Zene i borba za ravnopravnost

Vojni rok bi trebalo služiti na dobrovoljnoj bazi. Naravno da bi bilo zainteresovanih djevojaka.
Možda nemaju fizičku snagu kao muškarci, ali imaju razvijeniju intuiciju i zrelije razmišljanje.
Vojna doktrina sadašnjih ratovanja je pokazala da će ratove završavati dronovi i raketne jedinice . što znači sedenje za pultom - monitorom-radarom, sa džojstikom i navodjenjem na metu .
Žene sa usadjenom pronicljivošću i pakošću :D:navodnik: su idealne za to
Dok su muškarci za operatere na terenu i da upravljaju oružjem i orudjem do ispaljivanja

u ovom trenutku @Reefer

Sad Music Video GIF
otpao je,nije dominantan :mrgreen:

da..ovo si lepo primetila..nisam to hteo da kazem ali se eto nekako nametnulo..
da li je cela prica oko ravnopravnosti manipulacija jer realno ravnopravnost i jednakost postoji..
u mnogim firmama su zene na vodecim polozajima, imas puno zena politicarki koje su perjanice stranaka, eto ti se bavis odgovornim poslom a zensko si... studirala si pod isrtim uslovima kao i muskarci... gde se sustinski ogleda ta neravnopravnost?
Ih, Tab-e. Iznad svake žene na funkciji je opet muškarac nadređeni. Lijepo ste sve smislili.

Ih, Tab-e. Iznad svake žene na funkciji je opet muškarac nadređeni. Lijepo ste sve smislili.

netacno..evo sta kaze chatgpt
mozemo ovak odo sutra :D
to sto ti ne znas ne znaci da nema
:mrgreen:

daj mi spisak zena na vrhunskim pozicijama gde nema muskarca iznad njih

ChatGPT said:​

Evo liste žena koje drže najviše pozicije u kompaniji, tj. CEO (Chief Executive Officer), gde nema muškarca iznad njih u hijerarhiji — direktno izveštavaju samo upravnom odboru, odnosno nose vrhunski položaj:

🌟 Primeri vrhunskih žena na poziciji CEO bez nadređenog muškarca​

1.​

Leena Nair je od 2022. godine generalna direktorka (CEO) luksuzne modne kuće Chanel, gde nema muškog nadređenog — izveštava samo upravnom odboru brenda Wikipedia.

2.​

U martu 2023. postala je prva žena CEO-a u istoriji kompanije Suntory, najveće javno trgovane japanske firme — nema direktnog muškog nadređenog Wikipedia.

3.​

Kao glavna izvršna direktorka i jedna od partnera kompanije BIG, izveštava direktno odboru i nema nadređenog muškarca Wikipedia.

4.​

Od 2019. vodi Bidvest Group kao izvršna direktorka — bez muškog direktno iznad, kao prvi crnački i afrički CEO top 40 kompanije na berzi u JAR Wikipedia.

5.​

Od januara 2022. predvodi Kumba Iron Ore (podružnica Anglo American), bez muškog superiora — vrhunska pozicija u rudarskoj industriji Afrike Dabafinance.

📊 Još poznatih ženskih CEO-a iz Fortune 500 sa autonomnim položajima:​

Navedene žene imaju CEO poziciju u najvećim korporacijama SAD-a (Fortune 500), gde nema direktnog muškog nadređenog, jer se njihova odgovornost ograničava na CEO nivo. Neki od njih su (prema maju 2025.) Business WomenLinkedIn:

• Jane Fraser – Citigroup
  • Mary Barra – General Motors
  • Lisa Su – AMD
  • Safra Catz – Oracle
  • Julie Sweet – Accenture
  • Thasunda Brown Duckett – TIAA
  • Carol Tomé – UPS
  • Jennifer Rumsey – Cummins Inc.
  • Barbara Rentler – Ross Stores
  • Emma Walmsley – GSK
  • Priscilla Almodovar – Fannie Mae
  • Corie Barry – Best Buy
  • Tricia Griffith – Progressive Corporation

🔎 Zašto baš ovi primeri?​

• Sve navedene žene drže poziciju direktnog CEO, vrha izvršne strukture.
  • Izveštavaju direktno upravnim odborima ili vlasnicima.
  • Nema muškarca koji je njihov neposredni nadređeni.

pitao sam i za srbiju

Žene na CEO pozicijama u Srbiji​

Marijana Agić‑MolnarCEO & Data Strategist, DATA DO

Kompanija se bavi analitikom podataka i podrškom u monetizaciji poslovnih procesa. Marijana vodi kompaniju samostalno, bez muškog direktnog nadređenog Vestbee.

Dušanka IlićFounder & CEO, Beyond42

Iskusna liderka u digitalnom svetu Srbije, osnivač Beyond42, platforme za virtuelne događaje i poslovno umrežavanje Vestbee.

Eleonora SergijevićCo‑founder & CEO, Mojo AI

Pažljivo vođena tech firma fokusirana na AI rešenja; Eleonora upravlja kompanijom bez višeg muškog rukovodioca Vestbee.

Ivana ZirojevićCo‑founder & CEO, SrediMe

Vođa popularne beauty booking platforme u Srbiji; ranije je bila osnivač Donesi.com. Potpuno je autonomna u izvršnoj ulozi EU-Startups.

Anja VarničićCo‑founder & CEO, UrbiGo

Pokreće IoT startup za urbano baštovanstvo — vodi kompaniju kao vrhunski izvršni direktor bez muškog šefa SheAtWork.

Branislava Gajić‑StanojevićCo‑founder & CEO, Infostud / Inspira Group

Ključna figura srpske internet scene i ljudskih resursa — kompanija kojim upravlja nema muškog izvršnog nadređenog EU-StartupsSheAtWork.

Marijana SavicFounder & director, Atina (organizacija za ljudska prava)​

Iako organizacija nije korporacija, Marijana je na vrhu i nema muškog nadređenog u hijerarhiji Vestbee.

📋 Pregled​

ŽenaKompanija / OrganizacijaPozicija
Marijana Agić‑MolnarDATA DOCEO bez muškog nadređenog
Dušanka IlićBeyond42CEO bez muškog nadređenog
Eleonora SergijevićMojo AICEO bez muškog nadređenog
Ivana ZirojevićSrediMeCEO bez muškog nadređenog
Anja VarničićUrbiGoCEO bez muškog nadređenog
Branislava Gajić-StanojevićInfostud / Inspira GroupCEO bez muškog nadređenog
Marijana SavićAtinaCEO / direktor (NGO) bez muškog nadređenog

ℹ️ Napomena:​

• Većina ovih žena vodi startape ili manje kompanije — ne velike korporacije, jer žene kao CEO u najvećim srpskim državnim ili javnim kompanijama su još uvek retkost.
  • U velikim kompanijama često ima žena na vrhu odbora ili nadzornog odbora, ali ne nužno na CEO poziciji.

pitao sam i za srbiju

Žene na CEO pozicijama u Srbiji​

Marijana Agić‑MolnarCEO & Data Strategist, DATA DO

Kompanija se bavi analitikom podataka i podrškom u monetizaciji poslovnih procesa. Marijana vodi kompaniju samostalno, bez muškog direktnog nadređenog Vestbee.

Dušanka IlićFounder & CEO, Beyond42

Iskusna liderka u digitalnom svetu Srbije, osnivač Beyond42, platforme za virtuelne događaje i poslovno umrežavanje Vestbee.

Eleonora SergijevićCo‑founder & CEO, Mojo AI

Pažljivo vođena tech firma fokusirana na AI rešenja; Eleonora upravlja kompanijom bez višeg muškog rukovodioca Vestbee.

Ivana ZirojevićCo‑founder & CEO, SrediMe

Vođa popularne beauty booking platforme u Srbiji; ranije je bila osnivač Donesi.com. Potpuno je autonomna u izvršnoj ulozi EU-Startups.

Anja VarničićCo‑founder & CEO, UrbiGo

Pokreće IoT startup za urbano baštovanstvo — vodi kompaniju kao vrhunski izvršni direktor bez muškog šefa SheAtWork.

Branislava Gajić‑StanojevićCo‑founder & CEO, Infostud / Inspira Group

Ključna figura srpske internet scene i ljudskih resursa — kompanija kojim upravlja nema muškog izvršnog nadređenog EU-StartupsSheAtWork.

Marijana SavicFounder & director, Atina (organizacija za ljudska prava)​

Iako organizacija nije korporacija, Marijana je na vrhu i nema muškog nadređenog u hijerarhiji Vestbee.

📋 Pregled​

ŽenaKompanija / OrganizacijaPozicija
Marijana Agić‑MolnarDATA DOCEO bez muškog nadređenog
Dušanka IlićBeyond42CEO bez muškog nadređenog
Eleonora SergijevićMojo AICEO bez muškog nadređenog
Ivana ZirojevićSrediMeCEO bez muškog nadređenog
Anja VarničićUrbiGoCEO bez muškog nadređenog
Branislava Gajić-StanojevićInfostud / Inspira GroupCEO bez muškog nadređenog
Marijana SavićAtinaCEO / direktor (NGO) bez muškog nadređenog

ℹ️ Napomena:​

• Većina ovih žena vodi startape ili manje kompanije — ne velike korporacije, jer žene kao CEO u najvećim srpskim državnim ili javnim kompanijama su još uvek retkost.
  • U velikim kompanijama često ima žena na vrhu odbora ili nadzornog odbora, ali ne nužno na CEO poziciji.
To što ona vodi kompaniju ne znači da je njena kompanija, njegova je.

e sad ulazis u drugu krajnost..niko ne brani zeni da otvori kompaniju.

sad mozda dolazimo do onog elinog.. razlika .. mozda zene nemaju "mooda" da pokrenu biznis? :mrgreen:

gledam i ovu nasu listu..sve su ko-osnivaci..samo je jedna osnivac.

ali to nema veze sa ravnopravnoscu u drustvu
Polako. Slažeš li se da muškarce na tronu održava nekakva prećutna i podrazumijevajuća solidarnost po polu? Ako to ne vidiš uzalud je ova tema.
Ja za to tajno savezništvo znam od rane mladosti.
Žene imaju ,,muda,, da pokrenu biznis, ali sama administracija, odobrenja i uslove postavlja muškarac. Poslovni partneri više vjeruju muškarcima nego ženama. Tu postoji jedna nevidljiva barijera. Muškarcu će se rjeđe suprostaviti i izigrati ga, jer smatra da žena nema podršku i snagu da se odbrani od nekih poslovnih poteza. Takođe muškarac više vjeruje muškarcu nego ženi, ma kako sposobna bila.

Ne bih imala ništa protiv obaveznog vojnog roka.
S obzirom na neke napore koje sam imala na poslu, na odgajanje bebe, uverena sam da bih se odmorila tamo.
Ponekad je svakodnevna borba teška koliko i da odem u Ukrajinu i pobijem Ruse.

Što se tiče pitanja u vezi borbe, ne znam kako se zamišlja ta borba. Danas u Srbiji parlament nije predstavništvo građana, tamo glasaju kako im jedan čovek kaže.
Nisam obaveštena da je većina žena protiv toga, mislim da nisu ni dobile priliku da se izjasne. Referendum o tome nije bio.

Ne želim da zvučim mizogino u ovome što ću reći.

Smatram da je čitav koncept borbe za jednakost tvorevina ljudi koji vuku konce u ovom svetu i koji gledaju da unište porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Muškarac i žena ne mogu biti ravnopravni jer mi to nismo po našoj prirodi. Ovo nije nužno loša stvar kako bi oni to predstavili. Boriti se za uniformnost nečega je izuzetno opasna stvar. Neke žene su više sklone podčinjavanju (ništa loše) i traže dominantnog partnera. Neke žene vole dominantno i traže pasivnijeg partnera. Tako nešto može opastiti.

Ali kada vidimo da neko ubeđuje druge žene da je njima nešto oduzeto od strane muškaraca, e to već postaje opasno. Muškarci su stvorili svet koji nas okružuje i oni i dalje održavaju svet kakav jeste ne zato što držimo monopol, već zato što muškarci prirodno teže takvoj vrsti posla. Ovo ne koristim kao argument da muškarci vrede više, ali je naša uloga drugačija. Žene su po svojoj prirodi emotivnije, sklone poslovima gde postoji rad sa ljudima ili briga o drugima. Naposletku, žene su majke i ta uloga im je biološki dodeljena.

Muškarci i žene moraju zajedničkim snagama uz uzajamno poštovanje i razumevanje svojih uloga ići kroz život, a kako će to činiti zavisi od partnera.
Amin.
Slažem se 100%, ni ja ne želim da zvučim mizogeno, ali zvučim tako.
Dok sam pokušavala da objasnim da jednakost nije isto što i ravnopravnost, međutim, više nikom ništa ne mogu da objašnjavam, u čemu je poenta ako samo izazovem bunt i krivo tumačenje...

sobzirom da se bas bore za ravnopravnost poslednjih godina
sto podrzavam da se razumemo
zasto se ne bore i da imaju obavezni vojni rok?
Obavezni je manipulacija od strane države, međutim vojska, dobrovoljaca je ok što postoji, a kao odgovor imam lični primer: s obzirom koje sam godište, zakačilo me baš kad nisu primali devojčice, žensku decu, nazovi kako hoćeš.
Pomenula sam to.
Eto moja borba za pravo da budem vojnik.
Hoćeš link gde sam o tome?

Ne želim da zvučim mizogino u ovome što ću reći

Muškarci i žene moraju zajedničkim snagama uz uzajamno poštovanje i razumevanje svojih uloga ići kroz život, a kako će to činiti zavisi od partnera.
Ne razumem zašto je poslednja reč "partnera", s obzirom na prethodno napisano treba da bude "muškarca".

Ako neko napiše da su muškarci fizički jači, da su se silom, kao i danas što rade, izborili i bore da dominiraju u svim sferama, privatnoj, javnoj, i da od njihove volje većina stvari zavisi, ne razumem licemerni epilog kako nešto zavisi i od mišljenja i želje druge strane. Otprilike jedino zavisi da li je pokorna, poslušna i dovoljno sladunjava da umilostivi jaču stranu da nešto bude i kao ona hoće. To što ona hoće, nije društveni ugovor niti nešto što se podrazumeva u društvu zasnovanom na ovakvoj podeli uloga.
Mizogino nije jer si samo dao dijagnozu društva, ali licemerno jeste ovo na kraju. Budimo realni i otvoreni u potpunosti.

Back