika i ko se njom bavi. I shvatio sam da svoje ideale (ili ubedjenja) mogu da sacuvam za sebe, i da ih nijedna politicka stranka nece zastupati, pa samim tim nema smisla da im dajem svoj glas i da sam sebe obmanjujem da cu time nesto uraditi i promeniti. ;)

Uopste, zasto bi iko bio toliko naivan i oslanjao se na lopove? Valjda treba pre svega sami da se borimo za svoj bolji zivot....nece nikom nista pasti sa neba, a jos manja verovatnoca od toga da ce ti nesto pasti sa neba je to da ce ti bilo koji politicar popraviti zivot. ;)

p.s.: to sto ne pripadam nikakvoj stranci i to sto nikom ne dajem glas, apsolutno ne znaci da nemam misljenje sto se politickih tema tice.

Sopstvene ideale sam pronasla sa istomisljenicima. Ne volim da u meni vlada apatija i stanje nemoci, osecam se sposobno i ako moj glas moze da utice na neki nacin a moze, na nacin na koji sad nemam vremena da pisem, rado cu ga dati ...
Bar ga nece iskoristiti i zloupotrebiti.

...nema sta...prava osoba koja ima pravo to da kaze :mrgreen: ...
Pogledaj malo oko sebe...procitaj par SRTUCNIH magazina ove prirode: http://www.bilanz.ch/...pa da onda pricamo na noviu (: ...

Ebo Uniju...ja sam uvjek govorio da je mi ne trebamo...ali kad MI po prirodi trebamo VODICA...do nas je, ne do toga sto bez EU nije moguc prosperitet (: ...

I dokle bre majku mu tako, covek po covek, dodje jedan, ode drugi a mi zavisni od njih pa kako nam se zalomi, ako je nekakav spijun eto nama zemlje od pola Evrope, crvenog pasosa i svetske slave, ako je ludak eto nama ratova, ponizenja i sankcija, k'o da smo nedorasla deca pa da biramo tutora. Sistem Borise, nama treba promena sistema.. Institucije i protokoli. Nista vise od toga. Tada je zbilja nebitno i ime coveka koji ti vodi drzavu jer se sistem uravnotezava sam od sebe a promene se desavaju samo na periferiji.

I dokle bre majku mu tako, covek po covek, dodje jedan, ode drugi a mi zavisni od njih pa kako nam se zalomi, ako je nekakav spijun eto nama zemlje od pola Evrope, crvenog pasosa i svetske slave, ako je ludak eto nama ratova, ponizenja i sankcija, k'o da smo nedorasla deca pa da biramo tutora. Sistem Borise, nama treba promena sistema.. Institucije i protokoli. Nista vise od toga. Tada je zbilja nebitno i ime coveka koji ti vodi drzavu jer se sistem uravnotezava sam od sebe a promene se desavaju samo na periferiji.

...e ako znas sta je potrebno onda si OBAVEZNA da si aktivna u politickom zivotu...zato i kazem...OBAVEZA je biti umjesan, direktno ili indirektno, javno ili diskretno...u politicki zivot.

@nightmare: dobro je sto tako razmisljas i sto neces da se predas bez borbe. Greska je jedino sto mislis da ce bilo koja politicka opcija da popravi bilo sta sto se tice tebe. Kao sto rekoh, ne treba im dopustiti da zloupotrebe tvoj glas. Zato treba izadji...i ponistiti listic.

@Boris: hmmm, sta da ti kazem...recu samo dok je god ovaca, bice i sisanja. Bilo uvek i bice tako. :lol:

ja cu ove godine da glasam, iako sam zgadjena i ovom pljuvackom kampanjom i svakim od njih ponaosob, ne za nego protiv... ne razumem se u politiku al mislim da umem da uocim razliku izmedju dzibera, lopova i seljobera i za nijansu vecih dzibera, lopova i seljobera, time cu i da se vodim... mada sve vise simpatisem palmu, samo me nervira sto se uortacio sa prasicem... mlogo volem zirafe :lol:

...e ako znas sta je potrebno onda si OBAVEZNA da si aktivna u politickom zivotu...zato i kazem...OBAVEZA je biti umjesan, direktno ili indirektno, javno ili diskretno...u politicki zivot.

Apstinencija je politicki stav i nikako ne oznacava nezainteresovanost. Naprotiv, najgore je glasati po automatizmu, savetu i navici bez paljenja lampice i racionalizovanja zasto nesto radis, koje su prednosi i mane iliti opasnosti tvoje nezainteresovanosti. Floskula "zelim da se prikljucim jer zelim da pomognem" je empirijski dokazana laz jer svi koji ucestvuju imaju itekakve koristi pa je zato borba protiv njih odbijanja ucesca koje je pri tom jasno, argumentovano i glasno. Biranje izmedju losih je los izbor, jedino moze biti manje ili vise los ali ne vidim kako se krnje moze napraviti na ispravno.

Apstinencija je politicki stav i nikako ne oznacava nezainteresovanost. Naprotiv, najgore je glasati po automatizmu, savetu i navici bez paljenja lampice i racionalizovanja zasto nesto radis, koje su prednosi i mane iliti opasnosti tvoje nezainteresovanosti. Floskula "zelim da se prikljucim jer zelim da pomognem" je empirijski dokazana laz jer svi koji ucestvuju imaju itekakve koristi pa je zato borba protiv njih odbijanja ucesca koje je pri tom jasno, argumentovano i glasno. Biranje izmedju losih je los izbor, jedino moze biti manje ili vise los ali ne vidim kako se krnje moze napraviti na ispravno.

Tako je. Konacno neko ko shvata poentu. :ok:

Tako je. Konacno neko ko shvata poentu. :ok:

Dakle, ako izađete na izbore, i poništite listić, vi ste u stvari dali ne glas nego glaščinu najvećim strankama jer ćete time povećati broj izašlih na izbore a time i povećati minimalan broj glasova koje stranka mora da osvoji a bi uopšte mogla da učestvuje na političkoj sceni. Izbacivanjem takvih stranaka iz trke, sve glasove koje su one osvojile prelivate u korist velikih sranaka.

Eto, zato velike stranke na sav glas pozivaju da se glasa i organizuju razne „nestranačke“ inicijative koje nastoje da motivišu građane da izađu na glasanje pa makar poništili glasački listić – svaki poništeni glasački list ide njima u korist.
Original source: Peđa Supurović, beležnica » Гласати или не гласати

Dobicemo takvu vlast, koja je pobedila na izborima nakon bojkota građana koji, razočarani nisu izašli da glasaju.
Aktuelna „demokratska“ politička scena je nedugo nakon što je došla na vlast upravo ukinula ovaj način donošenja odluka kada se pokazalo da stranke nemaju dovoljnu snagu da animiraju glasače ne samo da glasaju za njih, nego i da uopšte glasaju. Oni su našli jednostavno rešenje: oduzeli su građanima pravo glasa, pa sada političku moć može da dobije svako sa bilo kojim brojem glasača, samo ako ih ima više nego neko drugi, pa makar sve ukupno to bila šačica ljudi.

A znamo da ima i onih koji redovno idu na glasanje , ko je najlojalniji i ko ima najvecu izlaznost u prepodnevnim casovima.

Ne znam sta si htela reci. Znam samo da se nista nece promeniti sa ovom ili onom garniturom. I ako se nesto promeni (sto bi bilo cudo), nece biti njihova zasluga...ali dobro. Ti veruj u to sto pricaju, ja im ne verujem, i to je to. ;)

Ево, политика стигла и овде...
Није им доста цео подфорум...
Штета.

Иако сматрам да је сваки облик власти најгора своја варијанта, па тако ни демократија није демократија у оном виду у ком се нама презентује ал пошто у њој живимо, ред би био да се гласа.
Или да се не гласа уколико то неко не жели.

С друге стране, свако има право да гласа за онога кога жели, из њему битних разлога, а што ћемо тиме да добијемо, друго је питање.
Савете, ако нам већ требају, треба да тражимо од мудријих или бар информисанијих од себе, а то је увек лична категорија и нема родну предиспозицију...

Ево, политика стигла и овде...
Није им доста цео подфорум...
Штета.

Иако сматрам да је сваки облик власти најгора своја варијанта, па тако ни демократија није демократија у оном виду у ком се нама презентује ал пошто у њој живимо, ред би био да се гласа.
Или да се не гласа уколико то неко не жели.

С друге стране, свако има право да гласа за онога кога жели, из њему битних разлога, а што ћемо тиме да добијемо, друго је питање.
Савете, ако нам већ требају, треба да тражимо од мудријих или бар информисанијих од себе, а то је увек лична категорија и нема родну предиспозицију...

Teoretski sve to lepo zvuci, ali kad meni kaze riba (koja je dobila posao preko stranke) da ide da glasa, jer mora njima dati glas da bi i dalje imala sljaku i da je inace politika ne zanima a i da je zanima ne bi glasala za te za koje glasa...onda sta tu ima dalje da se prica o demokratiji i slicnim stvarima? Ima ljudi, koji glasaju iz uverenja (divim im se da nakon 20 i kusur godina i dalje ne odustaju i da nisu poduceni onim sto su doziveli), ali dobar deo glasa iz sasvim drugih razloga i motiva.

Da mi je mozak onih, kojima ne smeta lik koji je bio cetnik, pa otporas, pa sad liberal da mu daju svoj glas...posteno bih se odmorio sa takvim mozgom. :lol:

Teoretski sve to lepo zvuci, ali kad meni kaze riba (koja je dobila posao preko stranke) da ide da glasa, jer mora njima dati glas da bi i dalje imala sljaku i da je inace politika ne zanima a i da je zanima ne bi glasala za te za koje glasa...onda sta tu ima dalje da se prica o demokratiji i slicnim stvarima? Ima ljudi, koji glasaju iz uverenja (divim im se da nakon 20 i kusur godina i dalje ne odustaju i da nisu poduceni onim sto su doziveli), ali dobar deo glasa iz sasvim drugih razloga i motiva.

Da mi je mozak onih, kojima ne smeta lik koji je bio cetnik, pa otporas, pa sad liberal da mu daju svoj glas...posteno bih se odmorio sa takvim mozgom. :lol:

Мало је ствари у којима се теорија и пракса поклапају у некој већ мери, кад су у питању друштвене оклоности.
Постоји милион ствари који могу да се приговоре сваком облику владавине (ја сам лично противник оваквог облика демократије али пошто не могу да дођем до диктаторске позиције, признајем да ми је прихватљив) али кад је већ формиран систем, просто играмо како се свира.
Лични мотиви за нешто су небитни и свако има право да се руководи својим разлозима.
То може да нам се допада или не, из било ког разлога.
Исто као што имамо право да мислимо да смо ми у праву и да су наши ставови утемељени на објективности.

Све је добро док се не бијемо... :)

Ne znam sta si htela reci. Znam samo da se nista nece promeniti sa ovom ili onom garniturom. I ako se nesto promeni (sto bi bilo cudo), nece biti njihova zasluga...ali dobro. Ti veruj u to sto pricaju, ja im ne verujem, i to je to. ;)

.... to znaci da ako izadjes na izbore i ne glasas , vec si glasao za nekog... jer povecavas izlaznost
...ako uopste ne izadjes opet si nekom ucinio uslugu da pobedi jer ima svoje verno glasacko telo....

Inace, ne postoji (bar meni nije poznata) zemlja sa manje stanovnika i sa vise politicara i stranaka. Samo cekam kad ce ove male stranke, koje imaju potencijal za 2-3% da se cepaju, da se svadjaju medjusobno i sl. O politicarima preletacima da ne pricam. Dajem ruku da bi Ceda u Dveri presao da mu obecaju gradonacelnicku fotelju ili da bi Dacke u liberale, samo da dalje moze da obilazi fabrike, klopa i zdere na raznim banketima itd. Da nije tuzno, bilo bi smesno.

Da razjasnimo što se tiče dileme: izaći pa poništiti listić ili ne izaći uopšte... Razlika je samo u tome što poništavanjem glasova smanjujete šanse strankama koje su na ivici cenzusa da isti i pređu.
Recimo da će stranke ispod cenzusa skupiti ukupno oko 10% glasova, što je oko 25 odborničkih mesta. Tih 25 mesta će se podeliti među strankama koje cenzus jesu prešle, proporcionalno dobijenim glasovima.
Poništite glas: dajete poslanička mesta većim strankama... Ostanite kući: ''dajete'' poslanička mesta malim strankama.

Kako god okrenete, žgadija će da razdeli tih 250 mesta.

int.jpg

...sta oznacava...BOJKOT :think:?
Na koji nacin?

Izraziti volju gradjana...makar i ponistavanjem listica je DALEKO bolje od nikakve reakcije.
Sjediti nezadovoljan i CEKATI da se nestopromjeni je jako NEOBICNA teznja promjenama (: ...

Back