kojote
Elita
- Poruka
- 18.639
Generalno ti se dobro čini, pametnice. Svakodnevno do tebe stižu vesti i zastrašujući prizori posledica nekontrolisanih ljudskih emocija.pa cak i glumci, a reko bi covek da im je posao retorika
no mucak, vrlo su mutavi u rl
knjizevnike koje znam u rl su reciti i nekako smireniji od ovih ostalih, kako si dobro reko, usplahiranih
ima tu mnogo slojeva za ljustenje da se odgovori zasto je to tako...
ali mi se generalno cini da nema mnogo veze sa obrazovanjem koliko sa tom nekom unutrasnjom stabilonoscu uma
Čula si više puta, kada pričaju o nekom ko je bio najpametniji među njima u detinjstvu i mladosti, ističući njegov moćan racio, ljudi sa žaljenjem konstatuju: "ali nije imao stomak da izdrži uspeh, pritisak, nažalost".
Kad strasti okupiraju racio, niko od nas nije pošteđen narastajuće nekontrolisane eksplozivnosti, i zato ljudi (nećemo sada o strahotama koje čine) tokom međusobne komunikacije jedni drugima pored zvučnih šalju i jasne vizuelne poruke, poput naglašene gestikulacije rukama (koja je bila okidač za našu prepisku), tikova na licu, grickanja zanoktica i noktiju, tresenja noge, čestog i nervoznog "popravljanja" frizure i niza drugih, što sve zajedno predstavlja jasne pokazatelje ogromne snage (koje uglavnom nismo svesni) naših emocija.
O snazi emotivne inteligencije i njenoj važnosti napisano je dosta knjiga, ali bih ti preporučio Golemanovu, Emocionalna inteligencija, izdavač je kod nas bila Geopoetika, pre desetak godina. Siguran sam da će ti pomoći da oljuštiš, ne nekoliko, već ama baš sve slojeve.
Poslednja izmena: