pitao sam i za srbiju
Žene na CEO pozicijama u Srbiji
• Marijana Agić‑Molnar – CEO & Data Strategist, DATA DO
Kompanija se bavi analitikom podataka i podrškom u monetizaciji poslovnih procesa. Marijana vodi kompaniju samostalno, bez muškog direktnog nadređenog
Vestbee.
• Dušanka Ilić – Founder & CEO, Beyond42
Iskusna liderka u digitalnom svetu Srbije, osnivač Beyond42, platforme za virtuelne događaje i poslovno umrežavanje
Vestbee.
• Eleonora Sergijević – Co‑founder & CEO, Mojo AI
Pažljivo vođena tech firma fokusirana na AI rešenja; Eleonora upravlja kompanijom bez višeg muškog rukovodioca
Vestbee.
• Ivana Zirojević – Co‑founder & CEO, SrediMe
Vođa popularne beauty booking platforme u Srbiji; ranije je bila osnivač Donesi.com. Potpuno je autonomna u izvršnoj ulozi
EU-Startups.
• Anja Varničić – Co‑founder & CEO, UrbiGo
Pokreće IoT startup za urbano baštovanstvo — vodi kompaniju kao vrhunski izvršni direktor bez muškog šefa
SheAtWork.
• Branislava Gajić‑Stanojević – Co‑founder & CEO, Infostud / Inspira Group
Ključna figura srpske internet scene i ljudskih resursa — kompanija kojim upravlja nema muškog izvršnog nadređenog
EU-StartupsSheAtWork.
• Marijana Savic – Founder & director, Atina (organizacija za ljudska prava)
Iako organizacija nije korporacija, Marijana je na vrhu i nema muškog nadređenog u hijerarhiji
Vestbee.
Pregled
Žena | Kompanija / Organizacija | Pozicija |
---|
Marijana Agić‑Molnar | DATA DO | CEO bez muškog nadređenog |
Dušanka Ilić | Beyond42 | CEO bez muškog nadređenog |
Eleonora Sergijević | Mojo AI | CEO bez muškog nadređenog |
Ivana Zirojević | SrediMe | CEO bez muškog nadređenog |
Anja Varničić | UrbiGo | CEO bez muškog nadređenog |
Branislava Gajić-Stanojević | Infostud / Inspira Group | CEO bez muškog nadređenog |
Marijana Savić | Atina | CEO / direktor (NGO) bez muškog nadređenog |
Napomena:
- Većina ovih žena vodi startape ili manje kompanije — ne velike korporacije, jer žene kao CEO u najvećim srpskim državnim ili javnim kompanijama su još uvek retkost.
- U velikim kompanijama često ima žena na vrhu odbora ili nadzornog odbora, ali ne nužno na CEO poziciji.